|

Küszöbön az indiai Apache-üzlet

Az indiai védelmi minisztériumi források közlése szerint hamarosan megköttetik a korszerű amerikai harci helikopterek adás-vételéről szóló szerződés. A tárgyalások a végső stádiumban tartanak, a nyilatkozat szerint bármikor aláírásra kerülhet a kontraktus.

India 20 darab Mil Mi-35 típusú helikopterét váltja majd a 22 darab, Block III verziójú AH-64D Longbow Apache-csal, melyet egy 1.4 milliárdos csomag keretében rendelnek meg, ez a gépek mellett tartalmazza majd a következőket is: 50 General Electric T700-GE-701D hajtómű, 12 AN/APG-78 Longbow tűzvezető radar, 12 AN/APR-48A interferométer, 812 AGM-114L-3 Hellfire levegő-föld rakéta, 542 AGM-114R-3 Hellfire II levegő-föld rakéta, 245 STINGER Block I-92H levegő-levegő rakéta, 23 célmegjelölő/célkövető rendszer a pilóták számára, nem irányítható rakéták, indítósínek, gyakorló rakéták és súlymakettek, 30 mm-es gépágyúlőszerek, kommunikációs és adattovábbító rendszerek, logisztikai kisegítő eszközök, pótalkatrészek és teljes műszaki dokumentáció.

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing ,

Az ázsiai ország ebben az évtizedben összesen 3.7 milliárd dollárt költene közel 900 helikopter beszerzésére, melyek között az Apache-ok mellett biztosan lesz 15 nehéz szállító, 384 könnyű többfeladatú, 90 haditengerészeti többfeladatú, 65 könnyű harci és 139 közepes szállító helikopter.

97 hozzászólás “Küszöbön az indiai Apache-üzlet”

  1. Hello, Indiának jelenleg két harci helikopter százada van.

    – A Mi-24D helikoptereik harminc évesek, az Apache-ok érkezéséig bőven kirepülik a hosszabbításaikat. A kilencvenes évek közepén beszerzett századnyi használt ex. Szovjet példány még öregebb. Vélhetően ezeket váltaná az Apache.

    – Csak az 90-ben szállított Mi-24V-kre számíthatnak hosszabb távon. Ezeket 2003-tól korszerűsítette az Israel Aircraft Industries.
    http://www.bharat-rakshak.com/IAF/Images/8630-1/Mi-25s.jpg

    Ezeket a modernebb, újabb gyártású példányokat az indiai fejlesztésű LCH project terméke fogja váltani, ha elkészül.
    http://1.bp.blogspot.com/_o_no4M2xEPY/TVJRjFUMS-I/AAAAAAAAMe4/HnKe0YYi1Mc/s1600/LCH%2BFlying-759542.JPG

    Az nyolcvanas évekbeli exportot jelölő Mi-25, Mi-35 jelölést hagyjuk, mert a legtöbb hír össze-vissza hivatkozik rá.

  2. A választásuknak ahogy nézem az is értelmet adhat hogy az AH-64 Longbow 2000m-el magasabbra tud emelkedi a Mi-24-nél (6500m vs.4500m) és ez nem utolsó szempont egy olyan sok heggyel rendelkező országban mint India. Nyilván picit korszerűbb is és a politikai széljárás is az Apache-nak kedvez!Viszont nem tud csapatokat szállítani…..

  3. Janaj, a lengyelekkel szemben nem erzem ezt a meretbeli kulonbseget, megsem a finnektol levetett 2 ocskavas szamit beszerezesnek naluk. Na azt mivel magyarazod?

    Azert szidom en mindig ezt a magyar bolhacirkuszt, mert ami itt megy az szegyen! Ennek semmi ertelme, igy ebben a formaban, ez penzkidobas. Az orszagot nem tudna megvedeni baj eseten – es meg a polgari vedelemben sem tud sokat segiteni – szoval vagy rendesen kene csinalni (amire nyilvan nincs penz) vagy felszamolni a francba az egeszet ugy ahogy van. Legalabb azt a sok formalinszagu elozo rendszerbol ittfelejtett naffeju alkoholista tiszti kar is repulhetne az utcara. (a nyugdijukat is megvonnam a rohadekoktol)

  4. Melyik két ócskavasra gondolsz?
    Most ezek azok a lengyelek akik egy 3x nagyobb országban 4x annyian vannak? :-)
    Persze ettől még jobban csinálják.

    A MH létezik, még ha takarék lángon is. Szerencsére a környező országok sem állnak jobban. Ez nem királyság, hogy azt csinálsz amit akarsz. :-)

  5. snakeye. Tudok jobbat. Láttad már a mikor számokat. Matolcsi most elvan szállva mert 10 éve nem volt ilyen alacson a hiány idő szakilag.
    Bibi csupán annyi hogy az AFA és társasági adó bevétel kevesebb lett.
    Ez a fogyasztás és a gazdaság zsugorodásáról tanuskodik.
    250 milliárból inkább:
    Öntöző és tározó rendszereket kellene épiteni. Egyik éven 50-100 milliárdos aszáj kár. Mint most.
    Következő éven majd árvízi miatt lesznek 50-80 milliárdos kiadásaink.
    Megvelelő vízgazdálkodási rendszerrel ezen károk kivédhetők.
    Tározók víz szivatjuit szél energia müködtethetné. Ezzel zöld öntöző rendszereket lehet csinálni. Eredmény minden évben elfogatható termész mennyiség amiből kivitelre is jut.
    Mivel az a bizonyos agrálolló újra nyillik nagy buli lenne.

