|

Japán készülődik a – most már biztos – észak-koreai rakétakilövésre

Korábban felreppent a hír, hogy Észak-Korea újabb rakétakilövésre készül, ezt hétfőn a kommunista állam meg is erősítette, ennek megfelelően Japán megkezdte az előkészületeket a rakéta esetleges lelövésére.

Phenjan hétfőn tájékoztatta a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetet, hogy december 10. és 22. között kilövi következő Unha-3 rakétáját, amely állítolag ismét egy Kwangmyongsong-3 műholdat próbál majd Föld körüli pályára állítani. Az előzetes információk alapján a rakéta első fokozata a Sárga-tengerbe fog majd hullani, a második fokozat pedig a Fülöp-szigetektől 136 kilométerre északra fog leválni.

A később pórul járt Unha-3 rakétát éppen a kilövésre készítik elő még áprilisban | Forrás: thaipong.wordpress.com ,

Japán már az áprilisi kilövés alkalmával is kijelentette, hogy lelövi az észak-koreai rakétát, ha az japán területeket veszélyeztet. Nincs ez másként most sem, az előkészületeket már megkezdték: két Patriot PAC-3 rendszert szállítottak Ishigakiba, illetve Okinawa szigetére is telepítve lesz a légvédelmi eszköz. A japán légvédelmi erők parancsa szerint magát a rakétát nem lőhetik le, de bármely olyan rakétadarabra vagy törmelékre tüzet nyithatnak, amely veszélyezteti Japán területét.

A helyzet ismét elég feszült, ugyanis Phenjan hiába állítja, hogy békés célt szolgál űrprogramja, a vele szemben álló országok meg vannak róla győződve, hogy Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát akar kifejleszteni és a műholdkilövés ennek az álcázott tesztjeként szolgál.

61 hozzászólás “Japán készülődik a – most már biztos – észak-koreai rakétakilövésre”

  1. @luperator

    @joker

    Akkor egy példa. Egy betörőt nem dícsér meg senki, hogy milyen ügyesen nyit zárat, de lakatost vagy rendőrésgi szakértőt igen, ha mondjuk széfet kell kinyitni hagytéki okokból vagy zárat, ha kizártad magad, stb.

    Érezhető a difi? ÉK egy balfasz vezetőkkel megáldott ország, ellenben mondjuk pl. egy brazil ballisztikus rakéta kit fenyeget…?

  2. @molni

    Az általad említett „rendőrségi szakértő”, aki még kurzusokat is szokott tartani, remélem nem kell mondjam, hogy mi az „alapszakmája”. ÉK el van cseszve, de amíg a TOP100 célpontban nem vagyok benne, addig pont nem érdekel, hogy ICBM vagy műhold az amire gyúrnak. És lehet ha tényleg műhold, mert arra is meg van az esély.

    „ÉK egy balfasz vezetőkkel megáldott ország, ellenben mondjuk pl. egy brazil ballisztikus rakéta kit fenyeget…?” – ha egy brazil ballisztikus rakéta nem fenyeget senkit, akkor minek az nekik? Egy ilyen cuccnak a fenyegetés a lényege. Akkor ők a balfaszok és nem ÉK.

    Akkor egy példa: Két ország (jelenkor, nevek nélkül) ugyanabban a térségben, ugyanúgy demokrácia nélkül – (habár a „demokrácia nevében” kezdi felvenni mostanában a keresztes hadjáratok alatt használt „Isten nevében” kifejezés helyét, ami jogot ad(ott) minden mocskosságra) – ugyanolyan elnyomott csóró tömegekkel, mindkét országban kitör egy forradalom szerű akármi a rendszer ellen, egyikben mégis lázadók meg forradalmárok vannak, a másikban meg mocskos terroristák, akik meg akarják dönteni a legitim rendszert. A különsbég pedig csak annyi a kettő között, hogy melyik oldalon állsz te meg a média.

  3. joker:

    Nem akarok találgatni ki szerinted a 2 ország, de egy biztos.

    Az Arab Tavasz mint a neve is mutatja egy pozitív kicsengésű név, így is fogadta a világ nagy része. Akár nyugatbarát volt a korábbi rendszer akár iszlamista vagy egyéb, az összes forradalmárral szimpatizált a világ kivétel nélkül.

