|

Kivonja frissen felújított helikoptereit a Partiőrség

Egységes flottára történő átállás miatt megkezdi a felújítás alatt lévő MH-65D/E Dolphin flotta kivonását az Amerikai Egyesült Államok Partiőrsége (USCG).

A hivatalos bejelentés szerint a következő években fokozatosan kivonják MH-65D/E Dolphin SRR (Short Range Recovery) helikoptereket, mivel a fegyvernem egységes flottára áll át, melynek gerincét a Sikorsky MH-60T Jayhawk típus adja majd. Az első 6 darab nyugdíjazása már a 2024-es év során megtörténik a költségvetési tervezet szerint.

U.S. Coast Guard HH-65C Dolphin helikopterek az Atlanti-óceán felett. PAC Dana Warr, U.S. Coast Guard

A dolog csak azért érdekes, mivel épp folyamatban van egy modernizációs és élettartam-növelő felújítási program a francia eredetű forgószárnyason. A 2019-ben megkezdett korszerűsítési program célja, hogy a USCG flottájában repülő 98 darab MH-65D/E Dolphin helikoptert egységesen MH-65E verzióra korszerűsítik, valamint végrehajtják rajta az élettartam-hosszabbításos munkákat is. Az első felújított gép átadása 2020-ban történt, míg az utolsó gépeket 2024-ben veszi majd át a partiőrség, de a legfrissebb hírek szerint fokozatosan meg is válnak tőlük.

A Sikorsky MH-60T Jayhawk típusra történő átállást követően terv szerint 127 darab egységes forgószrányassal rendelkezik majd a USMC, de már most legalább további 36 „csupasz” sárkányszerkezet beszerzését tervezik a későbbi flottabővítés érdekében, melyek vegyesen lesznek a haditengerészettől átvett használt példányok, illetve új gyártású darabok.