|

Kína miatt lefújták a soron következő amerikai – japán hadgyakorlatot

A japán miniszterelnöki hivatal álláspontjának figyelembe vételével a japán vezetés arra a döntésre jutott, hogy lemondja azt a közös hadgyakorlatot, amit az Egyesült Államokkal közösen rendeztek volna meg novemberben. A gyakorlat során az Okinawa prefektúra területén található lakatlan Irisuna-szigetet „foglalták volna vissza”. A japán kormány szerint azonban ez nem sokat lendítene a komoly mélyponton lévő kínai – japán kapcsolatokon.

Mint ismert lehet, a kínai – japán diplomáciai kapcsolatok a nyár óta egy amúgy régi keletű vita, a lakatlan Senkaku / Diaojü szigetek hovatartozásának kérdése kapcsán mérgesedtek el. A Japán, Kína (és Tajvan) által is magának követelt terület körzetében jelentős földgáz készleteket fedeztek fel, így már csak ezért sem véletlen egyik fél kitartó álláspontja.

A RIA Novisztyi orosz hírügynökség vizualizációján látszik területileg min is megy a vita, illetve az elmúlt korok alatt kihez is tartozott a terület.

35 hozzászólás “Kína miatt lefújták a soron következő amerikai – japán hadgyakorlatot”

  1. Ha történelmileg nézzük,akkor legelőször „Kínáé” volt a sziget,viszont ez ma már nem olyan egyszerű ugye.Ha nem lenne a sziget körül/alatt egy dekányi olaj se,akkor úgy sz*rnának rá az acsarkodó országok,hogy kié,ahogy madarastól,guanóstól együtt van az egész. Kína pofátlanul terjeszkedik és provokál mindenfele és valamiféle Hú de „nemzeti öntudatot” is észre lehet venni a részükről,meg ugye ott most a politikai elitben is mennek a belharcok.

    Japánban is fura dolgok történnek,ott is kezdenek állítólag erősödni a „szélsőséges” politikusok/pártok. Erről van egy ki rövid beszámoló a Diplomacin: http://diplomaci.blog.hu/2012/10/03/japan_a_radikalis_reform_es_a_fasizmus_kozott_valahol_feluton

    Én elhiszem,hogy az ott lévő országok nagy része gyűlöli japánt és legszívesebben a tenger fenekére küldenék őket a szigeteikkel együtt a 2. vh-s és az azelőtti sérelmeik miatt,de én most inkább a japánok mellett állok.
    Annyira visszafogták magukat különböző szabályokkal,rendeletekkel,hogy én azon se csodálkoznék ha minden második szavukba benne lenne,hogy önvédelmi. Pl: önvédelmi szaké vagy önvédelmi szamuráj :). Ha meg néha-néha építenek egy komolyabb hadihajót,akkor már a többi ország belázad,hogy biztos megint elakarják foglalni fél Ázsiát… Az igaz,hogy nem szabad hagyni elszabadulni ott egy aberrált szélsőséges nagy japánról álmodó pártot,de ne is menjenek már le kutyába,mert a félkomcsi terjeszkedő nemzeti öntudatra ébredt Kína így akarja. Persze ez csak az én egyéni véleményem :).

  2. Nagyon érdekes a Távol-Kelet jelenlegi és közeljövőbeli berendezkedése, kapcsolatai.
    USA nem szeretne egy erős és egységes Koreát,Kínát,Japánt. Egyáltalán semmilyen erős ázsiai országot, aki a pacifikus régióban bele tudna szólni az erőviszonyokba.
    Az USA jelenlegi legfőbb ellenlábasa Kína lett ,miután Japánt sikerült nagyrészt gazdaságilag és politikailag is integrálni az atlanti civilizációba. Pont e cél elérése miatt támogatta kezdetben Maoékat, tette meg BT taggá és erősítette meg katonailag kezdetben a császári Japán, majd a Szovjetunió ellenében. Nyertek egy kezesbárány Japánt, de egy nála is veszélyesebb, hatalmasabb és acsarkodóbb Kínát.

