|

Spanyol összminisztériumi hadihajó finanszírozás?

2010 szeptemberének végén írtunk róla, hogy a spanyol védelmi minisztériumnak sikerült a 2011-es költségvetésébe 4 Buques de Acción Marítima-osztályú járőrhajó beszerzését belegyömöszölni, ezzel 8 darabra emelvén a moduláris rendszerű hajóosztály megrendelt darabszámát.

Friss információ a spanyol védelmi minisztérium honlapján, miszerint a haditengerészet modernizálásának keretében megépülő BAM hajók megrendelt darabszáma 9-re emelkedett, lévén immáron nem 4, hanem 5 darabról szól a Navantia-nak leadandó második körös rendelés.

Mint tavaly ősszel írtunk a BAM egy moduláris OPV konstrukció, mely 5 változatban építhető meg. A mostani rendelés 5 hajója közül 3 járőrhajó (BAM-P), 1 tengeralattjáró mentésre is alkalmas SAR (BAM-SR), 1 pedig oceanográfiai kutatásokra (BAM-IO) szánt változat lesz. A spanyol védelmi minisztérium ugyanakkor csak a 3 járőrhajót szeretné teljes mértékben önerőből pénzelni, a másik kettő finanszírozásához egyéb minisztériumokat is be kívánnak vonni. Mindezt azon a vonalon, miszerint az amúgy főképp a sarki vizekre, valamint a spanyolok antarktiszi bázisának ellátásba segédkezni szánt oceanográfiai változatot a tudományos és fejlesztési minisztérium, míg a tengerfenék vizsgálatát és onnan tárgyak kiemelését megvalósítani képes BAM-SR változat képességét pedig a kulturális minisztérium hasznosíthatná.

Szintén kapcsolódó fejlemény, hogy a Navantia-tól az első körben megrendelt 4 hajó közül az elsőként átadott, a P41 Meteoro júliusban befejezte utolsó tengeri tesztjeit, hadrendbe állítására július 28-án került sor.

BAM Meteoro P-41

A Meteoro-t 2009 októberében tették vízre | Fotó: Xoán Portó ,

3 hozzászólás “Spanyol összminisztériumi hadihajó finanszírozás?”