|

Újabb francia portékát szemeltek ki az oroszok

Evés közben jön meg az étvágy – tartja a mondás. Moszkvának mindenesetre úgy tűnik a Mistral főfogás után még valami tartalmasabb desszertre is fáj a foga, hiszen Vlagyimir Popovkin helyettes védelmi miniszter nyilatkozata szerint ismételten tárgyalásokat folytatnak Párizzsal. (Ne feledkezzünk meg róla, hogy az oroszok 5-6 éves távlatban cirka 10 milliárd euróért kívánnak technológiát, licenceket szerezni.)

Elmondása szerint legfőbb ideje, hogy Oroszország is felvegye az ütemet azon nemzetekkel, akik katonáik számára különféle, harctéri körülmények közt használható digitális rendszereket reszelgetnek. Franciaországban pedig épp tavaly ősszel kezdődött meg a Sagem vezényletével kifejlesztett FELIN rendszer szállítása, melyet kiindulási alapnak kívánnak beszerezni saját rendszerük megalkotásához.

„Több FELIN szettet fogunk beszerezni, melyről jelenleg tárgyalásokat folytatunk francia partnerünkkel. … Olyasmire van szükségünk, ami az Egyesült Államok, Németország és több más nemzet által tanulmányozott, fejlesztett rendszerekkel egy szinten van.” – nyilatkozta a miniszter csütörtökön. Megemlítve azt is, hogy az orosz katonai vezetés az orosz katonák életét minden elé helyezi, éppen ezért a kötöttek például szerződést az IVECO-val is páncélozott könnyű járművek gyártásáról.

Node most nem az IVECO a lényeges, hanem a gallok, azaz mit is kell tudni dióhéjban a FELIN-ről?

Felin

A FELIN rendszer szállítása nemrégiben kezdődött meg és a tervek szerint 2015-re szűken 23 000 szettet adnak át a francia haderőnek. ,

Az elmúlt bő 10 év folyamán összereszelt csomag kapcsán egyrészt megújították a gyalogos katonák harctéri ruházatát, illetve a katonákat a mindenféle beléjük fúródni óhajtó tárgyaktól való védelmét biztosító felszerelést, másrészt, és ami ezen hír szempontjából lényegesebb, sor került egy nagy adag, alapvetően raj szintű C4 rendszert megvalósító elektronikai eszköz integrálására.

A FELIN alapja egy taktikai mellény, mely integrálva tartalmaz rádióadót, GPS vevőt, egy viselhető számítógépet, a mindezeket energiával ellátó akkumulátorokat és egy ember-gép kapcsolatot – utóbbi kapcsán egy, a katonák számára hasznos információkat megjelenítő, kis méretű kijelzőre kell gondolni. Megjeleníthetőek rajta többek közt a parancsok, a társak helyzete és a lőfegyver célzórendszere által látott kép, aminek fedezék mögül történő tüzeléskor van jelentősége. A rajparancsnokok esetében ez a konzol nagyobb, digitális térképek megjelenítésére alkalmas, illetve lehetővé teszi az alárendeltek helyzetének valós idejő követését, az információcserét és parancsok kiosztását.

A rajparancsnokok konzolja persze érintőkijelzős ,

A FELIN rendszer az adatcsatorna mellett nem nélkülözi a hang alapú kommunikációt sem – értelemszerűen ezt szolgálja a rádióadó, amihez azonban nem hagyományos headset kapcsolódik, hanem egy fejpánt, ami csontvezetés segítéségével adja/veszi a hang alapú kommunikációt, ezáltal szabadon hagyva a katonák füleit, nem zárva ki így a külső neszeket.

A gallok ezen moduláris rendszerének része még egy a sisakon elhelyezhető, 50 fokos látószöggel rendelkező kamera és egy, szükség esetén a szem elé lehajtható kijelző is. Természetesen utóbbin is megjeleníthetőek a beérkező üzenetek, illetve a fegyveren elhelyezett képalkotó rendszerbe integrált kamera képe.

Sagem Felin

Egy közel sem teljes kiépítésben ,

A FELIN lényeges funkcióit a némiképp módosított FAMAS extra elülső markolatán elhelyezett pár gombbal vezérelhetik a katonák. Emögött az húzódik meg, hogy így a babrálás közben is a kezükben van a fegyver, szemeikkel pásztázhatják környezetüket.

FELIN FAMAS

FELIN FAMAS – a bal kéz hüvelykujjával érhetőek el a funkciógombok ,

110 hozzászólás “Újabb francia portékát szemeltek ki az oroszok”

  1. K0C1

    Kb. eddig is így képzeltem el a magyar honvédséget. Mint egy politikai hierarchiát, és nem mint egy versengő, teljesítményorientált „egységet”. :( Szlovákokkal kezet rázhatnánk, mert hasonlóan semmitérő a magyar sereg. :(

  2. Végre a katonákra is gondol az orosz vezetés .
    Remélem az oroszok többet fognak rendelni mint a franciák .

    A magyar honvédségről meg annyit hogy még megemlíteni sem érdemes
    a haditechnikai oldalon. Nincs tank, nincs tüzérség , nincs normális harci helikopter . A honvédség csúcs technikája a Gripen csak éppen a hoz meg fegyver nincs.

  3. Na hol vanna az orosz hadsereget mindennek elhodók.

    Jelen pillanatba tényeleg nem a legerősebb a hagyományos fegyveres erejük.

    De náluk volt egy össze omlás, terület vesztész.

    10 éves Jelcini vodkázás.

    Ja és 5-öd annyit költenek mint a NATO.

    Grúzia elleni háborúból legalább sokat tanultak.
    Ez úgynézki nem csak szavak szintjén, tett és szándék is megvan.

  4. „Végre a katonákra is gondol az orosz vezetés .
    Remélem az oroszok többet fognak rendelni mint a franciák .”

    A cél a technológia megszerzése nem a mennyiség. Vesznek egy pár darabot majd saját maguk fogják gyártani 2020-tól.

  5. Óriási szemléletváltás ez! Nem mellesleg a sok papíron lefektetett békenyilatkozat, együttműködési blabla helyett EZT/EZEKET lehet valódi közeledésnek tekinteni a nyugat, és Oroszország között…

    Csak egy dolog ami elgondolkodtat ebben: két ilyen fél összebékülése egy harmadik ellenfelet feltételez általában.

  6. @solid:
    „Szlovákokkal kezet rázhatnánk, mert hasonlóan semmitérő a … ”

    Ott a valamit valamiért elvet viszont nem toszták ki az ablakon . Tudja a vezetés hogy mit csinál , nagyon is.
    Nem járok valami sűrűn Pozsonyban, de M1-es mai hírek :D „Pozsonyban idén már magasabb az egy főre vetített átlagkereset mint BÉCSben ”
    he-he ,
    Monarchia idején sem véletlen székelt ott a magyar törvényhozás

    @igla: – Nekem teccik, pedig inkább a parázósok közé számíthatok

  7. Geza szlovákoknál a liberálisabb pártok vannak a jobbik szintjén.

    Emúlt 4 éveben majd nem hogy nyílas vezetés volt szlovákoknál erről ennyit.

    Ott az eszmeiség és nemzet miatt nem lopnak.

    Mai magyar valóság az hogy egyetemen engem azért megszoltak mert gépemen az op rendszer kezelő felületének hátere a magyar himnusz volt körülötte a Feszti körkép egy részlete.
    Magyar himnus + feszti körkép mióta eggyenlő a hungaristákkal ?
    Az magyar nemzeti jelkép semmi köze haza árúló hungarista eszmékhez.

    Azóta szózatvan az markánsabb és a kerecsen sólyom van a szózat jobbján ábrázolva.

  8. Vegyük már észre, hogy a bipoláris rendszer felbomlása után, az orosz rendszerváltással (olyan volt amilyen, de nincs már kommunizmus, mégha a figurák néha hasonlóak is) megszűnt a nyugat-orosz ellentét. Egymással versengő „piacgazdaságokat” versengenek. Az oroszok első számú fenyegetése a terrorizmuson kívül Kína, bár konkrétan legfontosabb gazdasági partner is…
    Persze némely napi politikai szinten kell az orosz illetve NATO fenyegetésről írni, ha valamilyen tárgyban kedvező döntést akarnak a választóktól, parlamenttől kicsikarni..

    Kele

  9. bczozo: „A cél a technológia megszerzése nem a mennyiség. Vesznek egy pár darabot majd saját maguk fogják gyártani 2020-tól.”