    De ezt egyszer lehetett meglovagolni és csak akkor.

    A többi már számoljon a saját egyéni népszerűségi mutatójával.

  4. @joker:
    „de amíg a TOP100 célpontban nem vagyok benne, addig pont nem érdekel, hogy ICBM vagy műhold az amire gyúrnak”

    Használd már az eszed, szerinted Japánt miért zavarja? Esetleg mert benne lenne a top 100 célpontban.
    A szerbek bombázása minket is jobban érdekelt mint mikor két feka ország csépelte egymást Afrikában. Ja és az ég kék, a fű zöld…

  5. Hagyják már elindítani a szerencsétlent. Most ki a fenét érdekel, ha Kim Ir Szen idézeteket sugároznak HD-felbontásban? Ha kenyértörésre kerülne a sor, még mindig igen messze volnának egy hadrafogható rakétától…..
    Mellesleg: 1:4-hez fogadok abban, hogy ez is elfüstöl…

  6. A baj az hogy kurucos szóhasználattal szólva akadnak hivatásos rettegők Akik bizonyos országok esetében csak a legrosszabbat tudják feltételezni. Valahogy nem hallom ezen emberek hangját akkor amikor Afrikában történnek tömeggyilkosságok vagy jogtiprások.
    Európának már rég le kellett volna válnia az USA külpolitikáról, mert az EU érdekeit sokkal inkább szolgálná az hogy pl Afrikában rend legyen (és ne áradjanak a menekültek onnan Európába), mint az ÉK-i események. É-Koreát majd Kína elrendezi, ha oda kerül a sor nem kell emiatt aggódni. Valahogy Szomáliában vagy éppen Zimbabwében nem igazán akarnak rendet tenni, milyen érdekes…

  7. Mert Szomálináak és Zimbabwének nincs atomfegyvere – talán ÉK-nak sincs – és a környéken sincs USA / EU szövetséges / gazdasági partner…

    Szóval a „rettegős” komment így epic fail. Mindenki az érdekeit félti. Az érdek viszont lehet PR és gazdasági is. A Balkán már elég nagy PR-ral bírt, hogy az USA odalépjen. Afrikát egyésgesen szarja le a világ. Viszont akkor nem értem, hogy miért csak a nyugati világot ekézik az ottani állapotért, az kibaszottul rejtélyes….

  8. @janaj
    Japánt persze hogy zavarja, mert így lesz egy darab olyan fegyvere, amivel elméletileg elérheti őket, de azt az egyet most gyorsan ellövik úgyhogy elmondhatják utána ÉK-ban, hogy volt egy fegyverünk, amivel elérhetnénk Japánt.

    @molni
    ahoz kell atomfegyver is, ami nem akkora, mint egy busz és egy másik rakéta, amire felteszik. Ha Szöult akarják lőni vele, ahoz nem kell ICBM-et fejleszteni. Ha ez megvan akkor kell egy rohadt komoly háborús ok, hogy megpróbálják bevetni. Már most is egy halom műhold figyeli őket, egy sikeres teszt után mégjobban néznék, hogy mit csinálnak. Amint elindítanák a rakétát az atommal, már lehetne fogadni, hogy DK, Japán, Kína, USA vagy Oroszország lövi le leghamarabb. Ha ezek közül egyik sem, és célba érne, és működne is a bomba, na akkor érezném meg én is a hatását a világgazdaságon keresztül. Szóval még nem kezdtem el rettegni se emiatt se a december 21-es világvége miatt.

  9. Amint elindítanák a rakétát az atommal, már lehetne fogadni, hogy DK, Japán, Kína, USA vagy Oroszország lövi le leghamarabb.

    Egy Oo felől távoldó BM-et mivel és hogyan lőnének le az oroszok…?

    DK-nak milyen BM elhárító rendszere van…?

    Kína szintén milyen ABM rendsszerrel bír és mit kezd egy dél vagy kelet felé tartó BM-mel…?

    Japánnak milyen BM szerndszere van…?

    Az összes fenti eset lefedettsége…?

    Szóval ne haradgudj, de nem gondoltad végig, hogy mit írtál le. Nagyon nem.

