|

A Fülöp-szigetek további Hamiltonok felé kacsingat

A Fülöp-szigetek haderejének modernizálása kapcsán a haditengerészetet sem kívánja mellőzni, sőt, a haditengerészet részéről 2020-ig tartóan felvázolt menetrend, melynek kapcsán a jelentős részben az Egyesült Államoktól használtan beszerzett kisebb-nagyobb hajókból álló arzenál részben megújul, 1-2 éve már el is kezdődött.

A területi hovatartozások miatt Kínára ferde szemmel tekintgető Fülöp-szigetek haditengerészetének ütőerejét ugyanakkor talán beszédesen jellemzi, hogy legnagyobb és legpotensebb hajójuk az Egyesült Államok Parti Őrségének egyik Hamilton-osztályú őrhajója. Illetve majd lesz, ha az idén májusban átvett ex-USCGC Hamilton a belső átalakítások után a nyáron megérkezik új tulajdonosához. (Új neve: BRP Gregorio del Pilar)

BRP Rajah Humabon

A Fülöp-szigeteki Haditengerészet jelenlegi zászlóshajója a BRP Rajah Humabon, mely egykoron a Cannon-osztályú romboló, a USS Atherton volt, mely 1943 nyarán állt hadrendbe. A fenti fotó 2009-ben készült a Dél-kínai-tengeren. | Fotó: Greg Johnson, U.S. Navy ,

USCGC Hamilton

… és a USCGC Hamilton, mely már fülöp-szigeteki tulajdon és egyben haditengerészetük legkomolyabb hadihajója. | Fotó: USCG ,

A National Security Cutter / Legend-osztálynak a 2008-ban megkezdett hadrendbe állításáig a U.S. Coast Guard legnagyobb hajóit idén márciusban kezdték el kivonni, kezdve az 1967-ben, illetve 1968-ban hadrendbe állt USCGC Hamiltonnal és USCGC Chase-szel. Előbbire a filippínók, utóbbira a nigériaiak csaptak le. Ugyanakkor a 2011-es költségvetési évben ezen hajóosztály további 2 tagjától – USCGC Rush, USCGC Jarvis – váll meg a USCG, melyeket szintén eladásra kínálnak majd fel. A Fülöp-szigetei haditengerészet egyrészt abban bízik, hogy a politikai vezetés rábólint az újabb beszerzésre, másrészt hogy Washington őket fogja favorizálni, ha netán licitálásra kerül sor.

USCGC Bertholf

A Hamilton-osztály utódlását megvalósító Legend-osztály első tagja, a 2008-ban hadrendbe állított USCGC Bertholf | Fotó: amerikai belbiztonsági minisztérium ,

Mit érdemes dióhéjban tudni a Hamilton-osztályról? Először is, hogy nem kis hajókról van szó, hiszen 115 méter hosszú, „derékban” 13 méter széles és 3 250 tonna vízkiszorítású hajókról van szó. És bár ugyan nem kimondottan offenzív célzatúak, feladatkörük jellegéből adódóan elkél némi csöves fegyverzet. A jelenlegi kiépítésükben ez egy 76 mm-es, Otobreda eredetű hajóágyúból, 2 db 25 mm-es Busmaster M242 gépágyúból és CIWS vonalon egy Phalanx-ból áll össze.

USCGC Jarvis

A Hawaii-on állomásozó USCGC Jarvis a 2005-ös RIMPAC-en. A kivonás előtt álló Jarvis elképzelhető, hogy szintén Manila tulajdonába kerül. | Fotó: U.S. Coast Guard ,

A szóban forgó hajóosztály tagjainak tatján természetesen megtalálható a helipad, ahonnét a forgószárnyast hangárba lehet elhelyezni.

3 hozzászólás “A Fülöp-szigetek további Hamiltonok felé kacsingat”

  1. ULTRA OFF

    Az oldal szerkesztőihez lenne 1 kérdésem , mégpedig azzal kapcsolatban , hogy elkezdtem írni a 2.vh-s regényt , és megszeretném kérni az oldal szerkesztőit azzal kapcsolatban , hogy majd megjelenhessen itt az oldalon , hogy megtudja , hogy mi a véleménye róla az oldal olvasóinak.
    Gyakorlatilag 1 posztot kérnék csak az oldal készítőitől amennyiben ez még belefér a szerkesztők megítélése szerint az oldal témájába. Persze PDF formátumban kéne kitenni. Igazából a vélemények miatt kéne.
    Bocsánatot kérek a zavarásért , és azért , hogy nem emailban küldtem el , de kiváncsi lennék a többi olvasó véleményére az ötlettel kapcsolatban.

    sulyid