|

Japán lelövi az észak-koreai rakétát?

Feltételezhetően a többség már hallott róla, – ha máshonnét nem, akkor tőlünk – hogy Phenjan az ENSZ BT 1718. határozatának immáron második alkalommal történő megszegésére készül: a korábbi bejelentésük szerint a Kim-dinasztia megalapítójának, Kim Ir Szennek 100. születésnapját méltón megünnepelvén, valamikor április 12-16. között, békés céllal rakétát indítanak, melynek tetején a Kwangmyongsong-3 nevezetű műholdjuk fog lovagolni. No persze a többség úgy véli, hogy ez egy újabb burkolt ICBM teszt lesz.

Az áprilisra ütemezett, egy Unha-3 megnevezésű rakétán útnak indítandó műhold kapcsán az indulatok már elszabadultak a térségben, Dél-Korea, de főleg Japán már elkezdte a készülődést, mely a pénteki napon magasabb fokozatba kapcsolt. Tokió már korábban bejelentette, hogy kész lelőni a rakétát, ha az Japán területét veszélyezteti – azóta hasonló bejelentést tett Szöul is, Washington pedig leállította mintegy 240 000 tonna élelmiszersegély szállítását arra hivatkozván, hogy egyrészt nem látja biztosítottnak, hogy az a nyomorgó néphez jut el, másrészt Phenjan sorra szegi meg a megállapodásokat. Hírünk apropója szempontjából ugyanakkor nem is ez, hanem Japán készülődése az érdekesebb.

Tokió ugyanis gőzerővel készül a rakétaindításra, melynek kapcsán mozgósította teljes rakétavédelmi képességét. Miután a terület műholdas megfigyelése nemrégiben az észak-koreai rakéta fellövéséhez vezető előkészületek megkezdését jelezte a japán vezetés helyi idő szerint pénteken reggel megadta a zöld lámpát a Japán Önvédelmi Erők részére, hogy semlegesítse a rakétát, ha az veszélyt jelent Japán területére.

A Phenjan által közöltek szerint a rakéta ezúttal nem Japán felett fog átrepülni, hanem déli irányban startol el, így Japán szempontjából elvileg csak Okinava területe lehet veszélyeztetett.

Térkép a japán lépésekről az észak-koreai rakétafellövés kapcsán

Térkép a japán lépésekről az áprilisi észak-koreai rakétafellövés kapcsán | Forrás: The Asahi Shimbun ,

Az utasításra már amúgy is készülődő haderő jó japán módon nem vette félvállról a kérést, még aznap elkezdték a Patriot ütegek mozgósítását Okinava régiójába, illetve kihajózási parancsot kaptak az SM-3 elfogó rakétákkal ellátott AEGIS rombolók.

A Kongo-osztályú Kirishima helyi idő szerint ma reggel elhagyta honi kikötőjének számító Jokoszukát és útnak indult Okinava irányába. A nap folyamán két további Kongo-osztályú romboló, a Myoko és a Chokai is kihajózik. Utóbbiak közül egyik szintén Okinava közelében járőrözik majd, míg a másik a Japán-tenger habjait szeli majd az elkövetkező hetekben. | Fotó: Toshiyuki Tsunenari ,

A jelen esetben inkább csak a visszahulló első rakétafokozat, vagy az esetlegesen a japán területeket veszélyeztető módon dezintegrálódó rakétának lefelé zuhanó elemeinek elfogására alkalmas Patriot PAC-3 ütegek mellett az SM-3 elfogó rakéták felvonultatása jelzi igazán Tokió nyilatkozatának komolyságát.

Mint olvasóink talán tudják az AEGIS BMD + SM-3 páros az Egyesült Államok és 2010 ősze óta Japán immáron többrétegű rakétavédelmi rendszerének tengeri telepítésű, a rendszer legkülső rétegét adó eleme, mely segítségével még az atmoszférán kívül kiiktathatóak a veszélyforrások. Emlékezzünk rá, hogy a számos sikeres teszt mellett ezen párossal meszelték le az amerikaiak saját meghibásodott műholdjukat is – mely anno a szaksajtón kívül is média középpontjában állt ugyebár.

