|

Hölgyek vs. U.S. Navy

Mint tudjuk nagyjából egy évvel ezelőtt a U.S. Navy beadta a derekát és a teljes egyenlőség zászlaja alatt lehetővé tette, hogy a gyengébbik nem képviselői is felvételt nyerhessenek a tengeralattjárósok csoportjába. Nos, az első 10 jelentkező képzése már a második szakaszban tart, elvileg novemberben kerülnek új szolgálati helyeikre. És ezzel kapcsolatos Ray Mabus-nak, az USA haditengerészeti miniszterének nemrégiben tett nyilatkozata.

A miniszter szerdán, egy villásreggeli kapcsán kitért arra, hogy bár jelenleg csak a ballisztikus rakétahordozókra (és az azokból SSGN-né avanzsált) tengeralattjárókra jelentkezhetnek a nők, azért ezt a jövőben szeretnék megváltoztatni és a tengeralattjáró flotta gerincét adó SSN-ekre is kiterjeszteni ezen lehetőséget.

Mabus úgy nyilatkozott újságírók egy csoportjának, hogy a Navy tervei között szerepel ennek meglépése, ám az elől diplomatikusan elzárkózott, hogy arra választ adjon, miszerint van-e valamiféle céldátum, vagy hogy egyáltalán folyamatban vannak-e előkészítő vizsgálatok.

Los Angeles-osztályú atom-tengeralattjáró szimulátor

Los Angeles-osztályú atom-tengeralattjáró szimulátor | Fotó: William Kenny, U.S. Navy ,

Ugyanakkor kitért a SEAL-re. No, szerencsére azért arra nem kell gondolni, hogy a nagy igyekezetben és a G.I. Jane után szabadon terveket dédelgetnek a nőknek a haditengerészet különleges alakulatába történő bevételére. Ellenkezőleg! A haditengerészeti miniszter kihangsúlyozta, hogy bár az álláspontja szerint a nők is betölthetnének minden pozíciót a Navy berkein belül, attól azért ódzkodik, hogy ezt a lehetőséget a SEAL-re is kiterjesszék. Ezt elsősorban a hatalmas fizikai kihívással indokolta.

19 hozzászólás “Hölgyek vs. U.S. Navy”

  1. Nallunk a holgyek mar regen szolgalnak a hadihajok fedelzeten es a tengokon is. El kell mondjam hogy bevaltak. Sot az atlagteljesitmenyuk jobb mint a ferfiake !!! Ennek oka hogy sokkal nagyobb a monotonitas turo kepesseguk. Amire ugyelni kell hogy hosszabb beveteseknel bizony az osztonok a hormonok elojonnek es ilyenkor szoktak a csaladi beket osszetoro „balesetek” megtortenni.

    Mindig elszeparaltan kulon halohelyeken vannak elhelyezve es a fo problema nem is a hadihajok vagy tengok fedelzeten szokott tortenni hanem az ellatohajok olajtankerek fedelzeten ahol viszonylag nagy a szemelyzet ( 150-250 fo ) nagy hely van es hosszuak a bevetesek.

  2. Off:

    „Van az a víz alatt eltöltött időszak ami után mindenki Cindy Crawford lesz.”

    Lassan érdemes lenne frissítened az adatbázist! :-)) Most még esetleg belefér a MILF kategóriába, de nemsokára a nyugdíjasotthonok sztárja lesz a jó öreg Cindy…

    On.

    Tcat, arról nem szólt az eredeti forrás, hogy milyen pozícióba lesznek beosztva a hölgyek a boomer tengókon? A német U-31 fedélzetén is van egy szem szőkeség, ő a kommunikációs tiszt. Bármit is jelentsen ez… :-))

  3. Az elmúlt pár nappan az egyik ismeretterjesztő csatornán met a Megtörhetetlenek című sorozat. Két nő volt benne, az egyik még Norvégiában feladta, míg a másik eljutott a SEAL bázisára, és egy egész héten át „gyilkolták” őt és a társait. Mindent megcsinált, csak a fel-le süllyedést a mély medencében nem tudta teljesíteni. Kezük – hátul – lábuk összekötve, egy lélegzet vétel süllyedés a fenékre, rugaszkodás majd vissza fel a felszínre levegőért, majd újra le. Ezt vagy 20 percig csinálták…Na ő ezekn bukott meg.
    Nők is lehetnek katonák olyan posztokon, ahol eddig csak férfiak szolgáltak. Ösztönzőleg hathat a maguktól elszállt „nagymenők” számára, ha egy „csaj” lenyomja őket. Addig buli van, míg nem kezdenek elő fele jönni az olyan mondatok, hogy:”Én nő vagyok! Emiatt tessék Engem tisztelni még akkor is ha pokollá teszem a társaim életét nyálas spicliként…” Egyes esetekben egy női hang sokkal nyugtatóbb, mint egy „füstös” rekettes károgás…
    Azt hittem, hogy előbb kerülnek vadásztengókra, mint atomrakétásokra, de hát ez van.
    Régebben hallottam olyat, hogy az ami hadseregben kinyítod az ajtót a hölgy társadnak és előre engeded, az már diszkriminációnak(!) számít. Na ez egy kissé túlzás…

  4. @Killer Clown: Konkrét feladatkört nem említettek sehol azon anyagokban, amiket én olvastam. Szóval így hirtelen egy linket tudok adni a Navy nuke tengós tisztképzéséről:
    http://www.navy.com/careers/nuclear-energy/submarine-warfare-nuclear.html

    Ez alapján feltételezem, hogy a „Specific Responsibilities” részben felsoroltak közül bármelyikre :)

    A friss hír alapján egyébként jelenleg az atommal foglalkoznak erőteljesen a kiválogatott hölgyek:
    „So far 10 female junior officers have passed through Naval Nuclear Power School and into nuclear prototype training, the second phase of officer nuclear training.”

