|

Szaúdi flottafejlesztés

A korábbi időszakok híreiben Szaúd-Arábia irdatlan összegű eszközbeszerzései kapcsán elsősorban a légierő és a szárazföldi erők kerültek a figyelem középpontjába. Mi sem szebb példa erre, mint a tavaly ősszel bejelentett, a merev- és forgószárnyasokkal kapcsolatos mega fegyvercsomag (link 1, link 2)

A régió vitathatatlanul legpotensebb haderejével rendelkező szaúdiak zsebét ismét égeti a pénz, ám ezúttal a légierejükhöz mérten kicsin flottájukat kívánják némiképp rendbe szedni. Természetesen mindenképpen meg kell említeni, hogy a Saudi Naval Expansion Program II már pár éves múltra visszatekint, hiszen már 2008-ban is terítéken volt a kérdés a 80-as évek elejei szaúdi flottafejlesztést segítő USA-ban. (9 járőrhajó és 4 korvett őrzi ennek emlékét, melyeket 80-as évek elején, illetve közepén adta át.)

Szaúd-Arábia haditengerészetének csúcsragadózói a francia La Fayette-osztályon alapuló Al Riyad-osztályú fregattok. 2002 és 2005 között 3 került rendszeresítésre. A fenti, 2005-ben készült felvételen a másodikként átadott Al Makkah látható | Fotó: Jacques Lahitte ,

A U.S. Navy pénteki bejelentése szerint Rijád lég- és rakétavédelmi képességekkel felvértezett hadihajókra, járőrhajókra, helikopterekre és kapcsolódó parti infrastruktúra létesítésére kért árajánlatot Washingtontól – a híranyag szerint még tavaly júliusban. A Navy szóvivőjének elmondása szerint hozzávetőleges költségkalkuláció várhatóan májusban mehet ki az amerikai haditechnika legnagyobb közel-keleti megrendelőjének.

A Lockheed Martin, mint a beszerzés kapcsán érdekelt egyik vállalat szintén nyilatkozott pénteken a kérdésben – szóvivőjük elmondása szerint a Saudi Naval Expansion Program-II első szakaszára fordítandó összeg a Navy kalkulációra támaszkodva elérheti a 20 milliárd dollárt. Amiért a Lockheed Martin várhatóan versenybe fog szállni.

Utóbbihoz nyilván lesz 1-2 szava az amerikai General Dynamics és az ausztrál Austal alkotta felállásnak is – tesszük hozzá már mi.

4 hozzászólás “Szaúdi flottafejlesztés”

  1. Ugyan a hírhez nem kapcsolódik, azonban egy ordas hibára fel kell hívjam a figyelmet… Elképzelésem sincs hogyan, de a legutóbbi 2 LCS hírben az Independence-osztály kapcsán Northrop Grumman / Austal párost írtam a General Dynamics / Austal helyett. Nagyon ciki :| Javítva és sorry.

    Senkinek nem tűnt fel egyébként? :D