    A program útán két ávvel stabilabb gazdasággal a hátunk mögöt lehetne agyalni milyen fegyeverekre lenne szükségünk. Javaink védelmére.

    Elnézést off.

  6. @nekérdez

    Volt terv a Tisza mentén történő öntöző és víztározó rendszer kiépítésére, de a 2002-es választások után hőn szeretett kormányunk törölte a tervet mivel meglátásuk szerint felesleges pénzkidobás lett volna. Egyébként újra tervbe vannak véve hasonló megoldások. (persze lóvé az nuku)

  7. A Roma félzárköztatasál az a baj hogy ők nem akarnak felzárkózni Jobb nekik a segély Büdös a meló És nem vagyok rasszista én sem Az egész felzárkóztatás csak pénzkidobás Jól mutat a statisztikában hogy segítik a kisebbséget ( mely többségben van :) ) Vissza kell állítani a KMKI-t

  8. „Az MH mind letszamban, mind felkeszultsegben, mind felszerelsben egy kalap kutyaszar. Akkor miben jok?”

    1.) „Mind létszámban”

    Szerinted mekkora haderőt kellene fenntartanunk? Remélem nem a Jobbikos faszsággal fogsz válaszolni.

    2.) „a lengyelekkel szemben nem erzem ezt a meretbeli kulonbseget, megsem a finnektol levetett 2 ocskavas szamit beszerezesnek naluk. Na azt mivel magyarazod?”

    Sasold már meg kérlek Lengyelország elhelyezkedését, gazdasági állapotát és politikai erőterét, terveit. Hasonlítsd össze kérlek MO hasonló adottságaival. A fentebb vázolt adatokkal, hogy 3x nagyobb és 4x annyian vannak ne is foglalkozz. Elvégre szerinted ez elenyésző különbség.

    3.) „Az orszagot nem tudna megvedeni baj eseten”

    Milyen baj esetén? Támadnak a románok vagy a szlovákok?

    5.) „es meg a polgari vedelemben sem tud sokat segiteni”

    Ehhez képest pl. Kolontáron kiemelkedő munkát tudtak végezni, pedig sok hasonló katasztrófa nem volt hazánkban az elmúlt években.

    Kevesebb hurut.infó, több olvasás, google használatának elsajátítása és nem égetnéd le magad állandóan.

  9. 1. Ennel nagyobbat mint ami most van, mert ez semmire nem eleg. Nyilvan nem kell a 100 000+ fos hadsereg mint a hideghaboruban, de ez a jelenlegi ez nem eleg.
    2. Negyede annyit sem tudunk venni semmibol, aranyaiban nezve sem vagyunk sehol hozzajuk kepest. A lakossag szama pedig nem jelent am olyan sokat, mint ahogy beallitod. De azert, jo hogy mindig lehet takarozni elhelyezkedessel, adottsagokkal, eroforasokkal, meg mindennel. Nem baratom, a helyzet nem ezert alakult ki. A helyzet amiatt a sok hazaarulo fereg miatt alakult ki, akik ezt az orszagot vezettek az elmult 22 evben!
    3. Na de akkor ugye, hogy nem is kell? Az a penz jol jonne azert mashova. Ennel meg az is jobb lenne, ha allamadossagot torlesztenenk belole, legalabb az fogyna. Ergo lenne haszna, szemben az MH-val. Meg amugy is igazad van. A tortenelem folyamatosan bebizonyitotta, hogy meglepetesek nincsenek, mindig minden kiszamithato, egy orszag egy masikat meg csak ugy meglepetesszeruen soha nem tamad meg, vagy tesz kart benne, ez mindig egy elore lathato lassu nyilvanvalo folyamat.
    5. Hat az aztan kurva sok segitseg volt. A nagy arvizek idejen ok maguk mondtak, hogy edeskeves ennyi helikopter. A bugaci erdotuznel is ott szerencsetlenkedett talan 1 vagy 2 (?) gep? Mindjart a foldhoz verem magam, hogy micsoda impressziv felvonulasa ez a csucstechnikanak.

    Ha te mondod, hogy leegetem magam, azt dicseretnek veszem, megvan a velemenyem a te nagykepu fajtadrol. Ezzel ne erolkodj legyszives. :)

  10. Attól, hogy nem akar senki megtámadni minket nem jelentheti azt, hogy semmit ne tegyünk a hon védelme érdekében.

    Egyébként ha arra várunk, hogy a gazdaságunk talpra álljon és utána költsünk hadseregre, akkor még néhány száz évet várhatunk. A „most egy kicsit húzzuk össze a nadrágszíjat és később jó lesz” szólamok egészen a 80-as évek közepéig nyúlnak vissza. Közben eltelt 30 év és még mindíg „nadrágszíjazunk” (na nem mindenki).

    Tegyük fel, hogy a Matolcsy féle álomvilág megvalósul. Akkor is másra fogják költeni a pénzt. Stadionok, TEK, roma programok, CBA stb. Sajnos pesszimista vagyok, tudom rossz tulajdonság.

  11. A mi bfasz politikusainkhoz annyit hogy Orban megvalasztasakor ugye elhajtotta az IMF -et hogy nekunk az nem kell es majd megmutatjuk.Na akkor mi is tortent utana??Forint lejton,gazdasag lejton,a piacok panikolnak = magyar gazdasag szarban.
    Na most mikor orban elkezdett ujra targyalgatni az IMF el mi tortent??
    Piacok megnyugodtak,forint erosodott,gazdasag meg mindig nincs rendben de legalabb megalltunk a lejton es nem robogunk lefele.

