|

Olvasói beszólások 2011

Az új esztendő első napján, a kevés alvás és egyéb tényezők miatt kissé szétfacsart Olvasóinknak jónak láttuk összegyűjteni 2011 legjobb beszólásait. Jó szórakozást! :)

1

2010 decemberében napvilágot látott képsorozatok, videók és információk ellenére sokan megkérdőjelezték a kínai ötödik generációs vadászbombázó, a Csengdu J-20 valódiságát, azonban a gép első felszállása számos kételkedőt meggyőzött. Az eseményt egyébként időjárási okok miatt egy ideig halasztgatták. Ennek kapcsán született a következő párbeszéd:

BGK szerint:
“Lefújták a mára tervezett felszállást a köd miatt.”

Littlejohn szerint:
“BGK…. Ez akkor lenne nagy szám, ha fordítva lenne. :-) :-) Lefújták a ködöt a felszállás miatt!!!! :D “

2

Az új minisztériumi javaslat szerint a Tubesre tervezett radarállomást a Medina község környékén lévő jelenleg is működő radarszázad területén építenék fel. Nos, ugye ez konkrétan sík terület, ami nem túl kedvező a radar hatótávolsága szempontjából.

Acepilot olvasónk eképp fakadt ki:
“Ekkora ökröket… A lehető legszarabb helyet választották!! Azon csodálkozom, hogy nem akarják elásni… :D “

3

Elromlott egy katonai műhold, irányítatlanul kering a Föld körül. Hogy mi a megoldás? Fishertől megtudtuk:
“Chuck Norris lerúgja, nincs mese…”

4

Az M16A2 nyugdíjba küldése kapcsán felmerült a Magyar Honvédség katonáinak fő lőfegyvertípusa, a Kalasnyikov és annak cseréje. Az orosz típust éltető hozzászólások után keserű, ámde realista komment érkezett Christől:
“Én elismerem a Kalasnyikov “munkásságát”, még mai napig szedik áldozataikat…”

5

Sokszor előkerül a marketingszövegekben egy-egy típus szupercirkáló-képessége, azonban nem mindegy, hogy milyen konfigurációval repül. Persze nem hátrány az sem, ha a gép cipel is valamit, az egyenlő összehasonlítás érdekében azonos fegyverterhelés és azonos magasság a minimum. Ezt egyes olvasóink néha elfelejtik, természetesen a többiek közül biztos akad valaki, aki erre figyelmeztet. Molnibalage eképpen reagált:
“Bármilyen képességnek akkor van értelme, ha harcászatilag értelmezhető. Ennyi erővel minden hajó tengeralattjáró, mert egyszer minimum képes a víz alá merülni…”

6

Az Egyesült Államokban egyre másra írják ki a tendereket, melyek egy-egy olyan eszköz kifejlesztésére irányulnak, mellyel több típust is fel tudnak váltani, lehetőleg a leváltott típusnál olcsóbb vagy hasonló darabáron. Egy ilyen után jegyezte meg Samoth álnevű olvasónk:
“Kíváncsian várom, mikor írják ki a tendert egy olyan eszközre, ami egyszerre váltja majd az UH-1-et, a C-5-öst, a CVN-eket, és SSBN-eket, meg a tábori rádiókat. Mindezt olyan darabáron, hogy üzemeltetési költségei egy csomag rágógumiéval vetekedjenek!”

7

A Szuhoj T-50 PAK FA (Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexuma) két repülőképes prototípusa 2011. november 3-án összesítve elérte a 100 felszállást. Puma. Pannon Puma olvasónk (némiképp cinikusan, de) így értékelte teljesítményüket:
“100 felszállás…nagy dolog….! Próbálnák úgy ahogy Magyarországon történik…..üzemanyag nélkül!”

8

Újból és újból felmerül a Gipen-szerződés lejárta utáni helyzet. A kérdés, hogy mi lesz a Gripenek sorsa, szinte mindennapos. Egyesek szerint újabb gépeket rendelünk a meglévők mellé, bár a mostani viszonyok miatt Littlejohn olvasónk eképpen fakadt ki egyszer:
“Venni még 14-et? Ha lejár a svéd szerződés, a Gripenek maguktól elmenekülnek innét….”

