|

További Krivak IV fregattokat szereznek be az oroszok?

Evés közben jön meg az étvágy, tartja a mondás, ami úgy tűnik a Krivak IV / Talwar-osztályú fregattok esetében az Orosz Haditengerészetnél meg is állja a helyét. Híreink között már többször szerepelt, hogy az Indiának épített Talwar-osztályból – alias Krivak IV – az Orosz Haditengerészet is kért magának: az indiaiak második körös rendelését építő Jantar hajógyár 2010 októberében 3 Krivak IV építésére nyert szerződést. A Project 1135.6 jelölésű fregattok a jelenleg még kissé megroggyant állapotú Fekete-tengeri Flotta erejének helyreállításában lesz szerepe.

Az Interfax hírügynökségnek közvetetten a Jantar hajógyártól származó, a haditengerészet részéről nem megerősített értesülései szerint azonban nem hogy 3 Krivak IV lesz megépítve az Orosz Haditengerészet részére, hanem összesen 6 fregatt épül majd meg ezen futó project keretében.

A Talwar-osztály névadója, az INS Talwar

A Talwar-osztály névadója, az INS Talwar. Ha jobban tetszik úgy, akkor egy Krivak IV-es fregatt. Az oroszoknál Admiral Grigorovics-osztály név alatt lesz ismert | M. Mazumdar, Bharat-Rakshak ,

Az Orosz Haditengerészetnek szánt első Project 1135.6 fregattnak, az Admiral Grigorovicsnak 2010 decemberében került sor a gerincfektetésére, míg ha a korábban emlegetett menetrendet nézzük, akkor a második fregatt, a leendő Admiral Essen építésének megkezdése itt van a nyakunkon, hiszen azt korábban július 8-ára ütemezték. A harmadik Krivak, a leendő Admiral Makarov szintén elkezd majd testet ölteni még az idei év végének magasságában. Az átadásokat pedig a 2013-14 időtartamban tervezik.

39 hozzászólás “További Krivak IV fregattokat szereznek be az oroszok?”

  1. Puma. Pannon Puma

    Bizony jó hajó ! Az indiaiak nem véletlenül elégedettek vele !

    ( Végre egy orosz hadi tech. amivel elégedettek D D D )

    Csökkentett észlelhetőség, 30 csomó max. sebesség, 24 db. légvédelmi rakéta, tengeralattjáró-elhárító RBU 6000 , 8 Club-N rakéta,
    helikopter, AK-190 azaz 100 milliméteres ágyú 500 lőszerrel, két 533 milliméteres torpedó, 2 khastan közeli légvédelmi rendszer és fejlett érzékelők !

    Na, darabonként 530 millió dollár sem kevés…..

  2. dudi ebből legalább nem belezték ki az elektronikát, és cserélték franciára/izraelire/sajátra :)

    Tényleg nem rossz kis hajó. És még formás is. Az új orosz hajók a régi 3M-54 Klub-ot kapják, vagy ugyanúgy a BrahMost mint az új indiai hajók?

  3. Puma. Ovatosan a merdek ki jelentésekkel mert már a Panom Puma egy szegyszer már levitézlet a dübörgésben.

    T-90-nel is elégedettek tudtommal.

    Oroszok meg fejlödni képes és akarnak. Elektronikai téren is.

    BrohMost is egy közös siker történet.

  4. Puma. Pannon Puma

    dudi ! Igen, meg T-90 ! Van még sok más, de azok annyira nem egyértelműek. ( Admiral Gorskov ? D D D /

    monyok ! Mi a meredek ?

    Én meg mikor dübörögtem ? D D D
    ( ez a Puma nem azonos Kókadt elvtárséval )

    A BrahMos meg még nem siker, még nem talált el manőverező célt !

  5. Puma. Pannon Puma

    dudi ! Hááááát……nem vagyok hajóskapitány, de annyit tudok a hajózásról,hogy eddig minden hajó nagyobb sebességre és jobb manőverező képességre törekedett !
    A II. világháborúban egyes japán kapitányok képesek voltak a hajójukra ledobott bombákat kimanőverezni !

    Szerintem ez – részben még mindig fennáll. A BrahMos egy szuperszónikus rakéta, tehát jelentős tehetetlensége is van, gyors és fordulékony hajóval igencsak meglehet nehezíteni a találatot, az elhárításról már nem is beszélve.

  6. Puma. Pannon Puma

    Itt most több ezer tonnás hajókról beszélünk amik marha lassan és nagy ívben manővereznek,még a fürgék is.A hajó elleni rakéták meg tudnak kb 10-15g-s manővereket produkálni a végfázisban ezzel is nehezítve a légvédelem dolgát…szerinted egy hajót nem tudnak eltalálni?

  7. első körben gondolom nem volt cél, majd a block2/3al megoldják. Sok fegyver úgy indul, hogy a tervezett dolgoknak első körben csak egy részét tudja.

    Hamár gyors rakéták, a mai X-51 teszt nem jött össze amiknak csak mach5 ig jutottak. (Elözőleg ugye mach 9 felett is poroszkáltak.)

    más: http://www.f35.com/ akit érdekel. cookpit érdekes.

