|

Műhold semlegesítve

A tegnapi nap folyamán (február 20) este 10:26-kor (EST – Eastern Standard Time) az amerikai Haditengerészet Lake Erie nevű cirkálója sikeresen lelőtte a meghibásodott kémműholdat (USA 193). A műveletben részt vettek a Decatur és Russell rombolók is, melyek a műhold folyamatos nyomon követésével segítették az akció sikerét.

A meghibásodott műhold, melynek 2006-os fellövése sem volt problémamentes, nagyjából egy busz méretének felel meg. Legnagyobb veszélyt a műhold üzemanyagtartálya, s a benne található kb. 453 kg hydrazine jelentette, mely komoly gondokat okozhatott volna, ha lakott terület közelében csapódott volna be.

A Pentagon elmondása szerint Lake Erie egy SM-3-as (Standard Missile) rakétával semlegesítette a műholdat, mely a Csendes-óceán fölött 133 mérföldnyire tartózkodott.

A Pentagon szerint az elkövetkező 24 órában fog kiderülni, hogy sikerült-e eltalálni az üzemanyagtartályt. Az viszont biztos, hogy a roncsdarabok a legkörbe lépéskor mind elégnek majd.

2 hozzászólás “Műhold semlegesítve”

  1. Azt olvastam, hogy állítólag a műhold helyén a törmelék mellett egy felhő jelent meg, ami a tartály megsemmisítését erősíti meg. Azt is írták, hogy a legnagyobb roncsdarab sem nagyobb mint egy focilabda, szóval úgy tűnik az SM-3-as jó munkát végzett. Egyébként szerintem felkérhették volna Kínát is a dologra, már nekik is van benne tapasztalatuk :D

    http://s1.hu.darkpirates.com/c.php?uid=36050

  2. Azt olvastam, hogy állítólag a műhold helyén a törmelék mellett egy felhő jelent meg, ami a tartály megsemmisítését erősíti meg. Azt is írták, hogy a legnagyobb roncsdarab sem nagyobb mint egy focilabda, szóval úgy tűnik az SM-3-as jó munkát végzett. Egyébként szerintem felkérhették volna Kínát is a dologra, már nekik is van benne tapasztalatuk :D

    http://s1.hu.darkpirates.com/c.php?uid=36050