    A jelentkezőket egyébként a haditengerészeti akadémia (tavalyi?) friss végzősei közül válogatták be tudomásom szerint.

  5. Tcat!
    Köszönöm a gyors választ!
    Amúgy tudjátok mikor lesz gáz a nők katonai alkalmazása? Mikor a felvételi lapon plusz pontokat adnak, ha valamilyen szépség versenyen részt vett…Most a Beépített szépség egyik szereplője ugrott be, miközben ülne két gomb felett, az egyikre egy „indítás” a másikra egy „leállítás” lenne írva s „bőszen” gondolkodna melyket is nyomja meg…Azért ezt egy atomválság idején gáz lenne, ha egy cicababa döntené el. Sosem vontam kétségbe, hogy a nők is lehetnek kiváló katonák – ugyan miért ne! De akkor egy rátermett hölgy töltsön be felelőség teljes posztot, ne olyan, aki valakinek a valakije és lövése sincs, hogy mit kell kezdeni egy rázós helyzetben. Van ilyen férfiban is. lásd Dike hadnagy Az elit alakulatban.
    Killer amúgy nem csodálkozom, hogy kommunikációs tiszt az U-31-sen szolgáló hölgy – a hajszíntől függetlenül! Tudjátok milyen csodára képes egy hajtű egy bedöglött rádióval!

  6. A nők esetében főleg döntéshozatali szituációban lehetnek problémák. Rémlik valami a US Navy első női cirkáló parancsnokáról, ( talán a USS Shiloh parancsnoka volt ) akinek békeidőben is majdnem sikerült a tenger fenekére küldeni a hajót, a hibás parancsok kiadásával. És erre a döntési képességre még rosszabb hatást gyakorolhatnak az ominózus „piros betűs napok”. Ahogy az aranyszabály tartja: soha nem bízhatsz meg egy olyan teremtményben, aki minden hónapban 2 hétig vérzik, és mégse döglik bele… :-))
    Ettől függetlenül beosztottként, végrehajtó szerepkörben lehetnek jók, és a monotónia tűrésük tényleg jobb, mint a férfiaké…

  7. Killer!
    Ezt kicsit másképp hallottam Mr Garrisontól a jó öreg South Parkban:
    „Nem hiszek olyannak, aki 5 napig vérzik és nem patkol el!”
    Mielőtt még bárki betámadna, hogy ezzel megsértem/megsértjük a nőket, a gyengébbik(?) nemet – ha egy nő elkezd hisztizni, ki is az erősebb -ami messze áll tőlem, s szerintem mindannyiunktól elmondok egy történetet. De előbb egy emlékeztető, hogy nő nélkül férfi sem lehet, úgy hogy ne tessék megsértődni! De a történet:
    Anno fősulin volt egy hölgy ismerősöm, aki égre földre kért egy fájdalomcsillapítót azon a napon. Egy srác megszánta, adott neki bár az hitte a feje fáj csajnak. Mire az – babonából nem köszönünk meg gyógyszert elvet követve – egy szónélkül bevette, majd a következő lakónikus mondat hagyta el ajkait: „Dögöljön meg az összes férfi!” Egy hét múlva ua. a csajos megy bőszen partizni pasira vadászni – mint tudjuk vad és vadász között olykor nagyon vékony a vonal, kiből lesz ki, néha egy pár pillanat műve – szóval indul az este, s a nőci ezzel a mondattal indít – ne kérdezzétek mennyi volt benne: „Sehol sincs egy férif!” Hát na…
    Monoton munkában viszont tényleg jók! Nagyon sok gyárban, ahol kell egy kis kézügyesség is plusz egyhangú a munka, nagyon-nagyon sok a női alkalmazott. Plusz fejben tartani, hogy az égetni való gyerekei mit szeretnek, bevásárlás és a sort reggeli írhatnám. Szóval a nők is tudnak olyat, ami egy férfinak gondot okozna és viszont! Szóval Respect a hölgyeknek! De azért váltig fenn tartom azon véleményemet, hogy egy-kettőt mágján kellene elégetni, még napjainkban is….

  8. A háború pont nem a monotonitásról szól, azért a tengókra csak össze tudnak szedni egy rakat palit, akik elszivaroznak a szonárképernyők előtt és egy kicsit koncentrálnak. Viszont ha beüt a krach és jön Szerjózsa tengón vagy T-90-essel a bokor mögül ahhoz már kell nagy adag bátorság, hogy ne fossa össze az ember a bokáját, na az már nem olyan monoton dolog.