|

Épül Kína 3. repülőgép-hordozója

Habár jó ideje pletykák keringenek róla és pár elmosódott műholdkép is megjelent, nem lehetett biztosra venni Kína harmadik repülőgép hordozójának építését. Viszont ma a hivatalos állami hírügynökség, a Xiunha egy rövid cikket közölt, amiben hírül adják, hogy tovább zajlanak a tesztelések az ország második saját gyártású repülőgép-hordozójával, valamit beindultak a munkálatok a harmadik hajónál is, amely már teljes mértékben hazai fejlesztés.

Even if rumoured since some time and even if modules were already spotted, this is for the first time, an official…

Közzétette: Modern Chinese Warplanes – 2018. november 26., hétfő

A cikk apropóját az adta, hogy hat éve végezte el az első felszállást vadászgép a Liaoning (volt Varjag) fedélzetéről. Ez a cikk pedig egyfajta megemlékezés az eseményről.

A harmadik hordozót a sanghaji Shanghai Jiangnan Shipyard Group hajógyár építi. Találgatások szerint 80000 tonna körüli vízkiszorítású lesz, elektromágneses katapultokkal látják majd el és jóval modernebb lesz, mint a jelenlegi két egység, emiatt építése eltarthat akár két évig is.

Ha Kína flottafejlesztési programja nem lassul és a hordozókat ilyen ütemben képesek gyártani és hadrendbe állítani, akkor elképzelhető, hogy 2030-ra az ázsiai országnak négy teljes mértékben hadrafogható repülőgép hordozó harccsoportja legyen.

Fórum hozzászólások

 • molnibalage
  Mármint a USMC Kínában? Partaszáll? Nagyon el tetszett veszteni a térség erőviszonyait bemutató ábrát...
  Annyi romboló/cirkálókkal meg Tengó/CM bedarálnák a kínai partok védelmi vonalát mikor ez megtörtént mehetnének a B-2-sek f-22 fedezettel AGM-158-sokkal .
 • Roni
  Annyi romboló/cirkálókkal meg Tengó/CM bedarálnák a kínai partok védelmi vonalát mikor ez megtörtént mehetnének a B-2-sek f-22 fedezettel AGM-158-sokkal .
  Nem.
 • Roni
  Annyi romboló/cirkálókkal meg Tengó/CM bedarálnák a kínai partok védelmi vonalát mikor ez megtörtént mehetnének a B-2-sek f-22 fedezettel AGM-158-sokkal .
  Roni, amikor azt a rengeteg tengóról/rombolókról/cirkálókról elindított CM-et meglátná a kínai légvédelem, minimum DF-21 záport kapna minden hordozó kötelékük, de kb. az sincs nagyon elrugaszkodva egy ilyen esetben a valóságtól, hogy első körben minden Csendes óceánon található bázisukat megütnék a kínaiak atommal.

  Ha nem azzal kezdenének, hogy azonnal kitáraznak mondjuk még a nyugati partra is.

  Ne légy már hülye.
  Ennyire.

  Csak ne.
 • Nagy Csaba
  Ez így azért elég leegyszerüsítés.....
  A blokkos építést az Amcsik bevezették már a 80-as évek közepétől/végétől (talán a 3. Nimitz hordozó után), így elég pontosan meg tudják jósolni, hogy amint egy ilyen csájníz hordozó kicsusszan a szárazdokkból, akkor kb mennyi lehet hátra. Ezért írtam, hogy elég jól prognosztizálható az elkészülés.
  Ami hibádzik, az hogy egy ilyen kötelék( hordozó, 4-8db cirkáló-romboló és fregatt, dedikált ellátó hajó(k), és legkivált a hajófedélzeti repülő csoport) mikorra áll össze bevethető harci alakzattá, abban már sokkal több a bizonytalanság. De itt is lehet a hirszerzés adataira támaszkodni, mert az látható hogy hányszor és milyen kötelékkel futnak ki a cuccok, éppen mit gyakorolnak (gépek, helikopterek indítása, kötelék manőverek, stb)
  Szóval ez sem atomfizika, csak össze kell gerebjézni a meglévő adatokat megfigyeléseket.....
  A Liberty szállítóhajókon.
 • Roni
  Nem irán de az jenki haditengerészet megenné őket reggelire és simán partra is szállnának

  Muszáj volt lájkolnom ezt a kommentet,olyan jól szórakoztam rajta. :D:D
  De csak azért mert már van a Kínaiaknak sisakcélzója(is).:):)
 • papajoe
  Muszáj volt lájkolnom ezt a kommentet,olyan jól szórakoztam rajta. :D:D
  De csak azért mert már van a Kínaiaknak sisakcélzója(is).:):)
  Az lehet, hogy simán partra szállnának, csak öt métert nem mennének tovább.
  Hol volt az a videó, ahol gyakorlaton elásták magukat a part menti homokban?
  Szóval tegyük helyére a dolgokat. Az ötletnek még a felvetése is abszurd.
  Adva van egy párszáz milliós ország, meg egy majd két milliárdos...
  Azért ez nem a japán megszállás ideje, amikor Kína belső vidékein lehet azt sem tudták, hogy mi történt a szomszéd faluban...
 • Off, de az amerikai-kínai érdekek (ha lesz ilyen) nem Kína partjainál fognak összeugrani. Megkeresik a maguk Szíriáját aztán lejátszák ott.
  Kíváncsi leszek mikor áll fel az első komplett hordozókötelék amivel majd elkirándulnak ők is valamerre. 5 hordozóra a 2025 elég közel van.
 • luperator
  Kíváncsi leszek mikor áll fel az első komplett hordozókötelék amivel majd elkirándulnak ők is valamerre.
  Elméletileg az első már felállt.

Ugrás a fórum topichoz