    Ha így lenne véletlenül se kapnának pár darabot. Vegyük észre, hogy ennél egyszerübb technologiák esetén amit még talán másolni is tudnának próbálnak korrekten üzletelni. A cikkben említett Ivecobol se 15öt vesznek hanem ha jól emlékszem 1500+1500at. Ezért/Ilyen feltételek miatt/mellett kaphatják meg a licenszt is.

    kele:
    „Vegyük már észre, hogy a bipoláris rendszer felbomlása után, az orosz rendszerváltással (olyan volt amilyen, de nincs már kommunizmus, mégha a figurák néha hasonlóak is) megszűnt a nyugat-orosz ellentét. Egymással versengő “piacgazdaságokat” versengenek. Az oroszok első számú fenyegetése a terrorizmuson kívül Kína, bár konkrétan legfontosabb gazdasági partner is…
    Persze némely napi politikai szinten kell az orosz illetve NATO fenyegetésről írni, ha valamilyen tárgyban kedvező döntést akarnak a választóktól, parlamenttől kicsikarni..”

    Evvel vmi rémítő mód egyetértek. Csak a teljesen elbulvárosodott média, politika érdeke, hogy vmi „nagy” OroszNy ellentétet mutassanak be.
    Persze ez kell a népnek aki még itt is milyen keményen benyalja… :)

  10. bczozo

    Bocs hogy késő válaszolok de most olvastam hogy az oroszok 500 vagy 1000 db penhard páncélos terepjárót vesznek a határőrségnek .
    Szerintem a másolás inkább a Kínaikra jellemző .
    Az orosz NATO szembenállásról pedig annyit hogy a NATO inkább már orosz barát mint sem ellensége Oroszországnak .
    Hisz 7 év múlva az oroszok komolyabb erőt fognak képviselni mint a NATO
    Amerika nélkül.

  11. Üdvözletem.

    Ennél azért árnyaltabb a kép. Van nyugati-orosz szembenállás, egészen pontosan Európa kapcsán amerikai-orosz vetélkedés.
    Az orosz stratégia része az, hogy a NATO – kihasználva az Európai Unió elvileg létező saját érdekeit – még jobban felhíguljon.
    Az USA-ból induló pénzügyi – majd az ebből generálódott gazdasági – válság kiváló alapot teremtett ahhoz, hogy egyes európai államokkal (főleg Spanyolország, Olaszország és Franciaország) olyan külön megállapodásokat kössön, amely mindkét államnak nyereséget hoz, ugyanakkor érdekellentéteket szít a nagyobb atlanti szervezeteken belül.

    Franciaországban az ellenzék pont a napokban vetette a Sarkozy kormány szemére, hogy lassan Párizsnak nincs szava a világ dolgaiban. Nehezményezik azt is, hogy az USA gyakorlatilag tudomást sem vesz róluk.

    Az európai hatalmaknak jól jön az orosz pénz és megrendelés, miközben az USA orrára is tudnak némi fricskát küldeni.

    Csakhogy amíg az EU, illetve az EU fontosabb államai per pillanat a szerintük megillető helyüket akarják kivívni az atlanti együttműködésen belül, addig az oroszok egészen más pályán sakkoznak. Hozzáteszem, hogy nagyobbak a lehetőségeik és a mozgásterük is, mint Európának.

    A Bush kormány pedig már anno egyértelművé tette, hogy a saját érdekeik érvényesítése kapcsán igaziból nincs is szükségük a NATO szövetségeseikre, sőt, több esetben inkább csak megnehezítette Amerika számára a „hatékony” lépések megtételét.

    A mostani világhelyzet az atlanti térség jövőjét illetően inkább egy USA-EU rivalizálás irányába mutat, amelybe a többi nagy játékos egyéb megfontolások alapján igyekszik „belekeverni”.
    Pláne, ha a Nabucco esetleg tovább halasztódik illetve ha az arab világban megindult folyamatok permanensé válnak, jó hosszú időre destabilizálva a térséget.

    Üdv: M

  12. Hisz 7 év múlva az oroszok komolyabb erőt fognak képviselni mint a NATO Amerika nélkül.

    Ez úgy viccnek jó volt. Légierő terén és szárazföldi erő terén is totálisan röhejes kijelentés. A 3-4 legnagyobb európai NATO állam erősebb. Görög + török + francia + válaszd akármelyik.

  13. „Ennél azért árnyaltabb a kép. Van nyugati-orosz szembenállás, egészen pontosan Európa kapcsán amerikai-orosz vetélkedés.”

    Sött, Orosz-EUs szembenállás is van. Amiről azonban mi és kelepisti is beszélt az a katonai. Szó nincs arrol, hogy nem lenne ellentét pl a „gázár” és rengeteg más dolog kapcsán. EUnak csunya dolog, hogy Oroszok emelni akarnak, Oroszoknak meg csúnya dolog, hogy EU diverzifikál. Hogy merik ezek kitermelni a nem hagyományos készleteiket, más országoktól is vásárolni/felfuttatni más országokban a termelést…

    „Az USA-ból induló pénzügyi – majd az ebből generálódott gazdasági – válság kiváló alapot teremtett ahhoz, hogy egyes európai államokkal (főleg Spanyolország, Olaszország és Franciaország) olyan külön megállapodásokat kössön, amely mindkét államnak nyereséget hoz, ugyanakkor érdekellentéteket szít a nagyobb atlanti szervezeteken belül.”

    Ez már sokkal korábban is így volt. alapvető Orosz érdek, hogy ne egy nagy fogyasztóval kelljen tárgyalnia. Vagy hogy termelötől, felhasználoig jutassa el a termékeit. Ugye emiatt dühös jelenleg az Orosz vezetés.

    „Franciaországban az ellenzék pont a napokban vetette a Sarkozy kormány szemére, hogy lassan Párizsnak nincs szava a világ dolgaiban. Nehezményezik azt is, hogy az USA gyakorlatilag tudomást sem vesz róluk.”
    hja… Ez kb már hagyomány Frnciáknál, még a hidegháborúban is így volt, csak akkor kicsit más volt a világ. Eközben ugye sír a szájuk, hogy mennyire szar üzlet volt kifejleszteni a rafit erre a darabszámra, milyen jó lett volna ha maradtak volna az össz europai kezdeményezésben. Főleg vicces ez most a navalized typhon képeket nézegetve.

    „Csakhogy amíg az EU, illetve az EU fontosabb államai per pillanat a szerintük megillető helyüket akarják kivívni az atlanti együttműködésen belül”
    Én ilyet nem látok.

    …”A Bush kormány pedig már anno egyértelművé tette, hogy a saját érdekeik érvényesítése kapcsán igaziból nincs is szükségük a NATO szövetségeseikre, sőt, több esetben inkább csak megnehezítette Amerika számára a “hatékony” lépések megtételét.”
    Katonailag vhol eléggé találó Bush véleménye…

    „A mostani világhelyzet az atlanti térség jövőjét illetően inkább egy USA-EU rivalizálás irányába mutat…”
    Én sokkal nagyobb érdekülönbségeket látok még egy Oroszországgal is, nehogy véletlenül épp egy Kínát említsek. Eközben azért bár tényleg sok szempontból okafogyott sehol se merült fel a NATO feloszlatása, sok esetben egymás bázisait használják, közösen fejlesztenek fegyvereket/fegyverrendszereket… Természetesen érdekellentétek mindig is voltak és lesznek.

  14. Roni

    “Hisz 7 év múlva az oroszok komolyabb erőt fognak képviselni mint a NATO
    Amerika nélkül.”

    Mit értesz erő alatt?Honvédelmi képességet?Erő projekciót 3000km-re?
    Elrettentést?Vagy egy közeli konfliktus rendezését?Esetleg face to face háborút?

  15. Lehet hasonlítani, akinek van kedve végignézni mindezen adatokat. :)))
    Bár sem a NATO, sem Oroszország, nem egymás ellen készül éppen.

    „Németország haderejének (Bundeswehr) főbb adatai

    Katonai költségvetés: 27,9 milliárd euro, tehát 33 milliárd amerikai dollár, mely a GDP 1,3%-a, így Németország a világon a negyedik legnagyobb katonai költségvetéssel rendelkezik.
    Aktív: 296 000 fő (melyből 107 000 fő sorozott, 7100 nő)
    Szolgálati idő a sorozottaknak: 9 hónap
    Tartalékos: 390 300 fő
    Mozgósítható lakosság: 18 917 537 fő, melyből 15 258 931 fő alkalmas katonai szolgálatra.
    ( Hamarosan átállnak a hivatásos haderőre )
    2490 db harckocsi (Leopard 1, Leopard 2)
    523 db felderítő harckocsi (Luch, Fuchs)
    2443 db páncélozott gyalogsági harcjármű (Marder, Wiesel)
    3130 db páncélozott harcjármű (M113)
    1735 db tüzérségi löveg: 706 db vontatásos, 643 db önjáró
    566 db helikopter (202 db harci, 364 db szállító)
    446 db harci repülőgép (Tornado, F–4, ) valamint 180 db Eurofighter gép leszállítása kezdődött meg.