A JFTM-4 Stellar Taka keretében útnak indított SM-3 Block IA az indítás utáni pillanatokban

A JFTM-4 Stellar Taka keretében útnak indított SM-3 Block IA az indítás utáni pillanatokban | Fotó: Missile Defence Agency ,

Az SM-3-al felszerelt, Kongo-osztályú rombolók kihajózása egyben felvetheti azt a kérdést is, hogy Tokió vajon nem-e akarja mindenképp lelőni a rakétát? Mindenesetre jelenleg annyi elég bizonyosnak tűnik, hogy ha az észak-koreai rakéta csak a legkisebb jelét is adja, hogy valami nincs rendben vele, akkor azonnal reppenhet egy japán SM-3…

Értesülések szerint a Kongo-osztályú rombolók mellett kihajózott egy sor fregatt is, melynek vélhetően az az oka, hogy a japánokban élesen él hogyan járt a dél-koreai Cshonan. Szintén ezen források szerint Phenjannak nagyon nem tetszik az AEGIS rombolók felsorakoztatása, aminek úgy adott nyomatékot, hogy a tegnapi napon hajó elleni rakétákkal tartottak éles lőgyakorlatot.

29 hozzászólás “Japán lelövi az észak-koreai rakétát?”

  1. Én egy mezei földön járó ember vagyok.
    Éppen ezért nem értem ezeknek az éhenkórászoknak miért nincs joguk rakétát fellőni?
    Milyen jogon ugat bele mondjuk amerika vagy bárki aki itt és most területileg nem érintett?
    Nem vagyok naiv, de muszáj volt megkérdezni hátha van olyan okos ember aki megérteti velem…

  2. Okos ugyan nem vagyok, ezért csak halvány véleményemet mondom.

    Egy olyan országnak, amely elnyomva tartja a népét, és még a saját embereinek az élelmezését se tudja kitermelni, szóval egy ilyen ország elmebeteg, agresszív, kegyetlen vezetőinek az atom csak arra kell, hogy a hatalmát még egy generáción ( a saját uralkodási idejét értve ez alatt) keresztül biztosítsa.

    Közben persze a háborús hangulat fenntartásával fékezi a belső ellenzéket, és közvetve fenyegeti a szomszédait.

    Sok más országnál se jogos az atomfegyver jelenléte, de ez nem ok arra, hogy még egy ostoba rendszeréhez is tapsikoljon a világ…

  3. A japán-koreai viszonyt nagyjából a magyar-szlovákhoz lehetne hasonlítani, annyi különbséggel Észak-Korea szempontjából, hogy több, mint fél évszázada ellenséges katonai tömbhöz tartoznak és azóta is folyamatosan megy mindkét országban a másik folyamatos dehumanizálása, anyázása, amit még a nemzetközi közvélemény és média is támogat.

  4. Elmebeteg pszihopatanak nem adunk ardot a tomeg kozepen.

    Igy vallasi fanatikus es a sajat nepet is gyilkolo orszagnak meg nem szabad nuki es egyebb tomegpusztito eszkozhoz jutnia, mert ha ezt teszi a sajat nepevel akkor megdurvabbat masokkal.

    Amugy az EK veetes eltokeltseget mutatja tesztel kapcsolatban hogy az amugy is igen kis hordkepessegu raketajukkal nem az egyenlitovel parhuzamosan hanem merolegesen akarnak loni, inditani. Igy a fold forgasanak ereje nem fogja segiteni a raketat sot gatolja a hatomagassagot es a „celzasi pontossagot” is.

    Abszolute nem egy muholdrol szol a dolog hanem a raketa teszteleserol.

  5. A koreai-japán viszonyt érdemes az elmúlt évszázadok figyelembe vételével értékelni. Ha Észak-Korea és Dél-Korea egyesülne, akkor kiéleződne a japán-koreai évszázados ellentét, ami a térségben Kína és Oroszország malmára hajtaná a vizet, jelentős károkat okozva az USA szövetségi rendszerének. Észak-Korea léte megfelel Washington, Moszkva és Pekingnek érdekeinek is.
    Észak-Korea és a Szovjetunió között katonai-védelmi szövetség volt. A SZU felbomlásával Moszkva deklarálta, hogy az Orosz Föderáció a SZU „jogutódja”, ugyanakkor nem tisztázott, hogy ebben a helyzetben Moszkva érvényesnek tekintené-e a védelmi szövetséget.
    Ráadásul Oroszország és Japán a nemzetközi jog szerint még hadban álló felek nagyon hosszú ideje tűzszünetet tartva.
    Japán nagyon kényes helyzetben van.
    Bár Kína állítólag „összerúgta a port” Phenjannal, de a valóság inkább az, hogy kapóra jön neki ez a helyzet – sőt, minden olyan helyzet, ahol a „japán militarizmus” a hangját hallatja.
    Ázsia csak annyira érzékeny Japán keménykedésére, amennyire Európa lenne érzékeny egy esetleges kiújuló német katonai „hangoskodásra”.
    Ha Japán nagyarányú fegyverkezésbe fogna Észak-Koreára hivatkozva, a többi ázsiai nemzet akkor is – szó szerint – ferde szemmel nézné Tokiót.
    Mielőtt a technikai és katonai részleteken indulna el a diskurzus, célszerű előtte ezzel is képbe lenni.

