|

HTKA Hírhalom 2015. 45. hét

A HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét kezdetén.

A Lockheed Martin szóvivője, Joe LaMarca a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, munkaadója 83 C-130J Herculesre szóló megrendelést kapott a Pentagontól. A szállítógépeket elosztva kapja a légierő, a tengerészgyalogság és a partiőrség. Az beszerzés költségét nem hozták nyilvánosságra, de egy 2013-as 79 példányra szóló megrendelés 5,9 milliárdos összegéből lehet kiindulni azoknak akik meg szeretnék saccolni.

A Boeing sem maradt megrendelés nélkül, ők 15 EA-18G Growler legyártására kaptak felkérést a Pentagontól. Az üzlet értéke 898 millió zöldhasú.

A BAE Systems az ASV vállalattal karöltve folytatja egy személyzet nélküli csónak fejlesztését. A drónt a Queen Elizabeth osztályú repülőgép hordozókhoz tervezik, hogy a hajók 40 km-es körzetében hajtsanak végre nagy kockázatú bevetéseket. Elsősorban védelmi feladatokról van szó, azonban a haditengerészet még nem döntött a típus beszerzése mellett.

Az Amerikai Haditengerészet számára fejlesztett drón hajó | Forrás: alert5.com

Az Amerikai Haditengerészet számára fejlesztett drón hajó | Forrás: alert5.com ,

2017-től winglettel és erősebb hajtóművekkel gördülnek le a gyártósorról a C-27J Spartanok. Az winglettel szerzett kedvező tapasztalatok miatt az Alenia Aermccahi-nál úgy döntöttek, hogy két év múlva már a gépek alapfelszereltsége lesz a szárnyvégi turbulens áramlást csökkentő elem, emellett az 5100 lóerős teljesítményre felturbózott Rolls-Royce AE 2100 gázturbinával cserélik le a jelenleg alkalmazottat. Ezeknek a módosításoknak köszönhetően a gép maximális felszálló tömeg 700 kg-al nő, így eléri a 32,5 tonnát, valamint javul a nagy hőmérsékletű vagy nagy tengerszint feletti magasságban található repülőterekről való üzemelés képessége. További átalakítások is érik a típust, az avionikai rendszerek egyes elemeit cserélik le modernebb verzióra.

C-27J winglettel | Fotó: Alenia Aermacchi

C-27J winglettel | Fotó: Alenia Aermacchi ,

Fehéroroszországban már tervezgetik a légierő MiG-29-eseinek kivonását. A hazánkban is jól ismert típus a 2020-as évekre már elavulttá válik, ezek pótlására pedig Sz-30SzM gépeket szereznének be. A Fehérorosz Légierő pilótái a MAKS 2015-ös kiállításon kaptak lehetőséget a típus tesztelésére, és a védelmi minisztérium elmondása szerint lenyűgözték őket a kétüléses Szuhoj képességei.

A Lockheed Martin az Amerikai Haditengerészet Owego-i létesítményén átadta Dánia első MH-60R tengerészeti helikopterét. A Dán Királyi Légierő 9 példányt rendelt a típusból, a most átadott gépet 2016 második negyedévében szállítják le a megrendelőnek, 2018 végéig pedig a többi is megérkezik.

A Dán Királyi Légierő első MH-60R helikoptere | Fotó: Lockheed Martin

A Dán Királyi Légierő első MH-60R helikoptere | Fotó: Lockheed Martin ,

A Taurus fegyvergyártó nyilvánosságra hozta terveit a KEPD 350 robotrepülőgép módosított változatának létrehozásáról. A céljuk, hogy a fegyvert adoptálni lehessen az FA-50 Golden Eagle típushoz, ehhez azonban csökkenteni kell a méretét. Eltávolítják az egyik üzemanyagtartályt, így ugyan csökken a hatótávolsága, de a tömege és a hossza is annyival, hogy már fel lehet szerelni könnyű támadógépre. A Koreai Légierő egyébként már üzemelteti a KEPD 350-est, az F-15K-hoz rendelték meg miután Washington megtagadta az AGM-158 JASSM eladását.

F-15K és Taurus az ADEX 2015 kiállításon | Fotó: IHS/James Hardy

F-15K és Taurus az ADEX 2015 kiállításon | Fotó: IHS/James Hardy ,

Szintén a Dél-Koreai Légierőhöz tartozik, hogy 2018-ban kapják meg az első két RQ-4B Global Hawk felderítőjüket, ezeket további 2 példány követi 2019-ben. A dél-koreai személyzetek kiképzése 2017 elején kezdődik.

H225M Caracal helikopterek beszerzéséről tárgyalt Kuvait és Franciaország. Az arab állam miniszterelnöke, Jaber Al Mubarak Al Ahmad Al Sabah október 20. és 21-i párizsi látogatásán tárgyalt az üzletről. Szerződéskötésre még nem került sor, de mindkét fél reméli, hogy azt még az év vége előtt sikerül megejteni.

