|

Phenjan szerint semmis a megállapodás

Mondhatni a jól megszokott koreográfia mentén sorra érkeznek Phenjan részéről a sikertelen rakétatesztjüket ellensúlyozni hivatott keménykedések. A hét elején már egyértelművé vállt, hogy Észak-Korea a február 29-i megállapodás ellenére nem fogja beengedni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőit, most pedig magára nézve semmisnek minősítette az Egyesült Államokkal kötött megállapodás további elemeit is.

Phenjan és Washington között még február 29-én jött létre megállapodás, aminek értelmében a népsanyargató rezsim 240 000 tonna élelmiszersegélyt kapott volna az Egyesült Államoktól, ha úgymond nyugton marad és együttműködik: felfüggeszti nukleáris programját, beengedi a NAÜ ellenőröket, illetve rakétakísérleteket sem folytat. (Ezektől az ENSZ BT határozatai amúgy is eltiltották.) Persze Észak-Korea mindezt felrúgta az indítás után igen gyorsan megsemmisülő Unha-3 rakétájának fellövésével. Ennek eredménye többek között az lett, hogy a Washington által előzetesen beígért retorzióként búcsút inthetnek az amerikai élelmiszersegélynek.

Menetközben, konkrétan nagyapja, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóján Kim Dzsong Un megtartotta első, az észak-koreai néphez intézett beszédét. A katonai parádéval egybekötött mintegy 20 perces beszéde során kihangsúlyozta, hogy bár a gazdaság terén is változásokat szeretnének, de Phenjan prioritási listájának elején továbbra is a haderő található, illetve a nukleáris fegyverekkel nem lehet többé csak úgy fenyegetni Észak-Koreát, az nem lehet az imperialisták monopóliuma. (Emlékezzünk arra, hogy a dél-Koreai hírszerzés szerint észak-korea 3. nukleáris tesztjét készíti elő éppen.)

Mint a bevezetőben említve lett Phenjan legújabb kommunikációjában az szerepel, hogy nem tekintik magukra érvényesnek a február végi megállapodást – és ezt az ENSZ BT, illetve az Egyesült Államok a viselkedésével harcolta ki magának:

„Határozottan és teljes mértékben elutasítjuk az ENSZ BT azon viselkedését, amivel megsértik azon jogunkat, hogy műholdakat állítsunk pályára.” – áll az állami hírügynökségen keresztül kommunikált üzenetben, melyben az is olvasható, hogy az Egyesült Államok mindent megtett a Biztonsági Tanácsban, hogy elvegye Észak-Koreától a jogot az űrkutatásra.

„Lévén az Egyesült Államok leplezetlen agresszív lépéseivel megsértette a február 29-i megállapodást, így azt nem tartjuk magunkra nézve érvényesnek.” – olvasható a Phenjantól megszokott retorikájú üzenetben, melyben Észak-Korea kinyilatkoztatja azt is, miszerint a megállapodás megkötései alól felszabadulva képesek meglépni a szükséges megtorló intézkedéseket – melyekről nem értekeztek mélyre szántóbban.

164 hozzászólás “Phenjan szerint semmis a megállapodás”

  1. „a népsanyargató rezsim 240 000 tonna élelmiszersegélyt kapott volna”

    inkább lemondtak róla politikai okokból.

    az egész banda megérett a népharag minden következményére!

    lassan egyébként nem hagynak mozgásteret (még az őket támogató Kínának sem) a helyzet kezelésére. bár mindenki idegenkedik tőle végül kikerülhetetlen kényszerhelyzet lesz a „népsanyargató rezsim” eltüntetése.

    az én személyes véleményem, hogy rég megérett az idő az akasztófára.

  2. pixyke:
    – Van atomfegyver.
    – Van Nagy Testver a szomszedban.
    Hat igy mukodhet. De ezt tudod te is. Persze olaj sincs, de ha lenne se menneke oda, mert a fenti ketelemu lista eleg eros erv a „hagyjuk oket a francba” elgondolas mellett.
    Ha majd Kina elunja a dolgot, akkor… akkor is ott lesz meg a bomba. Oszinten szolva en is a „hagyjuk oket a francba” elgondolasra szavaznek, ha megkerdeznek a velemenyemet.

  3. Kicsit unom már az ilyen beszólásokat.

    Szomáliában volt? (Oda is ENSZ felkérsére mentek védeni a segélyszállítmányokat és nem csak ők voltak ott. Pl. Pakisztán.

    Koszóvban mennyi olaj van? Hát Horvátországban?

    Tényleg ennyire nehéz beléptni, hogy katonai erővel megdönteni azt a rendszert nagyon drága emberéletekben és a vége egy olyan humanitárius katasztrófa lenne, hogy ehaj…

  4. Jó lenne ha a dél-koreaiak persze amcsi támogatással (mivel egyedül nem biztos, hogy menne) kiemelenék a rakéta roncsait, vagy legalábbis amit hordozott.
    Persze csak ha nem túl nagy területen szóródott szét és nem lenne túl költséges a művelet.
    Korábban elhangzott, hogy dél-koreai felségvizeken és nem túl nagy mélységbe hullottak a darabok.
    Biztos létezik olyan katonai robot tengeralattjáró amivel ez talán megoldható.
    Egyből kiderülne valóban műholdat akartak e a világűrbe juttatni vagy sem.
    Ha nincs műhold…akkor óriási arcvesztése lenne az észak-koreai rezsimnek.
    Plusz az életben többet senki sem hinné el, hogy nem fegyverkísérlet céljából akar újabb rakététát indítani.
    Bár valószínűleg ettől még ugyanúgy végrehajtanák a kísérleteket.

  5. Nightstalker és Molni hozzászólása + még egy indok a „miért nem” kérdésre:

    Szerintem Dél-Korea, Japán és az USA együtt sem lennének képesek megfelelő időn belül kielégítő szintre hozni Észak-Koreát szociális, gazdasági, egészségügyi (stb.) téren. Még ha Kína segít, akkor sem.

    Sőt, katonai beavatkozás nélkül, ha teszem azt úgy ahogy van egy az egyben áttérnek Vietnam, vagy Kína gazdasági útjára, úgy is legalább 30-40 év, mire emészthető lenne az az ország…

    A világ pénze nem lenne elég abból a nyomorból kimászni.

    De ez csak az én véleményem…

  6. Hosszú évek, vagy talán évtizedek óta már, hogy az északi rezsim mindig elmegy egy bizonyos határig keménykedésbe, amikor úgy érzi, bizonyítania kell.
    Aztán van egy pont, amit mégsem lép át, bár feszegeti a korlátokat.
    Gondoljunk csak annak a déli szigetnek a nemrégiben lezajlott ágyúzására.
    Kicsit unalmas és talán komolytalan is lenne ez az egész, ha nem lenne a kezükben, egy agy mosott nép, minden negatívumával, valamint, egy nem éppen korszerű, de hatalmas méretű tömeghadsereg.
    Az atomfegyvert, azt nem tudhatjuk igazán még, hogy van-e belőle nekik.
    Persze hogy el kellene tüntetni már azt a rendszert, azonban a világ vezetői még úgy érzik, az ár túl nagy lenne érte.
    Politikai, gazdasági, ember életbeli, stb.
    Az idő úgy gondolom meg fogja oldani ezt a dolgot.
    A katonai feszültség Ázsiában amúgy is fokozatosan megnő majd.
    Lépés lehet a segélyek elapadása, a megoldás felé.
    Persze erre majd jön a soros északi fenyegetőzés, de nem hinném, hogy konkrétan, katonai lépések is követnék a verbális erőszakot részükről.
    Persze azok a szerencsétlen milliók ott addig is szenvednek.
    logikus hogy a világ potenciális politika vezetőit, terheli némi felelősség, hogy ez a rendszer még létezik.

  7. A nagy mindenható Világ rendőre A nagy USA ilyenkor hol van Miért nem csinál rendet Hol a népek félszabadítója A demokrácia Az emberi jogok nagy védelmezője a nagy USA ???? Ja bocsánat Nem számít pár százezer Millió ember élet mert gazdaságilag neki nem érdeke „rendet ” rakni Ennyit a nagy USÁ roll

  8. Egy háború után ÉK még inkább le lenne zúzva. A most legfeljebb ’50-es évek elején levő legfejlettebb városainak is annyi lenne.

    Az idióta vezetők 100%, hogy még fel is perzselnének mindent. A II.Vh után Németország újjáépítését segítette, hogy nem voltak 60 évig agymosva és elzárva a külvilágtól. Nem szimplán a gazdaságról van szó. Az ottani emberek mentálisan és szaktudás szintjén – szomorú ezt mondani – de nincsenek felkészítve egy olyan világba, ahol nem felülről mondják meg, hogy mi van…

  9. Az idő az USA nak,Oroszországnak és Kinának dolgozik.Észak koreát egy darab s*arhoz hasonlitanám,ameddig nem piszkállod nem bűzlik,ha meg sokáig nem bántod akkor szépen el is tűnik.Na igy lesz ez ÉK val is,szép lassan éhendöglenek és probléma letudva,mindenféle beláthatatlan következmény nélkül a nagyhatalmak részére.

  10. Én picit reménykedem.

    „mintegy 20 perces beszéde során kihangsúlyozta, hogy bár a gazdaság terén is változásokat szeretnének”

    Végülis ez a barom svájcban nőtt föl. Lehet valami csak ragadt rá.

    1. lépés megrettenti a világot, hogy mekkora kemény csávó
    2. lépés beengedi a külföldieket, hogy ott dolgoztassanak
    3. lépés elkezd egyfajta piacgazdaságot kiépíteni

    A világ ennek persze örül, mert valamennyire „ott lehet ÉK ban”, tehát picit tud befolyásolni és reménykedik, hogy a nép nem hal éhen és lassan elindul valami változás

    Az eredménye kb 1 évtized alatt egy kína tipusú állam, de szigorúbb ellenőrzéssel.
    Picit ilyen jó zsaru-rossz zsaru elméletben. Most kemény, és utána mindenki örül, hogy picit enyhít és odaviheti a gyárát.

  11. Most komolyan. Ez a vita is eldönthetetlen.
    Kína: Nem megy,mert ők így is boldogan elvannak,attól függetlenül,hogy ott pattog mellettük Észak Korea.Őket nem fenyegeti az a viccállam.
    Arra viszont jó,hogy az USA meg a környékbeliek arra a kis mitugrászra figyeljenek. Ha viszont tényleg mennének és agyonvágnák északot,azonnal az összes szomszéduk ugrana,mert „Jaj Kína elkezdte a hódításait!4!”
    USA: A közvéleménynek nehéz lenne beadni a „pár” 10 ezres vagy akár 100 ezres áldozatszámot. Az USA polgárai így is torkig vannak a háborúkkal Gondoljatok már bele. Már az első öbölháború óta szinte folyamatosan hadban állnak. Ezenkívül gazdaságilag kicsit sem lenne megterhelő egy válságból kikecmergő államnak,ahol most lesznek az elnökválasztások,valamint nagyok a belső feszültségek.
    Oroszország: Ők a távol keletet és Szibériát azért tömik tele morcos usánkás katonákkal meg mindenféle kedves kis rakétával,vadászgéppel,páncélossal,hogy senkinek se jusson eszébe oda menni. Ők szó szerint csesznek Észak Koreára. Most tényleg .Ártott nekik? Nem. Akkor meg legyen az ő bajuk,azaz más baja Észak Korea. Az Északi vezetés meg biológiailag nem lehet olyan alacsony értelmi szintű,hogy pont abba az országba kössön bele,aki ha kell,éhezik csak,hogy az elrettentést adó atomarzenált ütőképesen fenntartsa(Amit ugye támadásra és megtorlásra is lehet használni)

  12. @molnibalage
    Szomáliában tényleg nem volt olaj, éppen ezért az első komolyabb veszteség után haza is mentek… A veszteség sokkja és az EU „majd mi megoldjuk az ügyeinket” hatására az exjugó eseményeket is hanyagolták évekig, aztán amikor kiderült, hogy nélkülük nem lesz rend, csak beavatkoztak a szövetségesek és a közvélemény nyomására, de ez Európa volt és nem a 3. világ…
    Hogy mi lenne az ára a megdöntésnek lehetetlen megmondani, de annál nem lennének súlyosabbak az esetleges humanitárius válság következményei, mint amennyi áldozatot követelt az elmúlt évtizedekben a diktatúra (gazdaság)politikája… És arról se feledkezzünk meg, hogy ott vannak a tesók délen, akik NDK-NSZK mintára újraegyesítve sokat tehetnének a mielőbbi újjáépítésért, konszolidációért.
    De ahogy többen is írták az atom és Kína együtt bőven elég, hogy teoretikussá tegye az ilyen feltevéseket. Kínának meg soha nem lesz érdeke, hogy egy egységes, USA szövetséges Koreával legyen határos, a jelenlegi helyzet számukra tökéletes…

  13. Én is ezt mondom Csak kicsit provokatívában :) Olyan jó provokálni az Amerika istenítőket :) Mert ha valaki nem vette volna észre Én csak gúnyolódom

    Imádom olvasni mikor valaki rá ugrik egy provokatívabb megjegyzésemre Én meg itthon röhögök a markomba Miközben lilul a feje

  14. most komolyan.
    melyik része nem világos, hogy É-K. nem az USA játszótere?
    Kínáé.
    Kína nélkül ott még hangosabbat böfögni sem lehet.

    más kérdés, hogy az utóbbi időben mintha a nagybácsi engedélye nélkül kezdene ugrálni a kistesó!
    mindig is megvoltak a nagyhatalmak érdekszférái (különösen a hidegháború óta), ahol mindenki maga tesz rendet.
    az USA nem ugrálhat, ha nem akar Kínával konfliktust. ezügyben pedig tuti nem akar.
    nem véletlen, hogy a rakéta fellövés ügyében is Pekinget hívták Washingtonból.
    Kínának kell É-K., mert csak innen van kijárat a Japán-tengerre.
    majd ha Kína megunja, rendet tesz. nem az USA és nem más. pont.

    egyébként ha már felelősség, akkor miért nem azé aki kreálta? (SZU utódállama?).

  15. Szerintem inkább a fő gond az, hogyha megdöntik az elvtársak hatalmát akkor valakinek etetni kell a sok milió éhező szerencsétlent, és hát a németek is megszenvedték az újraegyesítést, pedig ott sokkal kisebb volt a külömbség.