    Üdv: M

  6. „A koreai-japán viszonyt érdemes az elmúlt évszázadok figyelembe vételével értékelni. Ha Észak-Korea és Dél-Korea egyesülne, akkor kiéleződne a japán-koreai évszázados ellentét, ami a térségben Kína és Oroszország malmára hajtaná a vizet, jelentős károkat okozva az USA szövetségi rendszerének. Észak-Korea léte megfelel Washington, Moszkva és Pekingnek érdekeinek is.”

    Ez akkor kovetkezne be ha kina tamogatna az uj koreat. Ekkor mint szovetsegesek illetve kozos tortenelmi multal rendelkezok bizony japannak komoly problemat tudnanak okozni.

    De ott a „ha” mert ha kina nem tamogatja koreat hanem fenyegeti akkor bizony ott a kozos erdek ami osszetartja oket. Akkor lesz majd erdekes a dolog ha kiderul hogy kore illetve japan tengeri teruletein asvanykincsek vannak.

  7. „Ha Japán nagyarányú fegyverkezésbe fogna Észak-Koreára hivatkozva, a többi ázsiai nemzet akkor is – szó szerint – ferde szemmel nézné Tokiót.”

    Ha EK folytatja nuki programjat akkor azzal japanbol nukihatalmat csinal. Utanna pedig kovetkezik DK majd nekiall fabrikalni egy nukibombat noldog boldogtalan a kornyeken.

  8. „Kína és Oroszország malmára hajtaná a vizet, jelentős károkat okozva az USA szövetségi rendszerének.”

    Nem inkább megerősödne?
    A japán és dél-korei ellentét pedig jelentéktelen mint a kettőnek meg van az ellensége.
    japán vs oroszok .
    D Korea vs kína É Korea

  9. „Ha Japán nagyarányú fegyverkezésbe fogna Észak-Koreára hivatkozva, a többi ázsiai nemzet akkor is – szó szerint – ferde szemmel nézné Tokiót.”

    Monte !

    A koreaiakon es a Kinaiakon kivul senki nem morci mar a japanokra. Jelenleg kina a rosszfiu akitol tartanak es bizony ha kell akkor japanhoz is bekopognak segitsegert. Azonban egyelore megteszi nekik az USa mert konyebb targyalopartner mint japan.

    A fenti ket orszagon kivul senkinek nincs mar japofobiaja.

  10. Nem túl bonyolult a helyzet.
    A nem túl jó minőségű, de Japánt elérni képes komcsi koreai rakéták fenyegetést jelentenek Japán számára.
    Legjobb esetben is egy nagyvárosra kilőtt rakéta okozhat károkat és haláleseteket. Egy ilyen eset aláásná a Japán kormányba vetett bizalmat és az aktuális politikai vezetők hamarabb mehetnének a levesbe. Külpolitikailag meg úgy tűnhetne, hogy Japán kénytelen tárgyalni ÉK-val, mert a fenyegetés létezik.
    ÉK sakkban akarja tartani Japánt – is.

    Ugyanakkor, ha a japók lelövik a rakétát most, akkor azzal bebizonyítják maguknak, a saját állampolgáraiknak és leginkább ÉK vezetésének, hogy fabatkát sem érnek a „békés” rakétáik.
    Ezzel Észak-Korea újabb pozíciót veszített a tárgyalóasztalnál és csak a konvencionális fenyegetés él amit Dél-Korea felé mutat.

    Az meg már futurisztikus elképzelés, de számba kell venni, hogy ha egy ilyen rakátával át lehet lőni japán felett, akkor ha arra rá tudnak rakni egy működő atombombát és azt el tudják sütni pont Japán felett (nem most, hanem bármikor) akkor a keletkező EMP Fukusimát kenterbe verő katasztrófát okoznának Japán számára és kiütni a világ egyik legnagyobb gazdaságát.

