|

Átadásra kész India 4. Talwarja

Az Indiai Haditengerészet számára mindenképpen jó év lesz az idei. Gondoljunk csak bele: hosszas várakozás után végre hazai kikötőben lelhető fel az oroszoktól 10 évre lízingelt Akula II-osztályú atom-tengeralattjáró a K-152 Nyerpa / INS Chakra, továbbá úgy tűnik, hogy december elejére végre befut a Kijev-osztályú ex-Admiral Gorskivból átfaragott repülőgép-hordozójuk, az INS Viramaditya, illetve a második körös Talwar-osztályú fregatt rendelés szintén csúszásban lévő 3 hajójából kettő szintén megérkezik az idén.

A sort értelemszerűen a negyedik Talwar, az INS Teg nyitja, mely épp az átvétel előtti utolsó ellenőrzési szakaszán van túl. A 2007 nyarán elkezdett építésű, majd 2009 novemberében vízre bocsátott fregatt az építést végző Jantar Hajógyár illetékesei szerint sikeresen vette az idei év elején elkezdett, a hajógyár és indiai haditengerészek által közösen lezavart teljes körű, a fegyverzet kipróbálását is tartalmazó tengeri teszteket a Balti-tengeren. Az április 7-én befejeződött tesztek után még sor kerül további, a megrendelő által felügyelt ellenőrzésekre, illetve apróbb belső munkálatok befejezésére. Ezeket követően a hajó már készen áll majd az április 27-ére ütemezett átadási ünnepségre – ami a Jantar Hajógyár területén lesz megtartva.

Nyílt vízen hajózó, a jobb oldalát mutató Talwar-osztályú fregatt a levegőből fotózva

Talwar-osztályú fregatt – a második körben megrendelt 3 Talwar már BrahMos robotrepülőgéppekkel lesz felfegyverezve. | Fotó: Jantar Hajógyár ,

Mint arról a tavalyi év nyarán beszámoltunk 2011 folyamán Moszkva arról értesített Indiát, hogy a második körös Talwarok sajnos 11-14 hónapot csúszni fognak, sajnos nem teljesíthető a 2006-os szerződés azon eleme, miszerint az első hajónak a szerződés megkötését követő 5. évben átadásra kell kerülnie. (Hogy ez milyen okokra vezethető vissza, az fellelhető az előbbi linken.)

Az 5. Talwar-osztályú fregatt átadására a tervek szerint az idei év szeptemberében kerül majd sor.

24 hozzászólás “Átadásra kész India 4. Talwarja”

  1. Mondjuk ugy hogy ez is egy elegge „elhizott” fregatt mint mindenki mase.Fegyverzet teren viszont lehetne combosabb egy FREMM vagy Formidable osztalyu fregatthoz kepest.
    Amit nem vagok hogy minek nekik az Admiral Gorskhov melle egy masik osztalyu fegatt.Ami fegyverzet teren elmarad tole rendesen.

  2. Mackensen

    Van 6 db kör alakú indító blokk mindegyikben 8db indítócső és minden
    indítócső alatt van egy forgótár 4db rakétával azaz:6x8x4.Elméletileg csak 48db rakétát képes egy azon időben indítani de amint kilőtte a 48 rakétát fordul egyet a forgótár(mint a revolvereknél)és újra van 48 tűzkész rakéta.

  3. Hát remélem nem úgy fog kinézni amit Littlejohn belinkelt.
    Bár az csak álom hogy úgy nézzen ki vagy hasonló mint egy DDG-1000 .

    Van valami infótok arról hogy a kirov rakétás cirkálókba hány p-800 fognak rakni?
    Külföldi kommentelők szerint legalább 80 .

  4. Várjál, mert ha jól értem akkor ez valami csillagromboló egy SF-ből. Vagyis van a 8 rakétát tartalmazó indító. Mind a 8 db indítócső alatt még található egy 4 db tartalék rakétát tartalmazó forgótár. Vagyis a 8 db indító alatt még van 32 rakéta. A teljes rendszer tehát összesen tartalmaz 40 rakétát, amiből 8 db kilövésre kész.
    Szerintem ez nem létezik. Valami megakadhatott a fordításban.

    http://navsource.narod.ru/photos/02/168/02168027.jpg

    Ez maga az eredeti 8 rakétás indító. A plusz rakétákat ez alá kéne elképzelni. Ha veszi valaki a fáradságot és megnézi milyen hosszú egy ilyen rakéta és milyen magas a hajótest egyből láthatja, hogy lehetettlen. Ebbe még érdemes azt is hozzátenni, hogy a hajótest V alakú, tehát nemhogy magasságban nincs rá hely, hanem vízszintesen sem.

  5. Mack

    A kinai haditengereszet kezeben cca 100 ( szaz )hajogyar van es ezekbol 28 kepes fregatt vagy ennel nagyobb felszini egyseg epitesere. Epult ket uj epulet es dokk ami alkalmas a 300 meteres kategoria befogadasara, es emelett akad meg nekik par 250 m koruli is.

    Hatalmas kapacitassal rendelkeznek es az osszes technikajukat sajat maguk allitjak elo az az nem kell senkire sem hagyatkozniuk.