Lezuhant az Amerikai Haditengerészet egyik F/A-18C Hornete Angliában. A VMFA-232 századhoz tartozó „Lódarázs” egy 6 gépes formáció részeként úton volt az Egyesült Államokba 6 hónapos közel-keleti kiküldetése után. A balesetre október 21-én került sor, a gép a RAF Lakenheath-i bázisához közel csapódott a földbe. A többi 5 gép sikeresen a RAF Lossiemouth-i bázisán. A pilóta életét vesztette a szerencsétlenségben, az eset kivizsgálását megkezdték.

A Lockheed Martin 176 milliós szerződést kapott a Sniper ATP célzórendszer új verziójának kifejlesztésére. A Sniper ATP-SE (Sniper Advanced Targeting Pod-Sensor Enhancemen) verziót úgy alakítják ki, hogy a régi konténereket egyszerűen, a modulok kicserélésével át lehessen alakítani az új konfigurációnak megfelelően. A Lockheed 2016 negyedik negyedévében kezdi meg az új konténerek szállítását és az USAF már meglévő Sniper-einek átalakítását. A fejlesztés során javított képességű érzékelőket, kétirányú adatbuszrendszert és algoritmusokat kapnak, melyekkel könnyebb lesz a földi, vízi és légi célok felderítése.

Az Airbus Industries 2019-ben befejezi az A330-200-as gyártását, mely az alapját képezi az A330 MRTT-nek. A személyszállító változat gyártásának vége azonban nincs hatással a tanker verzió készítésére, az Airbus 2019 után is kínálja eladásra az újonnan épített A330 MRTT-ket. Emellett nyitva tartják a lehetőséget a korábban már a civil életben használt példányok átalakítására, így egy olcsóbb alternatívát kíván a vásárlóknak. Sokakat pont az alacsony ár győz meg, a konkurens Boeing egyedül a KC-46A-ost kínálja eladásra, melynek árcéduláján összetettsége miatt magasabb összeg szerepel.
Az A330 MRTT újabb lehetséges exportsikeréről is beszámoltak, Ausztrália érdeklődik egy olyan változat iránt, melyben VIP személyes szállítására alkalmas utasteret alakítanak ki.

Új szerepkörben próbálta ki légvédelmi rakétáit az Admiral Kuznyecov repülőgép hordozó. Az Orosz Északi Flotta zászlóshajója gyakorlaton vett részt a Barents-tengeren, mely során 3K95 Kinzhal rakétájával megsemmisített egy kisebb tengeri célpontot.

Október 22-én elvesztette egyik AS332 kutató-mentő helikopterét a Spanyol Légierő. A forgószárnyas az Atlanti-óceánba zuhant bele 280 tengeri mérföldre (518 km) a Kanári-szigetek partjától, miközben egy két hetes gyakorlatról tartott haza Dakarból. Az első hírek szerint a személyzet 3 tagját egy marokkói hajó mentette ki. Később azonban ellentétes információk érkeztek, és kiderült, hogy a személyzetet mindeddig nem sikerült megtalálni. A spanyol védelmi miniszter, Pedro Morenés nem zárta ki az emberrablás lehetőségét, hisz Afrika nyugati partjainál erős a kalózok tevékenysége, emellett azt sem vetették el, hogy a személyzet tagjai életüket vesztették.

A Dán Királyi Légierő is veszteséget könyvelhetett el a múlt héten, egyik F-16-osuk zuhant az Északi-tengerbe október 27-én Rømø szigetének partjaitól nyugatra. A pilóta katapultált, nem sokkal később a légierő helikoptere mentette ki a hullámok közül. A Dán Védelmi Parancsnokság közleménye szerint a gép vesztét a futóművek hibája okozta.

Szintén október 27-én Líbiában lelőttek egy katonai helikoptert. A forgószárnyas fedélzetén utazó 23 személynek több mint a fele életét vesztette az incidensben.

2016-ban végezheti el első repülését az Orosz Légierő számára készülő Il-78M-90A utántöltő repülőgép.

Az Indiai Légierő egyik Il-78MKI tankerja.

Az Indiai Légierő egyik Il-78MKI tankerja. ,

Az Elta Systems korábban felajánlotta EL/M-2052 AESA rendszerű lokátorát az Indiai Légierő Jaguar vadászbombázóinak modernizálásához. Akkor azt a feltételt kapták az IAF-től, hogy a radarnak egy másik típusukhoz is passzolnia kell, így az Elta most felajánlotta azt a Tejas MkII-eshez is.

8 hónap kihagyás után folytatódik a KC-390-es berepülése. Az Brazil Kormány az év elején lassította le jelentősen a program pénzelését a Brazil real 50% elértéktelenedése miatt.

Fotó: EMBRAER

Az első prototípus szűzrepülése 2015 februárjában | Fotó: EMBRAER ,