    Most a jelenlegi US japán politikája, hogy engedik azokat a politikai erőket hatalomra kerülni, akik újrafegyverkeznének, fejlesztenének, nagyobb nemzeti öntudattal rendelkeznek, így ellensúlyozva Kínát és egyszerre Koreát is. Ez egy mérlegpolitika. Önköltség minimális, viszont egy újjáerősödött Japánnál szerintem nem lesznek meg a garanciák arra, hogy ne ugyanaz történjen, mint történt az Kínával.

  3. A 60 nukleáris erőművet is ezért kellett leszerelni, hogy nehogy véletlen bombagyárakként folytassák karrierjüket egy kevésbé megbízható vagy csak hazafiasabb japán kormány keze alatt, de már vannak amerikai politikusok is , akik szívesen látnának japán atomot.

  4. Unio
    Én már vagy tucatszor leírtam hogy az a kis földterület egyáltalán nem a gáz vagy olaj miatt fontos (lehet valójába nem is gazdaságos a kitermelés) Azért kell Kínának hogy szabad kijárása legyen a csendes óceánra (Mert jelenleg nincs ilyen akár melyik irányba hagyná el a partmenti trengereit más felségvizein kell áthaladnia) Ez nem pofátla terjezkedés ez kitörés (ugynis Kína jelenleg a tengeren be van zárva.)

  5. Az a pár sziget és zátony stratégiai számára (Ércsde egy embargó esetén az egész kínai hajóflotta a kikötőkben csücsülne kereskedelmistől mindenestől.) Egyszerűen létkérdés az a kis ajtó az óceánra számukra amit azok a szigetek nyitnak. Mint a hadsereg mint a rezsim és mint a lakosság számára)

  6. Nagyon komoly feszultseg van most a szigetek korul. A kinaiak hirtelen megnovekedett belso problemai sem tesznek lehetove kinanak semilyen vagy akrmilyen legkisebb visszavonulast akar csak a status quo elfogadasat. Kinanak nincsnek szovetsegesei a tersegben japannal ellentetben de tobb helyen tud nagy szart kavarni.

    Amugy a konkret vita kapcsan japan tobbszor javasolta hogy forduljanak nemzetkozi birosaghoz de kina mindig elutasitotta ezt ahogy a Paracel vagy Spratley szigetek eseteben is. Ez onmagaban tobb dolgot is sejtetni enged.

    Japan reszerol ez a hadgyakorlat lemondas egy hatalmas gesztus mert igy lehetosege van a kinaiaknak arvesztes nelkul aprankent visszavenni elvegre megis csak emgijedt a masik. Azonban ha nem teszi az sok jot nem jelent.

  7. Kuruc71
    „Amugy a konkret vita kapcsan japan tobbszor javasolta hogy forduljanak nemzetkozi birosaghoz de kina mindig elutasitotta ezt ahogy a Paracel vagy Spratley szigetek eseteben is. Ez onmagaban tobb dolgot is sejtetni enged.” Sejtetni hát mégpedig azt hogy Kína tisztába van azzal ha nemzetközi bírósághoz fordul akkor elveszti a pert és csak katonai úton szerezheti meg a szigeteket (Ugyanis elvesztené mert a nemzetközi bíróság az USA lenne aki Japánt támogatja Kínával szemben.

  8. doca: Szerintem jobb ha egy picit hagyják japánt kibontakozni az amcsik,csak igen nehogy az legyen,hogy megint elkezdenek aberrálttá válni:S. Ettől jogosan félhet a többi ország és bárki más is.

    A reaktorokat nem a fukusimai atomerőmű-baleset utáni népnyomásra szerelik le? Csak mert én így tudom.

    szittya:

    Erre nem gondoltam,igazad van,erről az oldalról is figyelembe vehető az egész.
    Az tény,hogy a kínai haditengerészet nagyon aktív a térségben.És a pakisztánban lévő haditengerészeti bázisukkal mi a helyzet,megépült már?

