|

Bulgária fejlesztené a flottáját

Bulgáriának több pénzt kell a honvédelemre szánnia – jelentette ki a köztársasági elnök Georgi Parvanov egy tartalékos tiszti klub megnyitóján Várnában. A fekete-tengeri kikötőben, ami egyben a bolgár flotta központja is Parvanov utalt arra, hogy Szófiának leginkább a haditengerészetet kellene fejlesztenie, hiszen a flotta fenntartása nem kerül kifejezetten sokba, cserebe viszont lehetőséget ad Bulgáriának arra, hogy a fekete-tengeri régió jövőbeli biztonságpolitikai kihívásaira megfelelően felkészülhessen. A köztársasági elnök kiemelte a vízfelszín alatti kepésségek visszaállításának fontosságát is, mivel az elavult Romeo-osztályú Szláva tengeralattjáró tavalyi kivonása után megszűnt a fegyvernem a haditengerészeten belül. Ez pedig Parvanov szerint súlyos hiba volt, hiszen a fegyvernemi kultúra fenntartása és a jövőbeni képesség visszaállítása szempontjából sem mellékes, hogy meddig szünetel a tengeralattjárós állomány kiképzése.

A Szláva nem volt épp a toppon

A Szláva sincs éppen a toppon | Forrás ,

A szomorú állapot oka, hogy Bulgária 2010-ben 28%-kal csökkentette a honvédelmi költségvetését, amely így a GDP 1,7%-ra esett vissza. A pénzhiány pedig érezhetően szorongatja a flottát is, hiszen a Líbia partjaihoz eredetileg három hónapra vezényelt (és elvileg modernizálás előtt álló) Wielingen-osztályú fregatt, a BGS Drazki is alig egy hónap után kénytelen volt visszatérni Burgaszba, mivel a misszióra elkülönített költségvetési forrás egyszerűen elapadt. Ezek után Parvanov ambiciózus kijelentése azért is meglepő, mert a védelmi miniszter Anyu Angelov, éppen pár hete állapodott meg az Eurocopterrel a haditengerészetnek szánt AS565 Panther helikopterek számának megfelezéséről.

—–
Szerző: Rynard

25 hozzászólás “Bulgária fejlesztené a flottáját”

  1. Szerintem egesz europa szarban van. Spanyolok olaszok gorogok magyarok de a tobbi allam is ilyen olya mertekben de halad a csod fele. A netek ugyan stabilabbak de a szocialis rendszeruk az exporton all vagy bukik. Mar pedig ha europa becsodol akkor a legnagyobb piaca csodol be.

    Recseg ropog minden. AzUSD mint tartalekvaluta egyre jobban inog. Mar hivatalosan is keszul az USA kormenyzat egy fizeteskeptelenseg eseten felallo szitura. Elkezdik valszeg fosztogatni a sajat tarsadalombiztositasukat is.

  2. Hát szándék inkább az oroszoknak van meg csak fordítva , nincs pénzük .
    Már az vicc kategóriába tartozik hogy 9 év alatt a szu-tól örökölt
    szu-27 -seket nem tudják nagy mennyisgégben modernizálni pedig lenne mit.
    És csupán a szu-27sm3 nagyobb mennyiségével is be lehetne a környéken bárkit fenyíteni a nélkül hogy felhoznák a nuki erőt .

  3. dudi

    Kihagytam
    tudtommal modernizálják a tu-22 szu-25 ,szu-24, szu-27 , .
    Az az mindent modernizálnak csak mire nagy számban előállítanak egy típust addigra az ellenfél tesz egy lépést előre .

    „nem csak a látványos dolgokból áll egy hadsereg.”

    E látványos fegyvernemnek köszönhetően van meg még Izrael is .
    És máig nem akad ellenfele a környéken sem mennyiségben sem minőségben.

  4. Roni

    „E látványos fegyvernemnek köszönhetően van meg még Izrael is .”

    Senkit nem hat meg a jól kinéző technika,ha nem repül eleget a pilóta,nem lő eleget a katona vagy miután kiképezték elhagyja a sereget mert nem kap elég illetményt vagy csak unja,hogy beázik a körlet plafonja vagy ehetetlen a kaja az étkezdében soroljam még???

  5. „Bulgáriának több pénzt kell a honvédelemre szánnia – jelentette ki a köztársasági elnök…Ezek után Parvanov ambiciózus kijelentése azért is meglepő, mert a védelmi miniszter Anyu Angelov, éppen pár hete állapodott meg az Eurocopterrel a haditengerészetnek szánt AS565 Panther helikopterek számának megfelezéséről.”

