|

Peace Eye Dél-Koreának

A Boeing a nyáron átadja Dél-Koreának az első „Peace Eye” légtérellenőrző repülőgépet, mely a Boeing B737-es átalakításával született.

Az amerikai cég illetékesei február 28-án jelentették be, hogy a jelenlegi ütemterv szerint július folyamán végre átadhatják az első új légtérellenőrző repülőgépet a Dél-koreai Légierő (ROKAF) számára. Az ominózus példánnyal jelenleg a Boeing Seattle-i telephelyén a berepülési teszteket végzik. A típustanúsítással, a rendszertesztekkel és az átvételi eljárásokkal várhatóan júniusban végeznek, ezután szállíthatják majd le a megrendelőnek.

Grafika: Boeing ,

A többi gépet a dél-koreai KAI (Korea Aerospace Industries) vállalat munkásai alakítják az első példányhoz hasonlóvá, beszerelik a Northrop Grumman által gyártott MESA (Multi-mode Electronically Scanned Array) kategóriájú radart, a barát/ellenség felismerő rendszert, továbbá az elektronikai hadviselésre szolgáló, az önvédelmi és a kommunikációs berendezéseket. A Boeing B737-700-as jelzésű, utasszállító repülőgép átalakításával megszülető típus törzsében hat operátorállást alakítottak ki. A síkantennával felszerelt, minden időjárásban bevethető típus maximális üzemi magassága 12 500 méter, maximális hatótávolsága pedig 5556 kilométer felett van.

Ausztráliában már szolgálatban áll a típus, a törökök a koreaiakhoz hasonlóan idén kapják meg az első példányt ,

A 2015-ig szolgálatba álló 4 darab „Peace Eye” alkotja majd a ROKAF légtérellenőrző képességének gerincét.z új típus számára kialakított taktikai felderítőezred kötelékében Global Hawk és RF-4C típusú felderítőgépek is üzemelnek majd.

A típust eddig Dél-Korea mellett Ausztrália és Törökország rendelte meg, ám Olaszország is játszadozik a rendszeresítés gondolatával.

Fotók: Boeing

One Response to “Peace Eye Dél-Koreának”