|

Rafale-t az Emirátusokba!

Az elmúlt héten rendezték meg az Egyesült Arab Emirátusokban az INDEX 2011 kiállítás és vásárt, ahol természetesen a Dassault is képviseltette magát. A gall vállalat továbbra is reménykedik a Rafale eladásában, ám nem csak ezen a fronton nyomulnak a franciák, akik egy komplett csomagot kínálnak az arabok számára.

Az ajánlat egyik része csak a Dassault Rafale típusú vadászbombázó, melyből 60 darab beszerzését tervezik az arabok az előző évtizedben beszerzett Mirage 2000-9 sürgős leváltására. Bár az arabok újonnan az F/A-18E/F Super Hornetet favorizálják, az európaiak továbbra sem tettek le az üzletről.

A gall típus eladását nehezíti az euró magas árfolyama. Serge Dassault szerint a nemzetközi piacon nehéz aláajánlani a beszállítóikat amerikai dollárral kifizető konkurenseknek.
Ennek ellenére az INDEX alatt is folyamatosan azt sulykolták az Egyesült Arab Emirátusokat képviselőknek, hogy teljesítményben és fegyverzetben is képes felvenni a versenyt a szomszéd Szaúd-Arábia által rendszeresített Eurofighter Typhoonokkal, így fenntarthatják a térség egyensúlyát. Hogy a hamarosan több százas példányszámban rendszerbe álló F-15 Eagle továbbfejlesztett változatait mivel egyensúlyozzák ki, nos, arra már nem közöltek megoldást.

A franciák számára a polgári szférában is érik a megrendelés, az Emirates légitársasággal 75 darab Airbus A380-asról és 70 darab A350-esről, míg az Etihaddal 25 darab A350 és 10 darab A380 típusú utasszállítóról tárgyalnak az Air France rosszallása ellenére.

A franciákat továbbá más üzlet is köti az arab világhoz. Az Areva vállalattal hamarosan tető alá hozhatják a megállapodást melynek keretében urániumot biztosítanak az újonnan létrehozandó atomerőmű számára. A 8 milliárd dolláros kontraktus értelmében a franciák 60 éven keresztül ellátják az arab atomlétesítményt urániummal.

27 hozzászólás “Rafale-t az Emirátusokba!”

  1. Érdekes a helyzet… Szaúd-Arábia nagyon bekeményített, már ami a harcigépeket illeti, s nemcsak ami technikára épít, hanem eus cuccokra is, függetlenül attól, hogy az európai gépeken integrálva vannak – még szép – az amerikai fegyverek többsége, vagy van európai megfelelője.
    Az említett Mirage-kon kivül össz. 79 F-16E/F (55+24) gépe van. Ez édes kevés egy konfliktus esetén a szaúdiak ellen. – hamár őket hoztátok fel viszonyítási alapként, ha megromlana a szomszédi viszony. Most az a kérdés, hogy az emirátus bevállalja-e Rafale-t egy modern, de csak a gyártó ország által rendszeresített gépet. Amihez ígérnek fűt-fát-eperfát upgrade-t, mit csak akarnak, közös tovább fejlesztést és helyi gyártósort. Kérdés, hogy megtudják-e valósítani, amit ígérnek… (Az utóbbit talán a szaúdiak is megkapják az EF-hez, ha jól emlékszem.) Ezzel szemben ott van a Super Hornet, ami egyesek szerint a potenciálja vége felé jár – szerintem úgy 70-85%-nál, tehát valamennyi még van benne. Rendszeres upgrade-kel, ha politika játsza a jó fiú szerepét az amik szájaíze szerint, akkor mindennel, ami lehetővé teszi, hogy a gyártótól mindent megkapjon a folyamatos üzemeltetéshez, ugyebár üzemanyag az van dögivel. Ha nem tudnak valami megoldást találni a Mirage-ok tovább sózására, akkor a Rafinak nem sok sansza lesz… Pedig már nagyon kellene, hogy megtörjön a jég! Ha megvalósul – ismétlem ha – s lesz egy külön gyártó sor, akkor a térségben jó esélye lehet a többi országnál pl. Kuwait. Polgári piacon egyértelmű az Airbus biztos jelenléte a jövőben. Dassult már mindent megtesz – ahogy a franci kormány is – hogy végre valaki vegyen ebből az utolsó gall szélrohamból! Meglátjuk, hogyan alakul is a sorsa…