  16. Azt hiszem el kell oszlassak néhány tévhitet ÉK-val kapcsolatban (Leszögezem nem védeni akarom őket)
    ÉK-ba már nincs éhezés annak már régen vége hogy miért kér mégis segélyt ( mert ingyen van és minden egyes kg segély kg export) Kínába is éheztek velük együtt léptek ki a szarból amúgy a segélykérésnek semmi nyoma sincs nem hivatalos csatornán tőrtént.
    Sokan felhozzák a kivilágitatlan ÉK (Komunizmusvan mindenki tudhatná egy posztkomunista országban élve hogy a közvilágítás kiépítése prioritás volt már az 50-60as években a komunista országokba) Azért van sötét a felvételeken mert kijárási tilalom van (ismerős valakinek?) és mivel senki sincs az utcákon elvileg minek világítani potyára (a kijárási tilalom meg azért van mert másnap meló mindenkinek ha csak nem Közveszélyes Munkakerülő )

  17. Ha valaki veszi a fáradságot és visszaolvas 50-60-70 vagy akár 80as évek beli Nyugati írásokat a VS országairól hasonló képet lát majd maga elött mind Észak-Korea képe most (és rájön hogy megy a torzítás 1000-el) vagy nézze meg a Boratot az nem arról a szerencsétlen Kazah újságíróról szól hanem egy kalap alatt az egyész vólt Varsói Szerződés tagállamai figyljétek meg a film végén hogy Diosgyőrt mutatják meg a Tolnai Tejművet STB.

  18. Most én nem akarok személyeskedni, és elnézést is, ha esetleg sértőn hangzik.

    De:

    Az, hogy valaki ÉK esetében akárcsak egyetlen egy pozitívumot felhoz… nonszensz. Google: keressetek képet ÉK-ról (van fenn egy csomó, kf-i újságírók által), vagy youtube: titokban, telefonnal (amit egyébként ugye elkoboznának), vagy fényképezővel készített felvételek.

    Óránként járnak ezer éves buszok, falak takarják el a nyomortelepet, a lakótelepek 3/4-edében nem hogy áram, ember sincs (attól mert távolról lakottnak tűnik, az nem jelenti azt, hogy lakják is). Az elit pedig közben minden földi jót megkap (coca-colás kim ír szen-es kép remélem mindenkinek megvan).

    Primitív, öncélú, totalitárius rendszer, ami a párt elitjébe tartozó kb 100-200 ember jólétét biztosítja. A legtöbb áp még a kerületet sem hagyjatja el, nemhogy külfödre meneküljön..

    Vagy: Dél Koreába menekült ÉK lány: nem meg kellett tanítani a XXI. szdban való életre, mert lövése nem volt a dolgokról.

    Vajon miért csak azt az 1 db mindenhol mutogatott metróállomást lehet látni mindenhol? Ja, hogy kf-i nem szállhat fel a metróra?

    Az az ország még rosszabb, mint az afrikai polgárháborús államok. ott legalább nyiltan megy az egész, itt viszont szervezett agymosás.

    A vicc az egészben, hogy az ÉK rendszer összeomlásakor ezrek bőgnének az utcákon a pártot és az egyelőre még „supreme commander” ként ismert Un-t.

    http://www.youtube.com/watch?v=6YVIBawHaQY

    Vagy ha a nyugati propaganda (yt+google) nem hiteles forrás:

    http://micsoda-utjaim.blog.hu/2010/07/03/latogatas_eszak_koreaban

    Bocsánat, elragadtattam magam, de ÉK számomra a világ legvisszataszítóbb mesterséges állama, mely saját népét tudatosan, öncélúan tartja nyomorban.

  19. DrStrangelove

    Nagyon jól összefoglaltad a lényeget. Arról már nem is beszélve, ha csak valami apróságban ellentmond valaki az állami propagandagépezetnek, vagy kritizálni meri a rendszert, akkor megy a tarkólövés, jobb esetben bebörtönzés vagy munkatábor.

    Ahogy nyilván az se kottyan meg nekik, hogy most 240 000 tonna segélyszállítmánytól esnek el. Nyilván senki nem fog emiatt éhen halni, majd pótolják önerőből.

  20. Már az első öbölháború óta szinte folyamatosan hadban állnak.

    Kérlek sorold fel ezeket a folyamatos háborúakt. Az első Öböl-háború meg az Irak vs. Irán meccs volt.

    N+1-szerre is felhívom figyelmedet, hogy 1991-ben egy cirka 30 országból állo koalíció szabadította fel Kuvatitot. Az AF-ben sem csak USA vett rész, kb. féltucat ország és áttételesem mi is. 1991 és 1999 között mi volt? Hát 1980 és 1991 között? Grenada, Panama. Ennyi.

    Nekem kezdenek unalmasak lennei ezek a „háborúzóusagcsúnyaggrresszor” típusú kommentek…

  21. @turosz

    Csak egy példa. Te magadra vállalnád azt, hogy mondjuk Erdély újra kis haznákhoz tartozzon, ha a teljes magyar éves GDP 10-szeresét el kell költeni rá, hogy csak elérje annak a szintnek a felét, ami az egysítés elején van?

    A baj az, hogy hiába mennének akár jó (?) céllal is oda felaszabítani az országot, az ott lakók annyira agymosottak – bár ezt tényleg csak élesben lehetne kipróbálni – hogy ellenállnának.

    1956-ban is azt mondta – vagy valami ilyesmit, de Borhi László így idézte – Eisenhower a atomháború háború veszélye és a magyar segítség kapcsán, hogy „nem akaruk elpusztítani azt a nemzetet, amit meg akarunk menteni”. Itt is ez a helyzet, csak még durvább. A nemzet lehet, hogy fel sem fogja, hogy neki ez az érdeke. Ne feledd az átlag ék-i állampolgár valszetg szűkebb lakókörnyezetéb ismeri. A nagyvilágról annyit tud, amit a rendszer mesél neki.

    Persze lehet, hogy egyes multik örülnének a filléres munkaerőnek, ami feltehetőleg nemigen pofázna vissza…

  22. Na, akkor most eljátszom az ördög ügyvédjét. :)

    Úgy tudom, az észak-koreaiak legfeljebb a 60-as, 70 -es és 80 -as években élhettek jobban mint most. Bár a 90 -es években elméletileg hatalmas éhínség volt, de jeleneleg legfeljebb alultápláltnak nevezik a népesség nagy részét és senki sem állítja, hogy tömegek halnának éhen. A japán uralom alatt is ugyanígy el voltak nyomva, előtte pedig feudális társadalom volt, tehát a nép nagy része ugyanúgy nyomorgott, mint nálunk (és a világ nagy részén) a 19. században. Emellett, a kommunista uralom előttivel összehasonlítva, még mindig fényévekkel jobbak például a lakhatási körülmények, az egészségügyi ellátás és az oktatási rendszer. Nyilván messze vannak Dél-Koreától, de nem igazán tudnak nosztalgiázni a Kim Ir Szen előtti időkről, mert jobban élnek, mint akkor. Mivel nem igazán van kapcsolatuk a külvilággal, nem lehet őket ennek ellenkezőjéről meggyőzni(persze mi sem tudhatjuk emiatt pontosan, hogy valójában hogyan is élnek), tehát ők jogosan gondolhatják azt, hogy érdekükben áll a jelenlegi rendszer fenntartása.

    „Az elit pedig közben minden földi jót megkap (coca-colás kim ír szen-es kép remélem mindenkinek megvan).

    Vagy: Dél Koreába menekült ÉK lány: nem meg kellett tanítani a XXI. szdban való életre, mert lövése nem volt a dolgokról.”
    Azért, hogy kissé árnyaltabb legyen a kép: nálunk is van néhány olyan település, főleg Kelet-Magyarországon, ahol a lakók túlnyomó többsége hasonló szinten van. Ha egy ottani ember, és mondjuk a köztársasági elnök életszínvonalát hasonlítjuk össze, akkor is nagyjából ugyanez a helyzet.

    Emelett, az Egyesült Államokban (és talán mindenhol) tényleg meglehetősen gyakori az ellenség lealacsonyítása, szidalmazása, bemocskolása. A „gonosz birodalma”(így hívta Reagen 1983 -ban a Szovjetuniót, miközben Kínával viszonylag jó viszonyt ápolt, pedig utóbbi polgárai valószínűleg minden tekintetben rosszabb helyzetben voltak, mint az SzTKSz -éi), „gonosz tengelye” megnevezések vagy akár a második világháborús propaganda is jó példa lehetne erre.

    A lényeg: bár valószínűleg az Észak-Koreával kapcsolatos ismereteinknek van alapja, az emberek nem élnek olyan rosszul, mint ahogy hisszük.

  23. Már megint belekotyoghatnékom van….
    Korom folytán „élveztem” anno a pártpropagandát: „El a kezekkel Koreától!”
    A kedves kommentelők, akik oly színvonalasan védik Észak-Korea dinasztikus kommunizmusát (már ez is anakronisztikus), azokra a nyugati kommunistákra emlékeztetnek, akik fennen hangoztatták, amit a KGB írt nekik. Bezzeg ide nem költöztek volna, pláne Ceausescuhoz nem. Messziről nagyon szép volt a „létező szocializmus”.
    Aki külföldiként tartózkodik Északon, az sem láthat valódi életet. Állandó kísérők, kamerák, besúgók között élnek, amíg ott vannak.
    Észak-Koreának az az egyetlen szerencséje, hogy a nagyhatalmi játszák olyan konstellációjában létezik, ahol egyelőre több érdek fűződik fennállásához, mint eltörléséhez. Amikor ez változni fog, abban a pillanatban összeomlik a rendszer.
    A kommunizmusban az ember a legértékesebb! – Ez a kommunista rendszerek legaljasabb hazugsága.

  24. Egy ennyire zárt, átnevelt és személyi kultuszban megpácolt rendszert – mint Észak-Korea – lehetetlen kívülről, erővel felszabadítani (vagyis fel lehet, de az a második világháborúhoz mérhető áldozatokkal és állapotokkal is járhat – főleg azért is, mert lehet, hogy egy esetleges támadáskor hirtelen támogatókra találna ez a degenerált ország + utána a fél világnak csőd, hogy a felszabadítottakat valahogy eltartsák). Szerintem az egyetlen járható út a belső megújulás, de az hosszú évek, de még inkább évtizedek kemény munkájával lehetne elérni, nem lehet csak úgy rászabadítani akár egy Kína típusú berendezkedést sem arra az országra (elég csak ránk gondolni, jó 20 éve van nálunk demokrácia, de még mindig nem igazán tudunk vele mit kezdeni).
    Én egyébként nagy lehetőségeket látok Észak-Koreában, feltéve ha elkezdődne valamilyen enyhülés. Mint korábban írta is valaki, rengeteg olcsó (és szerintem kihasználatlan) munkaerő van, szóval egy puha diktatúrában elképzelhetőnek tartom, hogy Észak-Korea lehetne a következő Kína gazdasági fejlődés szempontjából (multik ezerrel szerveznék ki a gyártást oda az elnyugatiasodó Kínából). Persze ehhez (nagyon * végtelen) nagy változások kellenének, de ha kikopnak a régi rendszer nagyöregjei, akkor talán (ismétlem, talán!) elképzelhető, hogy a mostani kedves vezető a svájci neveltetésével végez némi pozitív átalakítást.

  25. Roni…
    Sok mindenki mondott már sokfélét…
    Pl. Sztálin, amikor jelentették neki, hogy a Vatikán nem fog tárgyalni velük, megkérdezte: …. hány hadosztálya van a pápának?…..
    Szóval…. mindegy, hogy ki mit mond….szerintem.
    A demokrácia lehet rossz, rosszabb, kegyetlen, korrupt, de Isten mentse meg az emberiséget az összes „izmustól”…..

  26. Reakció a reakcióra:
    Rendben, tegyük fel, a nyugati propaganda sötétebb képet fest ÉK-ról, mint ami valójában.
    Azonban van egy kis gond: a hivatalos ÉK propaganda, amit magáról mond, és ahogy magát, az országot bemutatja (mármint az idilli képek, videók, stb.) az azonban szerintem önmagáért beszél.

    Egyrészt innen, a tudatlan magyarországról is mindenki tudja, mennyi az igaz belőle (talán, hogy Észak Koreában csinálták, más nem nagyon), másrészt: a propagandaként bemutatott idill is 10-15 évre van még tőlünk, Mo-tól is. És azt remélem belátja mindenki, hogy az idill az ÉK állampolgárok 80%-a számára elérhetetlen.

    Rendben, magyarországon is van ún. mélyszegénység. Ahol 30-40 ezer forintokból élnek családok, ahol nincs villany, stb. Igen. A lakosság maximum 10% esetében. Ék-ban pedig 10% él úgy, mint nálunk az átlag.

    Pedig, ahogy írták többen is: lenne potenciál. És nem is kellene sokat tennie…

  27. Molni
    Hát igen, ez a non plus ultra az egészben: még ha jól csinálnák, de mivel egyszerűen semmi pénz nincs még erre sem, annyira… nincs jobb szó rá: gagyi, hogy az országot még ráadásul a köznevetség tárgyává is teszi. Pedig a külföldnek készül, mert belföldre nem hiszem, hogy sokat áldoznának.

    ÉK hírügynökség hivatalos oldala.
    http://www.korea-dpr.com/

    Fél évvel ezelőttig, ez egy 15 éves technikával készült ingyenes (JAPÁN!) szerverről működtetett website volt… Szerintem az új vezér újította meg, mert nagyon ciki volt a régi.

    itt lehet nézegetni az ÉK honlapokat.
    http://www.northkoreatech.org/the-north-korean-website-list/

    kellemes böngészést!

  28. molnibalage

    Én ezzel semmi rosszat nem mondtam az USA-ra. De képzeld el,hogy Magyarország 10évenként konfliktusba bonyolódik. Meg a katonáink folyamatosan több tízezer km-re harcolnak. Ezzel nincs baj,mert ha az ország érdeke ezt kívánja akkor meg kell tenni,de a társadalomban ez felébreszti a pacifista érzelmeket.

    Ettől függetlenül egy szóval nem mondtam előző kommentemben,hogy az USA egy suttyó rohadt mocskos állförmedvény.

  29. Egyébként egyet értek itt mindenkivel most.:D
    ÉK tényleg egy utolsó rohadék állam.
    A világon nem tudok még egy ilyen elcseszett valamit,amit országnak mernek nevezni.
    Szovjetunió eljutott az „ekétől az atombombáig” Ezek meg. A…nem tudom. Nincs semmi. A tömeges hisztérikus sírásban talán kiemelkedő eredményt érnének el,de más nem jut eszembe.

