|

Utolsó útján az Ark Royal

A Királyi Haditengerészetnek még egy nagyon rövid ideig zászlóshajójaként funkcionáló HMS Ark Royal éppen utolsó útjának közepén tart. Mint tudjuk a publikusan október 20-án napvilágot látott brit haderőreformban, az SDSR-ben szerepel, hogy az HMS Ark Royal kivonását azonnali hatállyal meg kell kezdeni.

Mint látható ennek kivitelezését nem is halogatják a britek, hiszen bő 2 héttel a haderőreform publikussá válása után, november 5-én elstartolt az HMS Ark Royal utolsó útjának nyitó eseménye: Portsmouth kikötőjében, a királynő részvételével megünnepelték a repülőgép-hordozó 25 éves hadrendben állását, majd az Ark Royal elhagyva honi kikötőjét útnak indult Skócia felé.

Konkrétan a Royal Navy nyugat-skóciai támaszpontja, az HMNB Clyde felé, ahol a brit nukleáris elrettentő erőnek otthont adó terület (Faslane) mellett, nukleáris és hagyományos lőszerraktár is található. A Faslane-i bázishoz hasonlóan az HMNB Clyde részét képző, Loch Long melletti Glen Mallan Jetty / RNAD Coulport (Royal Naval Armaments Depot) vendégszeretetét élvezi éppen az Ark Royal: a brit zászlóshajó november 12-én délelőtt érkezett meg és 5 napot tartózkodik itt, majd a lőszerkészletének eltávolítása után november 17-ének délelőttjén elindul „szülőhelye”, az északkelet-angliai Newcastle felé.

Az HMS Ark Royal utoljára érkezett meg Clyde-ba

Az HMS Ark Royal utoljára érkezett meg Clyde-ba ,

Newcastle-i tartózkodása során a „Mighty Ark” november 20-21-én, 10:00 – 15:00 között nyitva lesz a nagyérdemű előtt – Loch Long-i tartózkodás során erre érthető okokból nem volt lehetőség, így az érdeklődők csak a partról szemlélhették a hordozót.

HMS Ark Royal @ Glen Mallan Jetty on Loch Long

HMS Ark Royal @ Glen Mallan Jetty on Loch Long | Forrás ,

A Királyi Haditengerészet zászlóshajójának szerepkörét december elejétől az HMS Queen Elizabeth 2020 magasságában várható érkezéséig az HMS Albion veszi majd át. Hogy miért nem a testvérhajó, az HMS Illustrious? Nos mert igencsak rezeg alatta is a léc: az SDSR-ben foglaltak szerint a közeljövőben rövid idő alatt lefutó vizsgálat dönti el, hogy a 12 éve hadrendbe álló helikopterhordozó, az HMS Ocean, avagy az HMS Illustrious lenne-e hatékonyabb helikopterhordozó. A vesztes szintén kivonásra kerül.

HMS Albion - New York, 2010. júliusa

Az elkövetkező évtized brit zászlóshajója – a fotó az HMS Albion 2010 júliusi, New York-i látogatása során készült. | Forrás ,

25 hozzászólás “Utolsó útján az Ark Royal”

  1. „Hogy lehet egy ilyan ocsmany “szenszallitot” megtenni zaszloshajonak?”

    Ez még hagyján, az Orosz Haditengerészetnél az a szerencsétlen, lepattant Admiral Kuznyecov a flagship! Pedig nekik ott van a nagyon méltóságteljes, atommeghajtású Nagy Péter cirkáló is…

  2. Nézzétek mindig az zászlós hajó külön falat az ellenségnek.
    Így tökfelesleges potens egységre ez a díszcélpont terhét rásózni.

    Nagy Péternek meg nem kell semmilyen plusz rang ha valahol megjelenik így is úgy is félelmet kelt a jenki-nél meg fejviszketést.

  3. KC: igen, olyasmi. Az HMS Invincible-t 2005 nyarán helyezték inaktív állapotba (természetesen egy cirka 10 éves élettartam hosszabbítást lehetővé tevő felújítás után, mikor máskor…). Mindezt azzal a megjegyzéssel, hogy ha kell, akkor 18 hónap alatt reaktiválható. Erre persze már nem fog sor kerülni, hiszen az eddig Portsmouth-ban tengődő teknőt idén szeptemberben húzta ki a Royal Navy a hajóinak listájáról. Asszem az Ark Royal-lal együtt megy a levesbe. (De ez a lángvágós kezelésben nem vok biztos, utána kéne nézni, van-e konkrétan erről döntés már, avagy sem.)

  4. „Asszem az Ark Royal-lal együtt megy a levesbe. (De ez a lángvágós kezelésben nem vok biztos, utána kéne nézni, van-e konkrétan erről döntés már, avagy sem.)”

    Szerintem kár lenne elhamarkodni! Ha maga a hajótörzs jó állapotban van, – ami egy pár évvel ezelőtti felújítás után elvárható – akkor lehetne rá vevőt találni, akár helikopter-hordozó szerepkörben is. Érdemes lenne kapirgálni egy kicsit ezügyben, Brazília, Indonézia, stb. környékén…

  5. Komolyan, ha ezeket kivonják, marad egyáltalán valamijük, amivel meg tudnák védeni a Falkland szigeteket? Mert egy ilyen konfliktusban nem lennék biztos benne, hogy a szövetségesek rohannának a segítségükre.