  2. A közel-keleti határokat európai hatalmak húzták meg. Nem is gondolnátok, hogy az arab világban a társadalom döntő része nem is veszi túl komolyan ezeket.
    Jelen idő szerint az Emírségek vezetői és a szaúdi uralkodó család „egy húron pendül”. A jövő kérdésessé válhat több ok miatt is, pláne hogy már az amerikaiak is pedzegetik a szaúdi olajkészletek korábban kissé feltupírozott mennyiségeit.
    Végül is Kuvait anno Szaddam Husszeint támogatta (nem kevés pénzzel és egyéb segítséggel) az Irán elleni háborúban, ami szinte alig ért véget, máris ott volt egy új válság – immáron Irak és Kuvait viszonyában.

    Nem állítom, hogy háború lenne majd Rijád és az EAE között, de arrafelé mostanában gyorsan változik a helyzet. Elvileg nem lehetetlen olyan helyzet kialakulása, ahol akár Törökország, akár Irán elég befolyást képes gyakorolni egyik-másik sejkségre, ami akár ütközhet a rijádi célokkal – vagy a többi társult emírség érdekeivel.

    Üdv: M

  3. Az, hogy Szaddamot támogatta szerintem nem szimpátia volt. Szimplán érdek.

    Törökország? Picit messze van. Ők inkább európai ország szerettek volna lenni, mint „egy a többi muzulmán ország közül”.

    Irán? Még az UAE-hez sem mérhető katonai erejük a mai állapotban.

  4. „Szimplán érdek.”
    Így van. Ha változik az Emírségek vagy Szaúd-Arábia érdeke, akkor a mostani viszonyok is változnak majd.

    „Törökország? Picit messze van. Ők inkább európai ország szerettek volna lenni, mint “egy a többi muzulmán ország közül”.
    Ez is igaz. Főleg a „szerettek volna” kifejezés. A jövő viszont nem erről szól.

    „Irán? Még az UAE-hez sem mérhető katonai erejük a mai állapotban.”
    ?????
    Irán katonai ereje a mai állapotban mihez mérhető? Egyébként én befolyásról írtam, nem háborús fenyegetésről. A katonai erő csak egy a több szegmenes közül, amely egy állam hatalmát, lehetőségeit és sikeres politikáját elősegítheti.
    Nem mellesleg az intelligens diplomácia és politika nem feltétlenül katonai fenyegetésekkel operál, sok esetben egy zárt közösség felbomlasztása sokkal sikeresebb a soft power alkalmazásával.

    M

  5. Sajnálatos, hogy keverjük a nagyságrendeket és ügyeket. Irán térségbeli befolyása nem SZ-300-as kérdés.
    Nehéz úgy kommunikálni, hogy eltérő léptékben gondolkodunk.
    Egyébként nem tudom, hogy Te mit láttál eddig, de javaslom Hillary Clinton legutóbbi felszólalását tanulmányozni. Amíg az USA kormánya amerikai-iráni versengésről értekezik a térségben, addig te nem óhajtod ezt tudomásul venni.
    Szerinted ki téved? Clinton vagy Molni?

    Üdv: M

  6. Úgy hiszem Irán szerepét igen felfújják a nagyhatalmak azzal hogy sátánnak és gonosz tengelyének tartják! Szerintem a súlyát Iránnak kizárólag ez adja nem a katonai és gazdasági esetleg vallási ereje!
    Kiválóan alkalmas Irán arra hogy háborús fenyegetés címén feszültséget tartsunk fenn egy térségben ezáltal generálva fegyverkezési versenyt.Na meg feszült helyzetben kiderül hamar ki a barát ki az ellenség!

  7. Üdv Chimera!

    Nem a nagyhatalmak fújják fel, hanem bizonyos államok: USA, Izrael, Nagy-Britannia, Franciaország. Ezekből a ma realitását figyelembe véve az angolokat vagy franciákat nagyhatalomnak nevezni kicsit vicces.
    Ellenben nem hallottam még orosz, kínai vagy indiai pánikrohamról.
    Irán a térség síita lakosságának a magállama. Márpedig siíták bőven élnek Szaúd-Arábiától Bahreinig bezárólag.
    Irán nem amerikai, orosz vagy kínai lépték, ez nem kérdés. De a térségben bármelyik állammal simán összevethető, nem mellékes szereplője a Közel-Keletnek.
    Ráadásul az egyetlen állam, aki 1979. óta seggbe rúghatta az összes nyugati céget, megalázhatta az amerikai nagykövetséget és a mai napig kvázi pofátlanul visszadumálhat bárkinek.

