|

Új Lockheed-mézesmadzag Japánnak

Legutóbb márciusban volt alkalmunk írni a japán katonai repülés jövőjéről, mely fölött jelenleg baljóslatú sötét fellegek gyülekeznek. Mint ismeretes, a három éve még az F-22 Raptor megvásárlásának jogáért küzdő szigetország mára már megelégedne egy 4+ generációs vadászbombázóval is, csak kerüljön már végre sor a kiválasztására. Annak ellenére ugyanis, hogy az ország pénzügyi helyzetét a közelmúlt sajnálatos természeti katasztrófái alaposan meggyengítették, még mindig elkötelezettek a légierő egyre sürgetőbb modernizációja mellett.

Az elméletben hamarosan startoló japán tender pályázói a nemzetközi beszerzési versenyek megszokott indulói lesznek: a Boeing F/A-18E/F Super Hornet (vagy annak helyi igények szerint kialakított újabb változata) és F-15SE Silent Eagle, az európai Eurofighter Typhoon és a mezőny egyetlen 5. generációs típusa, a Lockheed Martin F-35 Lightning II. A kiválasztási procedúra során minden bizonnyal fontos tényező lesz, hogy a felek milyen mértékű technológiai transzferre lennének hajlandók, ami rendkívül fontos a repülőgépiparát megőrizni kívánó Japán számára. Ezt a Lockheed nagyon hamar felismerte, s a legújabb hírek szerint megfontolandó ajánlatot tett a felkelő nap országa számára.

John Balderston, a cég japán F-35-reklámkampányának vezetője szerint a Lockheed Martin az F-35 győzelme esetén szíves örömest átadná a típus teljes műszaki és előállítási dokumentációját, sőt, a gyártás jelentős részét Japánban végezné számos helyi cég bevonásával. Ezzel Japán olyan lehetőséghez jutna, melynek segítségével komoly tapasztalatokat szerezhet az 5. generációs katonai repülőgépek gyártásában, aminek köszönhetően könnyebben elindíthatná saját programját. A Lockheed bízik abban, hogy 2016-ig sikerül megállapodni minden részletről a japán védelmi minisztériummal, és legkésőbb 2017-ben elindítani a helyi termelést.

Az F-35A második sorozatgyártott példánya. A japán jövő? |Fotó: Lockheed Martin ,

„Pontosan tudjuk, hogy milyen fontos a japán honvédelmi doktrínában a nemzeti hadiipar, ezen belül is a repülőgépgyártás magas szinten tartása. Szívesen közreműködnénk abban, hogy az ország képes legyen saját maga számára egy 5. generációs vadászbombázó előállítására.” – mondta Balderston a Reuters ügynökségnek egy tokiói interjúban. „Biztosak vagyunk benne, hogy az ajánlatunk megfelel a japán védelmi minisztérium követelményeinek.”

Az ajánlat már csak azért is kecsegtető, mivel a Mitsubishi F-2 gyártásának befejeztével Japánban egy ideig nem fognak több harci repülőgépet előállítani (egyéb katonai típusokat viszont igen), azonban a helyi vezetés szeretné elkerülni annak a lehetőségét, hogy pár év alatt leépüljön az ilyen jellegű kapacitásuk. Az F-35 gyártási jogának megszerzésével pedig két legyet ütnének egy csapásra: nemcsak életben tartanák az iparágat, hanem szintet is lépnének. Ez utóbbit a többi pályázó nem, vagy csak részlegesen tudná szavatolni, mivel annak ellenére, hogy az ő típusaik is rendelkeznek a Lightning II tulajdonságainak egy részével, mégis csak a 4. generációt erősítik.

24 hozzászólás “Új Lockheed-mézesmadzag Japánnak”

  1. Ezt az ajanlatot valoban nehez iberelni’

    Ami az en csoromet piszkalja hogy vajon milyen kepesseg leht az oka annak hogy amig az F-22 semmi penzert nem adjak el addig az F-35 ot elso boffentesre komplett gyartasi doksival atadnak ?

  2. Még japánnak is hamarabb lesz 5 gen gépe mint a németeknek .
    Bár ahol a nemzet érdeke a legfontosabb .
    A rothadó Európának meg már minek .
    jó teszik a japánok, megszerzik tapasztalatot szereznek vele és majd maguk is előállítanak egy újat így nem kerülnek függőségbe csak úgy mint a törökök is .

  3. Suylid

    Az európai gazdaság össze omlóban van .Még a meglévő gépet is leépítik
    180-ról 140-re csökkentették a gépeket miközben további leépítések várhatóak majd .(A németeknél )

    „nem kerülnek függőségbe csak úgy mint a törökök is ”
    erre értetted ?
    2020-ra ígérnek is egy 5 gen gépet a törökök.

    Azt viszont én sem értem hogy mért nem adják el az F-22 Raptort .