    Na most ennek az orban fele hoskodesnek gazdasagi szakertok szerint is legkevesebb 700 milliard forintunk banta.Ennyivel tobbet kellett fizetnie az allamnak a nemzetkozi piacon az extra kamatok miatt,ennyivel nottek a magya emberek torlesztoi a forint beka segge ala kerulese miatt.
    KOSZONJUK orban viktor HOGY SIKERESEN ELB…SZOTT 700 MILLIARD FORINTOT 2 EV ALATT A HOZZA NEM ERTESEVEL ES A HOSKODESEVEL.HAT NEM JOTT BE.

  12. Amugy valaki ugorjon el indiaba vagy beszeljen egy indiaival hogy az allam mennyit kolt illetve mennyire tartja elsorendunek az egeszsegugyet.Hat szerintem nagyot fog nezni.
    Mi is eljatszhatnank ugyanezt csak hat az a kormany szerintem 2 hetig nem huzna ki amelyik mondjuk az egeszsegugy helyett a honvedelmet fejlesztene.Ez Indiaban maskent mukodik.Ott van nekik pakisztan,kina akik miatt gyakorlatilag fegyverkezesi versenybe kenyszerul.

  13. @ forest: kevesebb ATV…

    Egyébként észrevette még valaki, hogy pont az Apacsnál jöttek elő az apacsok? :D

    Egyébként igen, nem zárható ki pl. se „Szlovákiával”, se Romániával háború. Mostanában is lopkodnak folyton, hol a Tokajit, hol Szt. Istvánt, várakat, minden dologra rámondják, hogy ős ilyen-olyan, a pozsinyi csatára, hogy a Német-Római császár megvédte a szlovákokat a magyaroktól, akik ki akarták irtani őket, meg ami épp eszükbe jut.
    Hja, a szomszédos országokban szabadon verhetik az utcán az ott élő magyarokat.
    Nyilván egyik országnak sincs területi igénye, csak poénból hívják Debrecent Debretinnek.
    Azt mivel magyarázod, hogy a ráckevei HÉV vonalán heti rendszerességűek kábellopások?
    Itthon megélhetési bűnözés, szerencsésebb helyeken terrorizmus.
    Mivel magyarázod azt, hogy az őshonos lakosságnak a „rend”őr azt mondja, hogy meneküljenek az életükért? Nem egyszer, nem kétszer fordult ez elő.
    Mindeközben a TEK meg arra van, hogy az miniszterelnök utcáját lezárva tartsa.
    Tényleg nincs hova fegyverkezni.
    Nincs miből? Legyen. Ez a dolguk. Nem három dandár F-35-öst kell venni 600 Leo2A6-al, te is tudod jól.
    A te logikád alapján akkor Svájcnak, vagy Izraelnek jóval kisebb haderővel kellene rendelkeznie.
    Lehet, hogy náluk nem olyan puhatestűek ülnek az ottani „tiszteltház”ban.
    Esetleg el bírod képzelni, hogy kimegyek, mondjuk Izraelbe (be se engednek), kirabolom az egyik polgármester kölykeit, én nyugodtan távozhatok, és a polgármester megnyilatkozza, hogy szó sincs bűncselekményről, a gyerekek önként adták oda.
    Mert itthon előfordul. Itthon előfordul az is, hogy kb. csak én fizetek egyedül a buszon azért, hogy rajta lehessek, és megtanultam, hogy ha szólni merek, hogy zavar, hogy rám erőltetik az „eltérő kultúrájukat”, én fogom megszívni, de nagyon.
    A rendőrség nevű fegyveres szervezet pedig eközben nagyban sarcolja az autósokat. Mert többhöz gyávák.
    Az ilyen egy beteg ország, beteg társadalommal

    Persze biztos ki leszek moderálva, hiszen a baloldali fröcsögésre egy jobboldali válasz érkezett.

    ***************************

    Visszakanyarodva a hírhez:
    Lehet tudni, hogy India miből fedezi ezeket a hadi kiadásokat?

  14. gigabiga

    Még egyszer
    roma szó jelentése lovári nyelven ember. Aki nem roma, az nem ember?
    Látod már a sorok mögött az értelmet.
    Ez egy oximoron :)

    Marcika te meg a másik.
    Gondolom bölcsész vagy vagy hasonló.
    Minden rendszer vannak minimum feltételei.
    Jelen helyzetben ez, honvédségünk képes a legkockázatosabb szomszédjainkkal szemben védelmet nyujtani.

    Erről már 1000 vitáztunk.
    A lényeget frappásan Moli fogalmazta meg. Térségünkbe nincs olyan katonai erő amely képes lenne támadó és megszálló feldatok végre hajtására.
    Kuruc.info torzit.
    Szlovákok katonailag még most is pudingok.
    Románok (google) korszerűsitett T-55 vannak 105mm agyúval ebből van nekik 150-200db valamint 27db T-72.
    Más területeken se állnak jobban. Ellenben szomszédosak Ukrajnával köpésre vannak az oroszoktól.
    IMF éppen most az életerejükből csemegézik.
    Elmúlt hónapokba Ukránokkat sikerült magukra haragitani. Terület igényeik vannak Ukránok fele.

    Mult héten Merkel aszonynak ugattak. Aki nem egy Gönc Kinga. Neki megvannak az eszközei. Németállam vezetői holmi kis halak nem merjék piszkálni.
    Valamint hazánkba jelen van a német tőke. Emiatt magyar-román háború németeket is érintené.
    Hazánkba müködő német gyáripari leány vállatok termelési nehézségei, esetleges termelés leállásból adodó veszteségei. Anyaországi válalatokra nézve is sulyos következménnyel járnának.

