|

Észak-Korea újabb nukleáris tesztre készül?

Szöul állítása szerint amellett, hogy Phenjan békés cél mögé bújtatni próbált ballisztikus tesztre (és ezzel az ENSZ BT 1718. határozatának immáron második megszegésére) készül, a műholdas felderítési adataik alapján egy nukleáris tesztrobbantás végső előkészületei is megfigyelhetőek a 38. szélességi körtől északra elterülő rezsim területén.

A korábbi két tesztrobbantás helyszínéül szolgált Punggye-ri területéről április elején készült amerikai műholdas felvételek elemzése során a déli hírszerzés ugyanis arra jutott, hogy északi szomszédaik esetleg épp egy nukleáris kíséret előkészítésének végső szakaszában tartanak.

„Észak-Korea titokban harmadik nukleáris tesztjére készül, mely egy újabb hatalmas provokáció lenne.” – áll hírszerzési jelentésben, mely egy április 1-én készült műholdfelvételre hivatkozik. A jelentésben olvashatóak szerint megerősített, miszerint az észak-koreaiak a meglévő kettőn felül egy újabb alagutat ásnak, pontosabban annak kivitelezését fejezik be éppen. A közzétett információk arról értekeznek, hogy a föld alatti alagút két végénél földkupacokat halmoztak fel, melyeket a várakozások szerint a nukleáris teszthez előkészített alagút betömésére használnak majd fel. Ezen földhalmok jelenléte a jelentés szerint nagyban valószínűsíti, Phenjan ilyen irányú terveit, lévén a korábbi két nukleáris tesztjük esetében is ez volt az utolsó munkafázis.

A dél-koreai hírszerzéstől származó, elsőként az Associated Press által közzétett értesülést Washington még hétfőn reagálta le, a Fehér Ház szóvivője egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az Obama adminisztráció mind a rakétaindítást, mind pedig egy föld alatti nukleáris tesztet a végletekig elmenő provokációnak tekint, ami csak tovább fokozza Észak-Korea elszigeteltségét. Elmondása szerint Washington mindkét lépést úgy értelmezné, miszerint az észak-koreai felső vezetés nem kívánja megtenni a szükséges lépéseket az országuknak a nemzetek közösségébe történő visszajuttatásához, ezáltal pedig érdemben tenni a nyomorban tengődő lakosság érdekében.

Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivőjének elmondása szerint Washington éppen a Phenjan rakétaindítása miatt szintén nyíltan aggodalmát kifejező Kínát sürgeti, hogy gyakoroljanak ők is erőteljesen nyomást pártfogoltjukra, beszéljék le a rakétaindításról. A szóvivőnő ellenben nem kívánt azon kérdésre válaszolni miszerint Washington részéről milyen konkrét szankciókra is számíthat Phenjan ha meglépi a rakétaindítást – vagy netán a nukleáris tesztet.

Mindenesetre mint ahogy azt már a Fehér Ház részéről pedzegették Phenjan nem kellő döntése semmissé teheti az ország amerikai élelmiszer segélyezését, amiről még februárban állapodtak meg Észak-Koreával – olyan kitétellel, hogy a rezsim moratóriumot hirdet mind a rakétaindításokra, mind pedig a nukleáris tesztekre, továbbá kész befagyasztani az urándúsítási programját.

Japán és Dél-Korea mellett egyébként nemrégiben Oroszország is bejelentette, hogy készen állnak a rakéta megsemmisítésére, ha az területüket veszélyezteti.

24 hozzászólás “Észak-Korea újabb nukleáris tesztre készül?”

  1. Meg ugye megy most ez a rakéta teszt. Amire mindenki bejelentette, hogy jól lelövi (Dél-Korea, Japán és újabban az Oroszok is).
    Elképzelem, ahogy vadásznak a Észak-Koreai rakétára:-)
    Szegény északi mérnökök meg izzadva próbálnak valami olyan pályát kalkulálni, hogy nehogy leszedjék a rakétájukat, mert akkor ők mennek a betonba:-(
    Szerencsétlen északi emberek…

  2. Mi van akkor, ha Észak-korea nem a saját szakállára cselekszik? Ha esetleg Iránnak végez rakéta- és nuki tesztet? A perzsáktól meg kaját és dollárt/olajat kapnak? Lehet, hogy akkor megéri nekik?
    Ha függőlegesen próbálják fellőni, akkor csak a bolygó forgásával kell számolni :) :) :)
    Ki kel jelenteni: mi is lelőjük….

  3. ahogy Kurucz barátunk folyamatosan jelzi éleződik a helyzet, amit jól mutat a szinte eszetlen fegyverkezés. jól látszik, hogy mindenki készül egy újrafelosztásra a térségben. szinte mindenkinek van valamilyen vitatott területi igénye. sokan próbálják prognosztizálni a konfliktus várható idejét, ez nyilván attól függ ki mikorra érzi elég erősnek magát.

    a gond leginkább az ilyen nem várt kisebb konfliktusokkal van, ahol nem tervszerűen, hanem váratlanul alakulhatanak ki kisebb csete-paték, amelyek ha kicsúsznak a kontroll alól, belobbanthatják a térséget.

