|

Újabb gépveszteség Kadhafi hajkurászása közben

Megsemmisült a Kadhafi erői ellen Olaszországba vezényelt egyik F-16E Desert Falcon típusú vadászbombázó, miután egy áttelepülés közben lefutott a pályáról, majd áttörte a kerítést.

Április 27-én, helyi idő szerint 11 óra 35 perckor az Egyesült Arab Emirátusok egyik Lockheed Martin F-16E Desert Falcon típusú vadászbombázója többedmagával Szardíniáról települt át a Sigonella bázisra, mikor leszállás közben túlfutott a kifutópályán, majd a kerítésbe csapódott. Amikor a pilóta érzékelte, hogy a gépe túl gyorsan halad a pálya vége felé katapultált, így sértetlenül megúszta az esetet.

Az Egyesült Arab Emírségek légierejének gerincét alkotó F-16E Block 60 Desert Falcon ,

Forrás">

Az Egyesült Arab Emírségek 6 darab Lockheed Martin F-16E/F Block 60 és 6 darab Dassault Mirage 2000-9 típusú vadászbombázót vezényelt Kadhafi erői ellen, ezek a gépek olaszországi bázisokról hajtanak végre bevetéseket Líbia felett.

5 hozzászólás “Újabb gépveszteség Kadhafi hajkurászása közben”

  1. Par hete volt itt egy kissebb vita hogy kell e egyaltalan a katapultulesek dupla nullas kepessege.

    Meg kene kerdezni a pilcsit hogy neki mi a velemenye errol. Bar mondjuk ha fogadni kene akkor en a pilcsihibat tennem az esetben elso helyre.

    De ez csak rosszindulatu talalgatas.

  2. Így van. Ne feledjük, az F-16E a legnehezebb Falcon-variáció, a futóműve bár sokszori módosításon ment keresztül, alapvetően nem erre fel illetve leszállósúlyra volt méretezve. Ez most csak egy közbevetés részemről, de nem lennék meglepve, ha a futómű lenne az egyik ok.
    Az F-16I is elég nehéz modell, de ez mégnehezebb.

  3. Hát ez nem jó… Buta dolog így gépet elveszíteni.
    Elég sok kérdés felmerül, futómű hiba: fék hiba, abroncs probléma – egy F-16I is azért szenvedett balesetet, mert a régebbi változat abroncsát tették rá.
    Hol ért talajt, a pálya melyik részén, mert esetleg ha lett volna még hely, akkor egy touch and go-kén mehetett volna egy újabb körre…
    S persze a pilóta hiba is benne van a dolgoban. Kár a gépért, de legalább a nulla-nullás székekről eldölni látszik a vita…