    Szerintem az ilyesmit kár is volt beposztolni ide. Ezek előre leosztott szerepek, a köztársasági elnök – aki Bulgáriában ugyanolyan súlytalan nyúlbéla, mint nálunk Pali bátyánk! – hangzatosakat mond, hazafiasan keménykedik, stb. A kormány pedig, akiknél ott a politikai felelősség, és a kassza kulcsa is, előbb 28%-al csökkenti a védelmi büdzsét, majd lefelezi a megrendelt helikopter kontingenst. Ez az élet, Babolcsay néni… :-))

  6. Szo szerint ahogy KC irta.

    Parasztvakitas a’la Todor Zsivkov :-)

    Amugy a Feketenger ura jelenleg a Torokok. A legierejuk a felszini felszin alatti hadihajoik, tengereszgyalogsaguk es szarazfoldi eroik alapjan ok a terseg csendes kiralyai.

  7. „dudinak, orosz tengerészgyalogosok kiképzése :
    http://englishrussia.com/2011/07/07/training-the-marine-infantry/

    Basszus pont most néztem egy dokumentum filmet, pár szó elejéig szerepelt a SzU tengerészgyalogsága, és egy 80-as évek közepi/végi gyakorlatról vágtak be videót. Ugyanezek a fegyverek, hasonló egyenruha, ugyanezek a járművek, ugyanebben az alakzatban rohamoztak, de nagyon keményen :D kicsit meglepő volt xD

    Egyébbként erről a gyakorlatról egy rövid összefoglaló:
    http://www.youtube.com/watch?v=UVqE7q_yDaE

  8. Qualit

    Az egyenruha az biztos más volt mint 80-ban(ha láttál ugyan olyan egyenruhát akkor az valószínűleg vagy KLMK vagy Berezka mintájú álcaruha volt).Azóta már rendszeresítettek egy Flora nevű 4 szín nyomásút 94-ben és ennek leváltására egy digit Flora nevűt 2007-ben ez utóbbi még most kezd elterjedni az orosz hadseregben csak úgy mint a 2007-ben rendszeresített kevlársisak.A katonák személyi fegyvere sem ugyan az AK-74 kontra AK-74M.Ami a páncélos technikát illeti a BTR-80-asok maradtak de folyamatosan jelennek meg az új dolgok mint pl a Szprut-SZD(a videón is volt)BMP-3M,T-90 stb

  9. „Rohamozni csak egy fajta alakzatban lehet.”

    Nyugtass meg, hogy ezt nem gondoltad komolyan. Bár végül is, az I. vh. idején is ezt gondolták, csak egyféleképpen: kitárazott fegyverrel, egyenes sorban, zárt alakzatban, lépésben… Bele is haltak pár millióan…

    A többiben lehet, hogy igazad van, de én nem is a részleteket említettem hozzászólásomban, abba bárki bele tud kötni :). Hanem az egész összképet. Eltelt cirka 25-30 év a két videó közt és semmi lényegi változás :D Lehet csűrni csavarni de a technika gyakorlatilag ugyanaz. A taktika gyakorlatilag ugyanaz.

  10. „Lehet csűrni csavarni de a technika gyakorlatilag ugyanaz. A taktika gyakorlatilag ugyanaz.”

    Ha ugyanaz, ha nem, egy biztos: MŰKÖDIK! Legalábbis a történelem tanulsága szerint, eddig még mindenki rákúrt, aki belekötött az oroszokba, az ónémet lovagrendektől a tatárokig, Napoleon-tól Hitlerig. Tudod, győztes csapaton minek változtatni…

  11. „Ha ugyanaz, ha nem, egy biztos: MŰKÖDIK! Legalábbis a történelem tanulsága szerint, eddig még mindenki rákúrt, aki belekötött az oroszokba, az ónémet lovagrendektől a tatárokig, Napoleon-tól Hitlerig. Tudod, győztes csapaton minek változtatni…”
    Annyit pontosítanék, hogy az orosz városok, fejedelemségek behódoltak mongolok(tatárok)nak, amelyik nem, az pedig megsemmisült. Igaz, néhány évszázaddal később sikerült kiharcolni a függetlenségüket, de akkor sem verhetetlenek.

  12. sulyid

    Az ék az menetalakzat.
    A roham a támadás legvégső szakasza(a támadásnak van 1000+1 módja)rohamról akkor beszélünk amikor az ellenség már gránátdobó távolságon belül van(kb 30m)ilyenkor fontos,hogy mindenki egyszerre érje el az ellenség állásait ezért nem jó az ék.
    Ez a „kommunista”harcászat amit ugyan úgy meg kell tanulni mint a modern harcászatot mert sokszor előjönnek részletei pl egy átkarolásnál.