|

Japán saját lopakodót fejleszt

Japán elöregedőben lévő F-4J flottájának cseréje hamarosan megtörténik.A gépek pótlására egy 5. generációs stealth gépet kívánnak beszerezni.Ezidáig az amerikai F/A-22 Raptor volt a kiszemelt áldozat, most azonban egy teljesen más megoldást választottak: saját lopakodót fejlesztenek!

A Raptor exportja lehetetlen, mivel az amerikai kongresszus nem engedélyezi a csúcstechnológia külföldre juttatását.Ez pedig arra késztette a japán védelmi minisztériumot, hogy saját tervezésű és építésű 5. generációs vadászgép fejlesztésébe kezdjen.A program az ATD-X nevet kapta, a típus pedig a „Shinshin”, vagyis Szellem becenevet.Ez hivatott leváltani az F-4J, majd később az F-15J és F-2 típusokat a légierő állományában.

Az előzetes tervek szerint a fejlesztés jövő évben kezdődne, és egy hatéves első periódus után 2014-ben végeznék el a szűzfelszállást.Ez első hallásra elég hihetetlennek tűnhet, hiszen napjaink vadászgépeinek fejlesztési programjaiban sokszor tíz év csúszás is előfordul, tekintettel a forradalmian új technológiákra és az ezekkel való kevés tapasztalatra.

Shinshin
Valahogy így fog kinézni a Shinshin

A pontos kezdés dátuma jövő év áprilisa, ekkor kezdik el a hajtómű fejlesztését, mely az XF5-1 megjelölést kapta.Ez a terv szerint biztosítani fogja a gépnek a tartós hangesbesség feletti repülést, tehát a Raptorhoz hasonlóan szupercirkáló lesz a típus.A hajtóműből két darabot helyeznek majd el a gépben.

A tervezésnél felhasználták a Raptor tulajdonságait is.A függőleges vezérsíkok elrendezése szinte azonos, a törzs kialakítása is a ragadozó jegyeit hordozza.Ez nem véletlen, hiszen az F/A-22-esek már tartózkodtak Japánban, és ezalatt az ottani mérnököknek volt idejük áttanulmányozni a típust.

Az elkészítéshez azonban pénz kell, ezesetben 419.8 millió dollárral számolnak.Ez az összeg azonban minden bizonnyal emelkedni fog a későbbiekben.
Első körben a védelmi minisztérium 141.4 millió dolláros keretet kért, ez jelenleg kormányzati jóváhagyásra vár.

A szóvivők szerint a hazai tervezésű lopakodó vadászgép komoly elrettentés a régió más nemzetei felé.Főleg Kína egyre gyarapodó és modernizálódó légiereje jelent veszélyt Japán számára, de Észak-Korea és Oroszország sem elhanyagolható ellenfél.Ezen országok pedig-Észak-Korea kivételével- már fejlesztik saját 5. generációs gépeiket, Oroszország tervei szerint már 2015-ben rendszerbe is állítja azt.
De Kína sem áll rosszul, ott a J-10 már hadrendben áll, igaz, az még nem 5. generációs, de modern vadászgép, és folynak a munkálatok a J-12 és J-14 típusok fejlesztésével, melyek már lopakodó technológiával készülnek-legalábbis Kína szerint.

Mindenesetre a döntés jelzésértékű a világ felé, megmutatja, hogy a szigetország repülőipara nem veszett el az amerikai típusok licencgyártásában.

3 hozzászólás “Japán saját lopakodót fejleszt”

  1. Én azért annyira nem lennék meglepve, ha valahogy mégiscsak hozzá tudnának jutni majd a Raptorhoz a késöbbiekben.

    Mindenesetre ha mégis saját lesz, akkor kellemetlen lenne úgy járni, mint az F-2 esetében. Ami piszok drága egy gép lett a képességeihez mérten… Én egyelőre nem vagyok meggyőződve róla, hogy komolyan akarnak egy hazai 5. gent. Ráadásul 6 éven belül? Még a japóktól is szép mutatvány lenne.

    De mondjuk legyen 6 év a szűzfelszállásig. Aztán meg ha úgy járnak, mint az F-2 esetében? Hogy utána még 5 év fejvakarás?

  2. A rajz tetszetős. Azt már láttuk a Trau által is megénekelt új teherszállítóról és járőrgépről, hogy igen gyorsan képesek voltak megcsinálni, bár egy új 5. generációs gép persze más tészta. Ezeken kívül ott az MRJ, amivel a Mitsubsihi a polgári regionális gépek piacán akarnak tarolni. Nekem úgy tűnik nagyon rá akarnak erősíteni a hazai repülőgépgyártásra, ez pedig akár magába foglalhatja az új vadászgépet. A kérdés csak az: a fejlett elektronikai eszközök saját gyártásúak lesznek-e, avagy az amcsiktól akarják őket beszerezni? Mert azt nem hiszem, hogy az amik konkurenciát akarnának a Raptornak (úgy értem mikorra esetleg feloldják az exportkorlátozást.) Ezt a majd 420 millió dollárt pedig kicsit alulkalkulálták szerintem, még akkor is, ha tényleg rendesen át tudták tanulmányozni a Raptort…

  3. Csak azt nem értem, hogy hajtóművet mi a bánatért fejlesztenek hozzá, meglepő lenne ha az amerikaiak a hajtóművet is tiltólistára helyeznék… Azt azért csak ki tudják alkudni, ha már a többi szövetségesnek is expotálják az f-35-el együtt.