|

U.S. Navy: a gyengébbik nem is mehet a víz alá

A kérdés – miszerint a U.S. Navy engedélyezze-e, hogy női tengerészek is szolgálhassanak a nukleáris meghajtású tengeralattjáróin – nem új keletű, ám egyelőre úgy néz ki, egy hónap múlva ez nem lesz többé kérdés, hiszen a válasz: igen.

A Pentagon bejelentése szerint a Haditengerészet végül úgy döntött, hogy engedélyezi, hogy nők is szolgáljanak az amerikai tengeralattjárókon. A javaslatot Robert Gates védelmi miniszter elfogadta és írásban értesítette a Kongresszust a javaslatról, melynek 30 napja van a reagálásra, a dolog életbe lépése előtt.

Ugyan az Egyesült Államok fegyveres erőiben nem elhanyagolható mennyiségben szolgálnak nők is, – a Haditengerészetnél például cirka 15% az arányuk – de mind a mai napig van még néhány olyan terület, ahol a nők előtt zárva a kapu. Ezen néhány terület közé tartozott a tengeralattjáró erő is, ahova ezidáig kizárólag férfiak jelentkezhettek. De a haditengerészet vonalán maradva ugyanilyen megkötés alá esik a fegyvernem különleges alakulata, a Navy SEAL is. A különleges alakulatokon felül a nők – hivatalosan – aktív harci tevékenységet folytató gyalogsági és páncélos alakulatoknál sem szolgálhatnak. Hangsúlyozzuk papírom, hiszen az iraki és afganisztáni körülmények között némiképp elmosódott a határ, így az ott szolgáló nők kerülhetnek és kerülnek is olyan helyzetekbe, ami papíron nem történhetne meg.

Liz Tremel hadnagy a U.S. Navy VFA-105 vadásszázadának pilótája

A Haditengerészet persze csak a tengeralattjárók és a SEAL kapcsán volt ilyen szigorú eddig: Tremel hadnagy a U.S. Navy VFA-105 vadásszázadának F/A-18E pilótája ,

Ezt egyébként a U.S. Army vezetése is belátta és a Haditengerészethez hasonlóan ők is a megkötések enyhítésén ügyködnek: a nők harci tevékenységével kapcsolatosan egy keddi szenátusi meghallgatáson a Hadsereg vezérkari főnöke George Casey tábornok úgy fogalmazott, hogy ideje felülvizsgálni a korábbi szabályozást.

No, de visszakanyarodva a tengeralattjárósokhoz. Az ügyet a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke, azaz az Egyesült Államok hadi gépezetének feje, a Haditengerészeti Műveletek egykori Főparancsnoka, Michael Mullen admirális már korábban is támogatta, a tavalyi évben írásban fordulva ezzel a Kongresszushoz.

Korábban egyébként ez korántsem volt így, hiszen a Clinton adminisztráció idejében is felmerült kérdés elől akkoriban a Haditengerészet vezetői mereven elzárkóztak, többek között a szűk helyből fakadó privát szféra majdhogynem teljes nélkülözésére hivatkozva. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a közelmúltban még nagyban folyó vita kapcsán olyan elsőre furcsának tűnő dolgok is felmerültek mint lehetséges ellenérvek, pontosabban vizsgálandó tényezők, mint például a tengeralattjáró levegőjének összetétele. Konkrétan, hogy annak kissé más oxigén-szén-dioxid aránya milyen hatással is lehet egy – tudta nélkül teherbe esetten bevetésre induló – nő magzatára nézve. Ezen kis apró töredékrészlet is valamennyire tükrözi talán, mennyire is nem volt egyszerű ez a döntés és hogy lesznek azért problémák – eleinte legalábbis mindenképpen 101% garantáltan.

Tény ami tény, a legkézenfekvőbb problémát sem lesz egyszerű megoldani, bár az illetékesek szerint megoldható lesz a külön fürdő és hálóhelyek kialakítása. A komplikációmentesebb átállás érdekében azonban a legénység női tagokkal történő kiegészítése várhatóan fokozatos lesz: először valószínűleg csak a tiszti állományban jelenhetnek meg a gyengébbik nem képviselői, – nyilatkozta egy anonimitásba burkolózó illetékes – melynek persze roppant praktikus okai vannak: a tisztek szálláshelye a legénység többi tagjától eleve elkülönített, így egyszerűbb lehet a női részleg megvalósítása.

Persze nem kell arra számítani, hogy teszem azt a legközelebb kifutó Virginia-n már női tiszt(ek) lesznek megtalálhatóak, már csak azért sem, hiszen a korábbi megkötések miatt megfelelő képzettséggel rendelkező női tengerészek sem állnak sorban egyelőre.