  10. Amire ezeknek lesz egy működő és megbízható ICMB-jük és egy működő, rászerelhető atomfegyverük, és egy konkrét okuk is a bevetésére, arra az általad kért rendszerek már be lesznek üzemelve. Mert ha ezek most fellövik a műholdat, másnap mindenki „elindul bevásárolni” a szükséges rendszerekből.

  11. A felsorolt lista egy részén semmilyen ABM rendszer nem segít. Oo és Kína területén akármennyi ABM lehet, semmit sem tud kezdeni nem feléjük haladó céllal. DK milyen rendszert tervez rendszeresíteni…?

    Mi lenne, ha vágyálmaid helyett megpróbálnál reálisan gondolkodni…?
    Ismét csak nem gondoltad végig…

  12. Az az érzésem molni, hogy te csak kötekedni akarsz. Ha pl Irán fejleszt ezt vagy azt vagy megemlíti valaki, hogy ez vagy az az iráni fejlesztés tetszik neki és potens a maga nemében, akkor az a válaszod, hogy minek, az amúgyis szar, meg szart sem ér, meg hogy egy 102 éves vénasszony kövesparittyával szétlőné légierővel, tankokkal, gyalogsággal és a gárdájukkal együt, és Ahmedinedzsádot a busheri atomerőmű hűtővizébe folytaná bele. Ha meg ÉK fejleszt valamit, akkor az most egyből hi-tech, potens, szétlövik vele az egész bolygót és mindenki reszkessen, mert ha a világvégét túl is éljük, akkor ezt bíztosan nem.

  13. Kötekedni….? Ember, te fizikai lehetetlenéssgel akarod igazolni a marhaságodat. Én iknább azt érzem, hogy te vagy az a „csakazért is megmondom”. Ha cáfolom egyik téveszméidet, gyorsan kitalálsz helyette egy másikat…

    Nincs ABM? Sebaj, tételezzük fel, hogy lesz. Lehetetlen elfogni a rakétákat? Sebaj, ki nem szarja le!

    Na, kb. így érveltél barátom…

    Az cikkeim alapján te úgy gondolod, hogy csak úgy csípőből mondom azt, amit…?

  14. Egyébként meg hol írtam, hogy hi-tech az ÉK rakéta? Sehol. Irán kapcsán szoktam azt mondani, hogy onnan a legrövidebb pálya az Európa felett vezet és azt, hogy Izrael területe olyan kicsi, hogy 100%-osan lefedhető.

    Ennek mi köze ahhoz, amit te vakerálsz? Semmi.

    Nem tudom, hogy mióta vagy itt, de az elúlt 2-3 hétből csak arra emlékszem, hogy folyamatosan marhaságokat beszélsz…

  15. Molni akkor kérlek arra válaszolj hogy miért lehet bizonyos államoknak ballisztikus vagy atomfegyvere , s miután megvan nekik és kifejlesztették hadrendbe állították azután megpróbálják megakadályozni hogy másoknak is legyen így betonozva be a stratégiai előnyüket.

  16. @dudi

    Mert a többiek az erősebbek és jól keresztbetesznek annak, akinek szerintük nem kellene, hogy legyen ilyen.

    Érdekes módon nem dikatúrikus balfasz államoknál egy hangot sem szóltak az ellen, hogy legyen BM kategóriájú rakétája.

    A rózsaszín ködöset akarod? Nem szerencsés olyan geciláda államnak atomfegyvert adni a kezébe, akik 50 éve háborúval fenyegeti meg minden kis hülyeségre a dél szomszédják és saját népét is lényegében elnyomja és irtja. Akkor mit művelne mással?

    Az agrsszív változatot kérded? Azt is lehet.
    Idegbeteg faszok kezébe kést sem adunk, nemhogy atomfegyvert.

    Most ennyire van időm, mert lapátolni kell lassan azt a szemét havat. Kár, hogy a HTKA-ról a hülyeséget sajon nem lehet. Azt önként és dalolva tenném.

  17. @molnibalage

    Mert a kultúra és a hozzáértés/vélemény közlése teljesen más kategória. A kultúra alap és mindenkitől elvárható, függetlenül attól, hogy milyen szintet képvisel egy adott témában, sőt, ha megfelelő formába tudja csomagolni a mondandóját, az adja meg csak az igazi töltetet.

