|

Cirkálórakétát vadászott le a Pancir – FRISSÍTVE

Még október végefelé az orosz erőknél nagy számban rendszeresítendő Pancir Sz-1 egy teszt során lelőtt egy valódi cirkálórakétát.

Bizony valódit, mivel a rendszert eddig csak rakétát imitáló célok ellen próbálták ki, ez volt az első eset, hogy „éles” körülmények között is vizsgálták a Pancir ezen képességeit. A cirkálórakétát egy Tupoljev Tu-95MSz indította és a célobjektum egy 800 kilométerre, a Pemboj lőtéren levő épület volt, ezt kellett megvédenie a rövid hatótávolságú légvédelmi rendszernek. Ezt a Pancir sikeresen el is végezte, két darab 57E6 rakétával leszedte a célpontot. Meg kell egyébként említeni, hogy egy cirkálórakéta nagy falat tud lenni, mivel a nagy sebességgel és alacsony magasságon manőverező célpontot nehéz időben észlelni és utána még le is lőni.

Pancir Sz-1 | Forrás: globalsecurityspot.com ,

Ide kapcsolódó hír, hogy múlt héten újabb hat darab Pancirt szállítottak le az orosz hadseregnek, amelyek a keleti katonai körzetben vigyázzák az eget ezentúl. A hírt Viktor Gumennij vezérőrnagy jelentette be, aki azt is elmondta, hogy minden légi- és légvédelmi parancsnokság fel lesz szerelve az új rendszerrel, illetve hogy a védelmi minisztérium eddig 100 darab Pancirra adott le rendelést, amelyek remélhetőleg az elkövetkező években átadásra kerülnek. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy egy elég sikeres rendszert raktak össze a KBP gyárban, főleg ha hozzávesszük, hogy más országok, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Irak, Szíria, Algéria és Líbia is adott le rendelést a komplexumra.

Megjegyzés: a cirkálórakéta egyébként helytelen megnevezés az ilyen eszközökre, mivel azokat a magyar terminológiában robotrepülőgépeknek nevezik.

UPDATE:

A Ria Novosti videóriportja a rakétalelövésről

51 hozzászólás “Cirkálórakétát vadászott le a Pancir – FRISSÍTVE”

  1. Nem. Habár lehet átfedés a két rendszer közt, a Pancir egy pont légvédelmi rendszer. Azon kívül, hogy stratégiai fontosságú obiektumokat véd, elméletileg lépést kéne tartson az előrenyomuló csapatokkal és közeli légvédelmüket biztosítsa, valahogy úgy mint az előd Tunguska/Silka.
    Az iron dome sokkal helyhezkötöttebb stb. stb.

  2. iphoneka

    Nem mert ez csapatlégvédelmi eszköz(ezért nehezményezik az oroszok,hogy mozgásból csak korlátozottan képes tüzelni)az Iron Dome pedig egy speciális pontvédelmi eszköz ami kifejezetten aknavető gránátok, tüzérségi lövedékek és nem irányított rakéták ellen van kifejlesztve.

    Az Egyesült Arab Emírségek a PancirtS1-et elsősorban pontvédelmi(de nem olyan speciálisnak mint az Iron Dome)eszköznek szánta szimmetrikus konfliktus esetére nem pedig hagyományos csapatlégvédelmi eszköznek mint amire az oroszok használják.

  3. fip7. De ez orosz,ők meg autót se tudnak tervezni meg összarakni normálisan:D Így azt sem tudják,hogy az Unimog nyitott platóján sokkal jobb hóban fagyban állni 2db rakétával,mint egy páncélozott,hermetizált kabinban ülni 12 rakéta és két nagy tűzgyorsaságú gépágyúval.Vegyenek inkább ők Mistralt,mert az a number one:D

  4. A KUB-ok ideje már lejárt, ugye itt a rakétára kell gondolni. A mostani rakéták üzemidejét már többször kitolták amennyire tudom.

    A Mistral rakétáival is lassan ez lesz a helyzet. A franciák meg nem értik, hogy még miért nem lőttük el (náluk nincs kidolgozva az üzemidő hosszabítás, ellövik).

  5. GrGly

    Szeretnék pontosítani pár dolgot (most ovasom a HTKA-t 2 nap távollét után)

    A Pancir teszt ill a cirkáló rakéta( TU-95 rol indított) elso éles lelovése még október elején tortént Zapolarjéban nem múlt pénteken (októberben tobbszor írtam)
    A cikkhez varga dima videója a megfelelo. Az a videó amit kiraktál a múlt heti- amikor is a 6 drb Pancir átadása elott még utolsó teszteket végeztek éjjeli – teszteket Asztrahányi lotéren amikor is repulogépes támadást hárítottak el

  6. Mackensen, sidewinder1: az általános célú Unimog másra is használható szükség esetén, nemcsak Mistralozásra. Arról nem is beszélve, hogy a külön a Mistral-nak fejlesztett négykerekű micsoda legfeljebb asztfaltterepjáró az Unimoghoz képest.