    Románok ilyen előzmények után nekünk ugranának. Felmosnák velük a padlót. Mert rossz időben tulsokat pattogtak.

  15. borisz Miért lenél Jobb oldali?

    Ez nem se jobb oldali sem baloldali Egyszerűen ez a Magyar valóság Ja ha valaki ki meri egy kicsit nyitni a száját Kicsit fel mer háborodni hogy ez így szar akkor egyből le szélső jobbozák Szélső balozák Le raszistázák Nácsizák Egyáltalán tudják hogy mit jelent az a szó hogy Náci? Ha már olyan előszeretetel használják :D Enyit a politálásrol Térjünk vissza az oldal témájához Az izgiseb mint egymást marni

  16. @nekerdez:
    „Gondolom bölcsész vagy vagy hasonló.”
    Hat persze. Ide azok jarnak amugy is.

    De szerintem az is sokszor at lett mar targyalva, hogy nem azzal van a gond, hogy most eppen nincs senki aki el tudna torolni minket a fold szinerol. Itt arrol van szo, hogy vannak szomszedaink – sot szinte csak ilyenek vannak – akik igenis utalnak minket, es bizony az orszag ittletet sem nezik jo szemmel. Termeszetesen nyilvanvalo, hogy jelenleg nem tud Romania/Szlovakia/Szerbia nekunk ugrani es elfoglalni az orszagot. De amilyen utemben lassulunk mi le, ok hamarabb fognak kilabalni, es a jovo nem lehet tudni mit hoz! 1985-ben az atlagpolgar szamara akar Keleten akar Nyugaton realis lett volna azt mondani, hogy 5 ev mulva nem lesz fal, es a SZU romokban fog heverni? Olyan hirtelen pattannak ki konfliktusok es varatlan esemenyek, hogyha arra ott azonnal nem vagy felkeszulve, akkor teljesen letolt gatyaval erhet. Ha mar gaz van, akkor nem lesz ido beszerezni eszkozoket, es kikepezni ra embereket! Ez a honvedseg pedig teljesen alkalmatlan a honvedelemre. Ez igy penzkidobas. Vagy legyen egy igazi hadseregunk, vagy szamoljuk fel teljesen!

  17. Ott van nekik pakisztan,kina akik miatt gyakorlatilag fegyverkezesi versenybe kenyszerul.

    Na, mert Pakisztán olyan félelmetes haderővel bír… Az JF-17 gépek érkeznek érkeznek, meg vettek némi új F-16C Blk50/52-őt mostanában. Előtte volt 20+ éves F-16A amiből egy csomó repképelen volt meg vannak kőkorszaki Mirage gépeik. Az indiai légierő többszáz harci géppel bírt. Pusztán a számok tekintetében igen nagy fölény volt. A Szu-30MKI gépekkel szemben gyak. most sem tudnak mennyiségeileg felmuatani erőt…

    Az indiai légierő régebbi MiG-29 + Su-30MKI gépei igen brutálisan fölényben vannak. Én legalábbis így látom. India azért fegyverkezik, mert akar. Nem Pakisztán fenyegeti őket… Vicces is lenne…

  18. Kina es Pakisztan miatt fegyverkezik India.Nem csak pakisztan miatt hanem KINA ES PAKISZTAN miatt.Igazad van abban molni hogy nem kellene pakisztan miatt ilyen szinten fegyverkezzniuk de ott van KINA IS.Kettejuk erejet osszemerve Indiaval pedig a merleg nyelve nem india fele billen.

  19. Nagy, modern hadsereg nélkül senli sem lehet nagyhatalom,nincs éedekérvényesítési képesség.

    Az MH-hoz meg annyit, hogy ez is több, mint a semmi. Ez egy alap, egy bázis, amire bármikor rá lehet építeni. Tényleg elkeserítö a helyzet, de legalább ennyi van még. Ez ogaz a helikopterekre is. Kevesebb a kevésnél is, nem elég, ha árvíz vagy más katasztrófa van, de ha még az a 2-3 kopter sem lenne ott olyankor, még nagyobb lenne a gáz. Vajon hány ember életét mentették meg a minyók csak az elmúlt 5-6 évben?…

  20. „Az indiai légierő régebbi MiG-29 + Su-30MKI gépei igen brutálisan fölényben vannak.”

    Igen, és ilyenkor leszarjuk a BVR fegyverzetet?
    Azt akkor hozzuk elő amikor lengyel orosz meccsről van szó?
    Régebbi mig-29 ? azok olyanok amiket mi most kukázunk.
    Még csak R-77 sincs igazán integrálva rajtuk.
    Miközben a jf-17 már a pl-12a/b rakétát kapták kapják meg.
    És komoly hajó elleni rakétákat is kapnak .

    A szu-30mki gépek érnek inkább valamit.
    Mert ha te ide számolod a régi mig-29 gépeket akkor az oroszok röhögve vernék le a lengyeleket.

  21. Igen, és ilyenkor leszarjuk a BVR fegyverzetet?

    ????

