|

Újabb hajókkal bővül az Armada

A spanyol védelmi minisztérium és szocialisták között létrejött a megállapodás, mely értelmében megszakítás nélkül folytatódhat a Spanyol Haditengerészet modernizálása: a 2011-es védelmi budget tervezethez hozzácsapásra került újabb 4 Buques de Acción Marítima-osztályú őrhajó beszerzése.

A spanyol hajógyártás ugyan meglehetősen jól ellenáll a gazdasági válságnak, hiszen rendelésük akad bőven, de azért ezen, a flottát erősítendő hazai megrendelés ettől még nyilván jól jön persze. Az elérhető információk szerint a BAM-osztályú őrhajókra 2011-ben 33 millió euró lesz fordítva, hovatovább természetesen jelentősebb mennyiségű közvetlen/közvetett állás teremtő/megtartó szerepe is van a programnak.

Ezen második szériával a jövőben 8 hajósra bővülő osztály a Barceló-, Anaga-, Conejera-, Toralla- és Descubierta-osztályú, gyengébb képességű és kiöregedő őrhajókat váltja a Spanyol Haditengerészetnél.

BAM Meteoro (P41)

A hajóosztály első tagja, a Meteoro (P41) nem sokkal a 2009 októberi vízrebocsátása után | Forrás ,

A 2 500 tonna vízkiszorítású hajóosztály bizonyos katonai vonatkozásaitól eltekintve alapvetően civil standard alapján épül, így harcértéke, túlélőképessége is limitált, ami annak fényében, hogy milyen feladatkörre szánják, nem tragikus. Alapvetően Spanyolország exkluzív gazdasági zónájának védelme, illetve esetlegesen idegen országban történő beavatkozás támogatása közben nem túl valószínű, hogy képességeiket meghaladó helyzetbe keveredjenek ezen hajók. Melyek egyébként moduláris jellegűek, adott feladatkörre alakíthatóak.

Az erőteljesen automatizált rendszerekkel felszerelt hajóosztály kapcsán – legénysége mindössze 35 főből áll – a klasszikus őrhajó szerepkör mellett egyéb feladatkörökre is gondoltak, így az őrhajó változat mellett kutatás és mentés (tengeralattjáró mentésre is tessék gondolni ez alatt többek között), hírszerzési és hidrográfiai kutatásokra optimalizált változatok állnak rendelkezésre.

A felfegyverzett változat 1 db OTO Melara 76/62-es löveggel, 2 db 25 mm-es gépágyúval, illetve szintén 2 db 12,7 mm-es géppuskával rendelkezik. A hajó tatján egy 24,7 x 13,5 méteres területű helikopterpad került kialakításra, a hangárba pedig egy NH90 vagy egy Huey költöztethető be.

A most jóváhagyott második széria összesen 4 hajója közül kettő őrhajó, 1 SAR, 1 pedig oceanográfiai kiépítésben hagyja majd el a Navantia Cádizi-öböl mentén elterülő, San Fernando-Puerto Real hajógyárát.

A 2007 októberében megkezdett építésű előző, szintén 4 hajóból álló széria első tagja, a Meteoro (P-41) idén ősszel áll hadrendbe. A hajóosztály második tagja, a Rayo (P-42) idén májusban lett vízre bocsátva.

19 hozzászólás “Újabb hajókkal bővül az Armada”

  1. Felhívás !

    A Francia haditengerészet az új Mistral osztály érkezése miatt 2012 ben ( legkésöbb de a jelenlegi állás szerint már 2011 közepén ) kivonja a „FOUDRE” kétéltű partraszálló hajóját. ( hasonló mint ez itt fent ) A Francia kormány már fel is ajánlotta egy országnak aki „szóban” rábólintott az üzletre és bár nincs még lepapírozva de egy komplett fegyvercsomag keretében szinte biztosan ez a hajó is ebbe az országba lesz küldve.

    No ki találja ki ki ez az ország ?

  2. doca nyert !

    Az Argentínok nagy hirtelen a következőket akarják.

    Partraszálló hajók vásárlása.

    A meglévő fregattjaik modernizálása.

    Szárazföldi és légi indítású Exocet rendszer.

    A meglévő két üzemképes tengó modernizálása ( folyamatban )

    Másik kettő befelyezése.

    A légierő odernizálását már nem is írom. Egyesek szerint Argentnának nincs is erre pénze ami igaz is meg nem is. Valóban nincs neki azonban olyan országok a a támogatói mint Kína Orosz o és több öbölmenti állam. A többi Dél-Amerikai országot már nem is számolom. Ezen országok az elemzők cikkírók szerint némi részesedésért az ottani olajból biztosan kifizetnék a számlát és nem csak mint kölcsön hanem mint ELŐLEG.

    Kábé úgy néz ki a dolog hogy ha Argentína akarja most ráléphet a Falkland Malvinas szigetek visszaszeerzésének útjára. Politikai katonai pénzügyi támogatás adott. csak dönteniük kell.

    Hamarosan kiderül.

  3. még QE előtt lépniük kell :)
    jelen pillanatban el tudnák foglalni a helyet, de most már szerintem Amerika besegítene, mert nagyobb az olajéhség és agresszívabb a fellépés.
    Kíváncsi vagyok Brazíliának, hogy fog tetszeni az ötlet.

  4. Argentinok akkor szokták a Falklandot emlegetni ha nemsokára csődbe mennek, legutoljára tán 2006felé… :)

    amúgy se tiszta, Venezuela is kap kölcsön és azt tán nem is adja vissza de azon Orosz fegyvert kell vennie. Itt meg se Oroszt, se Kínait nem látok. És a csődbemenés Argentínoknál nemzeti sajátosság.

    No meg a britekkel kezdeni… Noormális? A brit argentin haderő között nagyobb a difi mint a brit Magyar között… Nem is kicsivel.

  5. doca: Nézd meg Argentinok mivel rendelkeznek. Amit a britek már 1982ben is elvertek.
    Evvel szemben briteknél astute, daring rohangál és nem semmi hanem EF van stanleyben. Másik oldalon talán van 4röpképes mirage3. Falkland szint, csak 30éves…

  6. Laci

    Miből építsenek amikor az európai országok pusztulásra vannak ítélve
    és az európai liberósoknak is ez a céljuk.
    Nem olvastad azt a hírt hogy az EU azt akarja hogy oda küldi a bevándorlókat ahova ő akarja és nem az országok fogják eldönteni .
    És ezzel még tovább fog nőni a bevándorlók száma míg végül odáig fajul a helyzet hogy már a hadsereget sem tudják normálisan eltartani.
    Erről ennyit ez az igazság.