|

Olasz fregattokkal erősítenének a filippínók

A Fülöp-szigetek haditengerészetének van egy nagy adag kisebb-nagyobb naszádja, pár korvettje és egy maréknyi fregattja. A probléma az, hogy a korvettek jelentősebb, a fregattok pedig kisebb részben a 2. világháborúig vezethetik vissza karrierjüket. Ez nyilvánvalóan még úgy is tarthatatlan helyzet, hogy az öreg csatalovak esetében azért azért „reszelgetett” hajókról van szó.

Ez ellen Manila anyagi lehetőségein belül kész is tenni: 2020-ra egy kellően erős, tengeralattjáróval is rendelkező haditengerészetet kívánnak kiépíteni. A Fülöp-szigetek haditengerészete jelenleg mintegy 100 hajóból áll össze, melynek mintegy 3/4-e különféle méretű – zömmel kisméretű – járőrhajó.

A Fülöp-szigetek haditengerészetének 3, illetve parti őrségének 1 hajója a U.S. Navy egyik Oliver Hazard Perry-osztályú fregattjának társaságában a Celebesz-tengeren 2012 júliusának elején. Igen, van min fejleszteni, hiszen gondoljunk bele abba mi lenne, ha a képen nem egy baráti OHP fregatt lenne, hanem mondjuk egy kínai Type 054A-osztályú fregatt… | Fotó: Gregory A. Harden II, U.S. Navy ,

A probléma egyelőre azonban még adott: a nagy(obb) felszíni egységek jelentős része a U.S. Navy által jó régen levedlett egykori rombolóit, aknaszedőit takarják, amik egyrészt a régiót kóstolgató sárkány ellen nem sokat érnek, másrészt már nagyon régóta húzzák az igát, OPV szerepkörben sem maradhatnak örökké.

Oldalunkon mi is többször írtunk már róla, hogy a haditengerészetének modernizálását prioritással kezelő Fülöp-szigetek meglehetős hatékonysággal csaklizza el a többi érdeklődő elől U.S. Coast Guard fokozatosan nyugállományba kerülő, Hamilton-osztályú hajóit: az elődjénél potensebb Legend-osztály által nyugdíjazott Hamiltonok közül kettőt már megvettek, jelenleg egy harmadikról folynak a tárgyalások.

BRP Miguel Malvar a Celebesz-tengeren a U.S Coats Guard egyik Legend-osztályú hajójának fedélzetéről fotózva

BRP Miguel Malvar – a Fülöp-szigetek haditengerészetének legöregebb korvettje 1944 májusában, a U.S. Navy színeiben kezdte meg pályafutását, mint az Admirable-osztályú aknaszedők egyike. Először Vietnamhoz került, majd onnét a Fülöp-szigetekre. A fenti fotó a U.S. Coast Guard 2. Legend-osztályú hajójának, a USCGC Waesche-nek a fedélzetéről készült a Celebesz-tengeren 2012 júliusában. | Fotó: Gregory A. Harden II, U.S. Navy ,

A probléma a Hamiltonokkal, hogy elsősorban „csak” egy nagy OPV-ként tudják hasznosítani ezen szerzeményeiket, lévén az amerikai parti őrség ezen hajóosztályát nem komolyabb pofonváltásokra tervezték anno.

Manila azonban nem csak Washingtonnál kilincsel, hanem Japánban és Európában is szétnéztek. Előbbi esetében újabb járőrhajók, utóbbi kapcsán azonban igazi hadihajók lehet az eredmény. Konkrétan az olaszok Maestrale-osztályú fregattjainak képében. Amik persze nyilvánvalóan nem új építésűek, de…

… de épp érkezőben vannak az Olasz Haditenegrészetnek faragott FREMM fregattok, így az olaszok elkezdik nyugállományba küldeni ezen, 1982-1985 között hadrendbe állított fregattjaikat.

„Ezek a fregattok hadihajók. Rendelkeznek légvédelmi, tengeralattjárók és felszíni hajóegységek elleni képességekkel. Tényleg olyasmit szerzünk be, amit háborúra terveztek.” – nyilatkozta a folyamatban lévő tárgyalások kapcsán a fülöp-szigeteki védelmi miniszter, Voltaire Gazmin.

Belépő egy komolyabb szintre – az Olasz Haditengerészet ITS Maestrale fregattja. Az elsősorban tengeralattjáró vadász fregattokat az olaszoknál a francia-olasz koprodukció, a FREMM váltja. | Fotó: Olasz Haditengerészet ,

A védelmi miniszter elmondása szerint az olaszoktól 2 fregattot kívánnak beszerezni 11,7 milliárd fülöp-szigeteki peso értékben. Az eurósítva mintegy 226,1 milliós üzletben a 2 hadihajó mellé technikai és képzési támogatás, illetve tartalék alkatrészek biztosítása dukál. Ha minden a tervek szerint megy, akkor 2013 januárjában kerülhet aláírás a papírokra.

2 hozzászólás “Olasz fregattokkal erősítenének a filippínók”

  1. Érdekes, hogy az Oliver Hazard Perry-osztály nem került szóba, pedig az USN épp kezdi kukázni. (Meg ugy a lengyelek is kaptak 2-t.)

    Kuruc, ha erre jársz. Ausztráloknál a Hobart osztályú AEGIS hajók a Perry-k helyére jönnek?