|

Jantari vegyes – Talwar és Ivan Gren

A Jantar Hajógyárban nagyban zajlanak a munkálatok, ami az Indiai és az Orosz Haditengerészet számára is új hadihajókat jelent – India esetében egy, az oroszok számára pedig 2 hajóosztályt.

A téma iránt érdeklődő olvasóink előtt vélhetően ismert, hogy a kalinyingrádi Jantar Hajógyárban épült meg India második körös Talwar-osztályú fregatt rendelésének 3 hajóegysége. A Klub helyett immáron a szuperszonikus BrahMos robotrepülőgéppel felfegyverzett fregattok bő 1 év csúszással érkeznek csak, melyben vélhetően van némi köze annak is, hogy menetközben az Orosz haditengerészet szintén leadott sürgős rendelést 3 (+3) darabos rendelést a Talwarok igen közeli rokonának számító Krivak IV-osztályra.

Az egyéb megrendeléseik csúszása mellett a Talwarok átadásának késése miatti füstölgés után az Indiai haditengerészetnek jó éve lesz – a Nyerpa SSN indiai kikötőbe történő befutása mellett a Viramaditya is átadásra került az év vége előtt, ráadásul ha minden jól megy a 4. és 5. Talwar is befut. Nos a 4. biztosan, lévén a korábban beharangozottaknak megfelelően a tegnapi napon sor került az ünnepélyes hadrendbe állításra. Az április 27-én az Indiai Haditengerészet aktív állományába lépett INS Teg a tervek szerint június végén ér majd hazai kikötőjébe.

Indiai Talwar fregatt és az Ivan Gren partraszállító egymás mellett a Jantar Hajógyár területén, még a szárazföldön, hajógyári daruk árnyékéban.

Jantar hajógyári látkép Talwarral. A fotón talán az utolsóként, 2011 májusának végén vízre került INS Trikand látható a kínkeservesen lassan épülő Ivan Gren társaságában. Utóbbiról szól ezen hírszösszenet második fele ,

A Jantar hajógyárban azonban nem csak Krivakok hegesztésével foglakoznak a munkások – konkrétan épül az Ivan Gren patratszállító hajóosztály névadója is, mely az elérhető információk szerint május végén végre vízre kerül.

Végre, hiszen az első Project 11711 építése még 2004 decemberében vette kezdetét – értékelhető mennyiségű pénz azonban csak 2008-tól kezdett csordogálni, ám a rubelfolyam azóta sem szélesedett Volga anyácska méretűvé, ami láthatóan nem tett jót az átadás dátumának. De nem csak pénzügyi okai vannak annak, hogy ilyen lassú tempóban haladnak az építési munkálatok.

Az Ivan Gren 2010 tavaszán

Az Ivan Gren 2010 tavaszán | Forrás ,

A még mindig tartó építési szakasz alatt a haditengerészet részéről 3 alkalommal eszközöltek változtatásokat, melyek 22 jelentős kaliberű változást hoztak a hajóosztály kapcsán – emiatt így hirtelenjében nem is vagyunk biztosak benne, hogy a hajóosztály korábbi rövidke bemutatása mennyire állja meg a helyét.

A jelenlegi álláspont szerint az alulfinanszírozott program 2014-re termeli ki hadrendbe állításra alkalmas állapotra a 4 hajóegység erősre tervezett hajóosztály első tagját. A második és egyben az első sorozatban gyártott változat gerincfektetését egyelőre elodázták.

9 hozzászólás “Jantari vegyes – Talwar és Ivan Gren”