|

Épül Kína 3. repülőgép-hordozója

Habár jó ideje pletykák keringenek róla és pár elmosódott műholdkép is megjelent, nem lehetett biztosra venni Kína harmadik repülőgép hordozójának építését. Viszont ma a hivatalos állami hírügynökség, a Xiunha egy rövid cikket közölt, amiben hírül adják, hogy tovább zajlanak a tesztelések az ország második saját gyártású repülőgép-hordozójával, valamit beindultak a munkálatok a harmadik hajónál is, amely már teljes mértékben hazai fejlesztés.

Even if rumoured since some time and even if modules were already spotted, this is for the first time, an official…

Közzétette: Modern Chinese Warplanes – 2018. november 26., hétfő

A cikk apropóját az adta, hogy hat éve végezte el az első felszállást vadászgép a Liaoning (volt Varjag) fedélzetéről. Ez a cikk pedig egyfajta megemlékezés az eseményről.

A harmadik hordozót a sanghaji Shanghai Jiangnan Shipyard Group hajógyár építi. Találgatások szerint 80000 tonna körüli vízkiszorítású lesz, elektromágneses katapultokkal látják majd el és jóval modernebb lesz, mint a jelenlegi két egység, emiatt építése eltarthat akár két évig is.

Ha Kína flottafejlesztési programja nem lassul és a hordozókat ilyen ütemben képesek gyártani és hadrendbe állítani, akkor elképzelhető, hogy 2030-ra az ázsiai országnak négy teljes mértékben hadrafogható repülőgép hordozó harccsoportja legyen.

Fórum hozzászólások

 • Parapitecus
  Valóban várni kell. A kínai haderő óriási lépésekben fejlődik, ezért nem csodálkoznék, ha rövid időn belül lenne nuki hordozójuk.
  Jó kérdés, meglátjuk. A túlzott rohanás viszont vissza is üthet, nem lehet, és nem is kell minden fejlődési lépcsőfokot átugrani.
 • arbalest
  Nagyon sokat kell majd tesztelniük őket, mire összeáll az egész rendszer. Az EMALS nagy kérdés, szerintem biztosabb lenne, ha gőzkatapulttal épülnének meg. Az amerikaiak is szopnak velük rendesen, nem hozzák az elvárt megbízhatóságot.
  Hát elméletileg ők jó régen megvették a tecnológiát a mágnesvonatukhoz a németektől. A tesztpályájukon két katapult van egy gőz meg egy mágneses. Gondolom rendesen nyúztál őket ott.
 • Mackensen
  Hát elméletileg ők jó régen megvették a tecnológiát a mágnesvonatukhoz a németektől. A tesztpályájukon két katapult van egy gőz meg egy mágneses. Gondolom rendesen nyúztál őket ott.
  Biztos, hogy szétnyúzzák őket, és gőzerővel dolgoznak a tökéletesítésükön. Meglátjuk, mire jutnak, bevállalják-e. Csak óvatosságra int, hogy az amerikaiaknak sem jön ki egyelőre a matek, túl sűrűn hibásodnak meg, a javítás pedig idő és pénzigényes. A Ford szolgálatba állítása is mennyit csúszott már eddig? 1 évet?
 • A fedélzeten álló bal első szinte függőleges vezérsík nélküli ránézésre 2 személyes gép valamilyen elképzelt típus?

  Inkább drónnak tűnik.
 • Végig gondolva hogy a cvn-19 nuki hordozó szolgálatba állítása majd csak 2030 után lesz így az is elképzelhető hogy az ott látható repcsi egy 6 generációs gépet ábrázol .
  Mert jó pár éve függőleges vezérsík nélküli gépek jelennek meg animációkon a 6 gen képviselve
  [​IMG]
 • Úgy tudom, hogy ez a rajz nem hivatalos forrásból van, hanem egy lelkes amatőr terméke. Lényegében azt rajzolhatott rá, amit csak akart, mi meg annyit hihetünk el belőle, amennyit csak akarunk.
 • Mackensen
  Egészen fel a jobb felső sarokba kell nézni.
  Azt vágom, hogy ott mi van, de az előtérben az a fedetlen valami, na az mi?
 • notaricon
  [​IMG]

  WTF?
  .
  Érdekes ojjektumok. Nagy, ablaktalan, és sokszázméteresek, nekem az előtérben lévő hosszú, alacsonyabb "fehértetejű" az érdekesebb. A kép abban is érdekes, hogy ottvannak az újnak tűnő autóutak, középső talán autópálya, de jármű lényegében egy se megy rajtuk, vagy leretusálták őket.

Ugrás a fórum topichoz