    Törökország haderejének néhány összefoglaló adata
    törökül:Türk Silahli Kuvvetleri (TSK)
    Katonai költségvetés: 12,155 milliárd USD 2003-ban, a GDP 5,3%-a 2003-ban
    Teljes személyi állomány: 622 129 fő (391 000 fő sorozott)
    Szolgálati idő: 18 hónap
    Tartalékos: 378 700 fő
    Mozgósítható lakosság: 19 756 323 fő (2005), ebből 16 905 901 fő alkalmas katonai szolgálatra.
    Fegyverzet [szerkesztés]
    4205 db harckocsi, ebből 2876 db M-48, 936 db M-60, 395 db Leopard-1
    250 db felderítő harkocsi
    2831 db páncélozott harcjármű
    2990 db tüzérségi löveg
    37 db támadó helikopter
    200 db támogató helikopter246 db F-16
    87 db F-5A
    174 db F-4E
    37 db RF-4
    13 db C-130
    7 db KC-130
    19 db C-160

    Görögország haderejének néhány összefoglaló adata

    Katonai költségvetés: 7,081 milliárd USD, a GDP 3,1%-a 2005-ben.
    Teljes személyi állomány: 177 600 fő, ebből 98 321 fő sorozott, (5520 nő) (2005-ben 109 000 fő)
    Szolgálati idő: 12-16 hónap
    Tartalék: 291 000 fő
    1735 db harckocsi (M-48A5, M-60A1/A3, Leopard-1-412 db)
    130 db felderítő harckocsi
    501 db BMP–1 páncélozott gyalogsági harcjármű
    131 db páncélozott harcjármű
    1901 db tüzérségi löveg
    152 db rakéta-sorozatvető
    290 db Milan páncéltörő rakéta
    336 db TOW páncéltörő rakéta
    262 db Spigot páncéltörő rakéta
    42 db Hawk légvédelmi rakéta
    harci repülőgép: 418 db (F-4, RF-4, F-16, Mirage F-1, Mirage 2000, C-47, C-130, Do-28 stb.)
    nincs fegyveres helikopter

    Az Egyesült Királyság katonai költségvetése: 40,4 milliárd angol font (így a világ harmadik legnagyobb katonai költségvetésével rendelkező ország, az USA,esKína és után, megelőzve Németországot), a GDP 2,5%-a.
    Aktív: 240 200 fő (ebből 3640 fő gurkha katona, 17 870 nő)
    Tartalékos: 195 300 fő
    Mozgósítható lakosság: 14 607 724 fő, melyből katonai szolgálatra alkalmas 12 046 268 fő.
    386 db Challenger 2 harckocsi
    475 db felderítő harckocsi
    3069 db páncélozott gyalogsági harcjármű
    457 db tüzérségi löveg: 278 db vontatásos, 179 db önjáró
    270 db helikopter (122 db harci, 148 db támogató)
    332 db harci repülőgép (Tornado, Jaguar, Harrier GR5/GR7/GR9)
    A Brit Királyi Légierő 2006-tól kezdte meg 232 db Eurofighter Typhoon 4-ik generációs repülőgép leszállítását.

    Franciaország hadereje vagy a francia fegyveres erők háborús hadrendje magában foglalja az ország szárazföldi erőit (Armée de terre), a légierőt (Armée de l’air), a csendőrséget (Gendarmerie nationale) és a haditengerészetet (Marine nationale). Ezek a haderőnemek és az alárendeltségükbe tartozó katonai szervezetek egységesen a francia haderő vezérkari főnöke (Chef d’état-major des armées CEMA) irányítása alá tartoznak és a főparancsnoki tisztet a mindenkori francia köztársasági elnök tölti be.
    A haderő létszáma 2007.-ben 442 122 fő, mely tartalmazta a békehadrendben a belügyminiszter irányítása alá tartozó 100 132 fős csendőrséget is. A francia haderő létszámát tekintve a világ 14. legnagyobb fegyveres ereje. 2009.-ben harmadik a világon, a védelemi kiadásokra fordított költségvetési főösszeg (65 740 000 000 amerikai dollár) alapján és megelőzi ezzel az Egyesült Királyságot. Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország mögött Franciaország az öt atomnagyhatalom között a hordozófejek számát tekintve (melyek 1960-as próbatesztje óta saját fejlesztésűek) szintén a harmadik helyen áll.[1]
    A francia haderőknél 1997. október 28. óta nem szolgál sorozott állomány. Az ország katonai potenciálját tekintve, katonai szolgálatra alkalmas 11 262 661 fő és évente a hadköteles korba, a betöltött 17. életévükbe lépő férfiak száma 389 204 fő.[2]
    Fegyverzet

    Francia Leclerc harckocsi szemből

    Leclerc hátulról
    786 db harckocsi
    ebből 471 db AMX–30
    és 315 db Leclerc
    317 db felderítő harckocsi (AMX–10RC, ERC–90 F4)
    384 db AMX–10 páncélozott gyalogsági harcjármű;
    370 db VAB páncélozott harcjármű
    794 db tüzérségi löveg
    vontatott: 97 db 155 mm-es
    önjáró: 273 db 155 mm-es
    61 db 227 mm-es sorozatvető
    363 db 120 mm-es aknavető
    700 db Eryx páncéltörő rakéta
    1348 db Milan és HOT páncéltörő rakéta
    26 db MIM–23 Hawk légvédelmi rakétaindító
    98 db Roland légvédelmi rakétaindító
    331 db Mistral légvédelmi rakéta indító
    418 db helikopter
    292 db támadó
    126 db más rendeltetésű
    449 db harci repülőgép (Mirage F1, Mirage 2000, SEPECAT Jaguar, Alpha Jet stb.)
    helikopter 89 db

    Oroszország haderejének néhány összefoglaló adata

    Oroszország katonai költségvetése 2010-ben a GDP 2,6%-kát éri el. A 2011-re a katonai kiadások a GDP 2,9%-kát teszik ki, majd a tervek szint ezt 2012-re a GDP 3%-kára, 2013-ra 3,2%-kára emelnék. A svéd SIPRI intézet a 2009-es orosz katonai kiadásokat a GDP 4,19%-kára becsülte, ugyanakkor a közvetlen katonai kiadásokon túl ebbe vélhetően beleszámolták a hadiipar korszerűsítésére költött összegeket is, mely 2009-ben az orosz kormány adatai szerint 970 milliárd rubelt, az ország GDP-jének 2,5%-kát tették ki.[1]
    Az orosz haderőben is jelentős átalakulások mennek végbe. Vlagyimir Putyin, hogy fejlett, új fegyverekkel, például (ahogy mondta) „gyakorlatilag sebezhetetlen” hiperszonikus sebességű precíziós stratégiai rakétákkal szerelik fel az orosz haderőket.
    Modernizálják a fegyverzetet is (pl.:Black Eagle új orosz harckocsi amely már alig hasonlít a T sorozat tagjaira.), a haditengerészetet is.
    Teljes személyi állomány: 3 037 000 fő, ebből 1 037 000 aktív.
    Tartalék: 1 500 000 fő.
    Mozgósíthahó lakosság: 35 247 049 2005-ben, amiből 20 000 000 fő alkalmas katonai szolgálatra.
    Fegyverzet

    Orosz T-90-es

    Orosz T-62A

    Orosz BMP-3

    Orosz Sz-300PMU-2.