  11. „Az meg már futurisztikus elképzelés, de számba kell venni, hogy ha egy ilyen rakátával át lehet lőni japán felett, akkor ha arra rá tudnak rakni egy működő atombombát és azt el tudják sütni pont Japán felett (nem most, hanem bármikor) akkor a keletkező EMP Fukusimát kenterbe verő katasztrófát okoznának Japán számára és kiütni a világ egyik legnagyobb gazdaságát. ”

    A ballisztikus nagy hatótávolságú rakéta pont azért van,hogy akár Japán felett is messze lőjenek vele !
    A kísérlet meg valószínűleg egy atomtöltet súlymakettel történik, pont tesztelési okból.

    Japán atomtámadásához nem kell feltétlenül interkontinentális rakéta, lehet az akár robotrepülőgép is !

    Csodálkoznék, ha a rakéta kísérletet Kínában nem hagyták volna jóvá !

  12. Mar az elso raketakiserletuknel a raketa atrepult japan felett. Az elso fokozat meg japan elott csapodott a tengerbe de a tobbi mar par ezer kilometerrrel odebb. Az volt az elso ballisztikus raketakiserletuk.

    Aztan azutan hogy becsapodott allitottak hogy sikeresen palyaraallt es sugarozza a hazafias dalokat a muholdjuk.

  13. bokrif

    „Az meg már futurisztikus elképzelés, de számba kell venni, hogy ha egy ilyen rakátával át lehet lőni japán felett, akkor ha arra rá tudnak rakni egy működő atombombát és azt el tudják sütni pont Japán felett (nem most, hanem bármikor) akkor a keletkező EMP Fukusimát kenterbe verő katasztrófát okoznának Japán számára és kiütni a világ egyik legnagyobb gazdaságát.”

    Ami meg egyet jelentene azzal, hogy Észak-Koreát csak múlt időben emlegetjük. Nyugodj meg, azért ők se annyira hülyék, hogy ezt bevállalják, mármint a nukleáris csapás Japán ellen, az egész ÉK-i erőfitogtatós cirkusz csak azért van, hogy megmutassák a világnak, ők milyen fasza gyerekek, és több segélyszállítmányt kapjanak. Bár mint láthatjuk, pont az ellenkező hatást érték el vele.

  14. Az egyesült Koreával a déliek buknának legnagyobbat, mert ők fognak lecsúszni az északiak szintjére, nem az északiak nőnének fel hozzájuk. A gazdasági jelentőségét elveszítené, hihetetlen káosz lenne az egész országban. És ha az ország a súlyának megőrzése végett az északi atomhoz „fordulnának”(amire ugye büszkék a déliek…biztos?), csak szavak szintjén is, akkor lenne egy kétszer akkora Észak-Korea.

    A cikkhez annyit, hogy ha a japán hozzáállás teljesen jogos, majd ők eldöntik, hogy kinek engednek rakétázgatni a portájukon, kinek nem. Kétlem, hogy egy dél-koreai műhold ellen bármi kifogást emelnének.

  15. „Németország egyesítése hogyan hatott a német gazdaságra? (Bár az NDK nem volt olyan állapotban mint ÉK)”

    Viszont a nemetek meg nem olyan fegyelmezettek mint a koreaiak plane az eszak koreaiak. Ott sokkal nagyobb aldozatokra keszek az emberek mint a nyugati ” mert megerdemled” fogyasztoi kulturakban.

    Szerintem DK mar kozeptavon is csak nyerne az ugyon. Raadasul tuti kapnanak a duborgo gazdasagukkal olyan nemzetkozi hitelt amivel egy komoly felzarkoztato programot indithatnanak el. Sok olcso munkaero is a gazdasagba vandorolna ami azt jelentene hogy sok kulfoldi beruhazas otthon maradna realizalodna. Igy is kellene egy jo masfel evtized de bizony megcsinalnak.

    Persze a nukirol lekene mindaniuk mert egy kapitalista nuki allam kina hataran pekingben az agyrem kategoriaba tartozik plusz automatice jelentene a japo nukit is.

  16. Német egyesítés azért is rossz példa. Mivel NDK is részben szocialista jó léti állam volt ma ígérvényeivel. Újra egyesítéskor a keletiek vágytak a nyugatiak élet színvonalára.

    Egyesített Korea nem lenne demokratikus. Mivel az Északi 26 millió nem is értené mi az demokrácia, bele betegedne mentálisan egyszerűen kulturális sokkot kapna.
    Egy észak-koreainak kisebbek az igényei, holnap felszabadulnának mi észak követelése mindennapi étel, ruha,gyógyszer . Mivel sajnos éhínség miatt ott magától értetődő a rendszeres étkezés se.
    Viszont ezért a kevésért is készek lennének 10-12 órát dolgozni mivel ebbe nőttek bele.