  30. Szerintem az előző komentek közül senki se ajnározta ÉK-t senkise mondta hogy kánaán lenne csak arra akartunk rávilágítani hogy nem teljesen az a helyzet ott mint ahogy a nyugati propaganda beállítja (ennyi az egész)
    Mert szerintem nem csak a ÉK-s polgár az agymosott amelyik beveszi egy az egyben az ottani dumát hanem az is aki egy az egybe beveszi a nyugati vagy bármi más dumát… Az a baj hogy sokan csak feketét és fehéret látnak de a világ nem így működik. Rengeteg rossz oldala van az ottani rendszernek de aki azt mondja hogy semmi jó sincs benne az is ugyan olyan agymosott mint aki aki azt hogy csudajó.
    Azt hogy hogy él egy ÉK-s állampolgár mi megitélni nem tudjuk.
    Ott is van bioztos aki jól érzi magát van aki nem ez mindenhól így van.
    Ott is vannak olyan emberek akik elmennének és vannak olyanok akik soha semmi pénzért csak úgy mint máshol.
    Sokan mondják hogy le kéne rohanni meg kéne semmisíteni kívűlről kéne a szart bekeverni hogy bukjon rendszer. Kérdezem én MIÉRT??? szarok én rá hogy milyen rendszer van ott, miért akarjak segíteni olyan emberen aki nem hogy nemakarlya hogy segitve legyen neki egyenesen harcólna ellenne, FELSZABADÍTÁS (nállunk is vólt Mongol rabiga törők, Török lélekmentők, Német megvédés, Orosz felszabadítás) egyiket se kérte fel senki hogy jőjön és hozza a SZERINTE JÓt.
    Hát mi se vigyük kéretlenűl és ne erőltessük rá más népekre a saját rendszerünk amit ránk is úgy erőltettek.
    Ja hogy atomja van (nem kell fenyegetni azt ennyi ő se fenyegetőzik akkor vele) DK fogadja el a határokat kössön békét az ennyi a világ meg maragyon ki ketőjük játszmájából.
    Ugynéz ki a DK-soknak megfelel az a rendszer vagy nem de felépni minden esetre nem lépnek fel ellene (az igazság féluton egy részének megfelel egy részének egy részét meg nem érdekli).
    Magyarországon is van sok ember akinek megfelel a jelenlegi rendszer a válalkozó réteg a magasabb véhzetséggel rendelkezők egy része (karier szabad válalkozás megazdagodási lehetőség) vanak akiknek a régi rendszer tetszett jobban szakmunkások melósok betanítottak (biztos munkahely megélhetés jogvédelem) van akinek egyik rendszer se tetszik hanem egy harmadik van akinek semmilyen rendszer se tetszik. De ilyen a világ. Hagyni kell a francba DK-t és nem pattog ha nincs ki fenyegesse. Az meg hogy melyik jób rendszer nézőpont kérdése kinek melyik tökéletesen jó rendszer nincs olyan meg ami mindenkinek tetszik végképp nioncs és nem is lessz. A lényeg ha ÉK-lakosága nem lép ne akarjunk helyette.

  31. Szittya88

    1. Senki sem ajnározta, csak védték. Sokféle államot lehet támadni és védeni, ÉK-t nem lehet. Semmiféle tény nincs, ami mellette szól.

    2. Agymosás: igen, nyugaton is vannak akik agymosottak. Sőt. Mi is azok vagyunk (elvégre, van aki nézi a TV2-t, Rtl-t stb.). De azért szerintem nem lehet összehasonlítani a dolgokat. Mutass még egy ilyen országot, ilyen rendszerrel MA (nem régit, mert nyilván akad).

    3. ÉK-nak a korábban említett negatívumok mellett van még egy óriási hibája, Laci leírta: a SzU legalább valamit fel tudott mutatni. ÉK mit tud felmutatni az utóbbi 20-30 évben (M.o.-ba most ne menjünk bele)? A rakétáit (valszeg közel keleti pénzből, ld. katpolblog)? A nukleáris technológiát? Gratulálok hozzá. Írtad, hogy aki szerint nincs jó dolog a rendszerben, az agymosott. Mondj egyet kérlek. Mert egyébként nincs értelme létezésének, senkinek sem érdeke, hogy létezzen ez a rendszer (Kínát kivéve: éljen, egy szomszéd, akivel nem kell talán háborúzni, viszont csóró, és vállalhatatlan). Mondhatnánk, hogy én mekkora szemét vagyok, hisz az ÉK-i nép érdeke. De szerintem mire ezt végig gondolja, aki ezt mondaná, belátja, hogy nem, még nekik sem.

    4. Van aki jól érzi magát? Biztosan. Még akár az átlag emberek között. De: egyrészt mert nem tudják, hogy nem csak így lehet. Másrészt: ennyi erővel egyik országot sem lenne szabad kritizálni. Sem Israelt, sem az USA-t, sem Kínát, sem Oroszországot, sem Iránt. Ezutóbbiaknál ez szóba sem jön, pedig… Őket másért utáljuk ugye.

    5. Ne bántsuk, és ő se bánt minket? 1,1 misis hadsereggel? És a háborús propagandával? Utána néztél mit tanítanak a 8-9 éves gyerekeknek ÉK-ban? Én megnéztem, ilyet én még középiskolában is csak óvatosan, hacsak nem fanatikus kellenének.

    6. DK nem akar egyesülni? Utána néztél? Beszéltél délkoreaival? Külön minisztériumuk van erre. De ha esetleg a „szórakozva tanulást” választanád, nézd meg a Park Chan-wook Joint Security Area c. filmjét. Ez a liberális (!) hozzáállás a kérdésben.

    7. Miért kéne szétverni a rendszert? Mert szar. Senki sem kérte? Igen, mert aki kéri, az megy követ bányászni. A nyugati világ egyik legerkölcsösebb tette lenne. De kivitelezhetetlen:
    – Drága
    – veszteségek (ellenállás? kiszámíthatatlan, lehet durva, és lehet zéró)
    – újjáépítés
    – nincs belső ellenzék, amely megszervezné az újjáépítést. Dél Koreait pedig nem fogadna el a nép. Kínait talán, de hogy abból mi lenne?

    8. És a végső gondolat, amiben érdekes módon egyet értünk. Amíg ÉK lakossága nem akar változást illetve, amíg nem tesz valamit saját sorsának jobbra fordulásáért, addig nem lehet tenni semmit (max önvédelemből).

    Érdekes a párhuzam amúgy. Israel köp BT határozatra: rohadékok. ÉK köp BT határozatra: meg sem említették még itt. Senki (én sem, eddig). Miért? Mert anti-USA?

    Tényleg érdekel.

  32. szittya88

    „Sokan mondják hogy le kéne rohanni meg kéne semmisíteni kívűlről kéne a szart bekeverni hogy bukjon rendszer. Kérdezem én MIÉRT??? szarok én rá hogy milyen rendszer van ott, miért akarjak segíteni olyan emberen aki nem hogy nemakarlya hogy segitve legyen neki egyenesen harcólna ellenne, FELSZABADÍTÁS (nállunk is vólt Mongol rabiga törők, Török lélekmentők, Német megvédés, Orosz felszabadítás) egyiket se kérte fel senki hogy jőjön és hozza a SZERINTE JÓt.

    sok mindennel még eggyet is tudok érteni veled, de a hasonlatod szerintem nem jó. a mi esetünkben egységes országot támadtak külső hódítók és próbáltak leigázni.
    Korea esetében egy hajdan egységes ország most két részre szakadt helyzete áll fenn. ráadásul az egyik országrészben konzerválódott egy olyan rendszer, aminek létrehozója is megszűnt már. viszont ez mint örökség itt maradt.
    ha magyar példát vennék olyan lenne, mintha megmaradt volna, konzerválódott volna a Tiszántúlon egy kicsi hódoltsági terület, az Oszmán Birodalom széthullása után. képzeld el, hogy a Tiszántúlon megmaradt volna egy kicsi Ruméliai Beglerbég vezette rabszolgatartó rendszerű önkény. szerintem elsők között lennél, aki gyűjtést szervezne a megbuktatására. :-)

  33. banderas: inkább dunáninnen dunántúl méretű lenne az ha reálisan nézzük, vmint pl kihagytad azt, hogy a mögött a oszmán utodállam 1millió katonát tart hadrendben és ott áll mögött a vele szomszédos kína és ha megtámadják, ha van nuki feje vmi scud félén akkor az betalálhatja Budapestet. Biztos érdemes lenne pl Dunántúliként megtámadni…?

  34. Fade

    nem azt mondtam, hogy érdemes lenne megtámadni, csak arra céloztam, hogy így kicsit más a megítélés a szétszakadt ország szempontjából.
    én nem gondolom, hogy meg kellene támadni külsőleg É-K. továbbra is az a véleményem, hogy a megoldás Kína kezében van.

  35. Szerintem is egy orwelli-világ ÉK.
    Valóban egy konzerválódott diktatúráról van szó. A hatalomban lévőknek pedig csak egy célja van továbbra is fenntartani ezt az állapotot. Nem akarnak fejlődni sehová csak ami az elrettentéshez és az elnyomáshoz kell. A lényeg az, hogy az egész rendszert nem a nemzeti öntudat hajtja, hanem a megalománia.
    Ez a mindent a népért teszünk duma csak púder.
    Személyi kultuszról beszélünk ami ráadásul a Sztálini a Maoi vagy éppen a Fideli-vel ellentétben már 3. generácó óta apáról-fiúra száll. Ez a világon egyedül álló rendszert teremtett.
    A koreai háború óta az észak koreai nép számára megállt az idő.
    Ami luxus azt az elit réteg küföldről beszerzi. A plebs meg elvan a napi nyűggel „amiről nem tudsz az nem létezik”.
    Másokhoz hasonlóan nekem is az a véleményem, hogy fegyveres úton külső támadással nem sok értelme van megpróbálni lezúzni.
    Egyetértek, hogy Kína a legpotensebb mentora ÉK-nak. Ha valki befolyásolni tudná ÉK jövőjét az csak Kína lehet.
    Azaz csak egy belső változás segíthet.
    Szerintem ennek két útja van:
    1.
    Az Kim-Jong-un nagyon fiatal, ráadásul nyugaton tanult, tehát van kitekintése a világra.
    Talán ő másképp akarja csinálni majd mint a nagy elődei.
    Nekem egyenlőre nagy kérdőjel…bizalmat szavazok neki amíg ki nem mutatja a foga fehérjét.
    Kína ebben lehet a támasza hiszen neki is érdeke, hogy a szomszéd kiszámíthatóan viselkedjen esetleg rálépjen egy belső fejlődés útjára. Persze kínai mintára.
    Ehhez persze sokszor kellene az ifjú titánt Pekingbe hívni „továbbtanulás céljából”, vagy kínai tanácsadókkal körülvenni.
    2.
    Amennyiben az új vezető is potens, idióta, önkényúrnak bizonyul.
    Nos Kína még a dolgok további elfajulása előtt megpróbákozhat egy belülről szervezett puccsal, palotaforradalommal. Az alulról jövő népi kezdeményezés kizárva mert teljesen agymosottak.
    Valahogyan hatalomra juttat egy Kína orientált tábornokot vagy táboronoki klikket. Esetleg küföldre menekült értelmiségieket.
    A vezető eltávolításának mondvacsinált oka lehet akár az is, hogy „nem bizonyult méltónak az előjeihez”. Erre nem tudom mennyi esély van…
    Aztán ez a kínai-báb vagy bábkormány már úgy táncol ahogy a mentor fütyül.
    Ez utóbbi forgatókönyv csak az első pár évben érvényesülhet, mert utána már nagyon erős lesz Kim uralma és nem tudják eltávolítani.
    Mindkét esetre igaz, hogy Kína meddig hajlandó elmenni ez ügyben és egyáltalán mi a jövőbeli terve ÉK-t illetően.
    A legnagyobb probléma a jelenlegi vezető mögött álló apjától örökölt paranoiás „nagy öregek” lehetnek. Akik még akkor is keresztbe tehetnek ha az ifjú Kim önálló akaratából a nemzeti öntudatosság és reformok útjára lép.
    A valódi kérdés az, hogy ki irányítja valóban az országot Kim vagy az „Old Guard” tanácsadói? Az ifjú Kim valóban a maga ura akar lenni és változtatni is akar vagy hagyja, hogy az apja generációja a fejére nőjjön.
    Egyébként ha már a megtűrt diktatúrákról van szó ott van Fehéroroszország, Mianmar vagy Venezuella stb.
    Nekik nincs atomjuk mégsem rohanja le őket senki csak mert elnyomják a népet.
    Valószínűleg azért mert csöndben vannak és nem fenyegetik a szomszédaikat ill. nem fejlesztenek atomfegyvert.
    Szerintem ÉK már azzal nagyot lépne előre ha befogná a száját ás nem fenyegetőzne. Atom fegyver nélkül is elég potens hadserege van, hogy megvédje magát. Atommal meg úgysem támadnának rá mert akkor nem lesz mit egyesíteni, ráadásul Kína és Oroszország is bepöcenne hiszen a felhőből valószínűleg ők is kapnának.

  36. „Másrészt: ennyi erővel egyik országot sem lenne szabad kritizálni. Sem Israelt, sem az USA-t, sem Kínát, sem Oroszországot, sem Iránt.”
    Nem. Én (és feltételezem, hogy az ÉK -t védők többsége) nem azt állítom(juk), hogy nem lehet kritizálni, hanem hogy pontosan ugyanolyan értelmetlen tiszta szívből gyűlölni, a világ legrosszabb dolgának, a megtestesült sátánnak kikiáltani és a pusztulásáért tüntetni/szurkolni, mint például Izrael esetében.

    „ÉK mit tud felmutatni az utóbbi 20-30 évben (M.o.-ba most ne menjünk bele)?”
    Pedig pont, hogy értelmetlen a kérdés, ha más országokat sem vizsgálhatunk meg. Senki sem állította, hogy Észak-Korea a világ legnagyszerűbb helye lenne, de csak azért mert a világ nagyobb részéhez viszonyítva szegény, korrupt és diktatórikus, még nem kell gyűlölni, mert mondjuk Norvégiához viszonyítva Magyarország is az.

    „5. Ne bántsuk, és ő se bánt minket? 1,1 misis hadsereggel? És a háborús propagandával? Utána néztél mit tanítanak a 8-9 éves gyerekeknek ÉK-ban? Én megnéztem, ilyet én még középiskolában is csak óvatosan, hacsak nem fanatikus kellenének.”
    Azért ne felejtsük el, hogy papíron még mindíg hadban áll a két Korea és az északi állam másik két szomszédja Oroszország, illetve Kína. Ebben a helyzetben a hatalmas haderő fenntartása nem éppen indokolatlan.
    Nem tudom, hogy mit tanítanak a gyerekeknek(ha esetleg meg tudnál dobni 1-2 jó linkkel ezzel kapcsolatban hálás lennék, mert kíváncsivá tett a dolog), valószínűleg tényleg része lehet a nevelésnek az indoktrináció, de bizonyos szinten ez minden társadalomban megjelenik, csak általában jóval gyengébben. A fiatal észak-koreai tudja, hogy az amerikaiak „gonosz imperialisták”, de fordítva is hasonló lehet a helyzet, a kis Joe is valószínűleg tudja, hogy Koreában a „gonosz kommunisták” vannak hatalmon, valamint az háború is gyakran előfordul a filmvásznon és a játékokban.