    Orosz 2S5
    Szárazföldi eszközök (32 800 db):
    248 db T–90 harckocsi
    30 db T–90SZ harckocsi
    4500 db T–80UM harckocsi
    9944 db T–72BM harckocsi
    4000 db T–64BV harckocsi
    689 db T–62M1 harckocsi
    1200 db T–55 harckocsi (ezeket kivonták 2006-ban)
    80 db BTR–90
    942 db BTR–80A
    726 db BTR–70M1986/1
    17 db BTR–60PB
    669 db MT–LB
    514 db BTR–D
    122 db BMP–3
    3055 db BMP–2E
    1543 db BMP–1P
    103 db BMD–3
    361 db BMD–2
    715 db BMD–1P
    2080 db BRDM–2, MT–LBu
    Légvédelmi eszközök (rakéta koplexumok):
    új SZ–400 400 km hatótávolságú
    440 db SZ–300PMU–2 max. 195 km hatótávolságú
    200 db SZ–300V max. 100 km hatótávolságú
    250 db Buk–M1–2 max. 50 km hatótávolságú
    120 db Tor–M1 max. 12 km hatótávolságú
    350 db Sztrela–10M3 max. 5 km hatótávolságú
    550 db Osza–AKM max 15 km hatótávolságú
    350 db Kub max. 24 km hatótávolságú
    220 db Krug–M max. 55 km hatótávolságú
    256 db Tunguska–M1 max 8 km hatótávolságú
    450 db ZSZU–23–4M max. 2,5 km hatótávolságú
    Ágyúk, tarackok, aknavetők (30 045 db):
    2B14–1 82 mm-es aknavető, maximum 4,02 km lőtávolságú
    2SZ12 120 mm-es aknavető, maximum 7,1 km lőtávolságú
    1213 db 2A18 (D–30) 122 mm-es tarack. Lőtávolság: 15,4 km-től 21,9 km-ig.
    526 db 2A29 (MT–12 100 mm-es
    682 db 2A36 152 mm-es
    2A45M Szprut–B 125 mm-es
    370 db 2A65 152 mm-es
    430 db D–20 (M–55) 152 mm-es
    D–74 122mm-es
    55 db M–46 130 mm-es
    M–389 155 mm-es
    1112 db Nona–K 120 mm-es
    Önjáró lövegek (6 010 db):
    1037 db 2SZ1 122mm-es
    1402 db 2SZ3 152mm-es
    21 db 2SZ4 240mm-es
    569 db 2SZ5 152mm-es
    160 db 2SZ7M 203mm-es
    2SZ9 120mm-es
    313 db 2SZ19 MSZTA-SZ 152mm-es
    50 db 2SZ23 Nona-SZVK 120mm-es
    2SZ31 120 mm-es
    ASZU–85 85 mm-es
    Nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerek:
    367 db BM-21 Grad (BM–21B) 122 mm-es
    412 db Uragan (BM–27) 220 mm-es
    100 db Smercs (BM–30) 300 mm-es
    TOSZ–1 Buratyino 220 mm-es
    Ballisztikus rakéták:
    OTR–21 Tocska–U 120 km hatórávolságú, 482 kg-os töltet, 100 kg-os nukleáris töltet
    9M72 Iszkander 415 km hatótávolságú, 800 kg-os töltet
    Front légierő, légvédelem:
    452 db Szu–27
    345 db MiG–29, modernizált változata: MiG-29SMT
    325 db MiG–31
    11 db Szu–35
    767 db operációs támadó légieszköz
    367 db Szu–24M, modernizált változata a Szu–24M2
    192 db Szu–25, modernizált változata a Szu–25SZM
    8 db Szu–34
    Bombázók:
    100 db Tu–22M
    Tengerészeti repülők:
    52 db Szu–33 (Szu–27K)
    110 db MiG–29
    130 db Szu–24
    70 db Szu–25
    Tengerészeti bombázók:
    160 db Tu–22M
    Stratégiai bombázó erők:
    88 db Tu–95 (Tu–142)
    15 db Tu–160
    Tengerészgyalogság
    Állomány:
    1 tengerészgyalogos hadosztály
    3 önálló dandár
    3 különleges dandár
    Felszerelés:
    160 db harckocsi
    321 db tüzérségi löveg

  16. A NATO csak papíron létezik nem olyan erős szövetség az már mint a nagy Szu idején .
    Légierő terén és szárazföldi erő terén is totálisan röhejes
    Most igen .De ha jobban belegondolnál Európa csak leépít és a jövőben ez még tovább megy .
    A Törökök már nem az oroszok ellen vannak még ha azt Amerika úgy kívánja se .
    Az angolok ? igen jól látszik hogy még anyahajóra se de még F-35-re sincs pénzük és ha már most nincs akkor a jövőben csak tovább romlik .
    És a mi a gond a NATO -nak a Ballisztikus rakétákkal ? Mért nem oldották meg ha olyan nagy fejlettek .
    Rengeteg légvédelmi gépet mutattak már be a franciák meg egyéb más NATO államok de még egyik se közelítette meg még az sz-300 szintjét vagy az sz-400-ast .
    És ha már említed a Franciákat akkor valóban ők érnek igazán valamit mert saját repülőgép iparuk van de ugyan ez vonatkozik a Svédekre is .

  17. Roni:

    Nem állhatom meg, hogy ne kérdezzek bele.

    „A NATO csak papíron létezik nem olyan erős szövetség az már mint a nagy Szu idején .”

    Ebben nem vagyok biztos, de a jelenlegi katonai leépítések révén részben helytálló lehet az állítás. De miért kellene, hogy olyan erős legyen, mint a „nagy SZU” idején ? Van most SZU ? Globális fenyegetés, ami egy hidegháborús NATO készültségi szintet igényelne ?

    Nincs. Akkor hova kellene fegyverkezni ész nélkül ? Elég komoly katonai fejlesztések folynak a NATO-n belül most is, szóval a minőség továbbra is no. 1., a hidegháborús mennyiség fenttartását pedig nem indokolják a jelenlegi nemzetközi körülmények.

    „Légierő terén és szárazföldi erő terén is totálisan röhejes”

    Mihez képest ? Már bocsi, de ennek a kijelentésnek a színvonala erősen B kategória.

    „Az angolok ? igen jól látszik hogy még anyahajóra se de még F-35-re sincs pénzük és ha már most nincs akkor a jövőben csak tovább romlik .”

    Az angolok szerintem nem szeretnének anyahajót venni, max hordozót.

    „És ha már említed a Franciákat akkor valóban ők érnek igazán valamit mert saját repülőgép iparuk van de ugyan ez vonatkozik a Svédekre is .”

    Valóban tiszteletre méltó, hogy a francia repipar egyedül kihozott egy Rafale minőségű gépet, azonban mit értek vele ? Jóllehet, a francia iparnak mindenképp jót tett az otthoni fejlesztés, azonban jelenleg export szempontból egy katasztrófa a gép, hiába utazgat a fél francia kormány lobbizni Brazíliába meg máshova, egyelőre senkinek nem kell.

    Miért is ? Az egyedüli fejlesztés okán magas ár, kevés háttértámogatás (ld. ellentétben az EFnél a rendszeresítő országok lobbitevékenységét), kevesebb fejlesztés a gépre, meg talán képességbeli kritikák is.

    Szép, szép, csak végeredményben lehet jobban jártak volna, ha átrugdossák a navalized Typhoon specifikációját az EF fejlesztésnél, és maradnak a projektben (bár valószínűleg próbálták).

    Y

  18. „A NATO csak papíron létezik nem olyan erős szövetség az már mint a nagy Szu idején.”

    Erről leginkább a NATO jellege (védelmi) és a Szu nem léte tehet. Ha Szut katonai erő terén csak megközelítené Oroszo erősen más lenne a helyzet.

    „Légierő terén és szárazföldi erő terén is totálisan röhejes…”
    Akkor mit mondasz az Oroszra? szánalmas lepkefing…?

    „De ha jobban belegondolnál Európa csak leépít és a jövőben ez még tovább megy .”

    Itt én ~egyetértek az Europai folyamatokkal. Amíg nincs szükség rá addig fölösleges Szovjetunió verő honvédelmet fentartani.

    „Az angolok ? igen jól látszik hogy még anyahajóra se de még F-35-re sincs pénzük…”
    Ezt a részt emelem ki, (bár az S300 légvédelmi gép is szép….) mert itt látszik, hogy mennyire nem mondasz igazat. (És finom voltam.) A jelenlegi helyzet szerint nem kettő hanem egy új anyahajójuk lesz amin F35C fog szolgálni.

  19. @honved

    Az orosz számok nagy része inaktív / rohadó egységeket ír le. Pl. tudod mikor van 300 feletti MiG-29. Alig 100 körüli a röpképes a függőleges vezérsíkor balhé után. A Majd 20 ezer hk is vicc. A teljes orosz szárazföldi haderő cirka 700 ezer fő. Ebben a legutolsó szakács is benne van. 20 ezer hk személyzete önmagában alsó hangon 60-80 ezer ember lenne.

