|

Orosz ICBM update – SS-19 és RS-24

Aprócska fejlemény az orosz ICBM erő vonatkozásában, hogy megkezdődött az UR-100N UTTH, avagy a NATO megnevezését alkalmazva SS-19 Stiletto kivonása a kozelszki rakétamezőről. A 28. gárda-rakétahadosztály arzenáljában a Stiletto-t az RS-24 Jarsz váltja majd. Erről már 2008-ban voltak infók, legutóbb pedig 2011 augusztusában, majd decemberében került megerősítésre.

Mint jó ideje ismert, az RS-12M (SS-27 Topol-M) siló telepítésű változatából, az RS-12M2-ből az idei év végéig helyezik silókba az utolsó 4 rakétát. A bevezetése óta kizárólagosan a 60. rakétahadosztály (Tatyiscsevo) silóiba töltögetett RS-12M2 mennyiség ezzel eléri majd a Moszkva által anno kitűzött 60 darabos mennyiséget. Ezt követően már siló vonalon is a Topol-M továbbfejlesztett, MIRV-esített változata, az RS-24 Jarsz kerül majd telepítésre – Kozelszkben.

A Jarsz ICBM-ek fogadásának előkészítéseként tehát elkezdték a kozelszk környéki SS-19-esek kiemelését – erről látható is egy videóanyag az orosz védelmi minisztérium kezelésében álló TV csatorna weboldalán.

A videóért tessék a képre kattintani! ,

Ha minden igaz, akkor Kozelszkben jelenleg 29 SS-19 található, amiből 20 még a silókban lapít. A kiemelt rakéták sorsa nem teljesen egyértelmű, ugyanis korábban voltak arra utalások, hogy a kiemelt rakétákat esetleg áttelepítik másik rakétamezőre. Ez kizárásos alapon csak is a Szaratov közelében fekvő Tatyiscsevo lehet, ahol az RS-12M2 telepítés ellenére állítólagosan még nagy mennyiségben (40 db) van SS-19.

40 hozzászólás “Orosz ICBM update – SS-19 és RS-24”

  1. Az SS-19et felszokták használni muholdak kilovésére, természetesen elotte kicsit átalakítják a rakétát . Rokot néven inditják a rakétát, most hétvégén is fellottek egyet négy muholddal , abbol az egyik katonai volt (Kosmos).

  2. Az orosz Minuteman-II. 60 darab silóban lévő SS-19 minimum 180 db stratégiai atomrobbanófejet jelent, amelynek mindegyike kétfázisú, azaz hidrogéntöltet (1 – 6 db töltetet visz magával). Egyébként már a legelső modifikációja is MiRV fejekkel volt szerelve.

    Mac:

    „Volt régen a “Haditehnika Fiataloknak” sorozatban egy kis könyvecske hadászati rakétákról. Abban van egy kép amint valami rakétákat robbantanak megfigyelők elött.”

    Ne keresd! Azon a fotón az Európából leszerelt SS-20-as NATO jelű közép-hatótávolságú rakétákat láthattad. Egyébként valóban felrobbantották a rakétákat (természetesen atomtöltetek nélkül). Emlékszem, mert relatíve régebben voltam fiatal (mint sok kommentelő), bár ez nem érdem, csak állapot.

    Egyéb:

    Egyébként több leszerelt ICBM-et (mobilt is) használják/használták műholdak „bérfuvarozására” is. Voltaképpen bárkiét fellövik jó pénzért. (Max. néha „nem sikerül” tökéletesen. :D )

    Tcat:

    A Jarsz 4. vagy 5. generációs ICBM? (Tudtommal 5., ami csak annyiból lényeges, hogy nem MiRVes, de míves. ;D – oké, szar volt a poén)

    Üdv!

    Ui:

    OFF!

    Lusta vagyok átmenni a másik oldalra, ezért ide írom, előre is elnézést kérve minden M1, Merkava és T-90 rajongótól, de a Leo-2 jelenleg a leginkább kifinomult harckocsi. Minden tank olyan akar lenni, mint a Leó.

