|

Gibraltárba kerülhet az Ark Royal

Ugyan semmi garancia nincsen rá, de elképzelhető, hogy a 2010-es SDSR által azonnali hatállyal kivonásra ítélt HMS Ark Royal (R07) megúszhatja “nővére” szétdarabolásos sorsát és múzeumhajóként okozhat kellemes időtöltést az érdeklődőknek. Az Ark Royal nevet a kezdetektől repülőgép-hordozónak készült angol hadihajók közül harmadikként viselő hordozó ráadásul a Szikla árnyékában tehetné mindezt.

Már persze abban az esetben, ha a jelenleg eladósorban lévő Ark Royalra az ingatlanban utazó gibraltári Fairhomes cég teszi a győztes ajánlatot. A cég illetékesei a Portsmouth-ban horgonyzó hordozó hét elejei megszemlélése kapcsán úgy nyilatkoztak, hogy bíznak benne, hogy a védelmi minisztérium támogatja majd elképzelésüket – abban pedig egészen biztosak, hogy a közvéleményt maguk mögött tudhatják a hajóért folytatott versenyben. Az előkészítés alatt álló tervben turista attrakciónak szánják a hordozót, mely a Gibraltárba évente ellátogató mintegy 7 millió turista közül sokakat érdekelhet.

Az HMS Ark Royal (R07) Gibraltárnál

Az HMS Ark Royal (R07) Gibraltárnál ,

Az Ark Royalra egyébként június 13-ig lehet licitálni – a gibraltári cég 17 érdeklődő egyike. A potenciális vevők egy része persze fémkinyerési célzattal kívánja megvásárolni a hordozót, de a Fairhomes mellett van más olyan érdeklődő is, aki egyben kívánja hasznosítani az Invincible-osztály középső tagját. Utóbbiak Londonban vetnék be a hordozót, egy jó nagy helipadnak használva azt. Utóbbinak szépséghibája, hogy a Londoni Közgyűlés korábban állítólag olyan döntést hozott, moszerint Londonban jelenleg elegendő helipad található.

Gibraltár és az Ark Royal kombinációja egyébként azért is érdekes, mert a 2. Világháború alatt szolgált és az U-81 által 1941. november 13-án megtorpedózott HMS Ark Royal (91) Gibraltár partjaitól 56 kilométernyire süllyedt el 1941. november 14-én.

Az HMS Ark Royal elsüllyedése

Az HMS Ark Royal süllyedés közben. A német torpedótalálatnak egy halálos áldozata volt, a majdnem 1 500 fős legénységnek sikerült elhagynia a lassan elsüllyedő hajót. ,

3 hozzászólás “Gibraltárba kerülhet az Ark Royal”

  1. Ez a helipad dolog érdekes. Minek nekik egy tengeren úszó helipad? Ha a szárazföldön építenének egyet, az tized ennyibe kerülne gondolom. Hiszen csak egy betondarab kell, pár hangár, meg egy torony.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.