    Pontosan a BVR előnnyel veri a földbe a IAF A PAF-ot. A kb. 20 db F-16C gépet leszámítva mi az ami BVR shooter nemhogy ARH? A teljes indiai Szu-30MKI flotta ARH BVR képességgel bír, erre jön még rá a MiG-29 + R-27R. Még, ha az összes ‘A’ F-16 is modernizálva lett akkor is mekkora fölényről van szó? 4:1? 5:1? Ekkora mennyiségi fölény esetén a 20-30 db F-16 AMRAAM shooter gépet a hajadra kenheted…

    A lengyeles példa is rossz. 48 db full AMRAAM-os F-16, és erre jönnek még rá a MiG-29-esek. A teljes orosz vadászlégierő – a MiG-31 nen vadászgépek ellen készült – nincs 400 gép sem. Ez van szétszórva alsó hangon 4 helyen (Kaukázáus, Kelet-E, Murmanszk, Távol-kelet). Innentől fogva kérlek mutasd meg, hogy burtális áttelepülés nélkül hogyan lesz 2:1 nagyobb arányú mennyiségi fölénynél több? És az orosz gépek közül maroknyi az, ami ARH shooter.

    So?

  22. „A roma felzárkóztatásra szánt 250 milliárdból simán”

    Nem is mondasz hülyeséget. 2 cigány harci helokopter pilóta többet lendítene a cigányok önbecsülésén, mint az egész eddig elbaszott pénz. A’la Tuskagee, amikor a feka pilóta leszáll a fegyencek között.

  23. Az Apache az egyik legdrágább, ugyanakkor leghatékonyabb helikopter a világon. Nagyon nagy harcérték – magas ár.
    De az tény, hogy az indiaiak szerintem is valamit nagyon elszámoltak. Még ha nem is nézzük az Apachokat, 3,7 milliárdból 900 helikopter? Amikor már egy új mi-171 is 10-20 miilió dollár per darab? Nem tudom, mit szívtak, de én is kérek belőle :)

  24. borisz szerint:
    2012. augusztus 23. csütörtök @ 17:13

    Ment a pipa.

    A fölösleges állami kiadások kérdéshez. A „Roma Integrációs” 250 milliárd hagyján. Szociális kirekesztettség miatti segélyre például 479 milliárd megy el. (gondolom ebben a roma integráció is benne van) Egyszer össze számoltam, hogy az idei költségvetésben kb. 2000 milliárdot szórunk ki az ablakon. (Az ÁFA bevétel pl 2000 milliárd FT csak hogy legyen mihez viszonyítani).

    Akit érdekel annak: (Állam bevételei kiadásai)
    http://www.kozoskassza.hu/

  25. India Pakisztánnál mindenki megfeletkezik arról a 36 db FC-20 ról .
    Így is India felé dől a mérleg egy védekező háború esetén de egy támadó háborúba ahol pakisztán védekezik már elég ütőképes a pakisztáni légierő. Arról nem is beszélve hogy a paki pilóták jobbak az indiaiaknál és a pakik AWACS terén is jobban állnak. A jövőt meg kitudja mit hoz technikailag pakisztán nem lesz olyan nagy lemaradásba india mögött mert most mennek majd az 50/52 esek további FC-20 asok és FC-17 esek. Egyedül nehéz vadász terén lesznek lemaradva (de ez se biztos mert idén már vólt bemutatót tartani a J-11??? pakisztánba ahol paki pilóták is kipróbálták). Lopakodót meg kapnak kínától jó pénzért a fejlesztésbe J-60 ast.

  26. Terminátor
    Papírforma szerint igen de amikor a pakik összerúgták a port USA-val Kína gyorsba leszállított 36db J-10 est FC-20 néven van most rendszerben náluk ami meg az eredeti FC-20 lett volna (J-10B ami nyomokban paki elektronikát is tartalmaz) annak a neve FC-20A lett.

  27. @borisz

    „@ forest: kevesebb ATV…”

    Engem ne sértegess ATV-vel wazze… nemzeti gondolkodású vagyok, de a demagóg faszságokat ami a mélymagyar fotelharcos szubkultúrából árad a hajam égnek áll.

    „A te logikád alapján akkor Svájcnak, vagy Izraelnek jóval kisebb haderővel kellene rendelkeznie”

    Az még nem esett le gondolom, hogy Svájccal és Izraellel ellentétben MO. NATO tag…

    „csak poénból hívják Debrecent Debretinnek”

    Mi hány határon túli települést nevezünk a magyar nevén? Nekünk is területi követeléseink vannak a velünk szomszédos összes országgal szemben?

    „Lehet tudni, hogy India miből fedezi ezeket a hadi kiadásokat?”

    Olvasnál tudnád… Nézd meg, hogy MO szemben India mennyit költ EÜ-re, sportra, közbiztonságra stb. A válasz itt lesz elrejtve.

    A többire nem is reagálok, ha kimoderálnak akkor azt a tudatlanságod miatt fogják tenni. Rád is vonatkozik amit feljebb írtam:
    Kevesebb hurut.infó, több olvasás és google…

  28. Ferst, amiket rám köpködsz, pont belőled áradnak.
    Igen, képzeld, nem tudtam, hogy ez a két ország nem NATO tag, azt sem tudom, mi az a NATO, most hallok róla először. Tehát, ha egy ország tagja ennek a NATOnak, akkor az kevesebbet költ?

    Igen vannak.

    (A román soviniszták nem akarnak mást, csak Moldvát, a Dunántúlt, egy kicsit Ukrajnától, egy kicsit Szerbiától, meg Bulgária déli részét, aztán bal felé finomodik a dolog, de csak lassan. A román liberális párt kardoskodik az ellen, hogy az ott helyben őshonos magyarságnak lehessen egy kis mozgástere. Egy-két egyetem, ilyesmi.)