    A Nyugat eddig csak rejtett akciókat mert meglépni vagy a szomszédját tudták ráuszítani. Igaz, azóta ezt a szomszédot likvidálták… ugyanazok. :)

    M

  8. Ráadásul az egyetlen állam, aki 1979. óta seggbe rúghatta az összes nyugati céget

    Ez tuti? Nincs egyetlen egye sem?

    megalázhatta az amerikai nagykövetséget és a mai napig kvázi pofátlanul visszadumálhat bárkinek.

    És milyen marhajól járt ezekkel…

    Nézd meg, hogy más arab államok hova fejlődtek 20 év alatt. Irán hova fejlődött…? Sz-300 megérkezett?

    Ennyit a nagyfiúskodásról és visszapofázásról…

  9. Miért hová fejlődött a többi arab állam? Na erre most kíváncsi lettem!
    Azon kívül hogy az olajpénzen számolatlanúl vehetik a csúcstechnikát nem hallottam komoly iparról ! Sőt ha már itt tartunk Irán az eggyetlen ahol valamilyen szintű önálló ipar alakult ki!
    Igaza van Montezumának Kínát és Oroszországot valóban nem kapja el a sikítófrász Irántól csak az USA az akinek meg kell indokolni a 700 Mrd usd katonai költségvetést! Na meg erre támaszkodva újabb és újabb olajmezőket elfoglalni…

  10. Franciország és Nagy-Britannia igenis nagyhatalom.
    Az erőkivetítési képességük nagyobb, mint Kínáé vagy Indiáé, illetve utóbbinél a GDP -jük külön-külön is jóval nagyobb.
    Ez egyébként nagyrészt igaz Olaszországra és Spanyolországra is.

    Csak a pontosság kedvéért megjegyezném, hogy az irániak nem arabok, hanem perzsák.
    Viszont a szomszédos arab államok közül tényleg nekik van leginkább önálló iparuk.

  11. erröl eszembe jutottak a Bahreini/UAEs instalációs storyk ahol a gyárban arab/perzsával nem igen lehetett találkozni a munkát Indiai vendégmunkások végzik.

    Chimera: Kína/India… meg mással „indokolja”, hogy miért bővíti még GDP növekedésénél is messze meghaladó %al a katonai kiadásait. Az olajmezős demagogiádat meg vmelyik hirtvs forumba ha lehetne…

  12. Miért demagóg az”olajmezős duma”?Az USA elemi érdeke a globális ellenfelek (ellenségek) elzárása az erőforrásoktól! Ha kimondjuk az demagóg? Talán közhely de az sem véletlen!
    A katonai kiadásokról meg annyit hogy ha a világ csendőre sokat költ fegyverkezésre az versenyt generál és gondolom Te sem vitatod az önvédelem jogosságát,ezért más államok is költeni fognak védelemre!
    De arányaiban és abszolút értékben még mindíg kevesebbet költenek mint az USA!
    A Hírtv-t meg szívből utálom mint minden sajtóterméket ami egy oldaldalú tájékoztatást nyújt….

  13. Nézd meg, hogy más arab államok hova fejlődtek 20 év alatt. Irán hova fejlődött…? Sz-300 megérkezett?

    Ha most Molnis stílust vennék elő, akkor az érintett lenne a legjobban megsértődve.

    Hova jutottak az arab államok? Innováció, kutatás + fejlesztés, saját termelő kapacitás, oktatásügy, sorolhatnám… sehova. A gazdag olajállamok gyakorlatilag felélték a kőolaj jelentette nyereséget és ennyi. Jövőkép: zéró. Ha elfogy az olaj, akkor maximum homokot árulhatnak majd.

    Irán: saját nukleáris program, saját műhold program, saját ipari és katonai fejlesztések, saját autógyártás, stb. És minden oktatási, kutatási és egyéb alapfeltétel biztosítása is mögötte van.