  3. OFF

    Monte

    Azért vannak még olyan kis „fostalicskák” is a világon, mint Type 10, K2 Black Panther, amik nem biztos, hogy „csak” megközelítik a képességeit…

    ui: Pont a merkava nem akar olyan lenni, mint a leo… Jó az úgy, ahogyan van :D

  4. Sulyid

    Értem én és nem is vitatom, de még nem volt Merkava-IV vs. Leo-2 csata. De ettől függetlenül továbbra is fenntartom, hogy ez tűnik a leginkább kifinomult harckocsinak, a legtöbb inkább „követi” a német filozófiát. Az izraeli és az orosz nem, ami nem azt jelenti, hogy vacakabb lenne a teknő.
    De ha egy Merkava vagy T-90 az ellenfeled, akkor parázni fogsz, akármilyen dobozban is ülsz.

    ON:

    Maradjunk inkább az ICBM-eknél, bár én voltam lusta ahhoz a cikkhez írni, bocs.

    Üdv

  5. Roni

    Városba nem viszünk harckocsit mert lemészárolják.

    Fade

    Miért is jobb?

    A mobilitása nem jobb(arra a terepre optimalizálták így ott kiváló de másol már nem valószínű) a lövege egyenesen gyengébb amiben talán veri az a védettség.

  6. Ha valakit érdekel, tudok mutatni Armata harckocsi , ill Bumerang platformu új páncélozott jármuveket. Egy ugyes fotósnak sikerult fotókat készíteni a kiállított (egyenlore csak makettek) gépekrol , azok megjelentek egy regionális orosz újságban……..

  7. kaktusz

    Gyakorlatilag képzetlen ellenfél ellen azt csinálsz amit akarsz.Ha nem képzetlen az esetek 90%-ban elavult fegyverzettel küzdő irakiak az ellenfelek Bagdadban hanem egy német vagy izraeli lövész hadosztály vagy ezred akkor teljesen más lett volna a leányzó fekvése.

  8. Eppen ezt akartam en is szemleltetni. Nagyon propaganda szaga volt annak amit mondot „Hát erről az amiknak pl baromira más a véleményük” erre reagaltam azzal hogy nehany szetkapott amcsi tankot belinkeltem. :)
    Persze lehet hogy a java rogtonzott bomba aldozata lett.. de ugy ide iilet nem hagyhattam ki :P

  9. Ukrajna tegnap belépett a FÁK szabadkereskedelmi övezetbe (Eurázsiai Vámunió előszobája), valamint Vietnám is kérte felvételét a Vámunióba.

    És most Molni leírja, hogy Putyin egy tehetségtelen ember, aki mást se csinál, csak hülyepókerezik.

  10. Kaktusz:

    Tudjuk-e, hogy pontosan mennyi Abrams veszteség volt Irakban eddig?

    (Az első Öböl-háború idején az M1 sikereit a blokkolt iraki rádiókommunikáció jobban segítette, mint a generációs különbség az iraki és az amerikai tankok között.)

  11. Eltorro

    Az Ukránoknak igazuk van. Egyébként ha egy csöppnyi esze lenne a magyar politikusoknak mi is belépnénk! Németországot leszámítva a legtöbb kereskedelmi partnerünk abban a szövetségben található. (mezőgazdaság és bizonyos iparcikkek terén)
    Amúgy meg örülnék én ha a kis hazánkat is egy ilyen tehetségetelen hülye pókeres vezetné, mt a Putyin. Nem kis teljesítmény amit az az ember eddig véghez vitt.

  12. Nem olyan biztos az még hogy bent maradnak az Ukránok a Vámunióba.
    Azt már nem hinném hogy megengednék Putyinéknak hogy sz-400 telepítsenek majd később sz-500 a már csatlakozott országokba .
    Pl Belorussziába és Kazahsztánba már telepítettek .

  13. Sok fugg az ukrán parlamenti választásoktól, ha Timosenkoék nyernek akkor fuccs a vámúniónak.

    Roni:

    SZ-400 -as még nincs telepítve se Belorussziába se Kazahsztánba. Majd 2017-után…. Az érdeklodés megvan mindkét ország részérol.