  4. Kizárt ,hogy ezt a közeljövőbe meglépik.A gazdaságuk nem áll most úgy és van más helye is annak a pénznek .
    Nincs adat arról hogy hány gép heli és egyébe eszköz veszett oda a természeti katasztrófában?

  5. Puma. Pannon Puma

    Az ajánlat tényleg mézes – mázos, ha a forráskódokat is átadják akkor Japánnak nem éri meg saját 5. generációs gépet fejleszteni.

    ( vagy félreteszi büszkeségét és beszáll a Dél-Koreai gép fejlesztésébe )

    Ha Kínának már van hasonló kategóriájú vadászgépe, akkor Japánnak is lesz !

    Oszt’ Európának már van 5. generációs gépe, a T-50 ! !

  6. Kétségtelen, hogy nagyon csábító ajánlat, de mondhatni egy kicsit megkésve és egyáltalán nem a legjobb időben tette ezt az LM. Vitathatatlanok az előnyei, ahogy Aim leírta, s ilyenkor jön az a bizonyos DE:
    Azt a pénzt, amit ebbe a programba fektetnének, jelenleg kis millió egy helyre eltudnák költeni. Már a dátumok is gondolkodásra adnak okot: 2016-megegyezés, rá egy évre már termelés. Ennyit említ. Első egység felállása, hadrafoghatóság?
    Az is nagy kérdés, hogy a Phantomok meddig bírják még? Sajnos ezek sem örök életűek és már BVR-ben sincsenek a topon, egy klasszikus dogfight-ban pedig egyensen hátrányban vannak a SZU-27 és klónjaival szemben. Igen vannak F-15-sök, de azok sem mai „gyerekek” már. Nem lepődnék meg, ha hasonló cikk jelenne meg, mint pár héttel ezelőtt az izraeli F-15-ös pótlással kapcsolatban. Vennének 20-30 „jobb” állapotú gépet és azzal kibekkelnék valahogy amíg lesz elegendő összegük a Lightningra. Ez egy köztes megoldás lehetne. Akkor érdemes most egy 4++-os gépre benevezni, ha csak – viszonylag – kisszámú F-35-öt rendszeresítenének és kellen egy „igásló” a kiöregedő Phantomom és F-15 helyére, de ez megint csak logisztikai gondokat vonna maga után, és ez különben sem lenne ésszerű. Nem könnyű döntés, főleg, hogy az újjáépítés terhe Damoklész kardjaként lebeg felettük…

  7. Puma. Pannon Puma

    ” Hát végül is……… Elgondolkodtam azon, ha a németek beszálltak volna (beszállnának) milyen cucc kerekedne belőle. ”

    Én is eljátszottam már e gondolattal. Csodálkozom is,hogy nem csinálnak közös 5. genis gépet. De az USA ebben is jól megosztotta Európát, meg a közös fejlesztések mindig nagyon-nagyon elhúzódtak.

    Németország képes is lenne egy ilyen fejlesztésre.

    A franciák, svédek biztosan támogatnák mert ők már tudják : ..” egyedül nem megy „….

  8. Én el tudok képzelni egy olyan scenariot is (pusztán konspirációs alapokon), hogy Európa nem hülye, hanem nagyon is okos. (de idiótán hangzik) Valóban nincs toppon senki, most vitatkozhatunk, hogy összedől-nem dől össze, lényegtelen. Elég megnézni, hogy a fegyverkezések igencsak a leépítés kategóriában mozognak. Tehát a lényeg, hogy most ők köszönik szépen kihagyják a csilliós összegért összerakott 5. gen gépet. Ahogy Molni is mondta, van akkora 4+-os flotta, hogy túl sok ellenség ne akarja még 10-20 évig megtámadni. Tehát van idejük dönteni, hogy vagy kapkodva, F35-re építve összepakolnak egy sajátot, vagy szépen csinálnak maguknak egy Phantom rayt, vagy legyen bármi a 6. generáció. (na most essetek nekem, hogy mondhatok olyat, hogy a porbafingó európaiak majd Phantom rayt csinálnak… :) )

  9. @Fisher

    Mivel alig 20 év alatt a koncepciótól sikerült eljutni egy 4+ gép rendszerbeállításáig – EF és Rafi – én úgy látom, hogy Európában lehet, hogy már vadászgépfejlesztés sem lesz. Új gépre nincs igény, mire lesz, addigra nyugdíjba megy az, aki értett ehhez…

    A 4. generáció fejlesztésének elkezdésével is 10-15 évet csúsztak, 5. genbe bele sem fogtak. Ezek után legyen bármi is majd a 6. gen – már, ha értelmezhető lesz ilyen kategória – Európa képtelen lesz önerőből megcsinálni. Amennyiben igen, akkor cirka 20 éves lemaradásban.

    Egyébként nem is biztos, hogy igény lesz erre. Azt, hogy a fejlett adatátviteli rendszerekkel mit lehet a stealth ellen tenni, az még vagy a jövő zenéje, vagy már most is titkolják.