  9. „Azért kell Kínának hogy szabad kijárása legyen a csendes óceánra (Mert jelenleg nincs ilyen akár melyik irányba hagyná el a partmenti trengereit más felségvizein kell áthaladnia)”

    A felsegviz az 12nm a parttol. Sehol sem lenne 25nm tengerszakasz a szigetek kozott?

  10. Szittya88

    ” Sejtetni hát mégpedig azt hogy Kína tisztába van azzal ha nemzetközi bírósághoz fordul akkor elveszti a pert és csak katonai úton szerezheti meg a szigeteket (Ugyanis elvesztené mert a nemzetközi bíróság az USA lenne aki Japánt támogatja Kínával szemben.”

    A nemzetkozi birosag azert nem olyan mint a Biztonsagi Tanacs vagy az ENSZ. Ott a befolyasolas nem ugy megy mehet mint a fentebb emlitett helyeken. Nem vagyok otthon a nemzetkozi jogban de amit mas angol forumokon olvastam az az hogy maga az eset jogilag borzasztoan egyszeru mivel a kinaiak ugyan elobb fedeztek fel de egy bekeszerzodes kereteben lemondtak rola meg az I VH elott es a II. VH ban sem annektaltak hanem az az USA fenhatosaga alatt volt es ok Japannak adtak vissza.

    Ahogy kinez jogilag pikk pakk elvesztenek ezt a kinaiak de nem csak ezt hanem a Paracel es a Spratley szigeteket is mert semmi jogalapot nem tudnak felhozni. Ezert is politizalnak erobol.

  11. Én ugyan nem tanúltam nemzetközi jogot de azt tudom hogy a döntések ott se pikk pakk történnek és azt se hiszem hogy egy olyan jelentőségű dologba amiért akár háború is kitörhet ne legye benne a döntéshozatalban az érdekeltek keze és (itt az érdekelteknél ti ott Ausztráliában is bennevagytok ahogy az USA Amerikában.) Érdekes meccs érdekes játék lessz ki mit tud kifacsarni a másikból addig ameddig a Kínai hordozó 100%ig rendszerbe nem áll.) Mert ha addig nem születik döntés akkor a rendszerbeállításra 1-2 évre megszálják azt amit akarnak (kis szigeteket) Az idő fogy kérdés ki mit tud kihozni a lapjaiból vagy a lépéslehetőségeiből. Én csak remélem itt Európában hogy a nagytesó (vagy a főnök) nem rántja magával a vén kontinens országait is.

  12. papichullo

    „A felsegviz az 12nm a parttol. Sehol sem lenne 25nm tengerszakasz a szigetek kozott?”

    Nem a hajozasi szabadsag a tet mert az bekeben garantalt haboruban meg ugyis ero kerdese, es ereje kinanak ott partkozelben a sajat legiernyoje alatt boven van.

    A fo problema az hogy kina sajat eroforrasbol keptelen a lakossagot elelmezni, es ez egy akkut problema amit probalnak megoldani es eddig szerencsejuk volt mert a rendelkezesre allo hatalmas deviza tartalekaik valamint a viszonylag alacsony elelmiszer arak melett megoldhato volt, azonban a gazdasaguk lassul az elelmiszer ara megy fel es a sajat vizeiket mar doglottre halsztak.

    A szigetek azt jelentenek hogy ujabb 200 NM korben Exclusive Economic Zone- juk lenne , olyan terulet amit meg nem tettek tonkre gazdag halakban.

    Persze a szigeteknek van strategiai jelentosege mert akar Tajvan hataban akar a Japanok oldalaban az lehet egy fenyegetes.

  13. Kuruc Azért egy kína elleni tengeri blokád bármikor felállhat Kína ellen van annyi ellensége hogy ezt a fegyvert akár érdekérvényesítésre is használják ellene mert ameddig nincs hordozója a szigetekre telepített tartalék vészlégibázisokkal és egy szövetséges flottával uralni tudnák a z összes kihajózási útvanalat kínából (Ha úgy tetszik egy újabb vasfügönny húzható kína köré a tengeren ha a Filhipinók a Japánok Tajvaniak és Dél Koreaiak és a Vietnámiak összefognak és segítí őket USA (Egy ilyen összefogás nem elképzelhetetlen ugye?) (Ezért a veszélyért van még az Észak koreai ütőkártya.)

