|

Újabb észak-koreai rakétakísérlet várható?

Dél-koreai hírszerzési információk szerint Phenjan egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelhet az elkövetkező két hónapban.

A dél-koreai katonai vezetők a fenti következtetést amerikai műholdak felvételei alapján vonták le, amelyeken fokozódó aktivitás figyelhető meg egy észak-koreai rakétakilövő állásnál. „Miután a hónap elején a nagy hatótávolságú rakéta részeit a donhchangi rakétakilövő állásra szállították, egy kilövés előkészületeinek a jeleit fedeztük fel. Nagy a lehetősége annak, hogy Észak-Korea december és január között kilövi a rakétát.” – nyilatkozta egy ismeretlen katonai forrás.

A később pórul járt Unha-3 rakétát éppen a kilövésre készítik elő még áprilisban | Forrás: thaipong.wordpress.com ,

Kérdés, hogy most mennyire lehet majd sikeresnek tekinteni a valószínűleg ismét műholdfellövésnek álcázott tesztet, mivel emlékezetes, hogy az áprilisban fellőtt Unha-3 rakéta röviddel a felszállás után szétesett. Phenjan a kilencvenes évek óta próbálkozik műholdak fellövésével és így egyben nagy hatótávolságú rakétafegyverzet megalkotásával, azonban ezek eddig többnyire sikertelennek bizonyultak.

Ha a teszt eléri a célját, akkor – azzal párosítva, hogy a kommunista állam 2006 óta a nyolcadik atomhatalom – egészen új szintre hozhatja Phenjan viszonyát a környező országokkal és az Egyesült Államokkal, de akár Kínával is. Egy újabb sikertelen és a nemzetközi diplomácia által elítélt kísérlet azonban további szankciókat vonhat maga után, mint ahogy az történt az Unha-3 kilövését követően nem sokkal.

10 hozzászólás “Újabb észak-koreai rakétakísérlet várható?”

  1. Az a baj a műhódokkal hogy pusztítják a műfákat a föld körül…

    De komolyra fordítva a szót : a valós jelentősége a dolognak az, hogy Aki föld körüli pályára tud juttatni egy eszközt, az elméletileg képes a föld bármely pontjára csapást mérni (ICBM-et építeni)

  2. A Föld bármelyik pontjára történő csapásmérés azért ettől még távol van szerintem. Oda a leszállópályán történő irányításra és valamilyen működőképes célzórendszerre is szükség van. Hanem tényleg a Föld bármelyik pontjára csapást mérhet, csak senki nem tudja, hogy melyikre.

  3. az elméletileg képes a föld bármely pontjára csapást mérni (ICBM-et építeni)

    Ez nem egészen igaz. Ez attól is függ, hogy mekkora az atomfegyver tömege. Ugyanis X km pályamagasság elérése egy pehelykönnyű teherrel nem felétlen azonos azzal, hogy 20k km távolságba elhajítasz tonnányi terhet is akár. Az ICBM pályamagassága akár 1000 km is lehet, ami bőven a legalacsonyabb stabil LEO alatt van, de mégis visszahullik a cucc, tehát a sebesség-magasság profil egészen más. A teljes szükséges impluzus kiszámítása asztrofizikai feladat, ami szeritnem meghaladja minden itt fórumozó képességeit. :)

  4. ezt emelném ki : „elméletileg képes ”
    az én olvasatomban ez azt jelenti hogy a szükséges tudás és a technológia a rendelkezésére áll. Lehet hogy az aktuális formában még nem alkalmas rá de már minden alap megvan hozzá.

  5. A legújabb hírek szerint december 10.-e és 22.-e között lesz a „műhold :)” fellövése. Ezek áprilisban lehet ha számítottak arra, hogy szétesik a rakétájuk, és már akkor ez is nagyrészt megvolt, mert igen hamar ekészültek vele.