    Szerintem ilyen aránytalanságok után felesleges magyarázni azt a listát…

    @Roni

    A NATO csak papíron létezik nem olyan erős szövetség az már mint a nagy Szu idején .

    Ezt kérlek definináld. Katonailag? Politikailag? Igen, az USA-t kevésbé érinti Európa, mert fenyegetés egyszerűen nincs. A SZU alatt az együttes erő is kevés lehetett volna. Ma Európa erőlködés nélkül képes megvédeni magát egy konvencionális háborúban…

    Az angolok ? igen jól látszik hogy még anyahajóra se de még F-35-re sincs pénzük és ha már most nincs akkor a jövőben csak tovább romlik.

    F-35C vétel eddig stabil, a hordozó épül. Másegyéb? Egyébként meg tényleg, minek az angoloknak akkora haderő…? Ki ellen? Mi ellen? Az arányos védelemnek így is eleget tesznek?

    A török haderő gigászi. Szép, örömteli, de igazából halál felesleges, a saját idióta mini Hidegháborújuk miatt akkora…

    És a mi a gond a NATO -nak a Ballisztikus rakétákkal ? Mért nem oldották meg ha olyan nagy fejlettek .

    Ez mi a fészkes fenét akar jelenteni?

    Rengeteg légvédelmi gépet mutattak már be a franciák meg egyéb más NATO államok de még egyik se közelítette meg még az sz-300 szintjét vagy az sz-400-ast .

    A légvédelmi gép = SAM? Az oroszok mindig is túldimenzionálták a SAM rendszereket. Nincs Sz-300 fejlesztés? Ok. És ki mondta, hogy kell nekik? A nyugat-európai (és az izraeli) légévédelem is mindig inkább vadászorientált volt, mert pontosan tudták, hogy mennyire eredménytelen önmagában a SAM…

    Attól, mert valami papíron messzire tud indítani az nem feltétlen jelenti, hogy egy valóba pontens EW környezetben is képes arra.

    Európában mai napig van Patriot.

    Az összes új nyugat európai légévdelmi rendszer alapja az, hogy egy üteg járműveit akár 20-30 km-re is pakolhatájk ma már a központi radartól vagy CCC jűrműtől. Egy üteg hatalmas területet fedez és nagyon sok helyről indíthat. Ezzel szemben az agyonsztárolt Sz-xxx rendszerek ugyanabban az ősrégi koncepcióban gondolkodnak nagyrészt.

    Szép dolog az Sz-xxx csak iszonyatosan drága…

  20. Egy hordozó gyakorlatilag nem hordozó

    Mennyi is van az orosznak? 1 db. A Kuzi. Az még ennyit sem volt tengeren. BTW átépítés miatt vagy 2020-ig állni fog valamikor a közeljövőtől kezdve. Tehát lesz a nagy büdös 0.

    A Delta SSBN-ek lassan kiöregednek. Tájfun flottából van egy horodzó.

    Az orosz haditengerészet sem az, ami 20 éve volt.

    Légierő? Árnyéka önmagának.

    Szárazföldiek? 2008-ban látott képekre nem emlékeszel? Mintha Afganisztán idején vették volna fel őket, csak jobb volt a képminőség. A felszerelés szinte ugyanaz volt…

    @Yeti

    Mihez képest ? Már bocsi, de ennek a kijelentésnek a színvonala erősen B kategória.

    Inkább ZS.

  21. molni

    Áruld már el nemek legyél olyan kedves mi köze van az állításomnak(Egy hordozó nem hordozó) ahhoz,hogy mennyi hordozója van az oroszoknak??? Vagy Deltáknak vagy az orosz haditengerészetnek??

    „Szárazföldiek? 2008-ban látott képekre nem emlékeszel? Mintha Afganisztán idején vették volna fel őket, csak jobb volt a képminőség. A felszerelés szinte ugyanaz volt…”

    A katonák személyi felszerelése azért bőven modernebb volt az akkorinál ami meg a technikát illeti ott valóban a 80-90-es évek színvonala dominált(mire odaértek a modern gépek vége lett a háborúnak).

  22. molni

    „Csak rávilágítottam arra, hogy nem kell annyira lesajnálni az RN-t. Ugyanis a sokkal kisebb Anglia is nagyobb potenciálall bír, mint az agyonajnározott oroszok…”

    Nem beszéltem összehasonlításról erős orosz haditengerészetről,gyenge RN-ről csak leírtam,hogy 1 db hordozóval kitörölhetik a seggüket(nem csak ők bárki akinek csak egy db van).

  23. „Fade

    Egy hordozó gyakorlatilag nem hordozó(az év 12 hónapjából kb 6-ot aktív a többit 6 hónapot a dokkban tölti)…”

    Ebben az esetben + ha mindent beleveszünk jelenleg egy ország marad aki rendelkezik hordozóval.
    USA

    A jövőben pedig a második angol hordozó reserved státuszban fog maradni az elképzelések szerint. Ebből azért hordozó időszámtás szerint könyen lehet két aktív egység. pl Ha a brit „TARP” program + IPOk hasonlóan alakulnak mint ahogy a USek kezdenek…
    Ha mégse jön össze Angliának a 2.hordozó, Franciáknak a 2.hordozó akkr pedig még mindig van egy terve erre Angliának+Franciaonak. Ahol mindig lesz egy „közös” hordozó a tengeren. Ketten ugyanis kettővel rendelkeznek.

  24. Fade

    „Ebben az esetben + ha mindent beleveszünk jelenleg egy ország marad aki rendelkezik hordozóval.”

    Igen!ÉS?

    „Ha mégse jön össze Angliának a 2.hordozó, Franciáknak a 2.hordozó akkr pedig még mindig van egy terve erre Angliának+Franciaonak. Ahol mindig lesz egy “közös” hordozó a tengeren. Ketten ugyanis kettővel rendelkeznek.”

    Ez butaság.Egyik állam sem fogja egy másikért kockáztatni a legnagyobb harcértékű ladikját főleg úgy,hogy csak egy van neki.

  25. Távol álljon tőlem, hogy további vitát akarjak generálni, de Honvéd által megadott lista alapján ha az orosz erőket megfelezem, még akkor is elég ütős nagyságrendről beszélünk.

    A másik dolog az, hogy legyünk már következetesek. Valószínűleg a lista forrása közös – innentől kezdve azt kijelenteni, hogy „az orosz számok nagy része inaktív / rohadó egységeket ír le” azért kicsit erős. Ez ugyanis két kérdést rögtön felvet:
    1. Ezt honnan tudjuk íly magabiztosan?
    2. Ha pedig a forrás tele van tévedésekkel, akkor ez miért ne lenne igaz a többi hatalom számszaki eredményeinek esetében is?

    „a sokkal kisebb Anglia is nagyobb potenciálall bír, mint az agyonajnározott oroszok” ???
    Ez miből következik? És miben?

    Nem vitát akarok, csak konkrét érvekkel és adatokkal (+ forrás) alátámasztott választ.

    Üdv: M

  26. „Igen!ÉS?”

    Vedd már észre sanszosan nem az Oroszok a hülyék, vagy a franciák, vagy a britek, vagy a …. hanem TE.

    „Ez butaság.Egyik állam sem fogja egy másikért kockáztatni a legnagyobb harcértékű ladikját főleg úgy,hogy csak egy van neki.”

    Nem butaság egyszerűen csak nem érted. Az angolok kockáztatják a ladikjukat franciákért és viszont. Megvan a kölcsönös előny.

  27. mz:
    1. pl. az Orosz vezetés is elismerte. A tavalyi idei évben ~150.000-200.000!!! tisztet!!! rugtak/fognak kirugni mert nincs alattuk semmi. Moszkvában…. csücsülő parancsnokok bakák, tankok, repülők nélkül. Ha nem így lenne nem tennék.
    Bár itt OFF, de Oroszhonban vmi olyat csinálnak amit nálunk is kéne… ami elvezethet(ne) egy US/NYi féle modern hadsereghez.
    2. Itt a VSZ utódállamokban is repkednek ezek a csodás dolgok, papíron lévő eszközökkel… Pár éve még a Magyar wikin is több száz hadrendben lévő T72vel, tüzéréggel… rendelkeztünk. Eközben ugye talán 14-20db T72 müködhet úgy ahogy, tüzérségünk még ennyire sincs. De ez nem csak ránk érvényes Románok pl ahogy tudnak sporolnak a Mig21repórával különben 2-3év múlva „megszűnik” a Román légierő. Papíron meg ugye…

    Vhol gondolom Szovjet örökség is… Papíron 10*annyi rakétájuk… volt mint valóságban.

