|

Kadhafi erői lőtték le a helikoptert Líbia felett

A vizsgálati jelentések tanúsága szerint immáron biztossá vált, hogy a líbiai diktátor szimpatizánsai hathatós közreműködésével semmisült meg egy felderítő helikopter Líbiában.

Június 21-én egy Northrop Grumman MQ-8B Fire Scout típusú pilóta nélküli repülőeszközzel megszakadt a kapcsolat, miközben Líbia felett teljesített bevetést. Később kiderült, hogy a helikopter nem sokkal ezután lezuhant. Az azóta tartó vizsgálat kiderítette, nem műszaki hiba és nem is humán faktor okozta a US Navy kötelékébe tartozó helikopter elvesztését, minden bizonnyal a Kadhafihoz hű erők lőtték le. További információkat nem közöltek az esetről.

A lezuhant helikpter roncsai a líbiai állami TV felvételein ,

A Fire Scout a harmadik olyan repülőeszköz, mely Líbiában veszik oda. Először egy parancsot megtagadó és a felkelőkkel szimpatizáló pilótát és Szu-22-es típusú repülőgépét sikerült lelőniük a lázadóknak, majd pedig egy F-15E Strike Eagle zuhant le technikai hiba miatt.

Még egy repülőgép került veszteséglistára Kadhafi hajkurászása közben: április 27-én súlyosan megrongálódott a Kadhafi erői ellen Olaszországba vezényelt egyik F-16E Desert Falcon típusú vadászbombázó, miután egy áttelepülés közben lefutott a pályáról, majd áttörte a kerítést.

10 hozzászólás “Kadhafi erői lőtték le a helikoptert Líbia felett”

  1. „Fire Scout a harmadik olyan repülőeszköz, mely Líbiában veszik oda.”

    Ezt meg hogyan számoltátok ki? A guruló Galeb lebombázása semmi? A lezuhanó MIG-23 amiről még movie kis készült :)
    A földön megsemmisített repülőgépek?

    Kele

  2. Veér István

    kelepisti:

    már nem olyan büszke a NATO ezekre a nagy diadalokra, mert a líbiai erők gyenge felszereléssel nagyobb diadalokat érnek el lassanként, elég csúfosan mutatna ezek mellett, hogy mire futotta nekik csúcstechnikával :D

  3. dudi

    Én már régóta várok egy legalább nagyjából hitelesnek tekinthető elemzésre a két fél veszteségeiről, különös tekintettel a civil veszteségekre. Mert a kormányerők a beavatkozás óta defenzívában vannak, onnantól kezdve a civil veszteségek főleg az ő oldalukon keletkeztek, a másik oldalon jobbára csak a casus belliként szolgáló civil áldozatok vannak, akikről máig nem tudjuk, hogy hányan is voltak, pedig a titokzatos lázadó kormányzat már rég elkészíthette volna a jelentését róluk, hogy lássuk miért is folyik a háború.

    Ezzel szemben a legújabb NATO akció civil áldozatainak száma (a kormányzat szerint) 85 fő, de a képmutatás magasiskolája a NATO reagálása az esetre: „A NATO mindent megtesz annak érdekében, hogy a támadásaiban ne haljanak meg civilek, míg Kadhafi csapatai szándékosan a civileket támadják”, plusz „A NATO olyan berendezéseket támadott, amelyek civilek megtámadására lettek volna alkalmasak”

    http://index.hu/kulfold/2011/08/09/a_libiai_media_szerint_civileket_olt_a_nato/

    Mondják ezt úgy, hogy a kormányerők már rég be vannak szorulva a saját területükre, ahol legfeljebb az őket támogató civileket támadhatnák szándékosan, de ott a civil áldozatokat a NATO bombázások okozzák és még nekik áll feljebb. Szégyen ami ott történik és ilyen pökhendi hazugságok kíséretében nyomják le a torkunkon ezt a szégyent.

  4. @Tilikov

    Mi a képmutatás abban, hogy minden igyekezet ellenére is elismerik, hogy ennyi telik. Ez nangyon sajnálotos, de mit lehet tenni? Lehet törölni az egészet és hagyni, hogy menjen a maga módján.

    BTW az orvosok is mindent megtesznek a betegért ettől függetlenül vannak menthetetlenül sérült ebmerek. Esetleg kezd el őket is köpködni. Biztos ők is a képmutatás magasiskoláját űzik.

    Itt most elszámoltam húszig, csak azért lett ilyen ez a hozzászólás…

  5. @molni

    A képmutatást nem a kommentár első részére értettem, én elhiszem, hogy a NATO nem szándékosan támad a civilekre, a képmutatás az ami utána jön. Ahelyett, hogy bocsánatot kérnének az ártatlan áldozatok miatt, még nekik áll feljebb és visszatámadnak: „míg Kadhafi csapatai szándékosan a civileket támadják”. Így jelen időben. Ez pedig közönséges hazugság, mert a Tripoli köré szorult kormányerők ha akarnának se tudnának civileket támadni, még véletlenül sem, szándékosan meg végképp nem. Az ottani civil áldozatokat, például a hír alapjául szolgálókat is épp a NATO ölte meg, és bocsánatkérés helyett még ekkor is csak egy ócska hazugságra képesek.

    Még ha múlt időbe tették volna („míg Kadhafi csapatai szándékosan a civileket támadták”), akkor se lenne igaz, mert ahogy a NATO sem, úgy a kormányerők sem szándékosan támadták a civileket, hanem a fegyveresek elleni hadműveletekben keletkeztek civil áldozatok. De ők kötik a karót a hazugsághoz, és ez a képmutatás, hogy hazugsággal akarják megindokolni a háborút.

    Így lenne esetleg igaz a mondókájuk: „míg Kadhafi csapatai a fegyveres lázadók elleni harc során civileket is támadtak”. De én még ehhez is hozzátenném, hogy árulják már végre el nekünk, hogy hány civilt öltek meg a kormányerők, és árulják el azt is, hogy a beavatkozás óta hány civilt öltek meg a lázadók és hányat a NATO bombázások. Szeretném már végre látni az X, az Y, és a Z értékeket, de nem bízom benne, hogy lesz ilyen, mert ha kiderülne, hogy a beavatkozás óta több civil halt meg a lázadók és a NATO által, akkor felborulna az egész hazugságokra alapozott háborús ideológiájuk, ezért is nem készül ilyen elemzés.

    És hátra van még Tripoli ostroma, hátra vannak még a háború utáni tisztogatások, és lehet az lesz a végeredmény, hogy megmentettek X civilt 100X civil élete árán, és tönkretették a kevéske viszonylag jól működő afrikai államok egyikét.