|

Gibraltárba kerülhet az Ark Royal

Ugyan semmi garancia nincsen rá, de elképzelhető, hogy a 2010-es SDSR által azonnali hatállyal kivonásra ítélt HMS Ark Royal (R07) megúszhatja „nővére” szétdarabolásos sorsát és múzeumhajóként okozhat kellemes időtöltést az érdeklődőknek. Az Ark Royal nevet a kezdetektől repülőgép-hordozónak készült angol hadihajók közül harmadikként viselő hordozó ráadásul a Szikla árnyékában tehetné mindezt.

Már persze abban az esetben, ha a jelenleg eladósorban lévő Ark Royalra az ingatlanban utazó gibraltári Fairhomes cég teszi a győztes ajánlatot. A cég illetékesei a Portsmouth-ban horgonyzó hordozó hét elejei megszemlélése kapcsán úgy nyilatkoztak, hogy bíznak benne, hogy a védelmi minisztérium támogatja majd elképzelésüket – abban pedig egészen biztosak, hogy a közvéleményt maguk mögött tudhatják a hajóért folytatott versenyben. Az előkészítés alatt álló tervben turista attrakciónak szánják a hordozót, mely a Gibraltárba évente ellátogató mintegy 7 millió turista közül sokakat érdekelhet.

Az HMS Ark Royal (R07) Gibraltárnál

Az HMS Ark Royal (R07) Gibraltárnál ,

Az Ark Royalra egyébként június 13-ig lehet licitálni – a gibraltári cég 17 érdeklődő egyike. A potenciális vevők egy része persze fémkinyerési célzattal kívánja megvásárolni a hordozót, de a Fairhomes mellett van más olyan érdeklődő is, aki egyben kívánja hasznosítani az Invincible-osztály középső tagját. Utóbbiak Londonban vetnék be a hordozót, egy jó nagy helipadnak használva azt. Utóbbinak szépséghibája, hogy a Londoni Közgyűlés korábban állítólag olyan döntést hozott, moszerint Londonban jelenleg elegendő helipad található.

Gibraltár és az Ark Royal kombinációja egyébként azért is érdekes, mert a 2. Világháború alatt szolgált és az U-81 által 1941. november 13-án megtorpedózott HMS Ark Royal (91) Gibraltár partjaitól 56 kilométernyire süllyedt el 1941. november 14-én.

Az HMS Ark Royal elsüllyedése

Az HMS Ark Royal süllyedés közben. A német torpedótalálatnak egy halálos áldozata volt, a majdnem 1 500 fős legénységnek sikerült elhagynia a lassan elsüllyedő hajót. ,

3 hozzászólás “Gibraltárba kerülhet az Ark Royal”

  1. Ez a helipad dolog érdekes. Minek nekik egy tengeren úszó helipad? Ha a szárazföldön építenének egyet, az tized ennyibe kerülne gondolom. Hiszen csak egy betondarab kell, pár hangár, meg egy torony.