  18. https://www.google.hu/search?q=tourist+photos+north+korea&hl=hu&client=ubuntu&sa=X&tbo=u&channel=fs&tbm=isch&source=univ&ei=7dXAUP-ELYbHswbA1oCQDQ&ved=0CDUQsAQ&biw=1024&bih=680#hl=hu&client=ubuntu&tbo=d&channel=fs&tbm=isch&sa=1&q=picnic+north+korea&oq=picnic+north+korea&gs_l=img.12…385847.388040.0.391555.6.6.0.0.0.3.694.2702.2-2j1j1j2.6.0.cpmergendl..0.0…1.1.7why_eMvZgY&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=bba26f99509784e5&bpcl=39650382&biw=1024&bih=680

  19. Molni…. Megpróbálom emberi nyelven….
    Azt a hólapátolós jó péklapátodat. Egy ilyen kvázi fórumon (kerekasztalon) mindenkinek joga van hülyeséget beszélni, amíg azt is hozzáteszi, hogy „véleményem szerint”. A hír szent, a vélemény szabad. Ha valaki leírja, hogy a Föld lapos, emiatt a radarok sz@rok, akkor Neked (nekem) ezt a véleményt lehet vitatni, de tiszteletben kell tartani. Legfeljebb a szomszéd elől is ellapátolod a havat (annyi nem is esik). Az írásodnak lassan végére érek, nagyon ott van, nem is értem, ha más véleményéhez ennyire nincs türelmed, egy ilyen átfogó munkához hogyan volt?
    A témához: ha ÉK a rakétára, fejlesztésére, indítására, követésére költött eőforrásokat rizsre költötte volna, akkor a nemzetbiztonsága nagy mértékben javult volna. Sok volt az illúzió a kis Kimről. Illúzió maradt….

  20. szerintem abban van igazsága ezen fejlett államoknak, hogy azon a szinten ahol egyes államok állnak (ÉK, Irán, stb.) nem megengedhető az atomfegyver tartása semmilyen formában, amikor szintet lépnének akkor gyalu vissza a kőkorszakig. azzal rulettezni, hogy éppen a kedves vezető rossz lábbal kelt fel és kilő egy rakétát „a nagy sátánra” vagy másra.. nem a legjobb. lásd az iráni fanatikus vezetést (a szoros lezárása, izrael megsemmisítése)

    molni most nem vagyok képben, de az amerikai aegis cirkálókon nem rendszeresítették végül az SM3 Block I rakétát? ha jól emlékszem a japóknak is adtak belőle. Japánban is mintha állomásozna némi USN erő. Elvileg az SM2 Block IV-nek is van valami korlátozott ABM kapacitása nem?

    a hozzászólásokhoz annyit, hogy nyilván nincs olyan ABM kapacitás, ami távolodó célt képes leküzdeni, jelenleg az is korlátozott, hogy a közeledőt leszedje, bár ott már viszonylag nagy az esély.

  21. Végre egy jó kis téma! :D

    ÉK csak azért létezik, mert életben tartják. Természetesen nem ő az egyetlen mesterségesen fenntartott regionális hatalom, de ez most mellékes.
    ÉK és Pakisztán között nyílt titok a közös fegyverkutatás akárcsak ÉK és Irán között. Az igazi aggodalomra az iráni-ÉK közös nukleáris kutatás adhat egyedül okot, de ez sem Phenjan miatt.
    Pakisztán és ÉK rendelkezik atomtöltetekkel, ebben a pakik messze előrébb járnak. Irán viszont messze jobb rakétákat tud gyártani, mint a másik kettő.

    ÉK kicsit keménykedik és DK meg Japán rögtön összesz@rják magukat.
    USA, Oroszo. és Kína meg örül, mert mindegyik alkupozíciója javul külön-külön is Tokióval meg Szöullal.
    Ja, Tokió és Szöul tök jó barátok – papíron. Valójában egymás legnagyobb ellenfelei és hamarabb lesz szerintem japán-DK balhé, mint ÉK-DK meccs.

    ÉK pedig ha úgy döntene egy szép napon, hogy atomcsapást mér Tokióra (Szöul kizárva) és ezt elfelejtené előre egyeztetni Kínával vagy az oroszokkal, akkor…, azt hiszem nem kell taglalnom, hogy az USA „bosszújára” már nem maradna sem idő, sem ok.

