|

Milliárdokat invesztál Japán az ATD-X projektbe

Japán 5. generációs harci repülőgép-programjáról első ízben mintegy négy évvel ezelőtt, 2007-ben hallhattunk először. Ekkor néhány konkrét adat is nyilvánosságra került, a leendő prototípus első repüléseként pedig a 2014-es költségvetési évet jelölték meg az illetékesek. Azóta nagyrészt csönd van ez ügyben, ami érthető, hiszen Japán a közelmúltig erősen pedálozott az F-22 megvásárlásáért, amiből végül nem lett semmi. Később felmerült az F-35 rendszeresítése is, amivel nemrégiben ismét megkörnyékezte a helyi vezetést a Lockheed Martin.

Most viszont kiderült, hogy a 2007-es információk jelentékeny része igaznak bizonyult, a tervekkel pedig nem hagytak fel. A japán kormány minapi bejelentése szerint a folyó pénzügyi évben 7,9 milliárd jen (102,8 millió dollár) ráfordítással pörgetik majd fel a Mitsubishi Heavy Industries fővállalkozásában létrehozott ATD-X programot. A Védelmi Minisztérium közleménye szerint ebből a pénzből jut majd a szükséges új technológiák kutatás-fejlesztésére, illetve egy repülőképes prototípus elkészítésére is. Utóbbinak az állami kívánalmak szerint 2014-ben kell első ízben levegőbe emelkednie, ám a gyártó szerint ezt legkorábban 2017-ben tudják garantálni.
Ezzel együtt szintén megerősítést nyert, hogy a prototípusban ugyancsak hazai gyártású hajtómű düböröghet majd, melyet az Ishikawajima-Harima Heavy Industries készít XF5-1 néven.

Az ATD-X-ről elérhető egyik legelterjedtebb grafika| Forrás: Asian Defence ,

Azonban, még mielőtt bárki messzemenő következtetések levonásába bocsátkozna, a japán honvédelmi tárca felhívta a figyelmet rá, hogy az ATD-X program célja pusztán egy technológiai demonstrátor létrehozása. Ezzel a nagy manőverező-képesség és az alacsony észlelhetőség együttes lehetőségét vizsgálják majd, a Mitsubishi is ennek fényében végzi munkáját. Ezzel az elvvel van összhangban az a tény is, hogy a majdani repülőgépből hiányozni fog úgy a fegyverzet, mint bármilyen modern elektronikus hadviselési rendszer. Annyit viszont csöndben hozzátett a Védelmi Minisztérium is, hogy amennyiben a projekt sikeresnek bizonyul, nem zárkóznak el attól, hogy az ATD-X bázisán létrehozzák a JASDF leendő első vonalbeli, 5. generációs vadászbombázóját.

31 hozzászólás “Milliárdokat invesztál Japán az ATD-X projektbe”

  1. Nagyoooooon jóóóó döntés ! Most az USA-nak mégis fel kellene ajánlania az F-22-őt ! Ha nem………hát akkor…

    Azt úgy elmondanád, hogy miért? Jelenleg ott tartunk, hogy avionika terén az F-35 itt-ott már korszerűbb lesz, mint az F-22. Költségvetési szempontok miatt hosszútávon az egyedi F-22 avionika feladása a cél, írt is erről már a HTKA, tenderezetés is megindult már. Egyszerűen finanszírozhatatlan egy 183 gépes flotta önálló fejlesztése egy 2-3 ezer gépes – még, ha van butított export válozat is – F-35 flotta terméktámogatással szemben is. Sőt, úgy mégis milyen üzlet egy ekkora flottát támogatni, mikor az LM-nak pénzügyileg sokkal jobb az F-35.

    Amúgy meg nem lehet felajánlani azt, ami már nincs. Az F-22 gyártósor egyszes részeit már szédszetdék vagy éppen most kezdik. Az utolsó szerkezetkész gépeket mostanában tolják ki.

    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1074537255&no=55595

    És, ha nem, akkor mi? F-35 vétel most is megtörténhez.