    Persze ettől függetlenül megtámadhatjuk (csak lehet, hogy nem érdemes), sőt, mivel az Egyesült Államok a szövetségesünk, egy koreai konfliktusba szerintem nekünk is illene katonákat küldeni.

  37. Senki sem állította, hogy Észak-Korea a világ legnagyszerűbb helye lenne, de csak azért mert a világ nagyobb részéhez viszonyítva szegény, korrupt és diktatórikus, még nem kell gyűlölni, mert mondjuk Norvégiához viszonyítva Magyarország is az.

    Bár tudnám, hogy akkor egyeseknél mi ez a mérhetetlen USA gyűlölet. Nem ez volt a céljuk, de csakis nekik köszönheted azt, hogy ma interneted van és szabadon pofázhatsz rajta…

  38. „Senki sem állította, hogy Észak-Korea a világ legnagyszerűbb helye lenne, de csak azért mert a világ nagyobb részéhez viszonyítva szegény, korrupt és diktatórikus, még nem kell gyűlölni, mert mondjuk Norvégiához viszonyítva Magyarország is az.

    Molni:

    A fenti hozzászólásba nincs megemlítve Amerika ,akkor hogy jön az oda hogy USA gyűlölet ?

  39. Molni:

    Az Erdély példád több helyen is sántít…
    Erdély nem rohant le minket jó 60 éve, nem fegyverkezik, fejleszt atomot ellenünk, nem provokál folyamatosan és nem kényszeríti az országot 60 éve tartó állandó, hatalmas költségű fegyverkezésre és készenlétre… Ha így lenne, szerintem ha lehetőség adódna, mi elgondolkodnánk, hogy akár egy költséges háború árán is megszüntessük ezt az állapotot.
    A másik probléma a példával pont a költségek, éves GDP 10x-se ahhoz, hogy a háború előtti szint felére felhozzák É-Koreát? Dél-Korea viszonylatában ez 11 ezer milliárd dollár lenne, figyelembe véve amit tudunk északról nehezen hiszem, hogy lehetne 22 ezer milliárd dollárnyit rombolni rajtuk (Irak és Afg. újjáépítésére max. pár száz mrd-t szánnak) ill. hogy az újjáépítést egyedül Dél-Koreának kellene finanszíroznia…
    Végül pedig ott vannak a nem mérhető érzelmek, egy nemzet -azon belül elszakított családok, rokonok – egyesítése mindig több, mint puszta matek, pénzügyi számítások összege…
    Az agymosás fokát nem ismerjük, de tudjuk mi történt Okinaván 1945-ben a civilekkel, milyen szinten volt fanatizálva és agymosva a japán társadalom, hogy aztán milyen gyorsan váltsanak irányt demokráciára, piacgazdaságra, de visszamehetünk még száz évet, sok évszázados elzárkódás után nyitás és középkorból pár évtized alatt léptek a modern korba, az ázsiaiak bámulatos gyorsasággal tudnak alkalmazkodni a hirtelen változó világ kihívásaihoz…

  40. Végül pedig ott vannak a nem mérhető érzelmek, egy nemzet -azon belül elszakított családok, rokonok – egyesítése mindig több, mint puszta matek, pénzügyi számítások összege…

    3 generáció óta élnek külön családok. Akik kölyökként étélták át már azok is +70 évesek. Gyakorlatilag nagyszűlő lehet még közös rokon a két oldalon, de senki más, de velük sem találkoztak. Vérszerinti rokonság van, de mivel soha nem ismerték egymást, ezen családok vérrokonjai gyakorlatilag vadidegenek. Számomra pl. semmit nem jelentene az, hogy találkoznék az nagyszüleim őseinek szlovákiai leszármazottájval. Nincs semmiféle érzelmi kötelék…

    A példámat nem egzaktul pontosnak szántam, ez gonodolom te is tudod…

    ÉK-nál nem az a bibi, hogy mennyit rombolsz. Az, hogy mennyit kell rá költeni.

    1991 után valami 200 milliárd márkát költöttek keletre. Ez mai viszonylatban mennyi is? Tökmindegy, hogy mennyi a pontos szám. DK önerőből képtelen lenne komolyan talpraállítani anélkül, hogy északon ne halna bele a körüményekben több százezer vagy millió ember. Már, ha azok egyáltalán örömként élnék meg az egyesülést és elfogadnák a segítséget. Agymosás rulez…

  41. NDK-NSZK esetében is csaknem 50 év telt el, nézd meg az egyesülés mámorának képeit, nem hiszem hogy csak vérrokonok örültek volna, de ha a nemzeti érzés, összetartozás erejét magyaráznom kell, az már rég rossz… A lengyelek meg több mint 130 évet vártak az újraegyesülésre, mert fontos volt nekik valamiért…
    Évi 1100 mrd-os GDP-ből azért lehet költeni egy országrész felzárkóztatására, Észak-Korea GDP-je jelenleg 28 milliárd dollár. Vesd össze a kettőt…
    Hogy milyen szintű az agymosás nem tudom, de abból hogy folyamatosan a saját és családjuk élétét is kockáztatva szöknek délre az emberek, nem épp azt a következtetést vonom le, hogy nincs az északi lakosságban igény az újraegyesülésre…

  42. És ennek mi köze van ahhoz, hogy két különálló országról beszélünk? Ez független attól, hogy adott időszakoban a határ éppen mennyire volt átjárható köztük… Az, hogy illegálisan viszonylag könnyen szökhettek 1961-ig, még nem jelenti, hogy nem két önálló német állam volt… Arról nem is beszélve, hogy az átjárás már a fal előtt is csak egyirányú volt NSZK felé, visszaút nem volt…
    Ha már a pontosításoknál tartunk, a lengyel különállás is „csak” alig 125 év volt, de nem ezek voltak a legfontosabb részei a mondanivalómnak :)

  43. F1End

    Ha már leginkább nekem írtál, megtisztellek reflektálásommal.

    Nem állítottam egy szóval sem, hogy tiszta szívből gyűlölöm, vagy „tüntetnék a pusztulásáért”.
    Ad1. Én azt mondtam, hogy (gy.k.) az ÉK RENDSZER-t védeni, vagy bármi pozitív dologot írni róla érthetelen, hisz nincs neki ilyesmi. Sry, hogy itt irogatok sokat (ritkán szoktam), de ÉK engem mindig is érdekelt, mert annyira egyedi, és annyira különböző bármilyen másik államtól (még a régi vörös államoktól is). Ezért ami infót találtam róla, elolvastam. A koreai történelem egyébként nagyon nagy vonalakban hasonlóságot mutat Lengyelországgal.

    Gyűlölni tiszta szívből. Érdekes gondolat egyébként, lehetne filozofálgatni róla, pl. részünkről szlovákia, vagy románia, esetleg franciaország, vagy az általad is említett israel, no és persze az usa tekintetében. Persze ez annyira off lenne, hogy a t. adminok nem nagyon díjaznák (joggal).

    Igaz, önellentmondásba keveredtem. Viszont, ha már. A gyűlölünk részt fent megmagyaráztam, de ismét: A RENDSZERT kritizáltam. És rendszert (már bocs) de lehet gyűlölni. Kétlem, hogy ha te zsidó lettél volna a hungarista magyarországon, vagy „kulák” esetleg „burzsuj” a szocializmusban, akkor nagyon a szívedbe zártad volna a rendszert. Az ÉK rendszer pedig bőven rászolgál az világ undorára. Ha a fele igaz annak, amit a „nyugati propaganda” állít, akkor is.

    Nem azt mondtam, hogy indokolatlan a hadserege. Azt mondtam, hogy a „ne bántsuk, és akkor ő se bánt minket” gondolat hibás. Azt remélem belátod, hogy egy országot, ami a GDP-je jelentős részét a haderejére költi, nem lehet ilyen filozófiával kezelni.

    Parancsolj, ÉK propaganda a gyerkeknek:
    http://www.cracked.com/article_19329_the-5-craziest-childrens-cartoons-from-north-korea.html
    http://www.youtube.com/watch?v=ujtp-70zQME&feature=related
    http://www.mstrum.com/onmywaytokorea/2009/08/03/childrens-propaganda-poster-in-action/

    A propaganda mindenhol ott van természetesen (mármint a világon), és ahogy írtad, a szintek különbözőek. De szerintem 10 év alatt, az elvont jó és rossz fogalmán kívül (pl a bibliai 10 parancsolat) bőven elég lenne – és a „fejlettebb” országokban ez így is van.

    Ld. fent: 10 év alatti gyerekeknek nem kellene azt tanulniuk, hogy a leghazafiasabb tett, a már sok éve halott bölcs/kedves stb. vezető nevében egy szuronnyal fejbeszúrni egy amerikait. Nincs sok különbség a Hitlerjugend vagy a szovjet úttörő („pionir”) mozgalom között, megjegyzem, előbbi 10 évtől, utóbbi 8-9 évtől volt „önkéntes”. Vagyis még a történelem ezen két finoman szólva totalitárius rendszerében is inkább 10 éves kor volt a kezdés. Nem az „úristen (bocsánat, szent Szen), már jár. Gyorsan szóljunk a helyi pártirodának, ebből a gyerekből márpedig hithű dzsudzsistát kell faragnunk”.

    Ezek a gyerekek pedig nem 8-9 évesek:
    http://www.youtube.com/watch?v=TJYrliQrGHk

    De ahogy mindig leírom: ez csak a magánvéleményem.

    Strlv

  44. És ennek mi köze van ahhoz, hogy két különálló országról beszélünk?

    A hidegháború alatt még a disszidált családok esetén is engedélyezték a családegyesítést és az ittmaradottak néha mehettek a megpattant rokon után.

    Útlevélhez is lehetett jutni, befele is jötettek ide. Ugye rémlik még, hogy az NSZK és NDK németek itten, kis hazánkban találkoztak?

    ÉK-be se ki se be 60 éve. Ha te úgy leszóltad a hasonlatot, akkor az NSZK – NDK hasonlat fényévekre van az ÉK-DK viszonytól. Pl. egyetlen NDK tengó sem süllyesztett el NSZK hajót…

    Az, hogy illegálisan viszonylag könnyen szökhettek 1961-ig, még nem jelenti, hogy nem két önálló német állam volt…

    Nem volt illegális. Szimplán átmentek dolgozni a határon, csak egy nap úgy döntöttek, hogy nem mennek haza. A fal felhúzása akkor lett eldöntve, mikor egy nap 20 ezer ember intett búcsút az NDK-nak. A fel felhúzása utén Nyugat Berlinben egy ideig krónikus munkaerőhiány lett emiatt…

  45. Egy dolgot tessenek nekem megmagyarázni, de komolyan!
    Körülbelül fél óra alatt bárki utánanézhet az ÉK-i dolgoknak. Vannak elérhető beszámolók turistáktól, humanitárius szervezetek munkatársaitól is, stb.
    Akkor hogy a jó b*dös francba lehet olyat írni, hogy „biztos van jó is az ÉK-i rendszerben” és hasonló baromságok?
    Örülnék (de tényleg), ha ezt valaki megmagyarázná, de tényszerű érvekkel.

  46. pedíg biztos van
    – az autólopások száma valszeg minimális
    – a droghoz köthető bűnözés is minimális
    – interneten történő bűnözés (lopások) sem valószínüek
    és még sorolhatnám
    (ez csak vicc volt, nehogy valaki komolyan vegye)

  47. @mach2

    „Akkor hogy a jó b*dös francba lehet olyat írni, hogy “biztos van jó is az ÉK-i rendszerben” és hasonló baromságok?
    Örülnék (de tényleg), ha ezt valaki megmagyarázná, de tényszerű érvekkel.”

    FIGYELJ !!!

    Eletbolcsesseg kovetkezik !

    Tudod mi a jo abban ha kalapaccsal utogetik az ujjadat ?
    Az amikor melleutnek !!!

    No valami hasonlo „jot” lehet az Eszak – Koreai rendszerben is felfedezni.

    Amikor valamiok miatt nem er ra foglalkozni a lakossagaval az mar jot jelent. De amikor eppen „gondoskodik” roluk az valami rettenet.

  48. Kinek mi a jó akinek évek óta nincs normális bejelentett munkája annak a szemébe jó dolog lehet hogy ÉK-ba minden embernek van.
    Akit tönkretesz a szmog annak szemébe jódolog hogy ÉK-ba még a fővárosba sincs.
    Aki rákos lessz a sok szemét szartól ami E-betűből áll ki és energia benne 0 annak szemébe pozitívum.
    Aki gerincferdülést és izomgyengeségbe szenved mert egész nap a gép elött ül annak is pozitívum lehet.
    Aki fizeti Xévig a nyugdíjat és mire odakerül a sor nem kap semmit annak a szemébe is jó lehet az hogy kap.
    Jó dolog hogy minden emberre kiterjed a TB.
    jó dolog hogy a melóst nem dolgoztatják napi 10-12 órát és nem fenyegetik kirúgással.
    Nem mondom hogy jó a rendszer azt se hogy minden eggyes eleme rossz lenne (de ha tényleg minden eggyes eleme rossz és szar akkor viszont a veszetők valami kibaszott nagy géniuszok hogy még fent áll) És még valami nem mondom hogy komunizmus vagy diktatúra kéne mert isten mencs tőlle de a jelenlegi politikai berendezkedés világszemlélet életvitel se jó.

  49. Az tuti, és a divat miatt sem kell aggódni. Minden évben kapsz egy jegyet, amivel elmehetsz a helyi boltba és vehetsz egy maóeggyenruhát. Évi 1 ruha pont elég.
    A melóst sem dolgozztatják napi 12 órában, hiszen ő ezt önként teszi sőt boldog, hogy többet dolgozzhat. Aki nem elég boldog, hogy többet dolgozzhat a Kedves Vezérét, azt az ottani NER hamar „kikorrigálja”.

  50. És mégegyszer nem vagyok semmilyen létező rendszernek a híve amit eddig kitaláltak én várok egy új rendszert ami vagy az eddigi rendszerekből összegyúrt új rendszer vagy egy olyat ami az épp aktuális viszonyokhoz igazodva váltják egymást a berendezési formák ahogy azt a körülmények megkívánják és egy berendezkedési forma addig lenne rendszerbe amég szükséges és amint elérte célját békésen átadja a helyét a másiknak ami már a megváltozott körülményekhez épp ideális rendszer lenne majd ha a körülmények megint annyit változnak hogy egy más berendeszkedés praktikusabb váltani arra (tehát egy adott körülményre alkalmaznia a rendszert és maint a körűlmények megváltoznak rendszertz váltani és ezeket a váltásokat egy egy ember felügyelné) mert ugyanis a fasizmus a váslság kirángatásából tökéletes (nem nácizmus!!!)
    majd váltani szocializmusra (nem komunizmus)
    majd ha már a szarból kilábalt az ország és beindúlt egy állami és polgári gazdagodás (mert bizonyos ideig az van) még mielött a görbe átcsapna zuhanásba váltani demokráciára (nem kapitalizmusra)
    és mind ezt egy állandó vezetés alatt (tehát a vezetés nem változna csak a berendezkedési formák úgy ahogy az épp aktuális hatások kívánják és a körülményekhez képest mindig a legoptimálisabb rendszerre váltani)

  51. Szitty88 ez az utópia.

    Észak egy szörny szülött. Az emberi gonoszság élő emlékműve.
    Attól hogy sz. a rendszer amibe élünk, sajnos még ennél is van lejjebb.
    Ha Észak-koreai lennél nem is nettezhetnél. Ha valami igazság mernél írni a géped előtt lőnének agyon.