  7. Kb erröl lesz szó Az Uh-1 egy ideiglenes megoldásnak szánják ( Az idejglenes mivolt nem lehet tudni medig fog tartani eben az országban Lehet hogy akár évtizedekig ) Mert jövőre kipurcanak a minyok Helikopter nélkül nem lehet a honvédség Tudomásom szerint 4 db érkezik A kiszolgálok képzése folyamatban az USA ban

    MI-24 böl 2 db müködöképes

  8. 100 db kevés lessz. HA 1000 lenne,azt mondanám, ok. Először is minden radar mellé kéne kettő. Irakban az ilyesmikből hetente elfogyott száz.
    A háború a valós térben* ugye, úgy kezdődik, (hogy az amik visszaütnek), vagyishogy legyakják a radarokat. Ha maradnak a radarok, nincs háború.
    Oo.ban tuti száznál több célpont van, amit meg kellene védeni.
    Aztán meg persze együtt kell tudni működni a saját radarral, úgy,hogy ne zavarják egymást.
    * Ilyenkor a kibertérben, és rádiófrekvenciásan már hetek óta tart a harc, ami végül is eldönti a hagyományos háború kimenetelét az első puskalövés előtt. Ezért is kellene, hogy legyen vagy öt soha be nem kapcsot tartalék frekvenciájának, és működési módjának egy ilyen cuccnak.

  9. Ez csak amolyan fügefalevél.
    Miután először bekapcsoltak egy rendszert, három hétre teszem, hogy az imperialisták felderítési és kiértékelési rendszerén átérjen, és még egy hónapra, hogy a frissítések megérkezzenek a csapatokhoz.

  10. Ez csak egy példa. Hát ez az! Számold már össze a kétoldali légtérsértések számát. Szerintem 20:1 az USA javára. Az oroszok felderítő műholdrendszere is csak árnyéka önmagának. Legalábbis úgy tudom. Annyi kémük meg nem lehet, hogy ezt kipótolja.

  11. Üdv.Mégis le tessék elltek egy f-117 est a 1999 márciusában.Sőt a Kubában is elég jól hullottak az U-2 esek,a lebecsült ezeréves,dög nehéz,alantas technikától.Meg mintha Vietnamban is a csöves tűzfegyverek is eredményesek lettek volna. Irták már párszor nem kell csak Irak példáját látni.Ez olyan mind ha minket az angolok vagy a németek megtámadnának.

  12. Hát ez az. Egyet. Az 500ból. Különben az is engem igazol. Az egy házilag átalakított lérak cucc volt, amiről épp ezért nem volt adat.
    A kubai ügy meg 50 éve volt. Hébe-hóba elkapnak 1-1 balfaszt, aki nem tartotta be az előírt eljárásokat.

  13. Mért nem balfaszok kezeltél az arab oldalon a technikát?Érdekes mikor szakképzet személyzet kezelt valamit az arab,vietnami oldalon jöttek az eredmények.Egyébként a nagy Szovjetúnióban ,sem az üzbégek,mongolok kezelték a piros gombot.Kérdezd meg dima-t.Annyit ér a technika mint a kezelője.És nem vagyok orosz fan. Jelenleg annyi belelátásom van a világba ,hogy pl: múltkor egy jóravaló parasztember sterimóval kimosta az új 35 milliós traktor fülkéjét.a gép gém over. És még be próbálkozott a jóravaló ember hogy ez most garanciális?

  14. Sokszor meg nem balfasz arabok kezelték azt mégis lokakit se ért.

    Jelenleg az van, hogy ha 4gen akkor A2Aben F16+F15ök jegyeznek 300+ légigyőzelmet Szovjet/orosz gépek ellen. Szovjet/Orosz gép ha mindent megadok is max egy kezem kell…
    Ez sokkal rosszabb statisztika mint a Koreai 10:1 Sabre/Mig15 vagy épp a Vietnami 4:1 F4/Mig21.
    Hamár indokok akkor sokkal reálisabb a dudi féle, sokszor 2vonalbeli techikát kaptak. Csakhát ez fordítva is igaz, még ha amik vszeg sokkal kevésbé butítják agyon az exportcuccaikat.

  15. Mondjuk a 100 darabot (tudtommal) az SZ-400-asok mellé fogják beosztani. Lényegében azok közeli légterét védik majd a Pancir-ok, integrált rendszert képezve. Szóval orosz barátaink rendszerben gondolkodnak, nem rambo Pancir-okban.

    Nekünk a környékünket elnézve elég lehet a rambozás is.

    Az USA eredetű 4gen gépek 300 ruszki eredetűt lőttek le témához meg annyit, hogy ennek nagy részét az arab-izraeli háborúban szedték le. Lényegében jól képzet F-15 pilóták Mig-21-eseket, amiket jött-ment fejkendősök vezettek. Tudtommal volt olyan, hogy az arabok nem töltöttek a gépeikbe a visszaútra üzemanyagot, mert ennyire bíztak a sikerben!

    UI: Meg ki a fene támadná meg modern technikával az oroszokat? Akinek olyan cucca van az atommal is bír, szóval a kérdés majdhogynem tárgytalan.

  16. @dudi:

    „Ez így azért nem igaz főleg úgy nem,hogy a Szovjetunió gyengébb képességű technikával árasztotta el a szövetségeseit mint ami neki volt.”

    Pedig nagyrészt igaz. Pl. T-64 család az egyik legjobb példa: SENKINEK nem exportálták. (A T-62/72-t igen, de van közöttük némi különbség.) Illetőleg voltak olyan szövetségeseik, akik kaptak „normálisabb” cuccokat (jellemzően a VSZ-tagállamok), de a többiek nem igazán. Sőt, még a VSZ-nél sem mindig a legjobb cuccokat „osztogatták”.

    Nem mellékesen pedig a volt SzU-ban magyar pilóták is találkoztak arab pilótákkal és nem voltak lenyűgözve tőlük. Pont úgy, ahogy a szovjet oktatók sem és ez nem a rasszizmus miatt volt…