    Indiában még nem jártam, te biztos többször is.
    Ahogy itthon szétnéztem, azt látom, hogy csak a TEKre költenek.
    Esetleg egy-két felvonulás biztosítására, de már arra sem fussa, hogy egy-egy fesztiválon razziázzanak, vagy ha mégis, kivágják azt, aki a felelős a „gaztettért”.

    Hja, és képzeld, nem olvasom a kurucot (hopssz), a hurut meg az, amivel te vagdalkozol.

    Ha rágúglizok a kiadásokra biztos pontos adatokat találok, véletlenül sem kozmetikázottat.

    Persze, azért moderálnak…
    Ennyi erővel lehetne jó vastagon, pirossal javítgatni a hozzászólások helyesírási hibáit.

  29. Nézd meg kérlek, hogy hogyan alakult a velünk szomszédos NATO tagországok hadügyre fordított költségvetése a belépés előtt és azt követően.

    Ezt a román dumát meg befejezhetnéd, szerinted mennyi esélye lenne a román ideáljaidnak mondjuk Ukrajnával szemben? NATO tagként hogyan vázolod egy esetleges nagy román invázió lefolyását? Román és szövetségesi oldalról egyaránt?

    Indiában valóban nem voltam még, de elég sokat olvastam róla, sőt van 2 indiai kollégám is akiket hetente több alkalommal a nap 12-16 órájában hallom zengeni szeretett országukról.

    „TEK”
    Felmész youtube-ra és beírod a keresőbe majd megnézed, hogy mit is tevékenykednek.

    „Forest, na”
    Mit na?

  30. Bocsánat van egy harmadik fél indiai kollégám is, eredetileg Bangladesből importálták de ő szentül indiainak gondolja magát. Lassan 6 éve napi szinten ütközöm a keleti kultúrákkal munkaköri átokként. Nem mondom, hogy többet tudok az ő világukról de én ellentétben sokakkal napi szintem kapcsolatban vagyok velük és megélem a vallásuk, ízviláguk, gondolkodásuk minden hozományát.

  31. „Indiában még nem jártam, te biztos többször is.”

    Akkor egy konkret szemelyes elmeny Indiabol:

    Udaipur-Jaipur buszut egy aszfaltozatlan 2*1 savos uton. Forgalom nagyreszt buszokbol es teherautokbol all, plusz az ut menten megszokott allatok is be-bemereszkednek. Az atlagsebesseg 40-50 km/h-ra koruli. A busz legelso soraban ulok a baratnommel, aki whiskey-vel probalja tompitani a halalfelelmet a kozuti kozlekedes allapota miatt. Az elozesek gyakoriak, ellenben hosszan tartanak, mivel a sebessegkulonbseg ritkan eri el az 5 km/h-t. Egy ilyen alkalmaval – szamomra ismeretlen indittatasbol – a mi buszunk nem huzodik le es hagy helyet a minket elozo ugyancsak busznak, minek kovetkezteben egy frontalis karambolnak leszunk tanui. Mivel amugy sem volt orult a tempo es azert probaltak fekezni is, ezert halalos aldozatok nincsenek, de jopar ember megserul. Mentoszolgalatra nem szamithatnak, ezert a mi buszunkra szallnak fel a verzo emberek meg jobban tulzsufulva azt. 5-10 perc utan mar kellemes verszag tolti be a teljes utasteret, de szerencsere csak a kovetkezo varosig megyunk egy kenyszermegallora a helyi korhazba. Ez a varos szelen talalhato es meg a sokat szokott helyiek kozul is csak a sulyosabban serultek hajlandok/kenyszerulnek a latogatasra. Oket a korhaz udvara fektetik le a porba, kerekekkel nem rendelkezo hordagyakon, melyek a klasszikus ket fadarab kozott kifeszitett ponyva modellt kovetik. Akinek nincs eltorve semmilye, az inkabb a buszon marad es a vegcelnal probal majd szerencset. Az eddig is minimalis komfortot tovabb rombolja, hogy nem sokkal kesobb elered a monszuneso es a teton talalhato lyukakon es szigeteletlen ablakokon jelentos mennyisegu csapadek omlik be. Ez barmely mas korulmenyek kozott negativnak ertekelnem, de ezen esetben legalabb elmossa a foldon talalhato vertocsakat es gyomorforgato szag alabbhagy, igy a maradek 150 kilometer es 5-6 ora alatt legalabb nem kell a hanyingerrel kuszkodnom…

    A dolog pikanteriaja, hogy ez a baratnom, miutan ledoktoralt, Londonban telepedett le es egy helikopterek lizingelesevel/ertekesitesevel foglalkozo cegnel dolgozik, ahonnan rendszeresen kell mennie uzleti utakra Indiaba. Azota sem kedvelte meg az orszagot, meg mindig nagyon utalja es szerinte semmit sem javult a helyzet.

    En is jopar evet eltem 3. vilagbeli orszagokban, de India az egy teljesen mas szint… aki barmilyen szempontbol is irigyli az ott eloket, annak fogalma sincs, hogy milyen jo korulmenyek kozt el Magyarorszagon, mivel a sok siras-rivas kozott, azert azt is figyelembe kene venni, hogy az atlagos magyar eletszinvonal meg mindig a vilag top 10-15%-ba tartozik.

  32. papichulo

    Nekem is volt ismim Indiában. Hát… A meséltek alapján az az ország egy hányadék. Itt is vannak ilyen szintű helyek ahol ugyanazok laknak ugyan olyan szinten mint Indiában de szerencsére itt az egész ország nem egy putri. Szőrnyű dolgokat mesélt…

  33. „A meséltek alapján az az ország egy hányadék.”