    A Gripen adatátviteli rendszere a mendemondák szerint képes a besugárzásjelző adataival kiháromszögelni a besugárzót. Ez SEAD képességhez is jó, de lényegében MCG kidolgozáhos is lehet alap. Tehát semmilyen radarkisugrázás nem kell ahhoz, hogy csak a rövid tűzvezetéshez felkapcsolt radar alapján odapörkölj az ellennek.

    A másik az, hogy a stealth gépeket lehet estleg megfektetni azzal, hogy a radarokat kötöd úgymond hálózatba. A stelth lényege az, hogy ne a kibocsátó felé verjen vissza. Tehát lehet, hogy egy másik kiugárzóról egy másik vevő nagyon is tisztességes visszhangot foghat. Apró bibi, hogy ehhez jó sok 4++ gép kell. Ez csak addig működőképes, amíg az igen modern 4++ gépek számottevő fölényben vannak az ellen 4++ ÉS 4. gen gépei felett…

  10. Veér István

    molnibalage:

    egyértelmű, hogy ha nem lesz atomháború/világvége/etc. akkor lesz 6. generáció, van értelme az elnevezésnek. Amiket írtál, valóban érdekes dolgok, pl Irán, és az USA is foglalkozik olyan passzív radarok fejlesztésével, amik pl. a polgári rádióadók jeleinek a visszaverődéséből próbálnak dolgozni, ami szintén hálózati alapon lehet csak megoldani. Emellett az irány mellett, amit vázoltál, úgy vélem, hogy jelenlegi trend az ember nélküli gépeké (nem feltétlen autonóm) illetve az űrhadviselésé (ami ugyan gyerekcipőben jár… de efene tudja, lehet, hogy a 6.gen az lesz, hisz az 5. gen gépeket is 25-50 évre tervezik rendszeresíteni). Az embernélküli azért is adná magát, mert a gépek monőverezőképességénak a határa kitolható lenne.

  11. Igaz amit mondassz, de én abból indultam ki, hogy politikusok döntése ez ők meg úgy vannak vele, hogy majd külső segítséggel. Egyébként nem biztos, hogy kihalnak. Az oroszoknál sem haltak ki, pedig nem volt egy hiperszuper fejlesztés sem a Pak-fa-ig (vagy hülyeséget beszélek?). Tehát, fű alatt fejlesztgetnek, aztán mikor eldől, hogy na merre hány méter, hogy alakul a globálpolitika, úgy fognak reagálni. Egyébként háborúban gyorsabban be lehet szerezni a technológát, ki lehet fejleszteni és hadrendbe állítani egy teljesen új típust. Legalábbis a 2. vh-ból kiindulva, meg abból hogy sokkal nagyobb pénzmag áll rendelkezésre.

  12. érdekes cikk, csak kicsit fárasztó kihámozni a temérdek bullshit alól az értékes mondanivalót, 45 oldal helyett 5-ben össze lehetne foglalni az értékes tartalmát.
    Lényegében a preciziós fegyverek (elsősorban irányitott rakéták és tüzérségi lövedékek) terjedése szempontjából vizsgálja a kérdést, stealth témában sok újat nem mond.
    Ebből a folyamatból vezeti le, hogy a területvédelem sokkal erősebb lesz a mostaninál, és nem lehet majd úgy letámadni/behatolgatni, mint most. Kis szépséghiba, hogy ceteris paribus vizsgálja ezek terjedését, tehát úgy, mint ha az usa a köv. 40 évben nem fejlesztene.
    Ennek ellenére jogos a felvetés, az LO gépekkel kombinál SEAD képesség egyre nagyobb jelentőségű lesz, mint ahogy az elektronikai hadviselés is, illetve az ABM védelmet is fejleszteni kell.

    Az általa bemutatott, teljesen standard konténerből inditható, tomahawkhoz hasonló kategóriás rakéta viszont egyszerre zseniális és félelmetes, még akkor is, a nyilvánvalóan túloz. Azért ezek az oroszok mindig ki tudnak találni vmi újat, eredetit.
    http://defensetech.org/2010/04/27/containerized-cruise-missile-featured-in-slick-marketing-video/

  13. Veér István

    Ami nagyon érdekes volt a cikkben, az az amcsik egyre növekvő kiszolgáltatottsága az adatlinkekre, sávszélességre, és a műholdas rendszerekre ebből fakadóan (illvetve a civil hálózati infrastruktúrára, ahol visszatértünk oda, hogy akkor pedig onnan támaghatóak lesznek), így ez ismét az űrhadviselés felé is tolja egy kicsit a költségvetési csúszkát. Kiváncsi vagyok, hogy az autonóm fegyverrendszerek hova fejlődnek, bár szerintem az egy, mind erkölcsileg, mind egyéb társadalmi, technikai hatásaikban beláthatatlan következményekel jár. (lásd példának, gondoloatébesztőnek: akár a mátrix, bár az elég gyenge volt sz erintem, de Asimov robottörténetei, illetve az általa vázolt társadalmi problémák a robotizáció miatt)