    Nehogy már bárki azt gondolja, hogy az ifjú Kim azt csinál, amihez éppen kedve van, magasról tojva Peking és Moszkva elsőrendű globális és regionális érdekeire. Ezt még Izrael sem teheti meg az USA-val szemben, nemhogy ÉK Kínával/Oroszo.-val kapcsolatban.

    A korábbi ÉK rakétakudarc nekem gyanús, „hozok is ajándékot meg nem is” effektnek tűnik. A rakétát kilőtték így a Vezér népe előtt nem vesztett arcot, de sajnos ez a fránya szivar útközben bedöglött, így nem maradt oka senkinek sem ledurrantani. Ez így pont jó volt mindenkinek.

    És tényleg legyen már elég ebből a kib@szott káromkodásból, egész nap ezt hallgatom a melóhelyen is, ha kell, ha nem. :D

    És jó Mikulást!

  22. Nehogymár az a rendszer legyen jó ahol milliók éheznek vagy halnak éhen, ahol koncentrációs és munkatáborokba zárják vagy ölik meg azokat akik fel merik emelni a szavukat a rendszer ellen. „Én még most is a koreaiaknak drukkolok.” drukkolj csak a komcsiknak tényleg. http://index.hu/kulfold/2012/12/06/huszonnyolc_evet_lehuzott_az_eszak-koreai_bortontaborban/ ennyit a fenejó rendszerről akiknek drukkolni kell.

  23. lencevance ha most nem abból indulsz ki, hogy milyen egy rendszer egy kivülálló szemével (jelenleg az ÉK-i), hanem csak arra a tényre koncentrálsz, hogy valaki a „rendszer ellensége”, akkor az ilyen egyedeket minden országban lecsukják. Próbálnád meg erőszakosan megdönteni az Orbán-kormányt, megnézném hány évet kapnál, hacsak a TEK amikor elfog véletlenül le nem lő. Amúgy a linkben amit bevágtál 28 év szerepel, a cikkben meg 23, innen a történet kezd sántítani. Ha abból indulunk ki, hogy ÉK nagyságrendekkel szarabb, mint pl K-Európa, és egy ÉK-i munkatábor meg nagyságrendekkel szarabb, mint ÉK civil változata, akkor ha ott tényleg ki tudnak húzni egyesek 23-28 évet, és ezzel nem ő az egyedűli, akkor a világ nagy szarban van, mert ezeket a golyó se fogja és el fogják foglalni a bolygót azzal a 150-200,000 munkatáboros terminátorral.

  24. ÉK kicsit keménykedik és DK meg Japán rögtön összesz@rják magukat.

    Csak az ok nem mindegy. Nem azért, mert katonailag jelenete veszélyt ÉK. Az atomfegyverrel a civil infrastruktúra és civilek mészárlása az, ami zsarolási potenciált ad. Katonailag DK is egyedül már laposra verné ÉK-t egy konvencionális háborúban.

    Ja, Tokió és Szöul tök jó barátok – papíron. Valójában egymás legnagyobb ellenfelei és hamarabb lesz szerintem japán-DK balhé, mint ÉK-DK meccs.

    Azért ez enyéhnszólva vad kijelentés. Jelenleg ÉK és DK van háborús állapotban, hiszen csak fegyverszünet van. Aki szerint a 50+ éve békekötésben élő és két elég combos gazdaságal rendelkező ország majd neki áll egymást lezúzni, mikor a tomboló elmebeteg mindkettőnek rossz, az nem normális véleményem szerint.

    ÉK pedig ha úgy döntene egy szép napon, hogy atomcsapást mér Tokióra(Szöul kizárva)

    Merész kijelentés, csak nem tudom, hogy mire alapozva…

    Nehogy már bárki azt gondolja, hogy az ifjú Kim azt csinál, amihez éppen kedve van, magasról tojva Peking és Moszkva elsőrendű globális és regionális érdekeire.

    Pedig de. Egyetlen atomhatalom sem szereti, ha bővüla klub. Csak Oroszország érdekérvenysítő képessége finoman szólva elég 0 volt az elmúlt pár évet leszámítva és helyi szinten Kína is erősebb már náluk…

  25. @ lancevance
    Csak műhold ügyben drukkolok nekik. Lehet félreérthetően fogalmaztam.
    Azontúl sokal szarabb rendszerek is vannak a Földön, akikkel senki sem foglalkozik, sőt régebben az egész „fejlett nyugat” támogatta őket – a saját értékeinek, és képviselőinek (a fehér farmereknek) a tönkretételében.