    Eleg sokat elmond a kulturarol, hogy ott kulon szakma az, hogy valaki ugy tudja eltorni egy kisgyerek csontjait, hogy az minel nyomorusagosabban nezzen ki utana ez ezaltal jobban tudjon koldulni…

    Az orszag amugy meg turistakent is megterhelo, mert vannak ugyan nagyon szep helyek, de mire, es ahogy eljutsz oda, mar a fenebe kivanod az egeszet.

    Olyan 70 orszagban jartam eddig, de ekkora nyomort nem lattam mashol… bar az is igaz, hogy a szubszaharai Afrikat nem ismerem. Az meg biztos tudna kemeny dolgokat mutatni.

    Mint mondtam, ha valaki eleg sokat jarkal a vilagban, megtanulja ertekelni a magyar allapotokat ;)

  34. Fores

    „Mi hány határon túli települést nevezünk a magyar nevén? Nekünk is területi követeléseink vannak a velünk szomszédos összes országgal szemben?”

    Ezt a mélysötétséget :) Gratulálok.

    Gondolom nem zavar hogy Szegedi,Miskolci, Soproni erdőszeti főiskola mindnek közös a gyököre!
    Megsugom erdélyi győkerű. Miskolciak és Soproniak mai napig tartják Selmecbányai hagyományokat.
    én Szegedre járok Bethlen Gábor szobra Dom téren nálunk is ott diszeleg :)

    Trianonig a Fővárost leszámitva legnagyobb magyar oktatási központok Erdélyországba voltak.

    Mi azért nevezünk román városokat magyar néven, mert azokat magyar-székely emberek épitettékvel. Valamint az ott élő német iparos kisebbség.

    Valamint nem a mi oszágunkba folyik a másik nép üldözése!
    Románokkal és Szlovákokkal szemben pont azért kell a katonailag gyanakvó éberség, mert a tolvaj mindig gyülöli a meglopottat. Nem csak eleink földjeiből csemegéznek hanem multunkat is lopják.

  35. Forest

    Ha már a TEK méltatod. Hazánkba mondj már egy terror cselekményt ?
    Rendőrségen belül régebben is volt terror elháritó alegység ami képés volt a felmerűlő problémákat kezelni. Különbség csupán annyi 1/10 müködött mint a TEK.
    Összegezve ez az újszerv csak a fejesek új hobortja. Miközben a vidék közbiztonsága romlik.

    Dudi néha már nem birja is kiszokot fakadni. TEK helyett katonáinak normáli egyéni felszerelést. Ne 80 éveket idéző felszerelést és ruházatott keljen használniuk.

  36. nekerdez:

    A TEK azért jött létre hogy felszámolják a jövőben az olyan esteket pl ha pár magyar emberke saját maga kezébe akarja venni a közbiztonságot és elhatározza hogy rendet tesz na kb hasonlók .
    Muszlimok ellen meg már tankokat érdemes bevetni Európában.

    Lehet hogy nincs igazam de a szélsőségesekkel nagyobb az esély összefutniuk a jövőben mint valami holmi kis bin laden csoportal .

  37. Az sem elhanyagoltó motívum volt, hogy Hajdú őrnagy, személyi testőrből, jó barátból tábornokot csináljunk egy zsíros beosztással. Az így létrehozott csapat Orbán bármilyen parancsát végrehajtja (legalábbis megvan erre a veszély).

    Az is érdekes, hogy a titkosszolgálatok árgus szemmel figyelik a fegyveres testületek tagjainak minden mozdulatát ,amely politika irányába (tüntetések, megmozdulások stb.) történne, de az nem baj, hogy némely fejes csak papíron nem párttag.

  38. Roni

    „A TEK azért jött létre hogy felszámolják a jövőben az olyan esteket pl ha pár magyar emberke saját maga kezébe akarja venni a közbiztonságot és elhatározza hogy rendet tesz na kb hasonlók .”

    Lehet. De az én véleményem az, hogy a TEK-et azért hozták létre, hogy megvédje a miniszterelnököt, nehogy megmerényeljék nyugatról. Nem véletlenül OV személyi testőrségének a volt vezetője mos ott a parancsnok.

  39. Dudinak igaza van.
    bár ahogy megfogalmaztam reális világba. Ilyen szereveztek költség vetéseit. Dudiékak adánák kiválasztva mire van szükségük ésszerű határok között ki tüzött feladatok eléréséhez.

    Roni errő már itt társálogtunk. Egyén és társadalmi evulució.
    Bár mostanába okos genetikus spermium kapcsán érdekes tényre lettek figyelmesek. Férfi minnél idősebb korába nemz gyermeket. Az utód várható életkora annál magasabb lesz.

  40. Szerintem teljesen reális eshetőség az ún. szlovákokkal és románokkal szembeni erőszakos konfliktus. Az ottani magyar kisebbséget kötelességünk megvédeni. Amíg nem alapítják újra a Maniu-gárdát, addig nincs gond, ellenben lehet közelebb van mint ahogy azt mi gondoljuk.

