|

Dolgoznak az F-35-ösök japán gyártósorának létrehozásán

A Mitsubishi Heavy Industries és a Lockheed Martin együttes erővel dolgozik azon, hogy 2017-ben elkészülhessen az első japánban összeszerelt F-35-ös.

2011 decemberében Tokió bejelentette, hogy az F-35 Lightning II nyerte az F-X tendert és 42 darabot rendel a típusból a McDonnell Douglas F-4EJ Phantom II-k leváltására. Az üzlet részeként megállapodtak, hogy az első 4 példány még a Lockheed Martin amerikai gyárában készül, de a többi gépet Japánban szerelik majd össze.

Az első holland F-35-ös | Fotó: Lockheed Martin ,

A végszerelő üzemet Nagoja (Nagoya) városa mellett tervezik létrehozni a Mitsubishi Heavy Industries (MHI) telephelyén. A munkálatokhoz szükséges infrastruktúra létrehozásában a Lockheed Martin segédkezik majd, de a gépek összeszerelésében is részt vesz majd az amerikai vállalat egy maroknyi alkalmazottja, ahogy az korábban az F-2 esetében is történt.

A felek reményei szerint az első gép 2017-ben hagyhatja majd el a nagojai üzemet.

Pórul járt Mitsubishi F-2

Pórul járt Mitsubishi F-2 ,

Kapcsolódó hír, hogy a Lockheed Martin más japán folyamatba is besegít. A 2011-es természeti katasztrófa során megrongálódott F-2-esek közül 6 darab kétüléses F-2B-t nagyjavít az MHI. A sós víz és a homok viszontagságainak eltüntetésében a fejlesztésben is segédkező Lockheed Martin is közreműködik.

—-
Ha érdekel a Mitsubishi F-2, akkor katt ide és olvasd el a típusról írt ismertetőnket!

3 hozzászólás “Dolgoznak az F-35-ösök japán gyártósorának létrehozásán”