  26. Ja, tudod, melyik ország tartja börtönben a legtöbb polgárát? Úgy tudom, az USA. A lakosság 2,5%át. Ezeknek 70%át “kábítószerrel” kapcsolatos bűnügyekért. Ez több, mint a gulág legrosszabb korában.

    Nem az számít, hogy hány ember rabosokodik, hanem a hogyan és miért. Ezek szerint 10 ártatlan ember agyonlőni nem bűn, ellenben 20 olyan embert kivégezni törvényes eljárás keretében, akik előre kitervetlen brutálisan öltek, az igen.

    Ezek szerint, ha én önkényesen csak 100 politikai tartok fogva, az ok, de elítélni és fogvatartani 1000 köztörvényest az nem. Ej öcsém, neked aztán elég vicces egy értékrended van…

    Nem ideológiai alapon és nem tárgyalás nélkül tartják azokat az embereket fogva. A jogrendszer ítéli el őket. Eszemfaszom megáll, hogy egy alapvetően demokratikusan megválasztott kormányú ország jogrendszerét és kormánytól elvben független igazságszolgáltatását méred a világ egyik legmocskosabb diktatúrájához.

    Most komolyam, tarhatok élő demót rajtad a KNDK jogrendszerének működéséből? Mi lenne, ha mondjuk mindekit jól megveretnék – mert lenne hozzá hatalmam – csak azért, mert nem tetszik a kommentje…? Na ez az, amit az USA-ban nem lehet, a KNDK-ban meg igen.

    Komolyan mondom, hogy nem találok szavakat a butaságodra. A HTKA nap mint nap képes meglepni.

    Az ilyen kommentek után megy el a kedvem a cikkírástól…

  27. @molni

    „Nem az számít, hogy hány ember rabosokodik, hanem a hogyan és miért.” – Guantanamo? A „hogyan” az nem tisztázott és a „miért” sem sok esetben.

    „A börtönben levő rabokat éheztetik, verik? ” – CIA börtönök, ott szerintem a rabok szeretnék ha csak vernék őket.

    „Milliószámra halnak meg” – akkor hetek kérdése és kihal ÉK, problem solved

  28. Talán emlékeztek arra a Goethe idézetre, hogy az rabszolga igazán, aki szabadnak érzi magát… Az eddig olvasottak alapján, amivel egyetértek az az, hogy ha nem rendelkeznek a szomszédok kellő technológiával a semlegesítését illetően, akkor jogosan emelik fel a hangjukat a kilövés ellen. Még ha csak műholdat is akarnak fellőni.

    Amivel viszont nem, amiatt többször felemeltem már a szavam, az erősebb kutya b@szik elv és ahogy ezt lekommunikálják a világ felé. Az a rendszer és a „nyugat” valóban nem említhető egy lapon, ha a jogrendszert nézzük, de utóbbiban is meg lehet tenni elég sok mindent, ami még rosszabb mint a sokat kritizált ÉK. Csak egy példa és a lehető legenyhébb az összes közül, a polgári perek elhúzódása.

    Úgy vélem, ha ők komolyan atomot akarnának a világra hajigálni, sok rejtélyes baleset történne még a töltet útnak indítása előtt. Itt olvasott példa, az iráni atomprogram során eltűnt mérnökök esete.

  29. Úgy vélem, ha ők komolyan atomot akarnának a világra hajigálni, sok rejtélyes baleset történne még a töltet útnak indítása előtt. Itt olvasott példa, az iráni atomprogram során eltűnt mérnökök esete.

    Irán egy nyitott ország ÉK-hoz képest. ÉK gyakorlatilag egy feke lyuk a Földön…

    @joker

    Guantanamo nekem sem tetszik. Azonban oda sem véletlenül kerültek az emberek és csak azért, mert ki kell termelni a nép ellenségeit… A velük való bánásmód az megint más tészta.