  41. „Gondolom nem zavar hogy Szegedi,Miskolci, Soproni erdőszeti főiskola mindnek közös a gyököre!
    Megsugom erdélyi győkerű. Miskolciak és Soproniak mai napig tartják Selmecbányai hagyományokat.”

    erdélyi? :), Selmecbánya Szlovákia és a felvidék, és valóban tartjuk a Selmeci bányászati (kohászati és erdészeti) hagyományokat, Sopronnal és azon kívül Dunaújjal és Fehérvárral is, de ez már egy másik történet…

  42. eSeM, igen tévedtem.
    Lényeg hogy nagy egyetemeink mai határon túlról erednek. Felvidéki és Erdélyi felső oktatási intézmények kitelepitése ként születtek.

    silirusglanis

    Ez a probléma egyik része.
    De egy kicsit zavaró a tolvajok kapzsiságból és félelemből. A megmaradt területekre is igényt tartanának. Ezzel eltörölve egy 1000 éves államot és kutúrát. Létrehozva a maguk állom viligát, amely a mi történelmünkből táplálkozna.
    Komolyan pár honapja tudtam meg hogy tothok a Szentkoran másolatával minden évben király koronázást játszanak.

    Még egyszer Forest társai kedvért. Mi nem azért nevezünk magyar nyelven szomszédos államok városai mert mi akkora soviniszták lennék. Hanem mert a mi atyáink épitették azokat nem a jelenlegi bitorlóik.
    Mikor régészkednek a mi őseink nyomait találják.

  43. Az, hogy a TEK ennyibe kerül pedig nagyon egyszerü ok miatt van. Ugyanaz a helyzet mint sok egyéb helyen a szarból kell várat építeni. A nagy Cézár idején (Fletó) ha követtétek (volna) a hazai nemzetbiztonsági élet fejleményeit láttátok volna, hogy szépen lassan mindent kiszerveztek civil biztonsági cégek kezébe. Pl.: kormányőrzés, protokoll események biztosítása, minisztériumi épületek őrzése stb.

    Természetesen ilyen szintű biztonsági rizikót semelyik másik európai államban nem vállaltak fel csak nálunk. A kiszervezés olyan mértékűvé vált, hogy maga a kormányőrség tagjainak nagy része is az In-kal soraiból kerültek ki. A védett személyek biztosításához szükséges eszközök is eladásra kerültek majd az In-kal Securitytől kerültek bérlésre. Lásd páncélozott járművek, megfigyelő berendezések stb. A történet egészen odáig fajult, hogy az In-kal a végén hírszerzési és megfigyelési feladatokat is kapott. Nem is keveset, ezzel egy időben pedig az állam hasonló feladatú egységei szépen ki lettek véreztetve.

    No, ezért kerül sokba a TEK.

  44. forest

    A kiszervezősdi történettel teljesen egyetértek, gusztustalan volt az egész. Ami most megy az sem teljesen hófehér. Az in-kal piaca nagy részét a Civil Pajzs Security kapta meg, ami Pintér Sanyi bácsi tulajdona (jogilag természetesen nem, de valójában igen; a formaságokra figyelnek).

  45. Előre is bocsi a késői reagálásért, de rohadt sokat melóztam az elmúlt pár hétben.

    1. Nem vagyok rasszista! Hivatalosan így mondják, hogy: „Roma integráció” nem én találtam ki. Nem lehet”cigányozni” mert az rasszista kifejezés hivatalosan. Lóvári nem érdekel, a hivatalos nyelv a Magyar!

    2. Próbáld meglátni,hogy van aminek van értelme és van aminek nincs. Ez az integrációs dolog egy hülyeség. Több száz év alatt nem tudtak beilleszkedni és nem is akartak. Te mennyi kínairól hallottál aki nem dolgozik és kiabál a segélyért? Pedig ők csak 20 éve vannak itt. Lehet hogy trükköznek az adóval meg ilyenek, de nem élősködnek és ingyen élnek, hanem dolgoznak. Ez alapján a roma integráció egy baromság! Még egyszer ismétlem hivatalosan nevezik így a programot mert hivatalosan roma nemzetiségről van szó. Bár szerintem egy marhaság miért nem lehet cigánynak nevezni? Ez olyan hogy valaki engem nem magyarnak hív hanem a saját nyelvén mondja, hogy magyar akkor már rasszista? Idiótizmus a köbön! :D:D:D

  46. snakeye
    Csigavér :)
    akkor amit írtam az még mindig nem világos neked. :) nem tudsz olvasni a sorok között

    német
    Ich bin (habe) über mansch

    cigány
    Én vagyok a roma

    Lovári szótár lapozd fel roma szó jelentésnél :)

    ennél többet nesegíthetek.

  47. Dudi hát nem tudtad Moli tervezi a iráni reaktorok hütőrendszerét.
    Ez most a program csuszásának fő oka.
    Bezzeg ha elkészülne íráni légkondika atom erőmű látná el árammal.
    Nem pedig a drága földgáz turbinák. Amelyek CO2 kibocsájtása fokozza a globális felmelegedést.
    Lassan olyan meleg lesz hogy mindenik epedezni kezd egy kis nukleáris téllért.

  48. nekerdez szerint: 2012. augusztus 25. szombat @ 17:42

    …persze a hűtőrendszert úgy tervezi meg hogy Lúk Szkájvóker egy F-15-ösről indított bombával, ami az egyik szellőzőnyíláson keresztül jut be a létesítménybe, megsemmisíthesse az egész földalatti létesítményt.

  49. Erre a cigány-roma „vitára” mesélek valamit.
    Itt a faluban van egy cigánycsalád a srác gyerekkori barátom. Egyszer náluk sütögettünk mikor megszólalt a csengő. Kinéztem a kapura kérdi a srác anyja hogy Ki az? Mondom nem ismerem, de valami romaféle. Kimegy megnézi, jön vissza és Kérdi : Há’ diló vagy Te gyerek? Ezek oláhcigányok voltak, nem romák! Há mink is cigányok vagyunk, a romák azok a TV-ben meg a parlamentben vannak.