|

Modernizálás és egyben megszorítás előtt a bolgár flotta

A bolgár haderő a közép-kelet-európai térségben elvileg a legnagyobb megszorításokkal kénytelen szembenézni – a Stockholm International Peace Research Institute adatai szerint Szófia 2010-ben 28 százalékkal nyirbálta meg haderejének költségvetését. A megszorítások nem fogják elkerülni a haditengerészetet sem, mely számos kis rakétás, illetve aknakereső hajójának és persze a nagyjából semmire sem jó, kohószökevény tengeralattjárójának lesz kénytelen búcsút inteni 2014 végéig. Cserébe kicsit felújítják az ex-belga fregattjaikat.

BGS Drazki

A BGS Drazki 1978-2004 között a belga zászló alatt szolgált Wandelaar név alatt | Fotó: F912 Wandelaar, picasa ,

Anyu Angelov bolgár védelmi miniszternek a napokban elhangzott nyilatkozata alapján az ex- Wielingen-osztályú fregattokat 2014-ig modernizálják, melynek keretében mindegyiken helipadot is kialakítanak.

A konkrétan kivonandó hajókról nem szól a fáma, de a Romeo-osztályú Szláva mellett vélhetően a Sonya-osztályú aknakeresők és az Osa-osztályú kis rakétás hajók érintettek.

A Szláva sincs éppen a toppon

A Szláva sincs éppen a toppon | Forrás ,

One Response to “Modernizálás és egyben megszorítás előtt a bolgár flotta”

  1. „…az ex- Wielingen-osztályú fregattokat 2014-ig modernizálják, melynek keretében mindegyiken helipadot is kialakítanak.”

    T-Cat, arról nincs infód, hogy mi lesz rajtuk? Persze attól is függ, hogy milyen célokra szánják a helikoptereket. Mivel nem dúskálnak a pénzben, ASW célokra talán 1-1 Kamov Ka-27 Helix lenne nekik a legjobb. Ha csak kutató-mentőhelikopter kell ( mert a Fekete-tengeren nem igazán szükséges a tengeralattjáró-elhárító képesség ) akkor szerintem egy-egy használt Sea King helikopter is megtenné…