    Mondjuk azt halkan kérdem meg, hogy a tálibok miféle nemzetközi egyezményeket tartanak be…? Megint ott tartunk, hogy civilizáltalan barbár népség ellen küzdjünk nemesen vagy sem.

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/1358063/I-was-one-of-the-Talibans-torturers-I-crucified-people.html

    Ezért ilyen húzásokkal szemben Guantanamo elég nagy kontrasztot mutat. Ja, G-*ről szabadultak már foglyok…

    BTW Gaunatanamo lakói nem oda születtek, mint az ÉK guláglakók második generációja.

    A millió számra halnak meg rész értelmezése sem sikerült. Az orosz gulág rendszerre vonatkozott te zseni…

    Kezem úgy érzeni, hogy a HTKA-n szövegértelmezési tanfolyamot kellene tartani…

  30. „Mondjuk azt halkan kérdem meg, hogy a tálibok miféle nemzetközi egyezményeket tartanak be…?” – azokat amelyeket aláírtak. De van ország is amire feltehetnéd ugyanezt a kérdést. (segítek, az USA nagy haverja, vagy kis haverja, vagy főnöke, vagy akármi) Sőt másokon még számon is kéri, azt amit ő nem írt alá és nem tart be. A tálibok is lőnék a betolakodókat vadászgéppel meg BM-el, csak nincs. Így marad a C4 a baromra kötözve, az AK47 meg az RPG.
    „Egyébként, meg ha ennyire nem tetszik a mocskos nyugat, akkor tessék Kubába költözni vagy ÉK állampolgárságot kibrusztolni.” – látom nagy hatással volt rád Gy. F. ex-miniszterelnök, aki ugyanaezeket mondta. Persze, hogy jobban él a nyugat, ha a világ másik felén vagy háromnegyedén élősködik.
    „Ezért ilyen húzásokkal szemben Guantanamo elég nagy kontrasztot mutat. Ja, G-*ről szabadultak már foglyok…” – ÉK-ból is szabadultak, az ottani munkatáborokból is. És ne feledd, hogy Guantanamo kb egy a száz vagy többszáz CIA-börtön közül.

  31. Azt az alapvető tényt se hagyjuk ki a társadalmi berendezkedést illetően, hogy ami tartósan „rossz”, azt is megszokja az ember. Nálam idősebbek és tapasztaltabbak biztosan tudnának mesélni erről, mert itt sem volt mindig „jó világ”. Tehát ami nekünk itt elszomorítónak, felháborítónak tűnik, az a világ más táján, tehetetlenségükben megtanultak együtt élni vele az emberek. Nekik ez a természetes. Nekünk meg az, hogy ezen vitatkozhatunk.

  32. @molni

    ÉK-án annyi a szankció, amit azért kap mert nem azt csinálja, amit más mond, hogy abba döglik bele. Ez is egyfajta élősködés: vagy az lesz amit mondunk vagy elvágunk a külvilágtól.
    A jólét és jogrendszer: a csúcskapitalizmusban és a csúcskommunizmusban is van egy szűk réteg, aki kvázi tejhatalommal rendelkezik és mindent irányít, és van a maradék 99%, aki meg hozzuk képest sehol sincs. A kettő közti különbség, hogy jelenleg a kapitalista gazdaságok több erőforráshoz hozzaférnek és emiatt átlagosan jobb azokban az életszínvonal. És itt megint visszatértünk az élősködéshez.

  33. @joker

    ÉK saját magát vágta el a külvilágtól, nem a nyugat te zseni. Ezek szerint te a büdös életben nem hallottál az elbaszott (dzsudzse )eszmerendszerről, ami a saját vezetésükkel vezetett oda, ahova…? A saját döntésük volt, hogy követik a balfasz utat.

    Komolyan modom, megáll az eszem…

  34. „ÉK saját magát vágta el a külvilágtól” – Ha ez igaz, akkor az ENSZ meg a nyugat a hülye. Mert mirefel szankciók meg embargók egy olyan ország ellen, amelyik már előzőleg önszántából teljesen elvágta magát a világ többi részétől? Kár akkor szankciók kidolgozására energiát fordítani. Mintha egy 90 éves, egy hegyi kolostorban élő, a nyugattal soha semmilyen formában nem érintkező szerzetest azzal fenyegetnél, hogy holnaptól ha akarna se netezhetne.