|

Líbiába mennek a Gripenek!

Tegnap érkezett a bejelentés a svéd védelmi minisztérium részéről, hogy a koalíciós erőkhöz csatlakozván mégis részt vesznek a líbiai hadműveletben.

Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök bejelentése szerint a NATO kérte fel őket a koalíciós feladatban történő részvételre, melyre reagálva 8 darab JAS-39C/D Gripen vadászbombázót és egy C-130 Herculest küldenek Líbiába, de szükségük lesz felderítőre és légi-utántöltőre is. Mivel a Svéd Légierő tankerrel nem rendelkezik, ezért utóbbit a NATO tankerflottáját használhatják erre a feladatra. A felderítés érdekes kérdés, de egyelőre nem tudni, hogy küldenek-e AEW vagy SIGINT típust Líbia fölé.

A svéd repülőgépek az Északi Harccsoport (Nordic Battlegroup) kötelékében érkeznek Líbiába, ahol azonban csak légtérvédelmet láthatnak el, a szárazföldi csapatok támadása semmilyen formában nem engedélyezett számukra.

Időközben az Egyesült Arab Emirátusok is beadta a derekát, de az előre beígért 24 gép helyett csak 6 darab F-16E/F és 6 darab Mirage 2000-9 vadászbombázó érkezett március 27-én Olaszországba, hogy onnan felszállva részt vegyen a líbiai hadműveletben.

Ezzel a döntéssel egyébként a jelenleg folyó (vadászbombázók beszerzését célzó) tenderek minden típusa bemutatkozik/bemutatkozott Líbiában, kivéve a MiG-35-öst, de Oroszország érthető módon nem kíván egy fegyveres összecsapásban a NATO és az Egyesült Államok mellé állni.

15 hozzászólás “Líbiába mennek a Gripenek!”

  1. Valaki homályosítson fel legyen szíves, hogyha a szárazföldi csapatok támadása nem megengedett, akkor mit fognak csinálni? Felderítésre van jobb alternatíva nem? Vadász feladat meg minek, nincs mi ellen.

    Amúgy gyönyörű egy gép ez a Gripen, mindig is tetszett, de mikor élőben láttam Kecskeméten, hát…a „legjobb”. :)

  2. Kis kiegeszites: A svedeknek van tankeruk, es ki is megy a gepek itatasara:

    „Insatsen kommer sannolikt att utgöras av högst åtta Jas Gripen, ett transportflygplan 84 (tp 84 Hercules) för lufttankning och ett spaningsplan.”

    kulcsszo: Hercules for lufttanking

    http://www.forsa varsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/Forsvarsmakten-planerar-for-flyginsats-i-Libyen/

    itt a kep is (bar regebbi)

    http://weapons.technology.youngester.com/2009/11/swedish-jas-39-gripen-carry-out-first.html

  3. Ez kicsit fura, legalábbis nekem… Kicsit egyedi mód a tenderen szereplő gépek képességeinek bemutatás, hogy bombázuk a lehetséges megrendelő ország területét, illetve az ott lévő célpontokat…
    Ami „babér” itt termet azt a Rafale már le aratta, itt még egy potya győzelem már nem nagyon lesz!
    Legalább elmondhatják, hogy volt háborús övezetben és van vele tapasztalat. Ennyi…