  14. Roni:

    Ukrajna inkább NATO szöveséges állam Grúziához hasonlóan. Hosszú távon az oroszoknak kifele áll a szénájuk.
    Rövid idejű választási ciklusok hektikussága alapján nem mondanék határozott véleményt az oroszbarátságot illetően.

  15. Panoz:

    „Ukrajna inkább NATO szöveséges állam Grúziához hasonlóan. Hosszú távon az oroszoknak kifele áll a szénájuk.”
    Tévedés. Ha az oroszok kitessékelődnek Ukrajnából, akkor Ukrajna rövid úton minimum kettészakad (szétesik). Grúzia egészen más történet, ott ugyanis nem él 6-7 millió orosz kisebbségben.

    Roni és Boki:

    Timosenko anno lepaktált Moszkvával, pardon, Janukoviccsal Juscsenkó ellen.

    Mivel részemről no biztpol, így nem részletezném tovább, hogy miért téves a következtetés. Maradjunk annyiban, pénz beszél, kutya ugat – a karaván meg közben halad.

    Fip7:

    Köszönöm, de inkább nem fogom összeszámolni. Egyébként több tucatnyi kilőtt vagy aknára futó Abramsről hallottam kósza legendákat (UL), bár tény, az iraki T-72-esek lőszere gyatra volt az M1 páncélja ellen, így nem értek el sikereket (nem UL). ;D

    Üdv!

  16. Montezuma

    De T-62-essel lőttek ki Abramset!!!

    A helyszín Kuvait város a dátum pedig 1991.02.26..Kilenc T-62-es kilőtt 5 M1A1-et és megrongált még jó párat igaz volt egy kis háborús bűn is a dologban de ezt egyesek csibészségnek nevezik.Az iraki harckocsik felhúzták a fehér zászlót és így mentek az amik felé akik bedőltek és közel engedték iraki testvéreiket,akik mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül elkezdtek lőni a tengerészgyalogosokra.Kis távolságról(pár száz méter)még a 115-ös löveggel is át lehet lőni bármit bárhol is találod el.

  17. a dátum alapján lehet találni ezt-azt, arra a napra dob ki találatot, mármint, hogy sérült meg m1-es, de egy baráti tűzben, ami ah-64-nek volt köszönhetően, mindenhol annyit tesz hozzá, hogy ugyanakkor, van aki szerint nem a baráti tűz okozta a sérüléseket, mert iraki 72-esek is támadták azokat az m1-eseket, persze ez az esemény, nem zárja ki, hogy a fent említett megtörtént volna, de nem találtam semmit (ami akár az én hibám is lehet)

  18. azt a rész is olvastad akkor ahol ezt írja a szerző: „tehát a fent leírt ütközet ebben a formában valószínűleg nem történhetett meg. ”

    már a keresés elött büzlött az egész jópár dokumentált eset van ahol a 125ös ~100mes távból se képes frontból kiütni az M1et.

  19. Fade

    Még ha nem is mindenhonnan ahogy írtam oldalról és hátulról(főleg hátulról)bőven van rá esély mert a löveghez rendszeresített APFASDS 1000 méterről 300mm páncélt üt át ami nevetséges ellenben 300 méteren ez az átütés megnő ami elég bármilyen harckocsi oldal vagy far páncéljának leküzdésére.Igen olvastam és az aznapról szóló dolgokat is amiket eSeM említ(ha nem is ugyan azt de a tartalom megegyezik).De a cikk is feltételes módot használ…

    „már a keresés elött büzlött az egész jópár dokumentált eset van ahol a 125ös ~100mes távból se képes frontból kiütni az M1et.”

    Milyen lőszerrel?Erről is ír a forrásod?Mert általában afelett az apróság felett elsiklanak,hogy az iraki harckocsik nem rendelkeztek nem,hogy elfogadható páncéltörő lőszerrel de sok esetben semmilyennel sem.A repeszgránáttal meg ne csodálkozzunk ha semmilyen távolságból nem sikerül kilőni egy harckocsit.