    A hírből meg lejön az, hogy mennyire komoly a dolog. 100 millió dolláros felpörgetés? Vadászgép fejlesztés terén ez aprópénz. Ez a hír inkább azt erősíti meg bennem, hogy ez komolytalan vagy nagyon nem kapkodják el…

    Kis túlzással minden egyes apró cseprő gond és csúszás ekkora költségnövekedést okoz egy programban. Mégy egy minimál költségvetéses 10 milliárdos fejlesztés esetén is 1%-ról beszélnük. Az F-22 fejlesztéses volt 40 milliárd. Legjobb esteben is 2000-2005 körüli dollárár folyamon. No, ehhez tessék mérni a 100 milliót. Vicc. Büfépénz… :)

  2. Molni
    „A Védelmi Minisztérium közleménye szerint ebből a pénzből jut majd a szükséges új technológiák kutatás-fejlesztésére, illetve egy repülőképes prototípus elkészítésére is. ” + „Ezzel az elvvel van összhangban az a tény is, hogy a majdani repülőgépből hiányozni fog úgy a fegyverzet, mint bármilyen modern elektronikus hadviselési rendszer.” (ami azért lecsökkenti az árat)
    És ez a pénz a program méretéhez képest azért nem aprópénz Japán oldalak szerint 39400000000 ¥ a költségvetés (igaz a hajtómű nélkül)
    Dél Koreai oldalak szerint 46600000000¥ a teljes.

  3. Puma. Pannon Puma

    „Amúgy meg nem lehet felajánlani azt, ami már nincs. Az F-22 gyártósor egyszes részeit már szédszetdék vagy éppen most kezdik. Az utolsó szerkezetkész gépeket mostanában tolják ki. ”

    A szétszedés nem jelent megsemmisítést, ők ennél gyakorlatiasabbak !

    A japán gép sem kerülhet többe mint az F-35 és akkor nincs ” kiszolgáltatva ” más államnak, ráadásul ott van a fejlesztés okozta technikai-technológia tapasztalat és háttér.

    Az F-22-ről nagyon keveset tudunk, meredek kijelentés állítani,hogy az F-35 máris többet tud.

    A 100 millió tényleg vicc, lehet,hogy elírás történt….

    Japánokat nagyon bántotta,hogy mint hű szövetséges nem kapott F-22-ket.
    Nem mindig a gazdasági számítások döntenek, vannak egyéb másoknak fontosabb tényezők is !

  4. A szétszedés nem jelent megsemmisítést, ők ennél gyakorlatiasabbak !

    Az azon dolgozó mérnököket már máshova rakják át, újra összerakni az egészet sok sok $. Már nincs értelme az F-22 exportnak, ez a hajó már elment.

    Az F-22-ről nagyon keveset tudunk, meredek kijelentés állítani,hogy az F-35 máris többet tud.

    Egyes képességeket eleve nem szántak az F-22-be. Nem meredek, ez már gyakorlatilag tény. A közön avionikai fejlesztésnél éppen az a bibi, hogy a két gép között hol húzzad meg a közös szintet. Mert az, hogy mindkét gép minden területen levő max. értékét hozzák ki az annyi dolcsi lenne, hogy attól ma minden szenátor helyből agyvérzést kapna.

  5. Puma. Pannon Puma

    Robert Gates állíttatta le az F-22 gyártását 2009-ben. Pár hónap múlva Kínába látogatott. Kína pedig a látogatása előtt pár nappal bemutatta lopakodó gépét !
    E ” gesztus ” nagy pofon volt az USA-nak, de inkább Gates miniszternek.
    Azóta is zajlik a harc a háttérben, érdemes volt-e leállítani a gépek gyártását. E munka lassan zajlik, bíznak abban,hogy Gates után ismét megindulhat a gyártás.

    Ezt segíti az a tény, hogy már a japán lenne az 5. lopakodó gép és bár az F-35 fejlesztéséről döntöttek egyre többen bizonytalanodtak el abban, ez a gép megállná-e a helyét a többi ország fejlesztéseivel szemben.

    Szóval a téma még nem lefutott, ebben Japánnak is szerepe lehet.

  6. Robert Gates állíttatta le az F-22 gyártását 2009-ben. Pár hónap múlva Kínába látogatott. Kína pedig a látogatása előtt pár nappal bemutatta lopakodó gépét !

    Időrendi problémát érzek. A kínai gépet nem 2010 tavaszán tolták ki? Gates miért tartotta volna titokban a kínai gép létezését…?

    Az F-22 gyártás újraindításának semmiféle realitása nincs szerintem.

