|

Küldetés teljesítve – Hazatértek a Gripenek Líbiából

Közel fél éves szolgálat után befejezték líbiai ténykedésüket a Svéd Légierő vadászbombázói. Nézzünk néhány adatot a bevetésekkel kapcsolatban!

A svéd parlament még március végén döntött arról, hogy 8 darab JAS-39C/D Gripen vadászbombázót, egy Tp 84/T tankert (C-130 Herculest) és egy S102 felderítő gépet vezényelt Líbiába. A svéd kontingens pilótái egy kisebb baki után április 7-én kezdték meg a szoktatórepüléseket, majd másnap már az észak-afrikai ország felett teljesítettek felderítő és légtérbiztosító bevetéseket. Az első, FL 01 jelzésű egységet július végén váltotta az FL 02, mely már csak öt géppel végezte feladatát, egészen október 24-éig.

Fotó: Svéd Fegyveres Erők ,

A közel féléves szolgálat alatt 650 bevetést teljesítettek, 2000 repült órát gyűjtöttek és 150 000 képet készítettek a felderítőkonténerekkel. A szicíliai Singonella bázison 140 fős kontingens segítette az 5 pilóta munkáját, akik a napokban hazatértek, a földi személyzet ma kezdi meg a hazatelepülést, a tervek szerint legkésőbb vasárnapig visszaérnek Svédországba.

12 hozzászólás “Küldetés teljesítve – Hazatértek a Gripenek Líbiából”

  1. Azt azért ne felejtsük el hogy csak felderítést végeztek a svédek.

    Hogy a svédeknek miért volt erre szüksége? A hazai ipar támogatása? (gripen képességeinek bizonyítása valós körülmények között több megrendelés reményében) Vagy az alakuló új világrendben a svédek rájöttek hogy a semlegességre már nincs szükségük vagy nincs rá pénz?
    Majd kiderül.