9

Továbbra sem csitulnak azok a vélemények, mely szerint újabb és újabb típusokkal kéne növelni a Magyar Honvédség erejét. Egyesek ilyenkor felmordulnak és (sokszor értelmetlen) veszekedésbe kezdenek, mások már fel sem veszik ezeket és fanyar poénnal visznek színt a hozzászólásokba. Hajtómű-tudorunk, Allesmor Obranna ezzel fakasztott mosolyra minket:
“MiG-25. Egyértelműen az kell nekünk. Moszkvában láttam repülni, állítom, hogy annak van vitán felül a legjobb hangja. Megjelenés se utolsó. És gondoljatok bele, ha rajta van az 5300-as pótos, akkor közel 19 tonna kerót lehet beletölteni. Mikor töltesz 19 tonna kerót egy Gripenbe vagy egy Alca-ba? Ja és a felderítőbe szemre úgy 30 centi széles filmet lehet befűzni, az az IMAX-nál vagy ötször szélesebb nyersanyag… :) “

10

Egyes bejegyzéseknél komoly viták alakulnak ki bizonyos dolgokról, melyek eldöntésére nem mindig van megfelelő nyilvános információ. November végén a radarok, a KOLS és a távolságmérők körül alakult ki hosszúra nyúló veszekedés, melynek lezárására Littlejohn olvasónk ezen javaslattal állt elő:
“A vitát eldöntendő, tallking kap a segge alá egy SU-3x-et, amin van KOLS is meg ágyú is, meg raketta is… Molni kap egy F15-öt csicsás radarral, meg néhány rakettával és ágyúval. Phoenix lesz a bíró egy Raptorban, a többiek kutató-mentenek…”

11

A repülőgép-fedélzeti radarok bekapcsolt állapotban nem épp egészségesen hatnak a látókörükben viszonylag közel lévő élő szervezetre. Littlejohn eképpen elemezte a különböző nemzetiségű radargyártást:
“Igaz, nem mindegy, hogy milyen radarral sütnek meg. Az orosztól piros leszel és puha, a jenkitől meg barna és ropogós…. Kíváncsi vagyok a kínai radarra….. Párol?”

12

A magyar UH-1 beszerzés kapcsán felvetődött a Huey nem épp csinos külleme.
“Tudom, ízlések és pofonok, de a Hueyre maximálisan igaz, amit pilótáktól hallottam: “A helikopter nem tud repülni, csak olyan ronda, hogy taszítja a föld” :-D “

13

Indiában havi rendszerességgel potyognak a repülőeszközök. Remek ráérzéssel vélekedett az indiai eseményekről Joe Smith olvasónk:
“Indiában még egy héliummal töltött lufi is lezuhanna… :D “

________

Ha a kommentrengetegben kutatva szembejönnének ehhez hasonló, megmosolyogtató mondatok, ragadjatok billentyűzetet és küldjétek el emailben a szerkesztoseg@htka.hu címre (a linkkel egyetemben)!

19 hozzászólás “Olvasói beszólások 2011”

  1. A radaros kommentrengetegnél szerintem más Littlejohn -os hozzászólás is ide jöhetne:
    “Én az egészből kb. annyit értek, hogy légibázis mellett nem jó fácánnak lenni. Először megsütnek radarral, majd megdarálnak hajtóművel, végül megesznek késsel, villával….. Maradok a nagy kék víznél :) :)”

  2. Mivel már sokszor láttam a gyűjtés során ezeket az idézeteket, sokadjára egyik sem tűnik olyan ütősnek (de pl a tavalyiakkal is ugyanaz volt a helyzet). Emiatt nyilván nem mérvadó a véleményem, de szerintem nincs nagy különbség a kettő színvonala között. Azért a tavalyi Liptai Claudiás kreálmány még sokadjára is megröhögtet :)

  3. Mint lelkes laikus, aktív olvasója vagyok az oldalnak – a cikkeknek és a kommenteknek egyaránt, habár kommentálni nem szoktam, mivel a színvonalat haditechnika szintjén én itt nem ütöm meg, de megtisztelve érzem magam, hogy legalább a humor szintjén igen:D

  4. Nyitott szemű jobb reggelt Mindegy kinek!
    Köszönöm, hogy néhány agymenésemről megemlékeztetek, jól esett! Jogdíjat több okból nem kérhetek: a szösszeneteket Ti ihlettétek, illetve haditechnikai képzetlenségemet álcázandó születtek. A helyzet olyan (már több évtizede), hogy humor nélkül sírni lehetne. Akkor inkább nevessünk!
    Nosza…… 2012..START!!!

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.