  14. Szittya88

    A kornyekbeli azsiai orszagok elfogadnak kinat szuperhatalaomnak aki a kornyeken a vezerbika ha kina nem ugy viselkedne ahogy a japok tettek anno amikor is a hatalmuk erejuk novekedesevel mentek at „felszabaditobol” megszallokba elnyomokba.

    Egyszeruen latjak tudjak erzik hogy ugyan olyan rabszolga sors var rajuk kinatol ha nem allnak ellene. Van is szervezkedes kozottuk de van ahol a kinai penz az ur .

  15. Kína ellen nem lesz mostanában embargó. És a Japánok sem sem ezért nem akarják növelni a feszültséget mert jó fiúk. A lényeg az hogy Ázsia a gazdaság motorja. Ha ott valami beüt akkor nagy lesz a baj. Nem csak Európában hanem az USA-is. Japánról nem is beszélve. Értsd azt hogy a német gazdaság is Kína miatt vészelte át eddig. (meg még máshol is Ázsiában) Az hogy lassul a gazdaság senki ne vegye úgy a szívére. Ha valahol 7-8% lenne a növekedés bár hol a seggüket a földhöz vernék ürömükben.

  16. Üzletel mindenki. Most például döbbenten olvastam hogy az iráni Txx szlovák / cseh célzókomputer van. Igaz nem is találtam róla a neten semmit. A lényeg hogy a képen nagyobb az irányzó periszkópja. (szerintem a parancsnoké is)”Slovenian Fontana EFCS-3 computerised FCS” ha valakinek van linkje róla dobja.

  17. Ezek a földek hasonlóan Falklandhoz a senki szigetei voltak. Az utolsó természetesen használó nemzetnek lennének odaadva ha én lennék a nagy bársonyszékben ülő igazságosztó. Szóval Japánnak adnám.
    Amilyen közel van, Tajvan is bejelenthetné az igényét rá.

  18. panoz: Nagy difi, hogy Falkland alatt anno nem tudták, hogy van olaj… itt meg ugye erős a sejtés.

    C: Irán ellen nem volt ám mindig szankció életben.

    Kína: Kína esetén a 7-8% a 11-12%helyett nagyon komoly lassulás, ráadásul ez a 7-8% is úgy jön össze, hogy nyomják ahogy bírják pl állami bankokon keresztül pénzel a gazdaságot. Enélkül mi lett volna 5-6%? Abból könnyen lehet jövőre 1-2″ azaz hard landing.
    És állami bankoknál ugye Kínában (is) irtózatos az összefonódás, lesznek/már vannak irtózatos méretű fedezet nélküli hitelek és hirtelen felseljik honnan is indult 2008ban a válság.
    Szóval nem vicces a szitu.

    Kína/háború. Nem lesz mert mert csak k* nagyot bukna raja mindenki. ~Összeomlana a globális kereskedelem. De ha ez megvolt és mindenki hude nagyott szivott az egyik oldalon ott van a blokád a másikon nincs és ez önmagában irtózatos dolog.

    szitya: Még ez a szoros gyürű se kell. Anno olvastam egy cikket, hogy egy komolyabb Kína-Indiai csörte esetén India első dolga lenne Kínát elvágni az arab olajtól és ez ellen Kína ~nem tudna csinálni ~semmit. Evvel gyak gazdaságilag úgy omlana össze Kína, hogy akár egyetlen Indiai Katona se lépett át a határon.

  19. panoz

    „Amilyen közel van, Tajvan is bejelenthetné az igényét rá.”

    Hát be is jelentette:))
    Ha utánanézel képeknek jelenleg három haditengerészet parti örségének hajói kergetőznek a térségben és locsolgatják egymást vízzel. A két kínáé és a japánoké.