  7. Továbbra is azt gondolom néhány fórumozónál az igeidőkel van egy kis probléma.

    Volt,Van= F-22
    Most indul=F-35
    Lesz= pak-fa, j-20
    Majd lesz Atd-x

    Az F-22 újra indításával kapcsolatban én úgy gondolom ,hogy bármikor újra indítható.Nem a szemétbe dobták a terveket,hanem félre tették.
    Kerékpározni megtanulni nehezebb mint 5 év után felülni rá ismét tekerni.Ilyen ismeretanyagot egyszerűen nem pazarolhat(ott)el az USA.

  8. A J-20 2011.jan 11-én 12:50 kor repült elöszőr. Ekkor volt az amcsi miniszteri látogatás is!

    Az F-22-t újra elkezdeni gyártani nem lehetetlen, csak idő és pénz kell hozzá. És ha szükséges meg lehet tenni, ha akarják. Egyenlőre nemakarják! PONT! A megszorítások miatt pénzük se lenne rá, hacsak nem máshonnan vonnák el.

  9. Kerékpározni megtanulni nehezebb mint 5 év után felülni rá ismét tekerni.Ilyen ismeretanyagot egyszerűen nem pazarolhat(ott)el az USA.

    Az NCTR célazonosítás képességét és könyvtár karabantartását mégis hagyták félig lerohadni a Hidegháború után…
    (Zordtól hallottam.)

    Az F-22 gyártás újraindítása kapcsán emlélet és gyakorlat van messze egymástól. Ma is lehetne sorozatban viking hajókat gyártani. Igény van rá? Gyártósor van rá? PÉNZ van rá? :)

  10. Puma. Pannon Puma

    ” Időrendi problémát érzek. A kínai gépet nem 2010 tavaszán tolták ki? Gates miért tartotta volna titokban a kínai gép létezését…?

    Az F-22 gyártás újraindításának semmiféle realitása nincs szerintem. ”

    Nincs időrendi gond, a gyártást 2009-ben állították le, a kínaiak 2010 tavaszán mutatták be 5. generációs gépüket, pár nappal Gates kínai látogatása előtt.

    Persze nem tudhatjuk mivel érvelt Gates, talán a pénzügyi nehézségekkel, talán azzal,hogy majd egy évtizedig nincs hasonló kategóriáju gép, talán az F-35 fejleszthetőségével és nagy számával.

    Itt senki sem tud biztosat, de ismerve az amcsik gyakorlatiasságát biztos vagyok abban,hogy a gyártósort szétszedve is megőrzik még egy darabig.

    / az F-35 lassan annyiba kerül mint az F-22 /

    Mire alapozod a két gép elektronikai ekvivalenciáját ? Ezekről szinte semmi komoly adat nem szivárgott ki !

  11. Az F-22 gyártás újraindítása kapcsán emlélet és gyakorlat van messze egymástól. Ma is lehetne sorozatban viking hajókat gyártani. Igény van rá? Gyártósor van rá? PÉNZ van rá? :)

    Nem arról beszélek,hogy akarnak-e most vagy sem!
    Arról fejtettem ki a véleményemet,hogy ha pénz van akkor akarat is lesz ha van pénz és akarat akkor lesz gyártósor is.Ma a világon nagyon kevés ország gondolkodhat így.

  12. Ha az USN kitalálná, hogy wiking hajókat akar magának, akkor szerintem 1 év múlva már napi 30 hajós mennyiségnél tartanának XD

    Komolyra fordítva a szót: ha az USA-nak tényleg szüksége lenne f-22-esekre még, akkor simán újra indítanák a gyártósorokat…

  13. Nincs időrendi gond, a gyártást 2009-ben állították le, a kínaiak 2010 tavaszán mutatták be 5. generációs gépüket, pár nappal Gates kínai látogatása előtt.

    A gyártást még most sem állították le, lásd fent. Most fut ki. 2009-ben még egyáltalán nem állt a gyártósor egyetlen főbb eleme ami a kezdeti gyártáshoz kell. Legalábbis tudotommmal.

    http://www.f-16.net/aircraft-database/F-22/serials-and-inventory/

    Sajnos ez hiányos, de fent linkeltem azt, hogy még most sem adták át az összs gépet…

    Persze nem tudhatjuk mivel érvelt Gates, talán a pénzügyi nehézségekkel, talán azzal,hogy majd egy évtizedig nincs hasonló kategóriáju gép, talán az F-35 fejleszthetőségével és nagy számával.

