|

Folynak a tárgyalások a B-3-mal kapcsolatban

A Pentagon képviselője, Ashton Carter a múlt héten Kaliforniába utazott, hogy találkozzon a Northrop Grumman és más hadiipari vállalat vezérigazgatójával, hogy a B-3-asról tárgyaljanak.

A védelmi minisztérium egy új, következő generációs, nagy hatótávolságú bombázó beszerzésén ügyködik, melynek képesnek kell lennie nukleáris csapásmérésre, pilóta nélkül is bevetést végrehajtani, azonban beszerzési ára nem haladhatja meg az 550 millió dollárt példányonként.

A US Air Force kötelékében jelenleg 20 darab B-2 Spirit, 66 darab B-1B Lancer, és 85 darab B-52 Stratofortress repül, az új bombázóval az utóbbi két típust váltanák le mintegy 80-100 darabbal. (A Pentagon az új gépek beszerzése mellett tovább korszerűsíti a ’90-es években szolgálatba állított B-2-eseket.) Ez 40-50 milliárd dolláros költséget jelent majd a következő évtizedben, így nem meglepő, hogy a három ‘nagykutya’, a Boeing, a Lockheed Martin és a Northrop Grumman is árgus szemekkel figyeli a történéseket.

Az új bombázó tervezésére a 2012-es költségvetésből 3,7 milliárd dollárt különítenek el, ám egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor írják ki a tendert a B-3 létrehozására.

11 hozzászólás “Folynak a tárgyalások a B-3-mal kapcsolatban”

  1. 40-50 milliárd… kizárt, hogy lesz rá pénzük.
    Ezek a projektek a múltban élnek – legalábbis ami a pénzügyi lehetőségeket illeti. Könnyű kijelenteni, hogy ez meg ez ennyibe fog kerülni, de azok az idők elmúltak, amikor „mindenre” volt pénz.
    A jövőben az amerikaiaknak is meg kell barátkozniuk azzal, hogy a lehetőségeikhez igazítják a beszerzést.
    Ahogy a dolgok most kinéznek, szovjet-típusú pénzügyi összeomlás előtt állnak.

  2. Elfelejted azt, hogy az inflációs hatás miatt a mostani és jövőbeli 40 millárd az jó, ha feleannyit ér, mint amiből az F-22 40 milliárdos fejlesztése volt…

    Ahogy a dolgok most kinéznek, szovjet-típusú pénzügyi összeomlás előtt állnak.

    Ezek szerint akkor te még nem hallottál arról, hogy a magyar lepukkant laktanya volt a szovjet katonának a földi paradicsom. Az oroszok ennyivel túl voltak a saját lehetőségeiken.

    A jenkik még tudnak megszorítani bőven ezen-azon. Kis túlzással az orosznál az volt már a gond lassan, hogy miből fűtsenek és etessenek akkora haderőt az összemolás után – és ez nem is kis túlzás – a jenkiknél meg az, hogy havonta hányszor legyen ingyenes a szauna és a jakuzzi…

  3. Batka:
    Mert mért? Ha megvágják a pentagon költségvetését ~600b$/évre, neis annyira vágjanak mégdurvábban 500b$re, 10-14évre leosztva a program nem 40 hanem 50b$al számolva akkor nem éri el a B3 költsége az éves védelmi költségvetés 1%át. Söt inkább még az éves pentagon költségvetés 0.8%át sem.

  4. molni: „Kis túlzással az orosznál az volt már a gond lassan, hogy miből fűtsenek és etessenek akkora haderőt az összemolás után – és ez nem is kis túlzás – a jenkiknél meg az, hogy havonta hányszor legyen ingyenes a szauna és a jakuzzi…”

    Már az összeomlás elött is ez volt, érdekesek voltak a tiltott övezetes „riportok” 94fele, amikor kiderült, hogy a Magyar lakosság életszinvonal alatt éltek az Orosz katonák, de a lényeg, hogy nem akartak elmenni, mert mennyire fényüzően élnek itt az Orosz(Szovjet) viszonyokhoz képest. Ha vkinek meglenne egy ilyen riport feldobhatná youtubera…

    Eközben az US katonák szabadnapjukon kaptak +500$árt, hogy kötsék… amit ők 1-2szabadnapra +pénzt kaptak az nekem 2-3havi fizum volt anno.

  5. Valószínűleg nem vagytok tisztában az amerikai helyzettel…
    Megszűnőben van a dollár világszerte betöltött szerepe. Az amerikai költségvetés brutális hiányokat produkál, amit gyakorlatilag néhány gombnyomással fedeznek. (FEDeznek :)
    De ez csak az egyik fele, sok egyéb faktor is arra mutat, hogy nem fogják tudni kitrükközni a válságot (még úgy sem, hogy odadobják áldozatul Európát, csak próbálnak időt nyerni).

    Itt rég nem arról van szó, hogy pár milliárddal lefaragják a honvédelmi költségvetést. Erről most van szó, amikor még működik a pilótajáték és még hitelből megy minden.
    A párhuzam azért áll a szovjetekkel, mert az amerikaiak is messze túlnyújtózkodtak a lehetőségeiken, sőt, abszolút számokban a szovjeteknél is messze jobban.

  6. Megszűnőben van a dollár világszerte betöltött szerepe

    20 éve ezt hallom, de legalább 10. Kezd kicsit unalmas lenni. Persze, ha folyamatosan mondják, akkor egyszer majd ki lehet jelentni, ha ez megtörténik, hogy „én előre megmondtam”…

  7. „Megszűnőben van a dollár világszerte betöltött szerepe.”

    Ez így igaz, javasolt szembenézni a tényekkel. Ugyan az USA még próbálja késleltetni a folyamatokat (2003 Irak, 2011 Líbia), de a trend nem feltartóztatható.
    Oroszo. és Kína egymás között már nem dollárban kereskedik, közben gazdasági és vámunió létrehozását kezdte meg Oroszo. + Kazahsztán + Belarusz.
    A Kaszpi térségben szintén erősödik az orosz-iráni-török együttműködés, amelynek nem titkolt célja a nyugati hatalmak – és ezzel együtt a dollár – kiszorítása erről a piacról is.

    Szaddam 2000 után tárgyalásokat kezdett nem nyugati hatalmakkal az olajkészletek eladása érdekében, ráadásul nem dollárért. Kadhafi az elmúlt két évben fél Afrikát végigjárta, az ötlet ugyanaz volt – ne dollárban kereskedjenek.

    Márpedig Nixon óta ez igen érzékenyen érinti az USA-t, mivel a dollár árfolyama a nyersolaj világpiaci árához van kötve – voltaképpen a dollár fedezete az, hogy a nemzetközi piacon a szénhidrogén készletek kereskedelme dollárban zajlik.

    Egyre több amerikai elemző hívja fel a figyelmet arra, hogy a dollárban történő befektetések kockázata növekszik. De kár is erről sokat papolni, tessenek odafigyelni a különböző hitelminősítői besorolásokra vagy arra, hogy miért nem kap az USA újabb hiteleket.

    Üdv: M

  8. Azt azért ne feledjük, hogy az 5.g-nél összegyűlt tapasztalatokat és gyártási technológiákat felhasználják az új bombázó fejlesztésénél, ami költség takarékos megoldásnak ígérkezik…
    Mikor 5.generációról beszélünk mindenki a vadászgépekre gondol, de azért megkérdezném ez az új masina – feltéve ha elkészül és szolgálatba áll – a bombázók hanyadik generációja lenne?