|

Olvasói beszólások 2011

Az új esztendő első napján, a kevés alvás és egyéb tényezők miatt kissé szétfacsart Olvasóinknak jónak láttuk összegyűjteni 2011 legjobb beszólásait. Jó szórakozást! :)

1

2010 decemberében napvilágot látott képsorozatok, videók és információk ellenére sokan megkérdőjelezték a kínai ötödik generációs vadászbombázó, a Csengdu J-20 valódiságát, azonban a gép első felszállása számos kételkedőt meggyőzött. Az eseményt egyébként időjárási okok miatt egy ideig halasztgatták. Ennek kapcsán született a következő párbeszéd:

BGK szerint:
„Lefújták a mára tervezett felszállást a köd miatt.”

Littlejohn szerint:
„BGK…. Ez akkor lenne nagy szám, ha fordítva lenne. :-) :-) Lefújták a ködöt a felszállás miatt!!!! :D „

2

Az új minisztériumi javaslat szerint a Tubesre tervezett radarállomást a Medina község környékén lévő jelenleg is működő radarszázad területén építenék fel. Nos, ugye ez konkrétan sík terület, ami nem túl kedvező a radar hatótávolsága szempontjából.

Acepilot olvasónk eképp fakadt ki:
„Ekkora ökröket… A lehető legszarabb helyet választották!! Azon csodálkozom, hogy nem akarják elásni… :D „

3

Elromlott egy katonai műhold, irányítatlanul kering a Föld körül. Hogy mi a megoldás? Fishertől megtudtuk:
„Chuck Norris lerúgja, nincs mese…”

4

Az M16A2 nyugdíjba küldése kapcsán felmerült a Magyar Honvédség katonáinak fő lőfegyvertípusa, a Kalasnyikov és annak cseréje. Az orosz típust éltető hozzászólások után keserű, ámde realista komment érkezett Christől:
„Én elismerem a Kalasnyikov “munkásságát”, még mai napig szedik áldozataikat…”

5

Sokszor előkerül a marketingszövegekben egy-egy típus szupercirkáló-képessége, azonban nem mindegy, hogy milyen konfigurációval repül. Persze nem hátrány az sem, ha a gép cipel is valamit, az egyenlő összehasonlítás érdekében azonos fegyverterhelés és azonos magasság a minimum. Ezt egyes olvasóink néha elfelejtik, természetesen a többiek közül biztos akad valaki, aki erre figyelmeztet. Molnibalage eképpen reagált:
„Bármilyen képességnek akkor van értelme, ha harcászatilag értelmezhető. Ennyi erővel minden hajó tengeralattjáró, mert egyszer minimum képes a víz alá merülni…”

6

Az Egyesült Államokban egyre másra írják ki a tendereket, melyek egy-egy olyan eszköz kifejlesztésére irányulnak, mellyel több típust is fel tudnak váltani, lehetőleg a leváltott típusnál olcsóbb vagy hasonló darabáron. Egy ilyen után jegyezte meg Samoth álnevű olvasónk:
„Kíváncsian várom, mikor írják ki a tendert egy olyan eszközre, ami egyszerre váltja majd az UH-1-et, a C-5-öst, a CVN-eket, és SSBN-eket, meg a tábori rádiókat. Mindezt olyan darabáron, hogy üzemeltetési költségei egy csomag rágógumiéval vetekedjenek!”

7

A Szuhoj T-50 PAK FA (Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexuma) két repülőképes prototípusa 2011. november 3-án összesítve elérte a 100 felszállást. Puma. Pannon Puma olvasónk (némiképp cinikusan, de) így értékelte teljesítményüket:
„100 felszállás…nagy dolog….! Próbálnák úgy ahogy Magyarországon történik…..üzemanyag nélkül!”

8

Újból és újból felmerül a Gipen-szerződés lejárta utáni helyzet. A kérdés, hogy mi lesz a Gripenek sorsa, szinte mindennapos. Egyesek szerint újabb gépeket rendelünk a meglévők mellé, bár a mostani viszonyok miatt Littlejohn olvasónk eképpen fakadt ki egyszer:
„Venni még 14-et? Ha lejár a svéd szerződés, a Gripenek maguktól elmenekülnek innét….”