  8. Fade

    „első körben gondolom nem volt cél, majd a block2/3al megoldják. Sok fegyver úgy indul, hogy a tervezett dolgoknak első körben csak egy részét tudja.”

    Ha ezt a BrahMosra érted akkor tévedsz.A manőverező képesség szériafelszerelés nem extra.

  9. Puma. Pannon Puma

    dudi ! Persze, egy több ezer tonnás hajónak hatalmas a tehetetlensége, én nem azt állítottam,hogy a BrahMos-t ki tudja manőverezni !

    Megnehezíti a találatot ! Vannak már hihetetlenül jól manőverező hajók és nem mindegy hol éri őket a találat !

    Az argentinok exocetjeinél sem volt egy indítás egy találat !
    A brit hajók is manővereztek, mert az a legolcsóbb és még mindig van hatása a találatra !

    Oszt’ akkor még van lézeres vakítás,ellenrakéta, ködösítés, AK-630 meg még ki tuja mi…

    A BrahMos sem csodafegyver ( az Onyiscsenkó találta fel D D D )
    láttam filmen amcsi hadihajót a szomáliai kalózok elleni harcban egy gyors fordulót tenni…..elképesztő volt !!!!

  10. Puma. Pannon Puma

    Nem nem is állítottam azt,hogy csodafegyver de,hogy azoknak a hajóknak amik ellen érdemes indítani esélyük nincs manőverrel akárcsak megnehezíteni a dolgát arra a nyakamat teszem.Lézerrel nem lehet vakítani mert aktívradaros.Ködösítés(radarja van a szentemnek nem zavarja a köd)?A légvédelmi gépágyúknak meg a minimálisnál is kisebb az esélyük a találatra egy szuperszonikus manőverező cél esetén,nem véletlen raknak a hajókra a nyugaton rakétán alapuló közel légvédelmi fegyverzetet.

    ui:nem jut eszembe az ami(???) fejlesztésű a Phalanx tehetetlensége miatt kifejlesztett rendszernek.

  11. Puma. Pannon Puma

    dudi ! A tengeri harc mindig is bonyolult volt, és persze sok titkos kütyü is van !
    A radaros rakétát elektronikusan lehet hatékonyan zavarni, de ha ellőtte robbannak repeszgránátok talán az sem növeli a pontosságát !
    A falanx meg főleg az AK-630 nagyon félelmetes hatásu, filmen láttam, persze csak bemutató lövészet volt de tényleg rakéta legyen a fúvókáján amelyik áttör rajta !
    Ezt is lehet fokozni, a svájci 35 milliméter légvédelmi gépágyú – hirtelen nem jut eszembe a neve – lövedéke időzíthető és a cél közelében felrobbanva elképesztő irányított – kúp alakú – repeszhatást fejt ki.
    Rakétákra roppant egészségtelen !

  12. Puma. Pannon Puma

    Nem amire én gondoltam az nem gépágyú hanem rakéta.

    A légvédelmi gépágyúkra visszatérve.Hatásosak ha eltalálják a célt.Az a baj,hogy egy BrahMos kb 3Mach sebességre képes akár tengerszinten is(ilyenkor persze 100-120km-re csökken a hatótáv)ami egy légvédelmi gépágyú hatótávolságát figyelembe véve(kb 2km) azt jelenti,hogy kb 2 másodpercet van leszedd a rakétát ami marha kevés…

  13. Az argentinok exocetjeinél sem volt egy indítás egy találat !

    De. Szinte az volt…

    A brit hajók is manővereztek, mert az a legolcsóbb és még mindig van hatása a találatra !

    Öööö, tudtommal passzív zavarás + aktív légvédelmi rendszerek dolgoztak. Szimpla fordulózgatással, te soha a büdös életben nem fogsz egy rakétát sem kimanőverezni. Még egy jól működő irányított torpedót sem igen lehet.

  14. A „kodositesnek” chaff flare nek ket ele van. Egyreszt egy atlathatatlan falat huz a kozeledo raketa ele ami miatt annak egy valasztott algoritmus alapjan kell megtalalnia a celt a fal mogott. Azonban ho o nem lat akkor a hajo felderito tuzvezeto rendszerei sem latnak nincs esely az aktiv ellentevekenysegre.

    Erre talaltak ki a NULKA rendszert amibol mar tobb mint ezret telepitettek. Aktiv rendszer amelyik meri a kozeledo raketa lokatoranak tulajdonsagait majd ez alapjan egy hamis celadatot reflexiot „kuld” annak a vevojebe amit a raketa mint erosebb celjelet kovetni is fog. Raadasul a sajat fegyverek bevethetok maradnak.

  15. Mert a hiperszónikus rakétákt szétlőve úgyis olyan repeszfelhővel teríti be a hajót, hogy az elektronikát még az is rendesen leamortizálhatja. Legalábbis szerintem. A hajó felé tartó +M2.0 sebességvektor igen erős késztető tényező a megmaradt darabokra még a rakéta felrobbanása estén is. :)

  16. Puma. Pannon Puma

    ” Mert a hiperszónikus rakétákt szétlőve úgyis olyan repeszfelhővel teríti be a hajót, hogy az elektronikát még az is rendesen leamortizálhatja. Legalábbis szerintem. A hajó felé tartó +M2.0 sebességvektor igen erős késztető tényező a megmaradt darabokra még a rakéta felrobbanása estén is. :) ”

    Ez így van.

