|

Újabb Poseidont adtak át

A Boeing november 2-án leszállította a P-8A Poseidon típusú haditengerészeti járőrgép 5. sorozatgyártású példányát is a US Navy számára.

A Boeing még 2011-ben kapott megrendelést 24 darab P-8A alacsony ütemben történő legyártására, melyből a közelmúltban szállították le az 5. példányt, mely ez idei utolsó átadott gép. Jövőre 12 gép átadását tervezik, az egyik az India által vásárolt P-8I lesz. Ha minden jól megy a típus jövőre megkapja az IOC (Initial Operational Capability) jelölést, azaz részképességekkel ugyan, de szolgálatba áll.

P-8A | Fotó: Boeing ,

A P-8A a Boeing 737-800-as törzséből és a 900-as változat hosszabb, nagyobb teherbírású szárnyából készült. A szárnyakon és a törzs alatt felfüggesztési pontokat (4+2 db), míg a törzsben beépített bombakamrát (5 felfüggesztési ponttal) helyeztek el a rakéták és torpedók számára (melyből összesen 10 tonnányi terhet hordozhat), továbbá lehetővé tették a légiutántöltést is. Emellett számos különleges szenzort (fejlett keresőradart, optikai, infravörös, valamint egyéb elektronikai keresőrendszereket) helyeztek el a fedélzeten, amelyet kilencfős személyzet tart majd állandó felügyelet alatt.

A US Navy 117 darab Boeing P-8A-val tervezi leváltani a jelenlegi P-3C Orion flottáját. Eddig az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete mellett India és Ausztrália rendelte meg a típust, de több már ország is élénk érdeklődést mutat iránta, köztük Görögország, Szaúd-Arábia és Szingapúr is.

2 hozzászólás “Újabb Poseidont adtak át”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.