  28. Fade

    „Nem butaság egyszerűen csak nem érted. Az angolok kockáztatják a ladikjukat franciákért és viszont. Megvan a kölcsönös előny.”

    Te melyik bolygón élsz?

    „Vedd már észre sanszosan nem az Oroszok a hülyék, vagy a franciák, vagy a britek, vagy a …. hanem TE.”

    Szerinted,ha van egy hajód ami az év felét dokkban tölti akkor az mennyit ér???

    Mellesleg nem azért van 1 hajójuk mert nem akartak többet(eredetileg a CdG-ból,QE-ből és a Kuznyecovból is minimum kettőt akartak építeni biztos azért mert elég egy darab)hanem elfogyott a pénz .

  29. 1. Ezt honnan tudjuk íly magabiztosan?

    Onnan, hogy kibaszottul látszik rá, hogy nincs ember. Add már össze, hogy a felsorolt járművek tiszta legénysége mennyi… Ezeket valakinek karban kell tartani és az egész hóbelevancot meg etetni és supportálni kell. Elég hamar eljutnál így a 2-3 milliós aktív hadseregig, de inkább nagyobbig, ha a ma elterjedt 1:7 aránnyal számolsz a fronton levő harcoló egység / support aránnyal számolsz.

    2. Ha pedig a forrás tele van tévedésekkel, akkor ez miért ne lenne igaz a többi hatalom számszaki eredményeinek esetében is?

    A többire is igaz. A légierők terén vagyok feljőbl eléggé képbe. Labdába nem rúg az orosz. Akkor más téren miért tenné? A Török egymaga akkora erő, hogy ma már attól térgyre rogyna az orosz félig-meddig egy konvencionális háborúban…

    Ez miből következik? És miben?

    A jövőbeli hordozó kapacitásokról volt szó. Miből? 1 az több, mint 0 vagy 1 CATOBAR több, mint egy STOBAR.

    Nem MiG-29K, hanem F-35C lesz rajta. Ja, és mivel nem STOBAR, lehet rajta E-2 is. Az orosz hajón amíg STOBAR nem lesz AWACS…

  30. Fade

    Konkrét példa:
    Argentína úgy dönt,hogy kell neki Falkland megvárja míg az egy szem QE dokkba vonul(és már annyira szervizelik,hogy nem lehet felfüggeszteni a munkálatokat és vízre tenni)aztán megtámadják a szigetet Anglia meg csak pislog,hogy min visz oda légi támogatást?Az 1 valóban több mint a 0 de csak dísznek jó.

  31. Puma. Pannon Puma

    ” Az orosz számok nagy része inaktív / rohadó egységeket ír le. Pl. tudod mikor van 300 feletti MiG-29. Alig 100 körüli a röpképes a függőleges vezérsíkor balhé után. A Majd 20 ezer hk is vicc. A teljes orosz szárazföldi haderő cirka 700 ezer fő. Ebben a legutolsó szakács is benne van. 20 ezer hk személyzete önmagában alsó hangon 60-80 ezer ember lenne.

    Szerintem ilyen aránytalanságok után felesleges magyarázni azt a listát… ”

    Ez aztán a technokrata szemlélet ! A raktározás , a tartalék-képzés az persze semmi !

    Oszt’ az amerikai sivatagokban mennyi repülőgép ” rohad ” ??

    A nagyhatalmak nem dobnak el semmit. A régi fegyver még jó árucikk lehet a fejletlenebb országoknak.
    Továbbá, egy háború eszi az anyagot, a hadiüzemek ott vannak az elsődleges célok között, a tartalékok mennyisége döntő lehet !

    Ez persze mind fikció, játék, jó kis agytorna mert ha bármelyik nagyhatalom
    vesztésre állna azonnal bevetné az atomfegyvert

  32. „“Nem butaság egyszerűen csak nem érted. Az angolok kockáztatják a ladikjukat franciákért és viszont. Megvan a kölcsönös előny.”

    Te melyik bolygón élsz?”

    Én a földön. Ellenben te nem. Finoman szólva se fantazmagória amit írtam mint ahogy te azt beképzeled. Nösze bizonyíték:
    http://www.defencemanagement.com/news_story.asp?id=14573

    „Cameron to discuss carrier sharing deal
    28 October 2010

    Prime Minister David Cameron and French president Nicolas Sarkozy are to discuss the detail of plans to share military equipment, including aircraft carriers, between France and the UK at a November summit in London.

    Cameron and Sarkozy were originally set to meet in Portsmouth to discuss the plans, but that meeting will now be held in London on 2 November.

    President Sarkozy is set to announce that the French navy will look to reconfigure the Charles de Gaulle so it is able to launch the UK’s Joint Strike Fighters when they come into service.

    ….”

    A pldadra pedig megent uazt tudom mondani. Nem, nem az Oroszok, angolok, Franciák a hülyék.

  33. „MIG-29k, hanem F-35C lesz rajta ”

    Ja és az f-35 angol fejlesztés ?
    kiktől is vesz a NATO bvr rakétát ?
    Mikor is fogják meg kapni a Franciák a METEOR rakétát ? 2018-ban ?
    Ja lenyomják a törökök az oroszokat ? viszont egy régi vitában azt mondtad hogy a oroszok lenyomnák a németeket mert combosabb a haditengerészetük .
    Itt viszont a Török légierővel jössz hogy erősebb .
    Holott a Törököknek még saját gyártott tankijuk sincs se helikopterük
    se páncélos járművek . Bár most van valami új amiből MALAJZIA is vesz .

  34. Fade

    „A pldadra pedig megent uazt tudom mondani. Nem, nem az Oroszok, angolok, Franciák a hülyék.”

    Ezek szerint az az érved az enyémmel szemben,hogy nekik egy van(annak ellenére,hogy min. kettőt terveztek mind a hárman és csak pénzhiány miatt nem valósult meg a tervek)és ezért van egy mert az bőségesen elég és így jó.Gratulálok!

  35. „Ezek szerint az az érved az enyémmel szemben,hogy nekik egy van(annak ellenére,hogy min. kettőt terveztek mind a hárman és csak pénzhiány miatt nem valósult meg a tervek)és ezért van egy mert az bőségesen elég és így jó.Gratulálok!”

    Nem az érvem nem is ez. És nem is mondtam semmi ilyet. Az eredeti állításodat cáfoltam. „Egy hordozó gyakorlatilag nem hordozó(az év 12 hónapjából kb 6-ot aktív a többit 6 hónapot a dokkban tölti)…”

    ennyi.

    Roni:
    „Ja és az f-35 angol fejlesztés ?
    kiktől is vesz a NATO bvr rakétát ?
    Mikor is fogják meg kapni a Franciák a METEOR rakétát ? 2018-ban ?…”

    Nem mindegy? Amúgy pedig jópár dolod Angol fejlesztés/gyártás az F35ben, és miért baj, hogy Francák csak 2018ban kapnak Meteort és ….?

  36. Már megint megy az agyalás.

    Európai országok hadrejét külön-külön vízsgálni hülyeség.
    Ők a NATO egységesen lépnek fel.

    Jelen EU-s politika nagyon pacifista.

    Oroszok Putyin se az a véres fegyverkező. Ők annyira fejlesztenek amennyire szükséges.
    Oroszoknál is kellenek jóléti lépések jelen állás szerint öregedő fogyó nép.

    Grúzia kapcsán azt kell megjegyezni hogy az oroszkatonának a felszerelése 80-évekbeli de a parancsnokaik felfogása teljesen más.

    Grúzia óta is jó irányba lépegetnek.

    Nem lesz egy új SZU. Minek hogy bele rokkanjanak megint?
    De lesz egy olyan korszerű orosz hadsereg ami képes határok mentént rendet tenni és az érdekiket képiselni.

    Konföderáció belső ellenségeit az iszlamistá szeparatistákat hatékonyan tudják majd vérükbe folytani ha nagyon izegnek.

  37. Oroszország témához tökmindegy hogy ki támadná meg Oroszországot belebukna mint ahogy a „tatáron kívül eddig mindenki” az meg hogy egy másik ország teljes fegyverzetétére repülőgépflottájára vagy szárazföldi hivatkozik hogy így meg úgy lealázná az az ember nem gondolkodik hisz se a teljes szárazföldi vagy légi haderő nem lessz bevetve egy ország ellen se mer az anyaország védtelen maradna de viszont az az ország amit támadnak a teljes haderejét veti be a védekezésre esetleg ellentámadásra „köztük a raktáron levő vagy épp rohadó vasakat is ha szükséges.)mert ugyebár vannak tartalékosok minden országba akiket nem elég behívni fegyvert is kell nekik adni.