    Igen azok a fránya E számok. Északon 10 000 azért halnak éhen évente mert mű kajáról is monda ként hallottak. Nem hogy a tisztességes élelemről.
    Ha valamiért nyugati segély szállítmány oda érkezik, az 100% hogy a gén kezelt agyon vegyszerezett fajtából van mert az a legolcsóbb.

    Mi háborgunk hogy egyes politikusaik mennyire arcátlan tolvajok.
    Ott ha 27 millió embert semmiz ki teljesen, alig pár ezer kiváltságos.

  52. Apám se netezett életébe és nem is hiányzik neki. Öregapám a tv-t se nézte pedig vólt neki. A ruzházatról annyit hogy huszon pár éve te se jegyre vettél ruhát és vólt divat itt is attól hogy nem a nyugati atól még divat vólt az is, sőt nincs 100 éve még minden országnak saját divatja vólt ami teljesmértékben különbözött a szomszéd államétól 200éve meg minden járásnak azelőtt minden falunak saját divatja vólt.

  53. Olvastam minap Szíriáról hogy nem feltétlen igaz a népírtás a városok ágyúzása stb stb
    Azt gondolom Észak-Korea esetében sem feltétlen igaz minden amit írnak és sejtetnek.Ha egy ország önerőből ICBM-et tervez és gyárt mindenképpen van ott agy és akarat,s ugyanez igaz a nukleáris töltetre is.Mindazonáltal semmiképpen sem jó hely egy diktatúra amely éhezik de démonizálni sem kell!Aki nagyon akarja el tudja hagyni azt gondolom!

  54. Molni:

    NDK-NSZK átjárás: A határokat már ’52-ben lezárták, a tiltott határátlépésért börtön járt, kivéve Berlint, ott kb. 50 ezren dolgoztak a nyugati szektorban, de ha nem jöttek vissza a melóból ők is illegális disszidensek lettek… De ezeknek továbbra sincs semmi köze ahhoz, hogy egy szétszakított ország, nemzet egységes-e vagy nem, annak érzi-e magát vagy nem, ahogy a balatoni közös nyaralásoknak, családegyesítéseknek sem…
    Szerinted a határaink le voltak zárva 1920-1939 között? Nem találkozhattak az elszakított családok, nem lehetett átjárni dolgozni? Mindezek ellenére volt -méghozzá elemi – igény a revízióra? Vagy szerinted újraegyesültnek érzi magát a magyarság az eu-s határátlépés könnyítések óta?

    Egy szétszakított nemzet tagjainak többségében 10-20-50-100 év után is megvan az igény az újraegyesülésre, akkor is ha már nincsenek rokonaik a túloldalon, akkor is ha a határokon átjárhatnak és akkor is ha koreai módra évtizedek óta el vannak zárva egymástól… Sőt utóbbi esetben még erősebb a szétszakítottság érzete és még erősebb a vágy az újraegyesülésre.(Utóbbi témában talán olvass utána Nagy- és Kisszelmenc történetének…) Vagy szerinted a falépítés előtt vagy után volt nagyobb a szétszakítottság érzete a németekben?
    Mindegy, ne ragozzuk tovább a témát, egyrészt ez az oldal nem erről szól, másrészt a nemzeti összetartozás érzését/vágyát elmagyárázni nem, csak érezni lehet…

    „Ha te úgy leszóltad a hasonlatot, akkor az NSZK – NDK hasonlat fényévekre van az ÉK-DK viszonytól. Pl. egyetlen NDK tengó sem süllyesztett el NSZK hajót…”
    Igen ráadásul a németek szeme nem is mandulavágású… Elemzőktől politikusokig mindenki a németek példáját vizsgálja Korea esetében, mert más nincs, de ha te tudsz jobbat biztos meghallgatják :)

    Hogy a koreaiak mit gondolnak az egészről, jól jellemzi egy kutatójuk 1998-as írása: „a Korjo királyság országegyesítése (918) óta a koreaiak egy népnek, egy nemzetnek tekintették magukat, olyan népnek, amely egy nyelven és egy kultúrán alapuló igen erős nemzeti összetartozás érzését alakította ki ezeréves történelme során”
    http://www.polgariszemle.hu/app/interface.php?view=v_article&ID=394&paging=1
    Még alaposabb, pdf-ben leszedhető: A Koreai-félsziget politikai viszonyai és annak biztonságpolitikai aspektusai c. phd. Csoma Mózestől, amely már könyvként is megjelent, ez sok kérdésre választ ad…

  55. „Elemzőktől politikusokig mindenki a németek példáját vizsgálja Korea esetében, mert más nincs”

    Ez nem biztos, hogy jó érvelés, hogy ha nincs jó példa, akkor jó a rossz is.Inkább finomítsuk:Csak részleges párhuzam figyelhető meg No. és a két Korea között.

  56. Probléma Németországgal és Koreával hogy valójában a történelmük töredék részében vólt csak egységes ország mind a kettő. Igazából „fennálásuk ” óta szinte mindig különálló országok királyságok hercegségek alkották akik általába egymással háborúztak nem is külső ellenséggel.

  57. Ikarosz3

    Az összehasonlító történetírás nem arról szól, hogy csak két 100%-ig egyező példát, folyamatot, népet, országot stb. vethetek össze…
    Korea és Németo. összevetése éppen ezért nem csak azért megengedhető mert tényleg nincs jobb példa… Egyébként sem ott húzódik a kegnagyobb különbség, ahol Molni gondolja, miszerint a németek még a fal után is tarthatták a kapcsolatot – még ha nehezen is – a koreaiak meg nem, hanem hogy NDK szovjet „önkéntesekkel” karöltve nem rohanta le az NSZK-t, így a két német állam és lakóinak kapcsolatát nem terhelte egy véres polgárháború, ndk-s háborús bűnök stb… A polgárháborúnál kevés dolog mérgezheti jobban a nemzeten belüli összetartás érzetét, kérdés hogy mennyi sérelem van még így 60 év elteltével a koreaiakban…

  58. @DrStrangelove
    Rosszul fogalmaztam meg a gondolataimat.
    Persze, mindenki szabadon azt gyűlölheti, amit akar, csak én úgy gondolom, hogy (szinte?) mindenben lehet találni valami jót, és ha nem érzelmi alapon döntünk, Észak-Koreát is lehet tények közlésével fényezni. Például:
    Nem ez az egyetlen állam, ahol nyomorog a lakosság. Bár Európában és Amerikában általános a jólét, egyes afrikai és ázsiai, a nemzetközi közösség által is elfogadott, demokratikusnak nevezett országokban, mint például Niger, Jemen, Afganisztán vagy Szudán is hasonló a helyzet. Észak-Korea viszont mégis jobb náluk valamilyen szinten, mert bár a nép kb ugyanúgy szenved, de képes fenntartani a világ 4. legnagyobb (az egy főre vetített aktív katonák alapján 1. helyezett) hadseregét, saját maga legyártani és kifejleszteni az ehhez szükséges eszközök jelentős részét, beleértve a vegyi, biológiai és nukleáris fegyvereket, ballisztikus rakétákat, fényűző ünnepségeket, felvonulásokat rendezni, mindezt minimálisra szorított külkereskedelem és nemzetközi szankciók mellett. Tehát csak nem lehetnek annyira hülyék.

    „Nem azt mondtam, hogy indokolatlan a hadserege. Azt mondtam, hogy a “ne bántsuk, és akkor ő se bánt minket” gondolat hibás. Azt remélem belátod, hogy egy országot, ami a GDP-je jelentős részét a haderejére költi, nem lehet ilyen filozófiával kezelni.”
    Itt akkor valószínűleg félreértésről lehet szó. Én a „ő se bánt minket” -t úgy értelmeztem, hogy ránk, itt, Magyarországon elsősorban földrajzi okokból kifolyólag nem jelent fenyegést. Persze Dél-Korea vagy Japán helyében más a helyzet.

    „De szerintem 10 év alatt, az elvont jó és rossz fogalmán kívül (pl a bibliai 10 parancsolat) bőven elég lenne – és a “fejlettebb” országokban ez így is van.”
    Ezt hogy érted? Az erőszakos rajzfilmek 10 év alatt egyáltalán nem javaslod, vagy csak a konkrét ország/nép elleni uszításuk a probléma?
    Előbbi esetében el kell keserítselek, 10 alatti gyerekek is néznek nyugaton ilyesmit. Régebben, nem is tudom, talán 2000 -ben vagy akörül Magyarországon is ment az egyik népszerű rajzfilmsorozat a koradélutáni órákban. Úgy hívták Dragon Ball:
    http://www.youtube.com/watch?v=qrQt0TyIfng&feature=related
    Emelett, ma is vannak még hasonló rajzfilmek, amik elég népszerűek, és nem csak japán eredetűek, például a Star Wars: The Clone Wars sorozat, ebből egy csata részleteinek összevágása:
    http://www.youtube.com/watch?v=wMoWboKoj5c&feature=related
    Az viszont tényleg egyértelmű, hogy nyugaton csak a 10 évnél idősebb korosztálynak szóló dolgokba raknak bele konkrétabb dolgokat.
    http://www.youtube.com/watch?v=DHZSVS2muhY
    (itt a játékos egy amerikai tengerészgyalogost alakít, Irán megszállása közben )
    Az a gond, hogy itt (is) minden a személyes értékítélettől függ, az, hogy itt mi az elfogadható és mi nem valaki szerint elég nagy szórással változik, úgyhogy ezt ne ragozzuk túl szerintem, mert ilyesmiben nehéz megegyezni és lehet, hogy nagyon-nagyon off topic lenne a vége.

  59. F1End

    Szerintem a Dragon Ball nem kifejezetten gyerekeknek szól(t). Az egy dolog, hogy itt az emberek a mai napig legyintenek, hogy ami rajzolt, az „mese”, az gyerekeknek való. Japánban pl ez teljesen máshogy van.

    A Clone Wars-t nem tudom, milyen célközönségnek szánták, de elég bárgyúra sikeredett (lehet, hogy direkt, mert gyerekeknek szánták).

    A BF 3 meg legalább 16+ besorolás, de az is lehet, hogy 18+.

    Belegondolva, a Piroska és a farkas is erőszakos, emberek életveszélyben forognak benne, mégsem gond, mert a mondanivaló pozitív és tanulságos.A fentebb linkeltek közül azért nem erről van szó, azok a direkt uszításról és az erőszakról szólnak. Meg céltudatosan ezt a szellemet akarja tanítani a gyerekeknek.

    Személy szerint 10-12 év alatt nem engedném, hogy a gyerekem pl. a Dragon Ball-t nézze, mert az inkább az durvaságról szól.De ez már személyes vélemény.

  60. Reakció F1End kolléga írására – ha már.

    Az ÉK nyomor vs Afrikai nyomor.
    Ha visszanézed amiket írtam, látod, hogy jeleztem: egyes afrikai országokban nyilván nagyobb a terror, a nyomor, az éhezés, a pusztítás, a szenvedés. Az ÉK-i nyomorral a baj az, hogy mesterséges. Míg az afrikai nyomor egy igencsak összetett helyzet miatt létezik van, addig az ÉK nyomor egyetlen indoka a rendszer maga. Ez pedig óriási különbség. Míg az afrikai államoknak általában esélyük sincs felzárkózni (nem nagyon tudok ilyenről – Dél-Afrika, és afrika Földközi-tengeri partvidéke más kategória), ÉK azért van azon a szinten ahol, mert a rendszer és vezetői így akarják.

    Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy vannak a nyomornak határai. Van egy határ, ami ha alá süllyed, akkor forradalom lesz (v. polgárháború -> afrika) – esetünkben 56. Az 56-os eseményekből a pártelit azt a következtetést vonta le, hogy itt, ebben az országban a nyomornak ez a határa, vagy az elnyomásból kell engedni. A rendszer saját jellegzetességei miatt utóbbi nem volt lehetséges, vagyis marad az előbbi: növelni kell az életszínvonalat.

    Egyébként egy befásult országban nem nehéz rendet tartani – pláne akkora hadsereggel, amekkorával ugye (plusz ugye 1990-ig egy SZU-val mint háttérrel).

    Ez a „fenntart” egy hadsereget érdekes dolog. Mert míg ti azt vonjátok kétségbe amit a nyugati propaganda állít az életszínvonalról, én az ÉK hadsereget is kétségbe vonom. Menetelni tudnak, és van benzin arra a 20 km-re amit a 30-40 éves technikával megtesznek a főtéren évente 1-2x. És van szappan, és egyenzöld-fehér festék újra mázolni az eszközöket. De, hogy az ÉK hs hogyan állna helyt a non-stop gyakorlatozó, 600 ezres, high-tech DK hadsereggel… szerintem sehogy.

    Az pedig, hogy állítják: ők gyártanak mindent… A vegyi-bio fegyverek gyártása messze a legolcsóbb (pláne: maradhatott a szovjet időkből, az ilyet továbbfejleszteni még olcsóbb), rendben, a nukleáris fegyver az valóban drága, és valóban erőt jelent: de vajon mekkora százalék megy rá? Hát igen…

    Az ünnepségek pedig csak azért tűnnek nagynak, mert rengetegen vannak mindig. Összeszedni 100-200 ezer embert egy cirka 25 milliós országban nem kunszt, és olcsó. Fillérekből gyártott színes ruhákba bújtatni még olcsóbb. Az élőerőben mindig jók voltak a kommunisták-ázsiaiak.

    Az általam írt idézetet valóban az egész világra értettem, nem ránk.

    Itt egy picit mosolyognék, mert kétlem, hogy akkora korkülönbség lenne közöttünk. Egyrészt. Másrészt: még az általad „linkelt” rajzfilmeknél sokkal durvább rajzfilmeket is tudtál volna mondani bizonyosan (a teletubbies önmagában elég egy generáció teljes kiírtására).

    Egyébként leírtad, mire gondoltam a gyerek-propagandával kapcsolatban: az erőszak ábrázolását (csak úgy mint a pornográfiát) egyre kevésbé lehet „elzárni” a gyerekektől, hisz őket az érdekli, ami tilos. Viszont ha pedig nem lenne tilos, rossz következtetéseket vonnanának le belőlük (ez szinte biztos).
    VAGYIS: én nem azt gondolom, hogy 10 év alatt no erőszak, mert az fúj, és isten mit gondol stb., hanem hogy 10 év alatti gyerekeknek basszus ne kezdjék el tanítani, hogy valós, létező, konkrét nemzetek, országok, államok megölése hazafias KÖTELESSÉG és a KEDVES VEZETŐ-t ez nagyon boldoggá tenné. És ugye nincs fontosabb mint a KV boldogságánál. Röviden, ahogy írtad: uszítani nem kéne.

