|

Hullámsírba szállt az HMAS Adelaide

2011. április 13-án, helyi idő szerint dél magasságában 2 perc alatt hullámsírba szállt az Ausztrál Haditengerészet egykori fregattja, osztályának névadója, az HMAS Adelaide. Ezúttal az Avoca Beach-i ellenzők nem tudták megakadályozni az igazándiból Oliver Hazad Perry-osztályú fregatt elsüllyesztését.

Bye-bye Adelaide

Viszlát Adelaide! A 6 tagból álló hajóosztály 2 legöregebb tagját – HMAS Adelaide, HMAS Canberra – vonták ki, részben a maradék 4 modernizálásának és élettartam kitolásának anyagi támogatása végett. | Fotó: Saberwyn, Wikipedia ,

Ugyanis a 2008-ban kivont, majd Új-Dél-Wales-nek ajándékozott hadihajót az ajándékozott már 2010 márciusában egyszer megpróbálta elsüllyeszteni. A búvárcélpontnak szánt hadihajót addigra elő is készítették, azonban a helyi lakosoknak koránt sem volt ínyükre a parttól mintegy másfél kilométernyire, 32 méter mély vízben elsüllyesztendő fregatt. Az aggályok közt szerepelt a megváltozó árapály és a kioldódó káros anyagok – véleményük szerint ugyanis nem kellő gondossággal távolították el a hajóból a veszélyes anyagokat. Az ügy vége az lett, hogy három nappal az elsüllyesztés kitűzött határideje előtt beterjesztett fellebbezés végett elhalasztásra került az esemény.

Az ügy egészen szeptemberig húzódott, mikor is olyan döntés született, hogy az ex-HMAS Adelaide elsüllyeszthető, ám további munkálatokat kell végrehajtani a veszélyesnek minősülő anyagok eltávolítása kapcsán: a potenciálisan PCB tartalmuk miatt el kellett távolítani a még megmaradt vezetékeket, illetve a szigetelést és ahol anno alkalmazásra került, onnan az ólomtartalmú festést. Ez némiképp megdobta a projectre eredetileg elkülönített összeget, ami így konkrétan 5,8 millióról 8,5 millió ausztrál dollárra kúszott fel.

A ellenzők persze ezúttal is igyekeztek megakadályozni a dolgot ombudsmani kivizsgálást követelve és ismét bírósághoz fordulva. Még egy őslakos „bálnahívót” is szerződtettek, hogy hosszúszárnyú bálnákat csődítsen az esemény helyszínére… Nos, ha bálnák nem is, de delfinek tiszteletüket tették a lezárt 1 kilométeres körzetben, mely végett cirka 1 órával elhalasztották a fregatt elsüllyesztését.

Az HMAS Adelaide-t egyébként április 11-én reggelén kezdték elvontatni végső nyughelyére, ahol április 13-án, nem sokkal dél előtt megkezdődött a mutatvány: tűzijáték, majd a töltetek aktiválása, melyek tevékenységének köszönhetően az Ausztrál Haditengerészet egykori fregattja nem egészen 2 perc alatt eltűnt a nézők szeme elől.

A 2005-ben kivont és 2009 októberében Victoria állam partjai mentén, szintén búvárkodási célzattal elsüllyesztett HMAS Canberra és a most hullámsírba került HMAS Adelaide nevét az Ausztrál Haditengerészet eddigi történetének 2 legnagyobb hadihajója, a Canberra-osztályú helikopterhordozók viszi tovább.

One Response to “Hullámsírba szállt az HMAS Adelaide”