  38. az Angol Francia projektről semmit se tudok de azt igen hogy közös lónak túrós a háta és ha ezt eddig az Britek vagy a Gallok nem tudnák akkor ha lesz ilyen majd megtudják (szerintem ha ha lesz közös hordozó megérné inkább egy közös EU-s flottát létrehoni és az országok külön külön tarthatnának akkora és ojan flottát amilyet akarnak de ennyire nem kalandozok inkább el. :D) A lényeg az hogy az esély meg van rá hogy lesz közös hordozó de mire odakerülne a sor valamelyik fél dobbantani fog az tuti.

  39. Üdv ismét!

    Itt egy remek lehetőség arra, hogy Mindenki kicsit felülemelkedjen önmagán! Ergo senki se tegyen jelzőket a másik aktuális elmeállapotára függetlenül attól, hogy eltér a véleménye.

    Molni.

    Nem hinném, hogy a török légierőtől térdre rogyna az orosz hadsereg, ennek pedig gyakorlatias okai van – és most csak a játék kedvéért:
    – a török légierő nem lenne képes mélységében odavágni az orosz vezetési pontoknak – nincs elég gépül és hatótávolságuk hozzá)
    – a török légierő bajosan úszná meg komoly veszteség nélkül az orosz légvédelmet és a honi vadászokat
    – a török légierő nem jutna Moszkváig de az orosz elérne Ankaráig (TU-160, TU-22M3, TU-95), illetve a H-55-ös robotrepülőgépek már orosz légtérből indíthatóak lennének, így a török vezetési pontok valószínűleg hamarabb lennének megrongálva vagy kiiktatva mint fordítva
    – az orosz Fekete-tengeri flotta még a legatyásodott állapotában is felülmúlja a török flottát, a légvédelembe és a csapásmérésbe elvileg ezek is be tudnának kapcsolódni

    Egy szó mint száz, egy kizárólag konvencionális erőkkel vívott vegytiszta orosz-török háború nem hozná el a remélt győzelmet a támadó Ankarának.

    A többi nagyhatalommal kapcsolatban annyit, hogy a nyugat-európai haderők erodálása nem tegnap kezdődött. Az, hogy mostanában jutott oda a helyzet, hogy már nyíltan is beszélnek róla, más tészta.
    Egy tavaly megjelent német tanulmány szerint a Bundeswehr gyakorlatilag 9.000 (!!! nem tévedés!) bevethető katonával rendelkezne egy konfliktusban, a többi töltelék lenne.

    A SZU szétesése után az oroszok megörökölték az egykori SZU konvencionális haderejének közel 70%-át, ami önmagában mérve is brutális mennyiséget és erőt jelentett. Ennek a 70%-nak mára különböző becslések szerint a bő fele még kényelmesen bevethető technika, fegyvernemenkét persze eltérő arányokról beszélhetünk.
    Az elmúlt közel 8-10 évben az oroszok a fejlesztéseken túl először kis , majd egyre nagyobb léptekben kezdték meg az új technikák rendszeresítését. Az igazán nagy durrantás a következő pár év lehet majd, amikor számottevő mennyiségi csökkentés nélkül akarnak újgenerációs haditechnikát rendszerbe állítani elég széles sprektumon.

    Kapkodniuk azért nem kell, mert a zömével egy generációval öregebb de tetemes mennyiségű, megörökölt hagyományos fegyverzetük kiegészítve a tömegpusztító arzenáljukkal (atom-, vegyi- és biológiai fegyverek) jelen körülmények között is garantálja bármely ellenfél elpusztítását.

    Figyelembe véve azt, hogy az oroszok messze nem a nulláról indulnak, ugyanakkor Európa katonai ereje erőteljes csökkenésnek indult, nem nehéz belátni azt, hogy pár éven belül tényleg felesleges lesz arról polemizálni, hogy hány európai NATO tagállam kellene ahhoz, hogy az oroszt katonailag ellensúlyozza. Már most megmondom a végeredményt: az USA kell majd hozzá.

    Véleményem szerint a jövő változásokat fog hozni a mostani katonai szemléletmódban is. A világűr kontroll alatt tartása illetve – reméljük, elkerüljük – a világűrbe telepítendő fegyverzetek fontosabbakká válnak, mint a repülőgép hordozók. Az előbbi globális kontrollt és azonnali hadműveletek illetve csapások végrehajtását teszi majd lehetővé, míg az utóbbi tényleg csak arra lesz jó, hogy kisebb államokat sakkban tartsanak velük.
    Több jövőkutatással illetve agyalással foglalkozó írás jelezte már, hogy az űr- és a nanotechnológiai kutatások már eljutottak olyan figyelemreméltó eredményekhez, amelyek alapvetően változtatják meg a nagyhatalmi hadviselés játékszabályait.

    M

  40. Ez aztán a technokrata szemlélet ! A raktározás , a tartalék-képzés az persze semmi !

    Egy modern háború az nem ilyen. Meddig tartott Grúzia? Hát az ODS? Az ODS fegyverzete jenki szemmel nézni szinte már kőkorszaki.

    Oszt’ az amerikai sivatagokban mennyi repülőgép ” rohad ” ??

    Azok feltámasztása iszonyatosan sok idő, hónapok. Kapacitás sincs rá. Láthatóleg gőzöd nincs róla, hogy a létesítmény célja micsoda. Elsőroban alkatrészforrás. Elenyészően kevés alkalommal támadt fel ott gép a hamvaiból.

    A nagyhatalmak nem dobnak el semmit. A régi fegyver még jó árucikk lehet a fejletlenebb országoknak.

    És az hogyan jön az aktuális harckészültségi szinthez és jelenlegi fegyverzethet? T-34-et is elő lehet kaparni, csak szart sem ér ma már. Egyáltalán kinek a segge alá ranknád? Mert, ha minden más elfogyott, akkor már régen nincs az, aki egy harckocsihoz értene…

    Továbbá, egy háború eszi az anyagot, a hadiüzemek ott vannak az elsődleges célok között, a tartalékok mennyisége döntő lehet !

    Na ez az, ami a gigantikus állatság. Ezért nincs értelme ma már semmiféle üzemet támadni. Túl rövid ma egy igazi modern háború. A háborúkat azzal vívják meg, ami éppen akkor van. Egyesek még úgy kommentelgetnek, mintha a II.Vh-t írnánk… Akkor azt mérték, hogy heti hány gép / hk stb. készült. Ma egy ilyen program átfutása éves nagyságrend és havi 24 gép gyártása a gigantikus ütem.

  41. – a török légierő nem lenne képes mélységében odavágni az orosz vezetési pontoknak – nincs elég gépül és hatótávolságuk hozzá)

    Ki beszélt arról, hogy bárki megtámadná az oroszokat? Mindig arról kellene menjen a vita, hogy az orosz érdekérvényesítő képesség az mit tud. Az meg határon kívüli / közeli játék…

    – a török légierő bajosan úszná meg komoly veszteség nélkül az orosz légvédelmet és a honi vadászokat

    A légvédelmet még estleg. Vadászokat? Na ne röhgötess. Az F-5 gépeket leszámítva – amik bajosan repülnének első vonalban – az egész TuAF full AMRAAM shooter. Az egész orosz légierő lényegében SARH shooter. Elég egyenlőtlen küzedelem. A tömegmészárlás pontosabb kifejezés lenne arra, hogy mi zajlik le ilyen ellenfelek között, ha nem kavar be túlságosan a légvédelem.

    BTW miért hiszi azt mindenki,hogy a Sz-300 rendszerekkel nem tartott lépést a nyugati ECM és EW?

    – a török légierő nem jutna Moszkváig de az orosz elérne Ankaráig (TU-160, TU-22M3, TU-95), illetve a H-55-ös robotrepülőgépek már orosz légtérből indíthatóak lennének, így a török vezetési pontok valószínűleg hamarabb lennének megrongálva vagy kiiktatva mint fordítva

    Most vettél egy rakás fegyvert lényegében cél nélkül?

    1. Ezek minek támadnák Ankarát?
    2. A H-55 azt nukleáris robbanófejes. A H-555 az már nem, de abból nem sok van. Mi lenne a célpont?
    3. A tizenix Tu-160-ból te egyet is kockáztatnál?

