|

Újabb iraki megrendelések

A hónap közepén megírt Alca-üzlet után újabb szerződéseket kötött a közel-keleti ország vezetése. Vásárolnak Oroszországtól és az Amerikai Egyesült Államoktól is.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az iraki miniszterelnök Moszkvában folytatott tárgyalásokat orosz partnereivel potom 5 millirádos fegyverüzletről. Akkor szó esett 30 darab Mil Mi-28N harci helikopter, 42 darab Panszír Sz-1 légvédelmi rendszer szállításáról, illetve meg nem nevezett mennyiségű MiG-29M/M2, mobil és fix telepítésű lokátorok, páncélozott járművek és harckocsik, illetve egyéni lőfegyverek beszerzéséről.

A tárgyalásokat szerződés követte, örömmel jelentjük, hogy Kenya és Venezuela után Irak is beállt a Mi-28-asok vásárolói sorába. A 4.2 milliárd dolláros szerződés szerint Oroszország 30 darab Mil Mi-28NE típusú harci helikoptert és 42 darab (más források szerint 50) Pantsir-S1 légvédelmi rendszert szállít a közel-keleti ország részére. Ez a legnagyobb értékű fegyverüzlet a két ország között Szaddám Huszein hatalmának megdöntése óta.

Mi-28N Night Hunter | Forrás: RIAN ,

Irak és Oroszország/Szovjetunió között korábban közel 30 milliárd dollárnyi fegyverüzlet zajlott, 30 év alatt közel 1000 merevszárnyú repülőgépet, 350 helikoptert és számos légvédelmi rendszert, valamint szárazföldi járműveket vásárolt a diktátor és elődei.

A tetemes összeg nem marad sokáig álom, az oroszoknak szándékában áll megdönteni az amerikai monopóliát, ahogy korábban említettük MiG-29M/M2 típusú vadászbombázók, mobil és fix telepítésű lokátorok, páncélozott járművek és harckocsik, illetve egyéni lőfegyverek beszerzéséről egyeztettek még Nouri al-Maliki iraki miniszterelnökkel moszkvai látogatása során.

Fotó: Lockheed Martin ,

Azért az amerikaiakat sem kell sajnálni, nekik is termett némi babér a közelmúltban, ugyanis tényleges szerződés született a következő adag F-16IQ megvásárlásáról. Irak még 2011 szeptemberében rendelte meg az első 18 darab Fighting Falcont csekély 3 milliárd dollárért, azonban már akkor tudni lehetett, hogy további gépek beszerzését törik a fejüket.

Október 18-án megtörtént a kontraktus szignózása, melynek értelmében további 18 gép kerül az Iraki Légierő állományába a tavalyi szerződésben foglalt financiális feltételekkel azonos pénzmagért cserébe.

A közlemény szerint az korábban megrendelt széria első példányai 2014 szeptemberében érkeznek Irakba (addigra befejeződik a hajózók és műszakiak átképzése), míg az utolsó gépeket 2018-ban szállítja le a Lockheed Martin – már, ha nem lesz újabb megrendelés. A hírek szerint azonban nem állnak le az irakiak, a legdurvább elképzelések szerint 2020-ra mintegy 96 darab Fighting Falcon kerülhet a közel-keleti országba.

13 hozzászólás “Újabb iraki megrendelések”

  1. Allesmor Obranna

    Most jön a kekeckedés. A mellékelt fotón egy F-16 block 60-as van, nem tudom, hogy az említett F-16IQ gépek színvonala eléri-e ezt a standard-ot, hiszen ennél a típusnál sok dolog eléggé egyedi.
    Pl a hajtómű, ami igen drága, mert nincs belőlük sok.