|

Lyukas a U.S. Coast Guard új hajója

Az amerikai Nemzetvédelmi Hivatal alá tartozó Parti Őrség relatíve ritkán szerepel híreink között, most azonban terítékre kerül az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek ezen tagja.

A U.S. Coast Guard már egy ideje hajóállományának felfrissítésével foglakozik – ennek a programnak a „zászlóshajója” National Security Cutter (NSC) / Legend-osztály néven fut és ezzel kapcsolatos ezen kis hír is. A Northrop Grumman, illetve most már a Huntington Ingalls Industries által épített, a Norhtrop Grumman által anno az LCS programba is ajánlott hajókból a tervek szerint 8 darabot rendszeresít majd a Parti Őrség. Ezen mennyiséggel a 12 hajóból álló Hamilton-osztályt kívánják lecserélni. (A Hamilton-osztály a Fülöp-szigetek vonatkozásában szerepelt híreink között: Manila már vett kettőt ezen hajóosztályból, illetve jelenleg folyamatban van a harmadik megvételéről szóló egyeztetés.)

A USCGC Hamilton és a USS Chung-Hoon ,

A Hamilton-osztályból jelenleg 3 lett kivonva, ami egyben azt is jelenti, hogy már 3 National Security Cutter aktív. Hírünk apropóját adó 3. NSC, a USCGC Stratton (WMSL 752) 2011. szeptemberében került átadásra, amit követően a U.S. Coast Guard legújabb fregatt méretű szerzeménye októberben állt hadrendbe a kaliforniai Alameda-ban – ugyanott ahol az első 2 NSC.

A Legend-osztály első két tagja ,

A USCGC Stratton-t azonban hamarosan kiveszik a vízből, ugyanis a múlt hónap folyamán egymás után 4 lyukat is felfedeztek a hajótesten – ezek közül a legnagyobb nagyjából golflabda méretű – a nyilatkozatok alapján egy nagyon kicsit kisebb annál, ha pontosabbak akarunk lenni. A hajó kapitányának elmondása szerint a szóban forgó lyukakat április közepén fedezték fel, miközben a Stratton Los Angeles partjainak közelében tevékenykedett.

A USCGC Stratton egy S nyomvonalú manőver közben

A Legend-osztály határozottan kellemes esztétikai élményt jelent. A fotón a USCGC Stratton ,

A bő fél éve hadrendben álló, cirka 500 millió dolláros árcédulájú hajó kapcsán azonban nem csak a lyukak adnak majd munkát a munkásoknak, hanem az is, hogy a Stratton rozsdásodik is.

A U.S. Coast Guard egyik szóvivőjének elmondása szerint a mérnökök még nem tudják biztosan mi okozta a szinte bejáratós hajó problémáit, azonban az kijelenthető, hogy nem tervezési hiba áll a dolog hátterében, ugyanis a Legend-osztály első két tagjának – USCGC Bertholf (WMSL 750), USCGC Waesche (WMSL 751) – esetében nem jelentkeztek ilyen jellegű problémák.

A USCGC Stratton a tat jobb oldala felől, csónakból fotózva

USCGC Stratton ,

A Parti Őrség részéről természetesen már felvették a kapcsolatot a Huntington Ingalls-szal, a szóvivő elmondása szerint a befoltozott lyukak végleges javítása várhatóan 4-6 hetet vesz majd igénybe.

A USCG Stratton kihajózás közben a partról, a hajó bal oldala felől fotózva

A USCGC Stratton a hajógyárból kihajózás közben | Fotó: U.S. Coast Guard ,

15 hozzászólás “Lyukas a U.S. Coast Guard új hajója”

  1. Kolombusz,Sharky

    Egész konkrétan ezek nem hajók hanem nagy méretű ceruzaelemek mert aluból és acélból épülnek(azt nem tudom,hogy ez a Legend-osztály is alu+acél-e de az Arleigh Burke-osztály tuti)ami a sós vízzel együtt egy marha nagy elemet eredményez :)

  2. Kolombusz, Star Trek

    Nagy a hasonlóság annyi biztos. Meg egyébként én el tudom képzelni, hogy a jövőben valamilyen oknál fogva a Navy-nak kéne egy-két ilyen hajó, akkor kölcsönbe vagy végleg odaadnák. Nemrég pont fordítva történt, Cyclone-osztály néhány tagja került át a USCG állományába.