    Egyébként, ha már szóba-hoztad: a Clone Wars (a modern, nem a régi Tartakovszky-s ami sokkal jobb, de egyébként arra is igaz), vagy ezek a modern sw alkotások igencsak polkorrektek:
    – Gonosz: mind fehér ember, mind EMBER, vagy ember szabású (sith)
    – Jó: heterogén tömeg, ők vannak többen, nem tesznek különbséget senki között stb. (jedi)
    – És úgy en bloc: valóban effektíve ledarálni, sokat főleg élettelen droidokat szoktak (bár az új CW-ban volt egy két „bátor” kép).
    A lényeg, hogy a modern „erőszakos” rajzfilmek azért igencsak polkorreketek. A pc-konzol játék az megint más, ebbe most nem megyek bele, csak annyit írok: Postal 2.

    Strlv

  61. Szittya88

    Majdnem feladtam, de nem azért is.

    -ÉK-ban minden embernek van munkája, mert aki nem dolgozik, azt elviszik (ott szerintem még létezik, valamilyen formában a kmk), és majd dolgozik mást, amibe szépen belehal
    -Szmog: rendben, az valszeg nincs.
    -Valószínűleg kevesebb a rákos ÉK-ban. Igen. Viszont enni amúgy sincs mit, másrészt mivel az EÜ kint olyan, hogy csodaként fogják fel még azt is amit mi küldünk indőnként (Magyar Baptista szeretetszolgálat), az azért jelzi milyen állapotban lehet. Ergo: ok, kevesebben halnak meg rákban, cserébe 10x annyian más, itthon simán kezelhető betegségekben.
    -Válasz kérlek: futószalag, vagy építkezés, földmunka, mg munka, vagy monoton hivatali papírtologatás, éhbérért garantáltan egész életeben (mert kitörési lehetőség nincs), vagy számítógép görnyedés, mert te így döntöttél. Itt legalább van választék. Még ha kevés, és rosszulfizetett is.
    -Az ingyen nyugdíj és TB a világon sehol nem működik. Svédországban találták ki (ahol azért találták ki, mert VOLT rá pénz) – de ott sincs már, mert nem bírták fizetni (pedig idén a svéd gazdaság a világ egyik legjobban teljesítő gazdasága volt a maga 6,4 MRD EURO-s szufficitjével).
    -Külön pont: elképeszt, a mai napig, hogy mindenki visszasírja a kádár-rendszert az ingyen TB-EÜ miatt. Az, hogy az ország hitelből tartotta el magát, amit nem tudott visszafizetni, az mindegy igaz? Igen, ma is így van. De ma lehetne másképp. De mivel a régi rendszer emberei vannak ma is ott ahol, vagy a tanítványaik, ezért nem megy.
    -Pff. Egy ÉK melós biztos legalább dolgozik 8-10 órát, éhbért kap, ha pedig panaszkodik nem kirúgják, hanem elviszik oda, ahol még éhbért se kap. A másik elképesztő dolog, hogy valaki visszasírja a „teljes foglalkoztatás rendszerét” – fenntarthatatlan, gazdaságtalan, értelmetlen.
    -Ahogy fent írtam, nem művészet fenntartani a rendszert úgy, hogy az állam minden pénzét arra a hadseregre költi, amelyik fenntartja.
    -Ki mondta, hogy jó az, ami most van?
    -Várod a tökéletes rendszert? Olyan nincs, nem lesz. Már kitalálták volna. Az pedig, hogy mindig arra a rendszerre vált, ami épp praktikus, vagy jól jön nem véletlen, hanem történelmi szükségszerűség.
    -Állandó vezetés esetében fogalmilag kizárt a demokrácia. Ad1. Ad2: a kapitalizmus egy gazdasági elmélet, nem pedig politikai irányzat. Tisztán kapitalista állam pedig nem létezett soha.
    -Egyszerre van Király és erős érdekérvényesítő szerv: kizárja egymást, felesleges az egyik, ha van a másik. Vagy mire gondolsz? Mert ez sem működne.
    -A mi volt régen, és mi volt ma példa szintén felesleges, mert „öregapádat” pedig az ő öregapja kritizálta az akkor „divatos” dolgok miatt. 130 éve autó sem volt.
    -Korea soha sem volt egységes. CSak 500 évig: http://en.wikipedia.org/wiki/Joseon_Dynasty
    Mielőtt állítasz valamit, nézz utána: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Korea#Proto.E2.80.93Three_Kingdoms ez nem sok, viszont nagy a valószínűsége, hogy legalább 70-80%-ban igaz.
    -Ahogy írtam, a koreai történelem nagyjából a lengyellel összeegyeztethető. Nagyon nagy, és halovány vonalakban.

    Zárásképp. Szittya, kérlek nézz utána dolgoknak, és utána hidd el, változni fog a véleményed (én csak tudom). És nem személyeskedem, csak most ez zavart, elnézést is kérek az Adminoktól a floodolásért.

    Szép estét mindenkinek,

    Strlv

  62. De, hogy az ÉK hs hogyan állna helyt a non-stop gyakorlatozó, 600 ezres, high-tech DK hadsereggel… szerintem sehogy.</i<

    Az hagyján, hogy mondjuk mikorra fogynának ki gázolajból meg keróból – főleg, ha a RokAF is beszáll a készletek apasztásába – de egy kretivitást nem pártoló állam agymosott katonája milyen teljesítményt és kezdeményezőkészséget nyújtana, affelől nincsenek illúzióim…

  63. Molni

    Genau. A benzint itt elfelejtettem megemlíteni, de a dísszemlénél írtam – szerintem az ÉK hadsereg kb azt tudja amit ott látunk. Azon se lennék meglepve, ha a muníció jelentős része csütörtököt mondana. Kétlem pl, hogy a rakétáik (mindegy milyen SAM, Surface-to-Surface v. Air-to-Air/Surface, bár ezutóbbival meg az a baj, hogy mivel indítanák ugye…)üzemideje még rendben lenne. Vagy rendben: van ami működik: 10 db.

  64. molni DrStrangelove

    „de egy kretivitást nem pártoló állam agymosott katonája milyen teljesítményt és kezdeményezőkészséget nyújtana, affelől nincsenek illúzióim…”

    Ne gondoljátok,hogy ezek a totlitárius rendszerek(főleg egy kvázi katonaállam)olyan használhatatlan katonákat képezne.Az más kérdés,hogy semmit nem ér a megfelelő képzettség ha minden más tökéletesen elavult az ellenséggel szemben.

  65. Dudi

    Az ÉK hadsereg kiképzésével valószínűleg nincs is baj. Sőt. De a vállalhatatlan kül és értelmetlen gazdaság, valamint önpusztító társadalom politika miatt a hadsereg képtelen betölteni azt a szerepet amit szánnának neki. Nincs pénz ellátásra, korszerű felszerelésre, lőszerre stb. Az ÉK hadsereg, lehet, hogy a világ legjobban képzett katonákból áll (bár ezt kétlem a zárkózottság miatt, ergo nagy a valószínűsége, hogy a képzés elavult), de ha a tank nem indul, a fegyver nem sül el, a radar nem ad elég információt, a kommunikáció akadozik, akkor semmit sem ér az egész. Így az Ék nem több 1,4 millió férfinál, akiknél van 1-1 AK. Ráadásul ha a régi szovjet kiképzést használják, vagy annak egy frissített verzióját, mennyire jelentene kihívást (kérdezem ismét) a DK, vagy bármelyik szomszédja haderejének?

    Szerintem semennyire. És ezért, értelmetlen az egész úgy ahogy van…

    Szerintem.

  66. Ami a kreativitást, és az önálló kezdeményező készséget illeti: ezek nem egy kommunista hadsereg jellemzői. Hiába jó a kiképzés alapból, ha megkötik az értelmetlen szabályok.
    A másik a motiváció: ki tudja, hogy reagálna az elvileg fanatizált haderő, ha látja, hogy tized akkora erőfeszítéssel a DK hadsereg gyakorlatilag átgázol rajtuk? Ha látja, hogy semmit sem ér a tudása?
    Lehet, hogy düh, erő, és bosszúvágy, vagy harcikedv az eredmény, de a történelem nem ennek az elgondolásnak az oldalán áll tudtommal.

  67. DrStrangelove

    „(bár ezt kétlem a zárkózottság miatt, ergo nagy a valószínűsége, hogy a képzés elavult)”

    Attól,hogy nem haverkodnak senkivel még nem vakok így láthatják azt,hogy merre halad a világ.

    „Ráadásul ha a régi szovjet kiképzést használják, vagy annak egy frissített verzióját, mennyire jelentene kihívást (kérdezem ismét) a DK, vagy bármelyik szomszédja haderejének?”

    A rég szovjet kiképzés alatt mit értesz?Mert ők termeltek ki olyat,hogy VDV ,tengerészgyalogság,SZPECNAZ vagy említhetném Tuhacsevszkijt aki kitalálta az a stratégiát amit az amik követnek ma és úgy lehetne jellemezni,hogy három dimenziós harctér.Vagy arra, hogy hajrá hurrá előre mindenre való tekintet nélkül dologra?

  68. Dudi

    Én most nem spec alakulatokról beszélek. 1,4 millió embert nem lehet speciálisan kiképezni. A hadsereg gerincét nem ezek alkotják, bár te ehhez (ahogy én eddig itt láttam az utóbbi években) sokkal jobban értesz.

    Én a sorkatonaságra gondolok. Azt a bő 3000 páncélozott járművet nem spec alakulatok vezetik, a pszh-kból kitörő szakaszokat sem csak spec alakulatok alkotják.

    Noch dazu, javíts ki, de ezeknek a kül alakulatoknak más lenne a feladatuk, nem a fronton harcolni.

    Ami a „nem vakok” részt illeti. Látod, itt erre konkrétumot nem tudok mondani. Nyilván tudnak (akiknek lehet) minden újításról, de a megvalósítás azért megint más.

    De ahogy mondtam mindig, engem a haditechnika érdekel, én laikus vagyok. Ez csak magán vélemény… Meggyőzhető vagyok, mondjuk így.

  69. DrStrangelove

    Általában van egy kis zavar a fejekben a különleges alakulat és az elit alakulat jelentése körül.A különleges alakulat az SAS,SEAL stb ezek jól mondtad nem harcolnak fronton mert nem ez a dolguk.Az elit alakulatok a Légió,Ranger,VDV RMC stb ezek harcolnak fronton hisz ők reguláris alakulatok csak többet tudnak mint egy átlag lövész alakulat.ÉK-val az a helyzet,hogy a különleges alakulatok létszáma meghaladja a százezer főt és ez a 100.000 minden mércével mérve a különleges alakulat kategóriába tartozik méghozzá nem a futottak még részéhez.

  70. Dudi

    Megértettem, ÉK-nak van 100.000 „minden mércével mérve különleges alakulat” kategóriába tartozó katonája. Ez mindenképp impresszív, ehhez hozzájön még mondjuk 10-15 ezer „elit” mondjuk.

    Hát szerintem ez még mindig kevés a ÉK rendszer saját hadseregébe vetett erőforrásaihoz képest – főleg a többi többi állami kiadáshoz viszonyított átlaghoz képest. Nem a létszám kevés, hanem hogy mindössze a haderő tizede (és csak szárazföldiről beszélek, a navy vagy az af-ről nincsen fogalmam) az ami mondjuk up-to-date.

    Ebben gondolunk egyetértünk…? Ennek így sok értelme nincs. Szerintem.

  71. DrStrangelove

    Ez az arány nagyon magas!Képzeld el azt,hogy az ami hadsereg 10% Delta Force-os,még 10% meg Ranger lenne.Azt nem tudom megítélni,hogy a maradék 80% mennyire képzett,hisz róluk gyakorlatilag nulla információ áll rendelkezésre,de a rendszer milyensége nem determinálja azt,hogy képzetlenek lennének és csak arra jók,hogy lelövessék magukat.

  72. Igen, az arány magas. A felszerelésről és a maradék 80%-ról pedig valóban nincs sok infó…

    Ez helytálló?

    http://en.wikipedia.org/wiki/North_Korean_Special_Operation_Force

    Egyébként árnyaltad a képet, és így úgy gondolom, hogy az ÉK hs valszeg picit nagyobb kihívást jelentene. De nem sokkal. Egyszerűen olyan elsöprő a technikai fölény (főleg egyéni felszerelés, harceszközök, no meg légierő terén), hogy szerintem ez egyszerűen kevés DK ellen.

  73. Ne gondoljátok,hogy ezek a totlitárius rendszerek(főleg egy kvázi katonaállam)olyan használhatatlan katonákat képezne

    Nagy átlagban nem láttam kivételt sem a XIX. sem a XX. században. A használhatatlan relatív. Vietnám pofánverte a kínaiakat és a szomszédban a magukkal nem bíró khemereket is…

  74. molni

    Nagy átlagban de nem minden esetben.

    DrStrangelove

    „Ez helytálló?”

    Konkrétan melyik részére gondolsz (a történetükről kb annyit tudok ami oda van írva)?”Sok”infó a haditengerészetihez tartozó könnyűgyalogos dandárokról van akik előszeretettel császkálnak át Délre és Japánba is. Pl a hazai,szovjet és kínai felszerelés mellett modern nyugati eszközök is megtalálhatóak az arzenáljukban.

  75. Én anno foglalkoztam elég komolyan roka/plaval és képzettségben messze jobbnak tartom a rok átlagkatonát. imho egy ország van ami veri ebben az Izrael.
    Elit/különlege egységeknél vszeg nem akkora a difi, de ott meg a technologiai főlény dönt.
    Ez ha hozzáadjuk azt a technoligiai fölényt amivel ROK rendelkezik, egyszerűen oda jutunk, hogy már-már nem is egy kaliberben játszik a két ország.

  76. Dudi

    Az ez helytálló kérdés az oldal egészére vonatkozott… sry. Nyílván nem betűről betűre, de úgy kb. Az adatok, a létszám, a felépítés, a szervezeti rendszer…

    Pl azon a linken 180 K emberről írt…

    Angolok a legjobban képzett katonák? Ezt most hallottam először. Kifejtenéd?

    Ha tippelni kellett volna azt mondom mint Fade: Israel – még ha esetleg nem is a legjobban képzettek, az biztos, hogy messze a legtapasztaltabb és legütőképesebb: önmagában is, de méreatarányosan pláne.