  6. „Komolyan, ha ezeket kivonják, marad egyáltalán valamijük, amivel meg tudnák védeni a Falkland szigeteket?”

    Annyira nem kell aggódniuk, mert 1 héten belül oda tudna érni egy CVN, valószínűleg a John C. Stennis Bremerton-ból, vagy a Harry S. Truman Norfolk-ból. Mivel a Falklands brit külbirtok, ergo brit felségterület, automatikusan életbe lépne a NATO 5. cikkely. Valamelyik Nimitz CVBG pofánvágná az argentínokat a britek nevében, ‘oszt jóccakát…

  7. Mivel a Falklands brit külbirtok, ergo brit felségterület, automatikusan életbe lépne a NATO 5. cikkely

    Nos…

    5. cikkely

    A Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és ennél fogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, mindegyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert jogos egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat a intézkedéseket – ideértve a fegyveres erõ alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart. Minden ilyen fegyveres támadást és ennek következtében foganatosított minden intézkedést azonnal a Biztonsági Tanács tudomására kell hozni. Ezek az intézkedések véget érnek, ha a Biztonsági Tanács meghozta a nemzetközi béke és biztonság helyreállítására és fenntartására szükséges rendszabályokat.

    6. cikkely

    6. cikk (1)
    Az 5. cikk alkalmazása szempontjából egy vagy több Fél ellen irányuló támadásnak kell tekinteni fegyveres támadást

    a Felek egyikének területe ellen Európában vagy Észak-Amerikában, Franciaország algériai megyéi ellen (2), Törökország területe ellen vagy a Felek egyikének joghatósága alá tartozó, az észak-atlanti térségben a Ráktérítõtõl északra fekvõ szigetek ellen vagy a Felek egyikének hajói vagy repülõgépei ellen ugyanebben a térségben;
    a Felek egyikének fegyveres erõi, hajói vagy repülõgépei ellen, ha a fenti területeken vagy azokon kívül bármilyen más olyan európai területen tartózkodnak, amelyen az egyik Fél a Szerzõdés hatálybalépésekor megszálló erõket tart

    Ezek szeint Falkand bizony kívül esik ezen. Mellesleg 1982-ben sem segítette a jenki őket néhány tucat AIM-9L és pár műholdfelvétel átadásán kívül…

  8. Az argentin haderő, legalábbis légerő szintjén alapvetően ugyanazokat a típusokat alkalmazza mint 1982-ben. Mirage III és klónjai, és A-4-es Skyhawk, csak korszerűsítgetve. De ettől pl a hatótávolság nem változott jelentősen, ellenben eltelt közel harminc év, ami alatt a az angolok két generáció váltást végrehajtottak!

    Nem utolsó sorban az argentinoknak sincs pénzük háborúra, légi erejük csak árnyéke önmagának.

  9. „Ezek szeint Falkand bizony kívül esik ezen.”

    Ez érdekes és úgy tűnik, hogy tényleg így van, de jelentkezzen, aki bármilyen logikát felfedez benne! Franciaország algériai megyéit ( létezik még ilyen egyáltalán? ) nem szabad megtámadni, mert akkor jön a NATO, és lesz irgumburgum. De a szintén NATO tag Spanyolországhoz tartozó, marokkói területen fekvő Ceuta és Melilla nem szerepel ebben a felsorolásban. Az büntetlenül lerohanható? Franciaország algériai megyéi védelmet élveznek, de Francia-Guyana már nem? Vagy Suriname, amely Hollandiához tartozik? Mert ezek éppen csak egy picit vannak északabbra a Falkland szigetektől. Úgyhogy nem értem az egészet…

    „Mellesleg 1982-ben sem segítette a jenki őket néhány tucat AIM-9L és pár műholdfelvétel átadásán kívül…”

    Az egy teljesen más szituáció volt. Egyrészt nem volt surlódásmentes a viszony Reagan elnök és Thatcher asszony között. Másrészt, ez még a hidegháború időszaka volt, tartott a nagy sakkjátszma a Szovjetunió és az USA között. Ezért az USA-nak óvatosan kellett lavíroznia, mert nem akarta nagyon magára haragítani a Latin-amerikai országokat, ahol a „gringók” amúgy is elég népszerűtlenek a mai napig. Most viszont tök más a helyzet, egyedüli szuperhatalomként az USA nyugodtan léphet fel igazságosztó döntőbíróként. Legfeljebb Venezuela meg Bolívia tépi a száját még jobban, és akkor mi van?

  10. Jelenleg a Britek részéről Falklandon a következő erők vannak lent.

    1 db Typ 23 fregatt
    1 db arctikus őrhajó
    1 db utánpótlás szállító hajó
    1 db nuki tengó ( feltételezett )

    Cca 1000 fő melyből

    1 zlj lövész alakulat
    4 db Eurofigther pilcsik kiszolgálók
    ellátók
    híradók
    műszaki
    105 mm es tüzérség ( 2 üteg )
    Rapier lérak ( 2 üteg )