    Mire alapozod a két gép elektronikai ekvivalenciáját ? Ezekről szinte semmi komoly adat nem szivárgott ki !

    A gép árából. Alapból F-16C avinikát kapott volna. Most meg körökörs szenzorok, videókamerkép vetítés, új radar, stb. A gép pontosan azért lett F-22 árú, mert olyan szintű vagy jobb elektronikát rakta bele. Az F-35 alaból egy lopakodó F-16-nak készült. Ma már régen túl van azon a szinten…

  14. Kezdjük ott hogy a RAPTOR gyártosorát nem vágják szét hanem elteszik késöbbre erre leginkább pénzügyi de más magyarázotok is vannak de itt van egy hír a szállításokról az útolsó idén decemberben esedékes.

    https://htka.hu/2011/07/12/szunetel-a-raptor-szallitas/

    1. Nincs jelenleg olyan repülőgép ami veszélyeztetné a pozícióját
    (bár az útóbbi idők történései miatt nem sokáig lesz kihivó nélkül PAK-FA,J-20 bár NEM TUDJUK hogy ezek a gépek jobbak lesznek-e vagy roszabbak nála.

    2.Jó formán csak egy feladatú mivel „Légifőlény Vadásznak” készült,de integráltak hozzá GBU bombákat de a mai világban egy tisztán egy feladatú tipus amit nem is exportálnak sehova ilyen kis mennyiségben főleg úgy hogy ott az F-35 nem sok jóval néz szemben a jövőben.

    Ezek akkor változhatnak ha kifejlesztik egy újabb alfaját amit lehet exportálni és teljes egészében több feladatú mint pl az F-15E

    Mivel ott az F-35 és a Strike Eaglek is minimum 2040ig szolgálnak
    nem beszélve a tavaly beindított 6.Generációs programot nem sok esély lesz arra hogy a Raptort valaha is gyártsák így kiérdemelte úgyan hogy ő lett az 5 generáció és egy új kor legkifinomultabb fegyvere a 187db legyártott példányával az útobbi 20 év legkisebb darabszámban gyártott gépe lett.

    Igaz a Rafaleból is ennyit gyártanak de ott még fent áll az export lehetősége nembeszélve a többiekről a MIG-35 nem keverem ide mert nem új gép hanem csak egy feltuningolt 29es.

    Ha meg nézük a generációs ugrásokat mindig a páratlan számuak az úttörök de még is ezek véreznek ki leghamarabb lásd pl

    1.generációs vadászok hiába lépték át a hangsebeséget 10év sem telt el és jött a 2.genáráció itt finomítottak a dolgokon nem hiába repülnek még mindig a világban nagy számban igaz korszerüsítéssel.
    Ugyan így volt a 3 generációnál is ahol megint fejlődtek de ezek a gépek is szinte már eltüntek és a 4.generációsok vették át a helyüket amik együt üzemelnek majd az 5.generációval
    Nem tudjuk hogy az 5.generáció meddig birja de szerintem a 6.generációnál csúcsosodnak ki igazán az itt elért fejlesztések és azok lesznek a sikeresebbek de ez meg a jövő zenéje.

  15. Az amcsik tavaly elkezdtek a 6.generacios projektet.Abbol kb 2030 ra lesz prototipus es kb 2040 re allhatnak fel a repuloezredek.2040 re tehat lehet az USA nak es valjuk be lesz is nekik 6. generacios vadaszuk.A kinaiak meg csak most tesztelgetik az elso prototipusukat ami annyit tesz hogy 2020 korul fog szolgalatba allni illetve akkor fogjak elkezdeni gyartani nagyobb darabszamban.Ugyanez igaz a PAK FA ra is.Akkorra viszont mar sok orszagban hadrendben lesz az F-35.Tehat a totalis legifoleny az oroszok es kinaiak elleneben mindig ott lesz,illetve az amcsik mindig egy lepessel a tobbiek elott fognak jarni.Amikor a kinaiak meg a ruszkik majd elkezdik a probarepuleseket a majdani 6.gen gepeikkel addigra az USA nak mar rendszerben lesz tomegevel,illetve a szovetseges orszagok legierejeben is bevezetesre kerul egy exportvaltozat.Az az egy lepes az mindig ott lesz az amcsik illetve europai szovetsegeseik javara az oroszok es kinaiak elott.