  4. annyiban remélhetőleg szerencsések vagyunk, hogy távolból szemlélhetjük az eseményeket.
    nagyon remélem, hogy nincs ok ami miatt Európa belesodródna.
    a másik reményem, hogy megmarad hagyomományos eszközökkel vívott háború keretei között és senki nem veszti el a fejét.
    annyiban viszont tuti érintettek leszünk (nem fogjuk megúszni), hogy a világgazdaság megint válságba kerül, valamint a háború költségeihez vagy ha úgy tetszik következményeihez mi is hozzájárulunk majd a benzinkutakon.
    jobb lenne mindenkinek, ha nyugton maradnának.

  5. Littlejohn

    „Mi van akkor, ha Észak-korea nem a saját szakállára cselekszik? Ha esetleg Iránnak végez rakéta- és nuki tesztet?”

    lehet akkor előbb-utóbb a kínai vezetés fogja megunni a különutas játékot és ők rugják hátsón és repítik az űrbe az északi vezetést.

  6. „Ki kel jelenteni: mi is lelőjük…”

    Kössz Littlejohn:-) Mindig élvezet olvasni a hozzászólásaidat:-)

    Tegyük hozzá, mi is lelőjük, ha Magyarországot fenyegetné/területe fölött áthalad. Szerintem ez így egy korrekt közlemény lenne:-)
    Lehet, hogy a MASAT-ban van egy nanolézer:-)

  7. „Mi van akkor, ha Észak-korea nem a saját szakállára cselekszik? Ha esetleg Iránnak végez rakéta- és nuki tesztet? A perzsáktól meg kaját és dollárt/olajat kapnak? Lehet, hogy akkor megéri nekik? ”

    Én is erre gondoltam !

  8. „Mi van akkor, ha Észak-korea nem a saját szakállára cselekszik? Ha esetleg Iránnak végez rakéta- és nuki tesztet? A perzsáktól meg kaját és dollárt/olajat kapnak? Lehet, hogy akkor megéri nekik?”

    BINGO !!!

    Ezert nem erdekli oket az USA kajasegely mert ezert meg valutat es kajat meg olajat kapnak. Az USa segelyel meg ugy vannak hogy ha bejelentenek egy ujabb 2 eves moratoriumot a kiserletek utan akkor majd megint fog az USa szallitani.

    Az USA apan meg mindenki azert olyan eltokelt a raketa leloveseben mert igy a EK Irani bizniszt torpedozhatjak meg mert egy fia adathoz nem jutnak Tehernban.

  9. Bátorkodjam szabad megjegyeznem hogy ez megint a „konteó” kategória. Irántól ugyan kaphatnak olajat, de kajailag mostanság Irán sem áll túl jól. Egészen konkrétan pár hónapja volt róla szó hogy Iránban az olajbevételek csökkenése és egyéb okok miatt az egekbe szöktek az élelmiszerárak…

  10. Folytatás az Osztyapenkó hírtől(ide jobban passzol)

    A japán atombombához: valóban a japánok jutottak a legközelebb a tengelyhatalmak közül a megoldáshoz. A németek rossz úton indultak el, majd félretették a kérdést.A japánok is későbbre akarták halasztani, mert az erőforrások a hadiipar többi részébe kelletek(és még oda is kevésnek bizonyult).
    Abban meg molninak igaza van, hogy az USA hatalmas erőfeszítések árán vitte düllőre a projektet, erősen kétséges, hogy ez máshol sikerült volna lényegesen kevesebb erőfeszítéssel.

  11. Az Eszak Koreaiak kilottek a raketajukat es az a bejelentes szerint Ausztralia fele szallt mielott darabokra tort volna a legkorben.

    Ez sokszorosan jo hir. Egyreszt mert kiderult hogy meg mindig gagyi a raketajuk es messze van a kesztol amit „exportalni” lehetne.
    Masreszt pedig nagyon csodalkoznek ha a kozeljovoben nem jelentenek be legvedelmi illetve BMD rendszerek erkezeset az USA bol mint kolcson , vagy megvasarolt eszkozokkent.

    Most EK nagyon elmanoverezte magat mert nincs „termek” a kezebe amit barmire valthatna es ugyanakkor mindenki szembe fordul vele.

  12. Kuruc, akkor megmagyaráznád, hogy a fellövés előtt miért telefonált Szöulba a kínai védel miniszter? És az első fokozat leválása előtt mi volt az a fehér csík, ami a kínai romboló felől ment a rakéta felé?
    :) :) :) :) :) :) :)

  13. annyira kiváncsi lennék, hogy az átlag észak-koreai polgár vajon mit gondol.
    teljesen agymosott zombik, akik elzárva a külvilágtól, vakon követik a vezérek bölcsességeit és az in, vagy csak az elnyomás tökéletessége teszi lehetetlenné az ellenállást.

    utóbbi esetben, ha bukik rendszer: nagy vérfürdő lesz.