  77. DrStrangelove

    Ha nem baj holnap írnék kicsit többet mert majd le ragad a szemem de elöljáróban annyit,hogy az izraeli hadsereg sorozott haderő az angol pedig nem.

    „Az ez helytálló kérdés az oldal egészére vonatkozott… sry. Nyílván nem betűről betűre, de úgy kb. Az adatok, a létszám, a felépítés, a szervezeti rendszer…”

    Én inkább a haditengerészet hatáskörébe tartozó könnyűgyalogos dandárokat ismerem hisz ők a legaktívabbak.A szervezeti felépítést kiegészíteném azzal,hogy a zászlóaljak dandárokba vannak(3 dandár 4-7 zászlóaljjal dandáronként)szervezve és zászlóaljanként van egy harci úszó alegysége(a harci úszók létszáma kétséges valószínűleg század erő).
    Ami érdekes lehet az az,hogy ezek az egységek mind a szárazföldi erőkhöz tartoznak csak a kétéltű képességek miatt vannak a haditengerészet hatáskörébe vonva.

  78. Arra senki sem gondolt, amiből 180k van, az már nem különleges erő? Mintha szegény tudásom szerint a különleges erők egyik ismérve az lenne, hogy kevesen vannak. Ha 180K emberrel beszélünk, akkor azok már max elit csapatok lehetnek, de nem nyugati értelemben vett különleges erők!

    „Ha nem baj holnap írnék kicsit többet mert majd le ragad a szemem de elöljáróban annyit,hogy az izraeli hadsereg sorozott haderő az angol pedig nem.”

    Attól függetlenül nem hiszem, hogy az angol szerződéses és hivatásos állomány netán jobban motivált lenne, mint az IDF srácai…sőt!
    Ja és felszereltség, kiképzettség és harci tapasztalatok tekintetében is elvannak maradva, főleg az utóbbi 60 évet nézvén…

  79. A legjobban képzett katonái az angoloknak vannak.

    Tipikusan az ilyen kijelentésektől megyek a falnak. Melyik haderőnem melyik egységénél? Mert az SAS ajnározása közben azért pár szakmabeli megjegyezte, hogy McNabék orbiális baromságokat is csináltak.

    Így ez a kijelentés nem értelmezhető de még, ha az is lenne, bizonyítva nem látom.

    A legnagyobb éles harci tapasztalattal bíról légierő, és erre építkező az IAF (Nem nem az inidiai, izraeli). Még az USAF sem rúg ladbába mellettük.

  80. Ha nem baj holnap írnék kicsit többet mert majd le ragad a szemem de elöljáróban annyit,hogy az izraeli hadsereg sorozott haderő az angol pedig nem.

    Ott kezdődik, hogy talán ne az almát a körtével vesd össze. Alig váron annak kifejtését, mikor bebizonyítod, hogy az IAF pilóták sorozottak. Tehát mondjuk a Bundeswehr sorállományt vesd össze vagy a svájcit az izraelivel és azonos fegyvernemeket vess össze lehetőleg, mert addig csak mosolyra fakasztanak az ilyen általános kijelentések. Mert ki ne találd már, hogy az IDF-ben nincs szerződéses, hivatásos állomány…

  81. molni

    Biztos elkerülte a figyelmedet,hogy DrStrangelove a szárazföldi csapatokról beszélgetünk.

    „Tehát mondjuk a Bundeswehr sorállományt vesd össze vagy a svájcit az izraelivel és azonos fegyvernemeket vess össze lehetőleg, mert addig csak mosolyra fakasztanak az ilyen általános kijelentések”

    Nem ezzel nem értek egyet mert egy esetleges konfliktus esetén sem a soros a sorossal és a hivatásos/szerződéses a hivatásos/szerződésessel fog háborúzni.

    „Mert az SAS ajnározása közben azért pár szakmabeli megjegyezte, hogy McNabék orbiális baromságokat is csináltak.”

    Szerintem az SBS jobb mint az SAS de mind1.Most kezdjem el sorolni a világ különleges alakulatainak bakijait amik semmivel nem kisebbek mint amit az SAS kreált(halkan jegyezném meg,hogy az elmúlt 20 évből csak a GROM maradna ki mégsem ők a legjobbak)?

    sulyid

    „Arra senki sem gondolt, amiből 180k van, az már nem különleges erő? Mintha szegény tudásom szerint a különleges erők egyik ismérve az lenne, hogy kevesen vannak. Ha 180K emberrel beszélünk, akkor azok már max elit csapatok lehetnek, de nem nyugati értelemben vett különleges erők!”

    Ez nem így van.Nem attól lesz valami különleges erő,hogy kevesen vannak hanem attól hogy a képzettségük,felszerelésük feladatrendszerük erre predesztinálja őket.

    „Attól függetlenül nem hiszem, hogy az angol szerződéses és hivatásos állomány netán jobban motivált lenne, mint az IDF srácai…sőt!”

    Miért lenne kevésbé motivált(Valaki itt írta,hogy az IDF-nek egyre nagyobb gondod okoz az,hogy a fiatalok nem akarnak katonák lenni mert ez csak nyűg a számukra,ennyit a motiváltságról.)?

    „Ja és felszereltség, kiképzettség és harci tapasztalatok tekintetében is elvannak maradva, főleg az utóbbi 60 évet nézvén…”

    Ha az elmúlt 500 évet nézem akkor meg nem is létezett IDF…De ez totálisan lényegtelen hisz ma már nem szolgálnak a 60,50,40,30 évvel ezelőtti katonák(kivéve pár ezredest vagy tábornokot).Szóval maradjunk csak az elmúlt 20-25 évnél.Ha ezt az időt nézem akkor bizony az angolok harci tapasztalatban előrébb járnak vagy pariban vannak az IDF-el.Még is milyen felszerelésben van elmaradva GB?

    DrStrangelove

    Egyszerűen jobban képzett egy átlag angol katona mint egy átlag bármilyen más nemzetiségű,ezt nem tudom jobban elmagyarázni talán pár példával érthetőbb lesz a dolog.

    Az angol katonák nem nagyon járnak külföldi iskolákba ellenben más haderők katonái azért mert náluk minden képzés világszínvonalú a tüzelőállás megválasztásától a kiscsoportos harcászatig bezárólag.

    Tőlünk voltak páran angliában egy járőr képzésen és volt szerencséjük pár angol kiképzési anyagból tanulni de nem láttak bennük olyat,hogy ez vagy az ilyen meg olyan módszerrel(pl a Ranger handbookban van olyan,hogy lesállás angol módszerrel).Vagy itt van a kiscsoportos harcászat azt egy az egyben ők találták ki.Az is beszédes,hogy minden ma ismert különleges alakulat úgy kezdte,hogy menjünk az angolokhoz megnézni,hogy ők hogyan csinálják vagy egyenesen hívjuk el őket kiképezni a mi „kommandósainkat”.

  82. Ez nem így van.Nem attól lesz valami különleges erő,hogy kevesen vannak hanem attól hogy a képzettségük,felszerelésük feladatrendszerük erre predesztinálja őket.

    És az ilyen katonák kiképzése csillagászati összegekbe kerül. A felszerelésük sem az áltagos kategória. Régen ez főleg így volt. Ugye még rémlik, hogy McNabéknak is jutott egy szem éjjellátó? Az átlagkatona meg legfeljebb álmodott arról.

    Ne kaphat mindeki csúcs felszerélst és kiképzést, mert nem telik rá. Akkor ennek fényében a 150k különleges max. azt jelenti, hogy talán nem ágyútöltelék. Semmi több.

    Miféle különlegesek azok szerined? Milyen felszerelésük van szerinted…? Engem a 150k különleges kijelentés max. röhögőgörcsre késztet…

    Egyszerűen jobban képzett egy átlag angol katona mint egy átlag bármilyen más nemzetiségű,ezt nem tudom jobban elmagyarázni talán pár példával érthetőbb lesz a dolog.

    Ez a nem tudom bizonyítani, de kurva jól hangzó bullshit kategória…

    Az angol katonák nem nagyon járnak külföldi iskolákba ellenben más haderők katonái azért mert náluk minden képzés világszínvonalú a tüzelőállás megválasztásától a kiscsoportos harcászatig bezárólag.

    Nem rémlik, hogy a világ elismert fegyveres erői Sandhurstbe járnának. A ’80-as években fejlődő országok jártak oda. Pl. irakiak kis számban, és volt brit gyarmatok katonái. Ennyi.

    Az is beszédes,hogy minden ma ismert különleges alakulat úgy kezdte,hogy menjünk az angolokhoz megnézni,hogy ők hogyan csinálják vagy egyenesen hívjuk el őket kiképezni a mi “kommandósainkat”.

    A kommandós kifejezést Churchull találki emlékeim szerint. Az angolokat meg szanszét szivattál pont a különleges gerilla módszerekkel küzdő búrok…

    Javaslom a lemilblog különleges címkéi alatt levő írások átfutását. Szó nincs arról, hogy őket másolnák főleg azért, mert pénzhiány miatt már az angoloknál közel sem telik relatív értelemben annyi mindenre…

  83. „“Még is milyen felszerelésben van elmaradva GB?”

    Kb mindenben?

    Páncélosok,

    Hmm szerintem a Ch2 es a Warrior foleg az uj upgrade-el meguti a szintet.

    légierő,

    Azert kepesek csapast is merni es legfolenyert harcolni komoly kapacitassal. Az mas kerdes hogy ez a kapacitas csokken. Foleg ha sikerul eladniuk valoban az az osszes Batch1 es Typhoon-t.

    haditengerészet,

    Tengoflotta rendben, felszini flottanal a tengovadasz es a csapasmero kapacitas gyengecske. Viszont a partraszallo kapacitas rendben van nagyon.

    különleges erők?”

    Ez az amirol sosem fogsz pontos kepet kapni semelyik komolyabb orszagban.

  84. molni

    „És az ilyen katonák kiképzése csillagászati összegekbe kerül. A felszerelésük sem az áltagos kategória. Régen ez főleg így volt. Ugye még rémlik, hogy McNabéknak is jutott egy szem éjjellátó? Az átlagkatona meg legfeljebb álmodott arról.

    Ne kaphat mindeki csúcs felszerélst és kiképzést, mert nem telik rá. Akkor ennek fényében a 150k különleges max. azt jelenti, hogy talán nem ágyútöltelék. Semmi több.

    Miféle különlegesek azok szerined? Milyen felszerelésük van szerinted…? Engem a 150k különleges kijelentés max. röhögőgörcsre késztet…”

    ÉK kurva sokat költ a hadseregére( 150.000-es állománynak jó ha a fele harcoló katona így már is töredék a költség).Milyen katonák ezek?96-ban 26 ÉK-i „kommandóst”felfedeztek délen boldog-boldogtalan (gyakorlatilag mindenki aki a körzetben mozgósítható volt légierő,haditengerészet szárazföldi csapatok)kereste őket és így sem sikerült megakadályozni azt,hogy páran átjussanak a DMZ-n ami egy viszonylag jól őrzött területe a világnak.A felszerelésükről már ejtettem szót kicsit fentebb.

    „Nem rémlik, hogy a világ elismert fegyveres erői Sandhurstbe járnának.”

    Ezt egy szóval sem mondtam.

    „Szó nincs arról, hogy őket másolnák főleg azért, mert pénzhiány miatt már az angoloknál közel sem telik relatív értelemben annyi mindenre…”

    Akik őket másolták:Delta Force(az alapító parancsnok az SAS-nél szolgált kicsit és annak a mintájára hozta létre a Deltát).KSK a németek egyenesen felkérték az angolokat segíteni.SASR,NZ SAS a név magáért beszél.Shayeret 13 az SBS mintájára angol segítséggel.Ez csak pár példa fejből.

  85. dudi

    Szerintem az EK kulonleges erok 150 k nem mas mint a helyi munkasorseg, parthadsereg testorseg. Kikepzesuk de foleg ellatasuk kategoriakkal jobb mint a tobbieke igy vasarolva meg a huseguket. Ezen belul vagy ettol fuggelenul lehetnek spec egysegeik de nem nagy szamban.

    Amugy meg menekulni egy bonyolult terepen ugy hogy ugyan ugy nezel ki mint akik keresnek, sot ugyan azt a nyelvet beszeled sokban megkonyiti a dolgot. A lenyeg az hogy MENEKULNIUK kellett es ez mutatja az akciojuk sikeret.

    Termeszetesen nem allitom hogy falabu tehetsegtelen banda lenne csak azt hogy sem letszamban sem kikepzesben nem lehetnek a toppon. Az meg hogy nagyon tudnanak teakwondozni meg messze nem eleg egy sikeres akciohoz.

  86. Az is beszédes,hogy minden ma ismert különleges alakulat úgy kezdte,hogy menjünk az angolokhoz megnézni,hogy ők hogyan csinálják vagy egyenesen hívjuk el őket kiképezni a mi “kommandósainkat”.

    Dudi, te ezt írtad. Nekem rohadtul ellenszenvesek az ilyen általánosító kommentek…

    Minden? Túrót…

  87. molni

    Az angolok csináltak először SAS-t amit tekinthetünk a mai különleges alakulatok ősapjának így mindenki őket másolja,csak vannak olyanok akik önerőből hozták létre a sajátjukat és vannak akik mások pl az angolok segítségével.

  88. Ennyi erővel akkor minden légierő a jenkiket másolja, mert az első levegőnél nehezebb szerkezet az USA-ban szállt fel?

    Vagy akkor hogyan lehet az, hogy nem az angolokat tekintik a mai moder hackocsik atyjának, hanem a T-34 / Panter német/szovjet masszát?

    Ki nem szarja le, hogy ki mit csinált először? A kínaiak saját gépet nem is terveztek szinte, azt mégis van J-20. A brit / kanadai repipar miket termelt ki a kor szitnjén anno és hol vannak ma harci gépek terén? Sehol. Nincs is önálló fejlesztési / gyártási képességük 4. genhez, nemhogy stealth sárkányhoz…

    Nekem valahogy agyamra mennek az „őket másolja” mindenki kommentek. Pont olyan, mint hogy sokan mindenre azt mondják, hogy ezt is a nácik alatt találták ki a németek. Képtelenek vagytok a kocepciót az ötlettől és valós képességektől elkülöníteni…

  89. „Ez nem így van.Nem attól lesz valami különleges erő,hogy kevesen vannak hanem attól hogy a képzettségük,felszerelésük feladatrendszerük erre predesztinálja őket.”
    DPRKról volt szó és itt fogalmunk sincs mit jelent az, hogy elit. Oké nekik van mindig enniük ezen felül? Sok plda jutott hirtelen eszembe ahol a sorozott erők harcértékben messze verték az ellenséges ország elit erőit és nem lepne meg, söt simán megtenném, hogy a ROK átlagbaka képzettségben, felszereltségben, erőnlétben veri északi „elit” társát.