    Fade, azért lenne épp mivel megszorongassák Indiát. Azért van ott szövetségesnek Pakisztán. Amúgy nagyon nem szeretném megtudni mi lenne a vége egy India vs Kína összecsapásnak.

  20. Szerintem Kína, a gazdasága mellett túl nagy hadsereget tart fent ahhoz, hogy bárki is gondolkodjon annak elszigetelésén. Ahogy elnézem, az elmúlt években bekövetkezett beavatkozások olyan országok esetében történt, ahol komoly ellenállásra, veszteségre nem lehetett számítani.

    Másrészt ezt lehet, hogy az épp feltámadó oroszok üzenetnek vennék és besorolnának melléjük, már csak azért is, hogy a régióban (seggükben) a nyugati befolyás ne növekedjen. Nem vagyok biztos abban, hogy ebből az acsarkodásból Japán jön ki jól mindenképp.

  21. mack: Nem arról van szó katonailag ne tudná. Gazdaságilag azonban nem tudja, India viszont Kínát igen. És ez ha a háború elhúzodik, márpedig az adott terepviszonyok mellett ez finoman szólva is elképzelhető, döntő jelentőségű lehet. Ennyi.

    lup: „Szerintem Kína, a gazdasága mellett túl nagy hadsereget tart fent ahhoz, hogy bárki is gondolkodjon annak elszigetelésén.”

    Az a hadsereg Kínában van, elszigetelni meg pl a perzsa öböl bejáratánál tudod. ld India geostratégiai előnyét.

  22. Nekünk, Vonaista-gárdista-nácista-orbánista magyaroknak meg van pofánk olyan sátáni dolgokról beszélnünk, mint a területi autonómia az őshonos magyar kisebbségeknek.
    Remélem azért érzitek az élét a dolognak.

    Kínában bizony van belső feszültség. Egyrészt Tibetben van valami szükségállapot szerű, másrészt egy hete egy ujgur öngyilkos merénylő magán kívül vagy két tucat kínaival is végzett.
    Mindkét területen korábban „zavargások” voltak, amikhez az autonomia és az emberi jogok iránti igény miatt tartott tüntetéseken, majd azok leverésén keresztül vezetett az út.

  23. Ket kinai erdekeltsegu hir marol.

    Az elso hogy ma megint fogocskaztak a kinai repgepek es a japo F-15 sok Szenkaku folott mire a japo miniszterelnok azt nyilatkozta hogy ” japannak hatarozottaban kell fellepni a teruleti integritasanak megvedeseben”

    A masik hir hogy a heten az egyik amerikai ujsag a nyomtatott es a netes verziojaban egyarant megirta hogy a kinai komunista part felso 1000 vezetojenek egyenkent is hatalmas a vagyona mikozben hirdetik a komunizmust es az orszagban hatalmas szegenyseg van ”

    Ez onmagaban nem lenne hir de erre felhaborodva 1000 kinai ismert szemely es aktivista irt egy nyilt levelet a kinai komunista partnak hogy nyilatkozzanak a vezetok a vagyoni helyzetukrol.

  24. Ki nem szarja le ha még mindig Kína erősebb és a népesség sem nő
    Mert ugye az volt a baj nem ? hogy a népesség nő.

    http://www.sg.hu/cikkek/93034/kina_mar_nem_az_olcso_masolatok_szinonimaja

    http://www.sg.hu/cikkek/93217/meredeken_emelkedik_a_kinai_munkaber

    http://www.sg.hu/cikkek/92823/a_kiberterben_nagyon_eros_oroszorszag_kina_es_iran

    http://www.sg.hu/cikkek/94162/harom_nap_alatt_ketmillio_iphone_5_kelt_el_kinaban

    http://www.sg.hu/cikkek/93958/mar_210_millio_online_vasarlo_van_kinaban

    http://www.sg.hu/cikkek/94108/erositi_amerikai_jelenletet_a_zte