10 hozzászólás “U.S. Navy: a gyengébbik nem is mehet a víz alá”

  1. „az ott szolgáló nők kerülhetnek és kerülnek is olyan helyzetekbe, ami papíron nem történhetne meg” Hát igen ez okozott már nem egy kellemetlenséget az afganisztáni és iraki missziókból terhesen hazaérő nők ugyanis ezek után már nem vezényelhetők háborús zónába egy jó ideig és nem tervezett költségnövekedést is okoztak az adott seregnek(főleg angol ami).

  2. Legalább megszűnik a szodómia! Churchill-nek tulajdonítják a mondást, hogy a brit királyi haditengerészet három fontos hagyománnyal rendelkezik: rumosztás, korbácsolás és szodómia. A korbácsot 1949-ben, a napi grog-adagot 1970-ben szüntették meg. Az amcsi matrózok még rosszabbul jártak, náluk sose volt fedélzeti pia, csak fagylaltgép.

    Legjobb világ a francia hajókon van: ott a bor és a nő is szabad, de a CdG legénységének ötöde emiatt tábori csendőr a rend fenntartása végett.

  3. > először valószínűleg csak a tiszti állományban jelenhetnek meg a gyengébbik nem képviselői

    Gondolom így a csúnya, de unatkozó tiszthölgyek parancsot tudnak adni a jó svádájú matrózoknak a vízipisztolyuk használatára – tetszik nem tetszik lőni kell, ha nem akar fogdába kerülni?

    Szerintem a jenkiknek agyára ment a gender mainstreaming, ami egy beteg libsi ideológia, hogy nincs fiú és lány. Az utolsó kormányülésen nálunk is bevezették, hogy tilos lesz a „nemi sztereotípiákat” oktatni az óvodában, el kell venni a lányoktól a babát, a fiúk játék tankját kell adni nekik és viszont. Nem lehet szoknyát se hordani.

    Szerintem ha a csajok annyira patrióták, szüljenek otthon sok kis katonát a hazájuknak és ne a fronton bohóckodjanak!

  4. Szerintem is csinos Liz!
    Tobb ilyen hölgy kellene kicsi hazánkba is, nem pedig ezek a kikent,festett makett bulák!
    A hócipőm tele van fent említett utángyártót hamburger bigékkel!
    Mi itt irogatunk, hogy Liz bizony milyen csinos. Azoban belegondolt valamelyikünk is, hogy mennyit kellett küzdenie, hogy elérje, amire vágyott! Hogy azt csinája, amit szeret!
    Szerintem ezt kellene először is tisztelni benne! A szépség relatív dolog, egyik pillanatban van, a másikban már csak volt.

  5. Hadnagy természetesen micsoda nő.
    Sokak irigylik a gépe bitkormányát.

    Nő a harc téren érdekes kérdés. Mai liberális világba fiatal férfiak egyre nőiesebbek, a lányok egyre cél tudatosabbak.

    Én 21 évesen szégyelleném ha nem lennék egy kemény határozott srác, akinek adott esetben nem jó az útjába állni mert csúnyán vissza csapok.

    Egy égéseges társadalomba meg vannak a természetes határok férfi és nő között.

    Biológiai okokból is van differencia.
    Van sok olyan amely nők alap adottságaik miatt sokkal jobbak mint a férfiak.

    Hogy leányok katonának állnak semmi gond főleg ha tehetségesek abban amit csinálnak.
    Egy konzervatív társadalomba a katona hölgyek is egy dologról nem feledkeznek meg hogy nekik van egy létfontoságú szerepük.
    Az hogy család anyák legyenek remek génjeiket tovább adják.
    A jövő záloga a gyerek az új „kis katona”.

    Gyalogsági nagy veszteséget elszenvedő vagy kritikus döntést hozó feladat körbe hölgyeket nem raknák.
    Mert amitől egy nő képes a világon a légcsodálósabb lenni egy pillanatra. Az a mélyebb érzelmei ettől tud nagyon gyengéd és bájos egy szóval angyal ha szeret.
    De mikor hideg vér kell ez a bájos tulajdonság a fordítottjára fordul.
    Van mikor hidegen rációval kell döntést hozni.

  6. Liz Tremel hadnagy hadnagynak is csak azt kívánhatom hogy 30 éves kora környékén kezdjen el szép gyermeket világra hozni. Attól még Top Gun-ba meglehet oktató 40-es éveiben meg újra front amazon.

    Egy két tábornok biztosan örömet okozna, hiszen gyermekei is lehetnek még kiváló vadászpilóták haditengerészet.
    Valamint lennének unokák is kik nagyra értékelnék hogy a nagyi fiatalon mennyire csinos ász pilóta volt.