  17. “Németország egyesítése hogyan hatott a német gazdaságra?”
    Rendesen megrendítette!
    Ez nem vicc én az emberek között dolgoztam, tehát az egyszerű melós által elmondottakat tudom.
    Amúgy ost és west ma is két ország:(
    Ma példul járnak át németek Lengyelbe melózni mert ott van meló.
    A két Korea egyesítése nem lenne akkroa csapás mert mások az emberek, mások az igények.

  18. Milyen jogon ugat bele mondjuk amerika vagy bárki aki itt és most területileg nem érintett?

    Talán mert 240 ezer tonna élelmet szálít neki csak azért hogy néhány szabályt betartasson vele amire é.korea nem hajlandó. Rakéta fellövésre persze van költségvetés…

    Élelemre meg nincs…

  19. Szerintem a két Korea előbb, vagy utóbb, így vagy úgy egyesülni fog. Dél mindenképpen veszíteni fog (egyrészt gazdaságilag, pénzügyileg, másrészt ellenségképben), de Északnak sem lesz szerintem leányálom.
    Pár helyen olvastam (elnézést, nem emlékszem, hogy hol, nem tudok linket kapcsolni, pedig kerestem), hogy a délre sikeresen átszökött északiakat nagyon lenézik. Ha egyesülnek, és erre Északnak esélye sincs, csak Délnek, akkor attól tartok, hogy a mérhetetlen kiadásokat ott hozzák majd be, ahol tudják. És északon bőven lesz olcsó munkaerő. Félreértés ne essék, szerintem a kapitalizmus ezerszer jobb, mint a kommunizmus, de megvannak a súlyos árnyoldalai. És szerintem egy egyesülés után ezt Koreában nagyon lehetne látni. Az élelmezés biztos megoldott lenne, és beindulna a fejlődés, de szerintem ki is zsákmányolnák északot munkaerőpiacilag.

    Kicsit más, én nem szidom Japánt, hogy felkészül minden lehetséges rosszra. Egy rakétát már átlőttek a fejük felett, másrészt azért nehogy már egy alig működő, éhező, haldokló, nulla állam tartson sakkban mindenkit, pl a világ harmadik, negyedik legnagyobb gazdaságát. Keménykedni mindenki tud (persze, ha van mivel), de ne is lepődjön akkor meg, ha esetleg időnként valaki visszakoppint. Történelmileg régen ez mindig így ment, mindenki megmutatta a másiknak, hogy „mekkora a farka”, aztán lehetett gondolkodni.

    Másrészt, ha a két Korea egyesülne is, az akkor is Dél-Korea lenne, tehát szerintem Kína kizárva. Szerintem maradnának amerikai szövetségesek, koreai-japán háború kizárva. Mindkettőnek Kína túlságosan nagy rivális, az ellenségem ellensége pedig a barátom. Legalábbis szerintem:)

  20. Terminator “Németország egyesítése hogyan hatott a német gazdaságra? (Bár az NDK nem volt olyan állapotban mint ÉK)”
    Kedves Terminator a 2 őt nem lehet összehasonlítani az NDK-ban nem volt éhínség sőt pont ez volt a baj hogy (mindenki) csak szökni akart :D
    Amúgy 2 jó dolog lenne az egyesülésben 1:A Koreai nép újra 1 lenne 2:Az Észak-korea alatt lévő ásványkincsek (nem a legjobb minőségűek) A Baj csak az hogy ezen 2 csak dél nek lenne jó :P

  21. „arbalest szerint:
    …Az élelmezés biztos megoldott lenne, és beindulna a fejlődés, de szerintem ki is zsákmányolnák északot munkaerőpiacilag….”

    Erről eszembe jutott egy Monty Phyton jelenet.

    – De hát arculköpött!
    – Ohh, néha én is arról álmodozom, hogy bárcsak jól arculköpnének.

    :)

    Szóval északon örülnének egy kis kizsákmányolásnak. Lenne munka, azért fizetés, kaja, lakás, ruha, de nem lenne munkatábor titkosszolgálat, sztálinizmus….oooo bárcsak kicsit kizsákmányolnának. :)

  22. MuldR

    Igazad van, lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam, vagy csak túl negatív vagyok, arra gondoltam, amikor írtam, hogy vajon mikor váltana az ilyen fajta kizsákmányolás, HA váltana, rabszolga dolgoztatásba. Pl, tessék, itt van napi fél kiló rizs, cserébe gürizz a gyáramban napi 14-16 órát.