    Mindig az a kérdés milyen távolságban lövik szét ! A szétlőtt rakéta már kevésbé áramvonalas !

  17. molni: A hajó elpusztítását a 100-200-300kgs robbanófej okozhatja, ha azt szétlövik max leamortizálódhat az elektronika egy része. A másik pedig a 3machal, meghajtással közeledő pl kedvéért hogólyó és a 3machal közeledő hópor. Hülye plda mert megolvad de érthető, pár száz m alatt is eltűnhet a mozgási energia nagyja.

  18. molni: A hajó elpusztítását a 100-200-300kgs robbanófej okozhatja, ha azt szétlövik max leamortizálódhat az elektronika egy része

    És az pont elég. Egy radar (elektronikai védelem, kommrendszer, távvezélrés, stb.) nélküli hajó védelme egyenlő a nullával.

  19. „És az pont elég. Egy radar (elektronikai védelem, kommrendszer, távvezélrés, stb.) nélküli hajó védelme egyenlő a nullával.”

    Az a jobbik eset.Azért egy 2Machal becsapódó 200kg-s harci rész ami ráadásul kemény acélborítással bír szép nagy lyukat vág a hajótestbe.Szerintem egy korvettet ez is simán elsüllyesztene.Egy H-41-es rakéta kb 5000 tonnáig mindent elsüllyeszt.

  20. Ha víszintesen trafálja el a hajót vízvonal felett, akkor 100%, hogy nem süllyed el, de ha még függőlegesen is menne be a hajóba, akkor sem szabadna tisztán fizikai lékeléstől elsüllyedni, mert egy kis fragatt is n+1 vízzáró cellából áll. Azért kell robbantani, hogy több cella vízzáró képessége szűnjön meg a túlnyomás által + legalább egyen legyen lék. Ekkor már lehet, hogy csak a szivattyúkkal marad fent a hajó. Amíg van szivattyú, addig kel a léket betömni valahogy. A szivattyúk meghalnak és túl sok a lék, akkor következik a tengeralattjáró üzemmód. Persze csak egyszer és csak lefele…

    Egy szem H-41 egy mai korszerű hajót harcképtelenné tesz sanszosan egy 5000 tonnás hajót, de elsüllyeszteni? Erősen kétlem. 40 éves rombólók jóval többek kíbírak éleslövészteken.

  21. molni

    300kg robbanóanyag van a harci részben erre jön még az acélburok meg a rakéta többi része ez összesen a hatótávolság végén is van vagy 2 tonna( a képen jól látszik,hogy a rakétának csak a fele a hajtómű üzemanyaga http://www.ausairpower.net/Kh-41-Moskit-Sunburn-Cutaway-3BB.png )ami legrosszabb esetben(a teljes repülés alacsonyan történik)
    is kb 2-2,5 Mach sebességgel csapódik a célba.Kettőnk közül neked megy jobban a fizika valószínűleg gondolkodás nélkül ki tudod számolni a rakéta mozgási energiáját.

    Ezek a rakéták is hasonlóan vannak programozva mint a nyugati társaik azaz nem a vízvonal felett,hanem a vízvonalon csapódnak be(nem alatta mert akkor csökkenne a mozgási energiájuk ami itt fontos ellenben a szubszonikus kistestvéreknél).

  22. „És az pont elég.”

    Szó nincs róla pont erre mutattam rá. Ott van rengeteg ha. Ha elérik a repeszek, ha azok pont az elektronikát rongálják meg, ha ….

    Ellenben ha becsapódik akkor nincs sok ha, örülnek ha nem megy tengerfenékre.

  23. @dudi

    A mozgási energia önmagában nem mérvadó. Hiába gyorsítasz 1 grammos lövedéket 12 Mach-ra, akkor sem fog elsüllyeszteni egy hajót…

    A 300 kg-os robbanófej nem túl nagy. Az egyik ausztrál tesztlövészeten asszem egy 2000 fontos bombát és több ágyútalálatot is kibírt egy régi romboló úgy, hogy értelemszerűen kárelhárítás 0, mert ember nincsa hajón.

  24. molni

    Azon a hajón semmi nem volt sem üzemanyag sem fegyverzet sem hidraulika folyadék azaz semmi olyan ami robbanna.Maga a lék valóban nem süllyesztené el a hajót de ha eltalálja a tűz kész légvédelmi rakétákat, a lövegtorny lőszereket,fegyverraktárat a helikopterhez tárolt kerozint vagy a géptermet(még Isten tudja mi van egy hajón aminek nem tesz jót egy 2 tonnás vasdarab 2 Machos becsapódása)akkor az robbanni fog akkorát,hogy átszakadjon jó pár vízzáró rekesz + a tüzek stb stb.