|

Elkezdődött az iraki F-16-pilóták kiképzése

Mint ismeretes, az amerikai csapatok kivonulásával Iraknak magának kell megoldania honvédelmét. Ez vonatkozik a légtérvédelemre is, melyhez jelenleg nem állnak rendelkezésre megfelelő eszközök, sem repülőgépes, sem légvédelmi rakétás vonalon. Ugyanígy nincsen kiképzett személyi állomány sem, mely képes lenne üzemeltetni a technikát. Az első problémakör rendezése már egy ideje folyamatban van, gondoljunk csak az F-16IQ-vásárlásra, most pedig a hajózók és műszakiak felkészítése is megkezdődött.

Az Iraki Légierő jövőjének magját képező katonák az Amerikai Egyesült Államokban, az arizonai Tucsonban ismerkedhetnek meg a Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon típussal. Gabe Johnson őrnagy, a Légi Nemzeti Gárda 162. wingjének szóvivője szerint az irakiak első csoportja néhány napja megérkezett hozzájuk. A 162-esek kifejezetten a külföldi F-16-os pilóták kiképzésére specializálódtak, így nem meglepő, hogy ők kapták ezt a feladatot. Az elméleti képzés január 23-án kezdődött, az első repülésekre pedig februárban kerülhet sor. Természetesen a növendékek először csak kis terhelésű, szoktató repüléseket hajtanak majd végre, ekkor még az oktatók irányítják az F-16D-ket. A képzés intenzívebb része tavasszal kezdődik, szeptemberig pedig lezajlanak az első önálló felszállások.

Irak légierejének fejlesztése mellett Barack Obama is kiállt, biztosítva támogatásáról Bagdadot. Az Amerikai Egyesült Államok első embere szerint azzal, hogy kiképzik az iraki pilótákat, egy egészen új üzemeltetési kultúrát adnak át a közel-keleti országnak, mely biztosítja, hogy Irak képes legyen megvédeni magát bármilyen légi fenyegetéstől. A tréning sietős ütemideje egyébként nem véletlen, hiszen az amerikaiak kivonulása után egyből felmerült, hogy a hatékony légvédelmet egyelőre nélkülözni kénytelen Irak nem tudná útját állni, egy esetleges Irán elleni izraeli légicsapásnak.

3 hozzászólás “Elkezdődött az iraki F-16-pilóták kiképzése”

  1. „Irak képes legyen megvédeni magát bármilyen légi fenyegetéstől”
    Hát ez vicces, mondhatni morbid.
    „hatékony légvédelmet egyelőre nélkülözni kénytelen Irak nem tudná útját állni, egy esetleges Irán elleni izraeli légicsapásnak”
    Ez külön tetszett, felvetődik bennem a kérdés: Miért kéne megvédeni?

  2. Most iraknak kellene útját állni egy iránt érő izrael általi támadásnak?
     
    Mi történik akkor ha irakban összeomlik a rendszer és az amcsi fegyverek idegen kézbe kerülnek? Esetleg le is másolják azokat?

  3. Mi történik akkor ha irakban összeomlik a rendszer és az amcsi fegyverek idegen kézbe kerülnek? Esetleg le is másolják azokat?

    Az RQ-170-et is hozzávéve a listához lehet egy-két CVN-t is betolnának mondjuk az iráni hajógyárakba, nehogy már pont a haditengerészet maradjon ki a jóból.