|

Végrehajtotta első repülését a pilóta nélküli Black Hawk – VIDEÓVAL

Bár már több mint egy hónapja sor került rá, az Amerikai Egyesült Államok Hadserege csak a napokban adta hírül, hogy november 5-én fontos mérföldkövet sikerült teljesítenie annak a Sikorsky és az ARMDEC (Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Légijármű- és Rakétatechnológiai Kutató és Fejlesztő Központja) szakembereiből álló csapatnak, mely a pilóta nélküli UH-60/S-70 verzió fejlesztésén ügyködik. E napon ugyanis sort kerítettek az első, valóban autonóm repülésre, melynek során egy átalakított, speciálisan kísérleti célokra használatos UH-60A mintegy két órán keresztül emberi beavatkozás nélkül repült. A fedélzeten természetesen helyet foglaltak pilóták, hogy szükség esetén beavatkozzanak, de erre szerencsére nem volt szükség.

Több mint két évvel ezelőtt egyszer már szerepelt a Haditechnikai Kerekasztal hírei között, hogy a US Army pilóta nélküli Black Hawk létrehozását tervezi. Akkor arról írtunk, hogy az első repüléseket még 2010-ben végre kívánták hajtani, amit végül nem sikerült teljesíteni, ám idén végre átestek ezen a fontos momentumon is. A tesztrepülés során a felszállást még a pilóták végezték, majd átváltottak autonóm vezérlésre, innentől pedig az UH-60A RASCAL (a Rotorcraft Aircrew Systems Concept Airborne Laboratory rövidítése, magyarul egy forgószárnyas fedélzeti rendszerek tesztelésére szolgáló repülő laboratórium) egészen a földet érésig beavatkozás nélkül hajtotta végre a kijelölt feladatokat. A többnyire kis sebességű repülés során 60 és 120 méteres tengerszint feletti magasság között maradtak, erre a biztonsági kockázat miatt volt szükség. Természetesen a későbbiekben ezeket az értékeket növelni fogják.

Sikorsky UH-60M Black Hawk

Sikorsky UH-60M Black Hawk ,

A teszt során kipróbálták a terepkövető rendszert, a biztonságos leszállóhely kijelölését, a bevetés közbeni röppálya-generálást és a veszélyforrások elkerülésére szolgáló manővereket is. Ehhez azért az UH-60A RASCAL-t választották, mert az alaptípus hidromechanikai repülésvezérlő rendszerén túl felszerelték fly-by-wire rendszerrel is ellátták, valamint rendelkezik LADAR-ral is.

Arról, hogy a közeljövőben milyen terveket ápolnak a projekttel kapcsolatban, egyelőre semmilyen információ nem látott napvilágot, de minden valószínűség szerint tovább folyik majd a berepülési program. Ennek eredményeiről, amennyiben fontos momentumra kerül sor, igyekszünk tájékoztatni az Olvasókat.

Videó az eseményről:

3 hozzászólás “Végrehajtotta első repülését a pilóta nélküli Black Hawk – VIDEÓVAL”

  1. Nem tudom, hogy itt láttam-e a cikket a multkor, de az egyik kínai hadihajóról le- és felszálltak kisebb, pilóta nélküli helikopterek. Persze kérdés, hogy autonóm vagy irányított üzemmódban voltak, de ott is jól haladnak a fejlesztésekkel ezen a téren.

  2. Kösz szépen, erre gondoltam. Van lényeges különbség az egész technológiában attól függően, hogy egy kis- vagy egy nagyméretű helikopternél használják? Arra gondolok, hogyha egyszer már megcsinálták bármilyen helikopterre a távirányítást, és működik, akkor egy másik tipushoz igazítva egy másik helikoptert is UAV-vá lehet alakítani vele. Ennél kicsit bonyolultabb lehet az autonóm mód, de alapvetően ott is hasznosítható ez a módszer.