    Kicsit off de sokat mond: Nemrég vitték le a sorozható állomány határát 145ről 142cmre DPRKban. Mert a sorozható férfilakosság túl nagy százalékban volt 145cm alatt.
    Igazából lányba nem tudom mikor láttam utoljára 142cmest…Bizonyos szempontokból persze ideális méret. :)

  90. molni

    Az angolok kitaláltak valamit ami működik és jó ezt átvette gyakorlatilag mindenki,ezt hívhatjuk másolásnak is.

    „Ennyi erővel akkor minden légierő a jenkiket másolja, mert az első levegőnél nehezebb szerkezet az USA-ban szállt fel?”

    Inkább repülőt mint légierőt.

    Javíts ki de ma is az alap légi harcászat és taktika(a legalapabbról beszélek)visszavezethető az I.vh-ig amikor egy német pilóta megalkotta a légi harcászat alapjait amik még ma is mérvadóak(pl géppár).

  91. molni

    „Vagy akkor hogyan lehet az, hogy nem az angolokat tekintik a mai moder hackocsik atyjának, hanem a T-34 / Panter német/szovjet masszát?”

    De bizony mindenki az angolokat másolja az alapkoncepciót tekintve(mobil védett hely közvetlen irányzású tűzfegyverrel)kivéve az Izraeieket akik ezt elutasítják.

  92. Első korszerű harckocsinak én a T-44-et tekintem, de mai mbt-k alapjait a Panther-rel a németek fektették le…
    Az első világháborús FT-17 még minden volt, csak modern harckocsik alapja nem, bár külső kialakításában hasonlít rájuk, sőt koncepciójának továbbgondolása (R-35/40,H-35/39) 1940-ben bemutatta, hogy tökéletesen életképtelen.

    Spetsnaz már akkor létezett amikor a SAS még sehol se volt, akkor most, hogy is van ez?

  93. Javíts ki de ma is az alap légi harcászat és taktika(a legalapabbról beszélek)visszavezethető az I.vh-ig amikor egy német pilóta megalkotta a légi harcászat alapjait amik még ma is mérvadóak(pl géppár).

    Az nem I. Vh volt és az illetőt Werner Möldersnek hívták…

  94. FT-17 kiatalkítása miatt lehet ennek nevezni. Elöl vezető, utána 1 db lőtorony (fongos, mert több tornyú koncepciók a II VH elején is voltak), hátúl a motor és a láncmeghajtó kerék. Azóta ez a kialakítás dominál.

  95. Szerintem az első korszerű harckocsi a Renault harckocsi volt. Mert az a forma és kialakítás az ami a mai napig jellemzi a korszerű harckocsikat. Én nem vitatom az angolok teljesítményét, de tény hogy a franciák által a Renault tanknál kialakított koncepció a mai napig érvényes.

  96. Szerintem az IDF -t gyakran túlbecsülik.
    2006 -ban a Libanoni intervenció során, néhány 10 km -re benyomulva vesztettek kb annyi embert, amennyit az USA+UK összesen, amikor 2003 -ban elfoglaltak egy ~400 000 km^2 területű, ~30 milliós országot, amit úgy hívnak „Irak”.
    A közel-keleten megállják a helyüket, de Európában elvéreznének. (Ha jól emlékszem ezt egy amerikai tiszt mondott valami ilyesmit 1991 után, de már nem emlékszem, pontosan ki volt)

    A különleges alakulatokkal kapcsolatban:
    Nem mindenhol szükséges hiper-szuper felszerelés. Bár a légierő például rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben, és egy Mig-17 esélyetelen egy F-22 -vel szemben, de egy AK-47 -el még mindig relatíve jó esélyed van egy G-36 ellen is. A 2. vh. -ben sem voltak túl fejlett eszközök, de egy régebbi mesterlövészpuskával is ki lehet iktatni fontos személyeket, tiszteket és nem kell túl modern robbanóanyag hidak, vasútvonalak, repülőgépek, ipari üzemek szabotálásához sem, ha megvan a megfelelő kiképzés.

    „ÉK azért van azon a szinten ahol, mert a rendszer és vezetői így akarják.”
    Én úgy látom, hogy sok afrikai, ázsiai hadúr és vezető örülne, ha olyan állam vezetője lehetne, mint Észak-Korea. Az akarat megvan hozzá, de a képességeik (és a lehetőség?) nincsenek. Kimék pedig eddig meg tudták tartani a hatalmukat, tehát annyira hülyék nem lehetnek.

  97. comandante

    Kialakítása,de a harckocsi alapkoncepciója nem az,hogy hátul a motor elöl a vezető és forog a torony.

    Eltorro

    Nem!Voltak diverzáns csapatai a szovjeteknek már a II.vh előtt is de ezek nagyon távol álltak a modern különleges alakulatoktól akiket a II.vh-tól datálhatunk.

    molni

    Köszi a kiigazítást.A többi megállja a helyét?

  98. Félig. Ma sem rossz, ha látótávban van a géppár, de az adatkapcsolatok korában a géppár egymástól 20-30 km-re is lehet. A Foxhound sem egyedül tevékenykedett, de a 2-4 gép egymástól 80-100 km-re is repülhet a vadásznivalóra…

    Továbbra sem értem, hogy

    ad1. Miért akarsz valamit markánsan valamihez kötni.
    ad2. Miért pont az angolokhoz…?

  99. „Kialakítása,de a harckocsi alapkoncepciója nem az,hogy hátul a motor elöl a vezető és forog a torony.”

    Alapkoncepciója az univerzalitás, de a kialakításról beszéltünk. Az amiben mondhatni úttörő volt. A részegységek mind fejlődtek külön, külön. Fejlődött a páncélzat, a tűzerő, meghajtás, célzóberendezések stb., de a kialakítás marad mind a mai napig.

  100. 2006 -ban a Libanoni intervenció során, néhány 10 km -re benyomulva vesztettek kb annyi embert, amennyit az USA+UK összesen, amikor 2003 -ban elfoglaltak egy ~400 000 km^2 területű, ~30 milliós országot, amit úgy hívnak “Irak”.

    1. Határozott célok nélkül küldték be őket. Ez nem tanácsos.

    2. Azért az a térség a világ egyik legsűrűbben lakott térsége. Irakon meg átszáguldottak és városi harc sem igen volt. A Közel-Kelet meg lassan másról sem szól. Klasszikus, nyílt összecsapás 1982 óta nem volt.

    Nem rémlik, hogy az irakiak a legfrissebb pct. eszközök becsempészett változataival bírtak volna.

    Almát vetetted össze a körtével. Papíron 1939 szept. és május között is háborúzott Németorsázg – Fr. + NBr. Hányan is haltak meg szárazföldi harcokban?

    Az dátum és terület semmit sem árul el az intenzitásról, de azért jól megvezeted vele azt, aki nem használja a fejét…

    A közel-keleten megállják a helyüket, de Európában elvéreznének. (Ha jól emlékszem ezt egy amerikai tiszt mondott valami ilyesmit 1991 után, de már nem emlékszem, pontosan ki volt)

    Ezt meg mégis hogyan kell értelmezni? Európai városi harcban? Európai békefenntartásban? Van nyílt konvencionális háborúban? A kérdést nem kellene fordítva is vizsgálni, tehát azt, hogy európai hatalmak mire mennének ott? Az ilyen bulváros kijelentéseken szoktam szintén röhögni…

    Kimék pedig eddig meg tudták tartani a hatalmukat, tehát annyira hülyék nem lehetnek.

    60 éve agymosott nyulakat kordában tartani fegyverkkel nem nagy mutatvány… Próbálnák meg Svájcban. Ja, hogy a fegyver otthon van és, ha valaki bejelentné, hogy inkább ne, akkor lehet, hogy a fogadóbizotsság agyonlőné.

    Nem véletlen az, hogy a poszkommunista országokban nem divat azt, hogy fegyvert adjanak az állampolgár kezébe. Még a végén rossz irányba fordulna a cső vége…

  101. „1. Határozott célok nélkül küldték be őket. Ez nem tanácsos.”
    És mégis mit árul el egy hadseregről, ha pontos célok nélkül küldi be a katonáit ellenséges területre?

    „2. Azért az a térség a világ egyik legsűrűbben lakott térsége. Irakon meg átszáguldottak és városi harc sem igen volt. A Közel-Kelet meg lassan másról sem szól. Klasszikus, nyílt összecsapás 1982 óta nem volt.

    Almát vetetted össze a körtével. Papíron 1939 szept. és május között is háborúzott Németorsázg – Fr. + NBr. Hányan is haltak meg szárazföldi harcokban?

    Az dátum és terület semmit sem árul el az intenzitásról, de azért jól megvezeted vele azt, aki nem használja a fejét…”
    http://www.comw.org/pda/0310rm8.html#5. Total Iraqi fatalities in the 2003
    http://news.usti.net/home/news/cn/?/world.mideast.misc/1/wed/bq/Alebanon-war-deaths.RYBR_GDS.html
    Ezek alapján az iraki megszállás során kb 11000-15000 iraki halt meg, ennek 30% -a nem kombatáns, Libanonban pedig kb 1200 ember, akikből legnagyobb becslés szerint is 800 volt a Hizballáh tagja.

    „Nem rémlik, hogy az irakiak a legfrissebb pct. eszközök becsempészett változataival bírtak volna.”
    http://www.globalsecurity.org/military/world/russia/at-14.htm
    E szerint két Abrams és egy Bradley lett kilőve Kornettel 2003 -ban.

    „60 éve agymosott nyulakat kordában tartani fegyverkkel nem nagy mutatvány…”
    A SZU valahogy mégis szétesett, ahogy a román, jugoszláv, bulgár, mongol stb. népköztársaságok is.

  102. És mégis mit árul el egy hadseregről, ha pontos célok nélkül küldi be a katonáit ellenséges területre?

    No offense, de a politkai célok függvényéban a politikusok vagy a felső vezetés jelöli ki a célokat és nem Yoni őrmester…

    A balfasz vietnámi RoE-t szerinted egy idiófa fejes, vagy kicsi Joe pilóta alkotta meg…?

    A SZU valahogy mégis szétesett, ahogy a román, jugoszláv, bulgár, mongol stb. népköztársaságok is.

    Mert már nem volt vállalható az, hogy tanokkal lapítsanak ki embereket a kamera előtt. Két évvel azelőtt Kínának belefért, a gazdasági fejlődésnek meg betett, mert politikai okokból nem volt célszerű arrafele befektetni…

  103. Visszaolvasva nekem érdekes hogy valaki írta hogy G36 AK ellen. Nekem nagyon érdekes példa hogy az Iraki és afganisztáni tapasztalatok megint előtérbe hozták a régi fegyvereket és lőszereket, főleg pontlövészet területén.(rajtámogató fegyverként, hasonlóan mint a dragunov) Felújítás vagy a nélkül. Ezek szerint itt sincs üdvözítő megoldás.

  104. comandante

    „Visszaolvasva nekem érdekes hogy valaki írta hogy G36 AK ellen. Nekem nagyon érdekes példa hogy az Iraki és afganisztáni tapasztalatok megint előtérbe hozták a régi fegyvereket és lőszereket, főleg pontlövészet területén.(rajtámogató fegyverként, hasonlóan mint a dragunov) Felújítás vagy a nélkül. Ezek szerint itt sincs üdvözítő megoldás.”

    Ezt nem biztos,hogy értem kifejtenéd gypseknek is?

  105. Például a 7,62 kaliber újra felfedezése. Több képen láttam USA katonákat ilyen régi vacakokkal pózolni különféle képeken, autóban a harctereken.Nem pont ilyennel de hasonlóval. Már pedig ez a kategória manapság nem dívik a modern hadseregben. http://www.kaliber.hu/images/cikkek/springfield-armory-m14-m1a-1271924712.jpg
    Én nem hiszem hogy ezt csak vitte magával, nyilván a régi felszerelést aktiválták. Úgy emlékszem erről volt egy cikk is , hogy a régi készletekből ezeket a viszonylag nagy lőtávolságú fegyvereket felújították modernizálták, és megint használják. Ezért gondolom hogy például egy megfelelő átalakítással a dragunovból is sokkal többet lehetne kihozni.
    itt van még pár kép:
    https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcTRgJCHz5GXNsf6ESWElhPOLxUVVonFpG-D8-btwPDxzm9L3Ym-9A
    https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQZ7V8i0SrPd7H9YfRqLHROtfLuJO_MpNLzBs_DqZwrkes34P3X
    http://duniastrategi.files.wordpress.com/2011/01/m14sniper.jpg
    http://firearmownersassociation.com/blog/wp-content/uploads/m21-sniper-weapon-system.jpg

  106. comandante

    Nem fedezték fel újra hisz a géppuska eddig is 7,62-es volt.Az afgánok általában 4-500 méterről nyitnak tüzet főleg géppuskával és RPG-vel, ezen a távolságon az M4 már gyakorlatilag használhatatlan emiatt kerültek újra előtérbe a távcsöves puskák,amiket nem mellesleg az oroszok nem száműztek olyan mértékben mint nyugaton tették(főleg az afgán és csecsen tapasztalatok alapján).

  107. Szerintem a vezérkar is része a hadseregnek.

    Eddig arról volt szó, hogy az harcoló állomány képzettsége me ga különleges erők milyenek. Lehettek a jenkik bármilyen jó pilóták, ha a RoE nem engedélyezte olyan SAM állások bombázását, amik nem indítottak rakétát. Ennek következmény pl. az, hogy ahol nem volt SAM, ott áttelepülés után hirtelen több is van és kényelmesen elérték a bevethetőséget, mert nem támadhatták őket.

    Lehet bármilyen jó őrmester yoni, ha nincs neki jó cél kijelölve vagy egyáltalán nincs. A morálra is elég pusztító hatása van az ilyennek…

  108. Danielblack: bingó!

    Az orosz és a kínai flotta a Sárga-tengeren tartott tengeri és légi hadgyakorlattal akarja megfélemlíteni Észak-Koreát?

    Ez a cikk korrektebb – bár kicsit sem megnyugtatóbb:

    http://nol.hu/kulfold/kinai-orosz_haditengereszeti_gyakorlat_a_valasz_az_usa-nak

    Tartok tőle, hogy Pekingnek és Moszkvának egészen egyszerűen nincs szüksége arra, hogy Észak-Koreát ekkora szabású, hadgyakorlatnak nevezett katonai felvonulással „rémisztgesse”. Maga az ötlet vicc.

    M

  109. danielblack ez a két nagyhatalom már réges rég kerülgeti az összeállást sőt ha úgyvesszük már össze is állt, volt téma ezen az oldalon is a komentek számát azt hiszem fel is vitte 200 fölé.(már nem tudom melyik hírnél volt off de valami Dél-Amerika rémlik)összeszedtünk vagy 4 katonai szövetséget vagy 10 gazdasági eggyüttműködést elősegítőt és azthiszem 3 a régión túlnyúló politikai (nyomásgyakorló) csoportosulást.