9

Továbbra sem csitulnak azok a vélemények, mely szerint újabb és újabb típusokkal kéne növelni a Magyar Honvédség erejét. Egyesek ilyenkor felmordulnak és (sokszor értelmetlen) veszekedésbe kezdenek, mások már fel sem veszik ezeket és fanyar poénnal visznek színt a hozzászólásokba. Hajtómű-tudorunk, Allesmor Obranna ezzel fakasztott mosolyra minket:
„MiG-25. Egyértelműen az kell nekünk. Moszkvában láttam repülni, állítom, hogy annak van vitán felül a legjobb hangja. Megjelenés se utolsó. És gondoljatok bele, ha rajta van az 5300-as pótos, akkor közel 19 tonna kerót lehet beletölteni. Mikor töltesz 19 tonna kerót egy Gripenbe vagy egy Alca-ba? Ja és a felderítőbe szemre úgy 30 centi széles filmet lehet befűzni, az az IMAX-nál vagy ötször szélesebb nyersanyag… :) „

10

Egyes bejegyzéseknél komoly viták alakulnak ki bizonyos dolgokról, melyek eldöntésére nem mindig van megfelelő nyilvános információ. November végén a radarok, a KOLS és a távolságmérők körül alakult ki hosszúra nyúló veszekedés, melynek lezárására Littlejohn olvasónk ezen javaslattal állt elő:
„A vitát eldöntendő, tallking kap a segge alá egy SU-3x-et, amin van KOLS is meg ágyú is, meg raketta is… Molni kap egy F15-öt csicsás radarral, meg néhány rakettával és ágyúval. Phoenix lesz a bíró egy Raptorban, a többiek kutató-mentenek…”

11

A repülőgép-fedélzeti radarok bekapcsolt állapotban nem épp egészségesen hatnak a látókörükben viszonylag közel lévő élő szervezetre. Littlejohn eképpen elemezte a különböző nemzetiségű radargyártást:
„Igaz, nem mindegy, hogy milyen radarral sütnek meg. Az orosztól piros leszel és puha, a jenkitől meg barna és ropogós…. Kíváncsi vagyok a kínai radarra….. Párol?”

12

A magyar UH-1 beszerzés kapcsán felvetődött a Huey nem épp csinos külleme.
„Tudom, ízlések és pofonok, de a Hueyre maximálisan igaz, amit pilótáktól hallottam: “A helikopter nem tud repülni, csak olyan ronda, hogy taszítja a föld” :-D „

13

Indiában havi rendszerességgel potyognak a repülőeszközök. Remek ráérzéssel vélekedett az indiai eseményekről Joe Smith olvasónk:
„Indiában még egy héliummal töltött lufi is lezuhanna… :D „

________

Ha a kommentrengetegben kutatva szembejönnének ehhez hasonló, megmosolyogtató mondatok, ragadjatok billentyűzetet és küldjétek el emailben a szerkesztoseg@htka.hu címre (a linkkel egyetemben)!

19 hozzászólás “Olvasói beszólások 2011”

  1. A radaros kommentrengetegnél szerintem más Littlejohn -os hozzászólás is ide jöhetne:
    „Én az egészből kb. annyit értek, hogy légibázis mellett nem jó fácánnak lenni. Először megsütnek radarral, majd megdarálnak hajtóművel, végül megesznek késsel, villával….. Maradok a nagy kék víznél :) :)”

  2. Mivel már sokszor láttam a gyűjtés során ezeket az idézeteket, sokadjára egyik sem tűnik olyan ütősnek (de pl a tavalyiakkal is ugyanaz volt a helyzet). Emiatt nyilván nem mérvadó a véleményem, de szerintem nincs nagy különbség a kettő színvonala között. Azért a tavalyi Liptai Claudiás kreálmány még sokadjára is megröhögtet :)

  3. Mint lelkes laikus, aktív olvasója vagyok az oldalnak – a cikkeknek és a kommenteknek egyaránt, habár kommentálni nem szoktam, mivel a színvonalat haditechnika szintjén én itt nem ütöm meg, de megtisztelve érzem magam, hogy legalább a humor szintjén igen:D

  4. Nyitott szemű jobb reggelt Mindegy kinek!
    Köszönöm, hogy néhány agymenésemről megemlékeztetek, jól esett! Jogdíjat több okból nem kérhetek: a szösszeneteket Ti ihlettétek, illetve haditechnikai képzetlenségemet álcázandó születtek. A helyzet olyan (már több évtizede), hogy humor nélkül sírni lehetne. Akkor inkább nevessünk!
    Nosza…… 2012..START!!!