    Természetesen most lehet jönni a jaj de gagyi iráni cuccok című mesével, de egy olyan, a Nyugat által évtizedek óta szankciókkal sújtott nemzetről beszélünk, akik ebben az időszakban többet tettek le önerőből az asztalra, mint az összes arab ország együttvéve.

    Kőolaj dollárokból fegyverkezni, idegen zsoldos pilótákat alkalmazni (nem csak Líbiában, de Szaúd-Arábiában is), építeni csili-vili sípályákat a sivatagban és mesterséges szigeteket az öbölben nem művészet, hanem hülyeség és rongyrázás. Ez nem egy nép vagy nemzet jövőjéről szól…

    Irán és Törökország (egyik sem arab, de muzulmán) messze több potenciált birtokol, mint az arab országok. És most nem olajról beszéltem, mielőtt jön a következő „Linket! Forrást!” közfelkiáltás.

    Üdv: M

  14. Innováció, kutatás + fejlesztés, saját termelő kapacitás, oktatásügy, sorolhatnám… sehova.

    Motne, te be vagy rúgva? A világ egyik legnagyobb egyetemi komplexumát húzták fel valamelyik hipergazdag arab országban. Sajnos fejből nem tudom, hogy melyikban. Az viszont meglep, hogy te ezt nem tudod.

    Az iráni innováció ma abban merül ki, hogy lemásoltak egy ’60-as évek végi F-5E-t. Mikor építenek végre saját erőből olajfinomítót?

  15. Molni.
    Az USA is telis-tele van mindenféle egyetemi komplexumokkal, csak nagyon nem jegyzik őket sehol. Abban megegyezhetünk, hogy a világ kutatás-fejlesztés élvonalbeli centrumai nem az arab világban találhatóak.
    Tök jó, hogy most építenek egy nagy oktatási központot. Szerinted hány év (vagy évtized), mire ennek valós, a saját nemzetgazdaságukban is érzékelhető hatása lesz?
    Pénzért persze lehet odahívni külföldi oktatókat és kutatókat, lehet újgenerációs technológiai kutatásokat finanszírozni – de ez ettől még nem saját nemzeti program.
    Ui: Dolgozom egy magyar-szaúdi közös tulajdonú cégnek, illetve csak dolgoznék, leálltak a beruházásaik – a tulajok nem íly optimisták Arábia jövőjét illetően. Ez a forrásom többek között. :)

    Üdv: M

  16. az arab népben is lenne szellemi potenciál (sőt!), de gyakorlatilag 1001 országra oszlik az arab nép, mindegyik élén egy-egy militarista, erkölcstelen, kapzsi uralkodóval, aki nagy ívből tesz népe távoli jövőjére.

  17. Fade, az örök…

    mz:
    csak ezt emelném ki: “Az USA is telis-tele van mindenféle egyetemi komplexumokkal, csak nagyon nem jegyzik őket sehol.”

    jujjj…

    Nem kell jujjogni, elég utánanézni. :D
    A legtöbb amerikai egyetem és fakultás nem éri el a japán vagy német egyetemek szintjét (sem). Van néhány nagynevű és nagyhírű iskolájuk, de ha az összes amerikai felsőoktatási intézmény darabszámát vetjük össze ezekkel, akkor a százalékos arány igen csekély.
    Apropó: Szerinted egy német egyetemet végzett mérnök kap hamarabb munkát az USA-ban, vagy egy amerikai egyetemet végzett Németo.-ban? :)

    Kérnék linket, forrást és diagrammot a jujjj mellé! (Ha már egyébbel nem szolgálhatsz.)

    Molni.

    Kettős mérce? :D

    Azért tudtok vidám perceket is szerezni.

    Üdv: M

  18. Az,hogy nem finomítanak az nem azt jelenti,hogy nem tudnának ha akarnának.Az olajfinomítás legalább 100 éves technológia,ne gondoljuk már azt,hogy a perzsák a kőkorszakban élnek csak mert nem hipermodernek.

    Azért finomítás és finomítás között is van difi. 1942-ben a 90-es oktánászámú benzin volt a hi-tech repbenzin. Ma a koszos autódba töltesz 95-ös ólommentes benzint olyan adalékokkal, amiről anno álmodtak.

    Azért egy +40 éves technológiával bíró finomítót felhúzni nincs értleme, mert semmit sem tud gyártani, amit ma megvesznek… Ha meg újabb nem megy, akkor IJ kártya figyel.