  16. „Az az egy lepes az mindig ott lesz az amcsik illetve europai szovetsegeseik javara”

    Pesze pesze, szép és jónak hangzik mind ez .
    Csak nehogy addigra a nagy uniós zászlóba benne legyen a török félhold .

    Persze nem tartozik ide, de a néphülyítés megy ezerrel a pc játék iparban is pl a mostani modern warfare 3 történetét elolvastam hogy miről fog szólni hát komoiylan mondom azt hittem hogy a szoba közepére szarok amikor csak olvasom hogy : „az orosz ittas vezetők a virágzó nyugatra fenik a fogukat”

  17. Addig még bármi történhet!
    – kipusztíja saját magát az emberiség (lakhatatlanná tesszük a földet, atomháború, stb…)
    – Eltalálja planétánkat egy meteor
    – Sorban összeomlanak a gazdaságok és politikai rendszerek

    A jövő kiszámíthatatlan. Tervezni lehet, de semmi sem garantálja, hogy úgy is lesz.

    Pl. mit fog tenni az usa ha nem tudja megfékezni a folyamatosan növekvő adósságát? Havi 125 milliárt az nagyon sok pénz! Egy idő után kezelhetetlen lesz, ha nem tesznek valamit. Ha pedig bedől a dolcsi nem lesz 6. gen gép az tuti!
    Vagy mit tesz majd kína, ha gondot fog okozni a túlnépesedésük esetleg a környezet szennyezés vagy a már most is jelentkező ívóvíz hiány, vagy az élelmiszer hiány? Akkor ott is majd a 6. gen gépre fognak inkább koncentrálni?
    Sokhelyen sok a ha. Inkább várjuk ki mi lesz.

  18. A hozzaszolasom lenyege az az hogy mindegy hogy mi tortenik tortent eddig a vilagtortenelemben a VH-k ota,gazdasagi valsag ide vagy oda,haboruk Vietnamban,az obolben,hideghaboru stb.stb az az egy lepes az eddig is ott volt es ezentul is meglesz az amcsik meg a nyugati szovetsegesek javara.Es ez boritekolhato fuggetlenul attol hogy milyen a gazdasagi meg politikai helyzet.Hogy mit tesz majd Kina ha tulnepesednek??Mar tulnepesedtek!!Mit csinalnak az ellen??Az egy kolykos rendszert tamogatjak.Kornyezetszennyezes??Hat az naluk mar most is igencsak jelen van!!Hatassal van ez az orszag fegyverkezesere??Nemigazan.Elelmiszerhiany???Azoknak a java resze most is ehezik.Erdekli oket??Nem.Lenyegtelen hogy mi tortenik,tortent eddig a vilagban a fegyverkezes gazdasagi valsag,kornyezetszennyezes stb.ide vagy oda ellenere latjuk hogy egyes orszagok milyen utemben fegyverkeznek.
    Majd meglatjuk ebben egyetertunk!

  19. „Ezt a 6. generációzást hagyjuk már. A nemrég felszállt X akárhányas a pilótás gépek több funciójának kiváltására totálisan alkalmatlan lesz. Az “csak” egy újfajta UACV lesz, de sok köze nincs a full extrás multirole gépekhez”

    Ezt pont te mondod amikor veled beszéltük pár hónapja az új 6 Generációról amit a Boeing kezdett el fejleszteni F/A-XX néven és semmi köze sincs az UCAVkhoz hanem egy teljesen új több feladatú vadászgép.

    https://htka.hu/2010/11/07/tamad-a-6-generacio/

    http://en.wikipedia.org/wiki/F/A-XX

    http://weapons.technology.youngester.com/2010/05/6th-generation-fighter-boeing-fa-xx-on.html

  20. Tagnap néztem az SG haditechnikai oldalt és volt ott egy kép miszerint Japán rephordozót is akar .
    Ez mennyire valószínű?
    Lesz már heli hordozó rephordozó de még az is lehet hogy saját 5 gen gépük is lesz .
    Na ehez jön még a saját BVR Rakéta fejlesztése aminek hatótávja 120 km
    Ja !és még tankot sem kell más országtól vásárolnia
    Miért akarja magát ennyire függetleníteni az USA-tól ?