|

India: kérjük az ajánlatokat!

Meglepő módon most nem a sokat emlegetett MMRCA tenderről szóló hírt fogunk közölni. A hadseregére hihetetlen mennyiségű anyagi forrást áldozó ázsiai ország most újabb, ezúttal helikopterek beszerzését célzó tendert írt ki.

India mintegy 2 milliárd dollárt kíván elkölteni 22 harci- és 15 nehéz szállítóhelikopterre. Bár a tenderre meghívott vállalatok nevét nem hozták nyilvánosságra, korábbi nyilatkozatokból ki lehet hámozni, hogy kiket érdekelt az indiai üzlet.
A harci helikoptergyártók közül az orosz Kamov és Mil részvétele szinte biztosra vehető, úgy mint az olasz AgustaWestland, az amerikai Bell Helicopter, a Boeing és az európai Eurocopter ringbe szállása is. A nehéz szállítóhelikoptert a Boeing mellett a Sikorsky is szállítaná, de nem kizárt a Mil jelentkezése sem.

Tavaly a harci helikopter beszerzése megrekedt, mivel a tenderen döntős amerikai Boeing és Bell visszalépett (vagyis inkább visszaléptették őket az USA-fejesek), amikor megtudták az Indiai Légierő azon álláspontját, hogy nem az Amerikai Egyesült Államok kormányán keresztül kívánják megvásárolni a forgószárnyasokat, hanem közvetlenül a gyártótól.