    – az orosz Fekete-tengeri flotta még a legatyásodott állapotában is felülmúlja a török flottát, a légvédelembe és a csapásmérésbe elvileg ezek is be tudnának kapcsolódni

    A TuAf-et ez nem nagyon fogja zavarni… :)

    Egy szó mint száz, egy kizárólag konvencionális erőkkel vívott vegytiszta orosz-török háború nem hozná el a remélt győzelmet a támadó Ankarának.

    Sem helyszínt, sem célokat, de lényegében semmit sem definiáltál…

    Igazából szájkaratézol, de ehhez vagyok szokva.

  42. molni
    Csak azért mert az utóbbi 20 év háborúi rövidek voltak(főleg a hihetetlen technológiai fölénynek ami párosult megfelelő számú katonával is)az nem azt jelenti,hogy egy olyan konfliktus amiben két kb hasonló erejű(habár a török hadsereg már csak elhelyezkedéséből fakadóan is hátrányban van és akkor még beszéltem az emberanyagról, területről és a bevethető technika mennyiségéről )szemben álló fél esetén már közel sem biztos,hogy rövid lenne.

  43. „1. Ezek minek támadnák Ankarát?
    2. A H-55 azt nukleáris robbanófejes. A H-555 az már nem, de abból nem sok van. Mi lenne a célpont?
    3. A tizenix Tu-160-ból te egyet is kockáztatnál?

    – az orosz Fekete-tengeri flotta még a legatyásodott állapotában is felülmúlja a török flottát, a légvédelembe és a csapásmérésbe elvileg ezek is be tudnának kapcsolódni

    A TuAf-et ez nem nagyon fogja zavarni… :)”

    Te honnan tudod,hogy majd 10 év alatt hány H-555-öst gyártottak az oroszok?De ha csak 200 db van nekik akkor is elegendő ez a mennyiség ahhoz,hogy a török katonai célpontok(repterek,kikötők stb)jó részét kiüssék pár hétre.Ezenkívül létezik olyan,hogy K-101(80-as évek terméke),K-65SE(1992) szóval lenne mivel lövöldözni.

    15 db TU-160-nnal rendelkezik az orosz légierő de nem csak ezek képesek H-555 hordozására hanem a TU-95/TU-142 flotta is ami kb 60-70 gépet jelent+ az a pár SZU-34 ami van(de ez csak megjegyzés max 10 gép nem oszt nem szoroz semmit).

  44. Az adatok, melyeket bemásoltam, megtalálhatók a „haderők a XXI. században” címszó alatt, ha beütitek a keresőbe.
    Rengeteg egyéb infóval is még ( haditengerészeti erők, stb. ).
    Nem állítom hogy ezek naprakész adatok, mert nem tudom pontosan mikor készítették, a készítők.
    Azonban írtam, szerintem sem Oroszország, sem a NATO, nem készül egymás ellen jelenleg.

  45. Komolyan ti ezt nem unjátok.

    30-60 naponta felbukkan ez a téma Oroszok VS valamelyik NATO tagálam.

    Mikor mostani orosz KGB-s vonalú éra tesz az egészre.

    Jobban azvarja őket a katonai helyzetnél hogy európai vállatokba nem szívesen látott tulajdonosok.

    Pl. Magyar MOL-ba való tulajdon rész szerzés mekkora hiszti.

    Egyik bulvár lapba volt hogy Berluszkóni egyik 16 éves ágyasa elkezdte kitálalni a szennyest.

    Ebbe benne volt hogy bizony Butyin is részt vett ilyenen mikor Európia látogatáson volt. Olaszokhoz benézett kujonkodni.

  46. Európai országoknak is lehetne erősebb hadserege ha meglenne rá a politikai akarat.

    Ma a politika azt diktálja hogy a jó léti rendszereket addig amig lehet tersák fent ez a populista demokrácia átka.

    Na népnek jólkell lakatni mindig.

    Ha kevesebb pénz van akkor elvesznek a hadseregtől ezt láthatjuk az angoloknál is.

    Putyinék megint minek költsenek ennél is többet?

    Inkább ipari lemaradást dolgozzák le.

  47. Puma. Pannon Puma

    ” Egy modern háború az nem ilyen. Meddig tartott Grúzia? Hát az ODS? Az ODS fegyverzete jenki szemmel nézni szinte már kőkorszaki. ”

    Honnan tudod milyen a modern háború? Grúzia milyen „nagy” háború volt ? Észak-Koreában egy nap alatt volt akkora veszteség !
    A fegyverzet csak jenki szemmel nézhető?

    ” Azok feltámasztása iszonyatosan sok idő, hónapok. Kapacitás sincs rá. Láthatóleg gőzöd nincs róla, hogy a létesítmény célja micsoda. Elsőroban alkatrészforrás. Elenyészően kevés alkalommal támadt fel ott gép a hamvaiból. ”

    Neked mennyi gőzöd van a letárolt orosz technika állapotáról ?

    ” És az hogyan jön az aktuális harckészültségi szinthez és jelenlegi fegyverzethet? T-34-et is elő lehet kaparni, csak szart sem ér ma már. Egyáltalán kinek a segge alá ranknád? Mert, ha minden más elfogyott, akkor már régen nincs az, aki egy harckocsihoz értene… ”

    Bosszniában még jókora harcokat vívtak jobbára elavult fegyverekkel, ott még talán a T-34-et is bevetették. Azoktól épp úgy meg lehet halni mint a csúcsfegyverektől. De persze ilyent már az oroszok sem raktároznak.

    ” Na ez az, ami a gigantikus állatság. Ezért nincs értelme ma már semmiféle üzemet támadni. Túl rövid ma egy igazi modern háború. A háborúkat azzal vívják meg, ami éppen akkor van. Egyesek még úgy kommentelgetnek, mintha a II.Vh-t írnánk… Akkor azt mérték, hogy heti hány gép / hk stb. készült. Ma egy ilyen program átfutása éves nagyságrend és havi 24 gép gyártása a gigantikus ütem. ”

    Ezt a – gigantikus állatságot – tanítják az egyetemen. Aztán biztosan hatalmas tapasztalatod van egy igazi modern háborúról, főleg a tárgyalt országokkal kapcsolatban !
    Ha állításod nem a saját véleményed akkor légyszíves oszd meg velem azokat tekintélyes személyeket akik hasonló állásponton vannak !

  48. Neked mennyi gőzöd van a letárolt orosz technika állapotáról ?

    Láttam elég fotót és rémtörténetet arról, hogy mit jelentett itthon, az M zárolt készlet. Még a normálisabb VSZ idők alatt is rohadt a tartalék…

    Bosszniában még jókora harcokat vívtak jobbára elavult fegyverekkel

    Amit ott műveltek annak többnyire a népirtáshoz és esztelen pusztításhoz volt köze, mint konvencionális hadviseléshez…

    Ezt a – gigantikus állatságot – tanítják az egyetemen.

    Ha itthon, akkor nem is lepődom meg…

  49. Puma. Pannon Puma

    ” Láttam elég fotót és rémtörténetet arról, hogy mit jelentett itthon, az M zárolt készlet. Még a normálisabb VSZ idők alatt is rohadt a tartalék… ”

    Itthoni példát igazolni tudom. Az orosz más. Ők semmit sem dobnak ( dobtak ) el.
    Most persze már sokat selejteznek.
    A T-55 tankokat is megpróbálták modernizálni – T-72 lánctalp, új torony stb. Ez nem volt sikeres.
    még a 80-as évek elején is tízezer számra adtak el Afrikába, Nicaraguába stb. PPS géppisztolyokat ! A milicistáknak igazán megfelelt !

    A repülőket viszont nem tárolják le ! Az USA tucsonban 4.200 repülőt tárol !!!
    Igen, nagy részük alkatrész, de évente sokat állítanak vissza – A-10, szállító gépekről van információ.

  50. Könyörgöm nem ebből a elvtársi hadseregből induljunk ki ami a magyar köztársaság hadseregét jelentette.

    Történelmi magyar hovédségek és 45-utáni köztársasági hadseregek közt óriási különbség van.

    45 előtt a magyar hadsereg legfőbb problémaja adott esetbe a fegyverzet hiány és az ellenségel szembeni létszám hátrány.

    45 után magával a katonával volt a baj a személyi állománnyal.

    Olyan embereket nem engedtek oktani akik ludovikát végeztek.
    Jelentős háborús tapasztalattal rendelkezt, de bizonyíthatóan nem voltak előző rendszer hívei.

    Csak remek harcosok.

    Ne is egy olyan magyar ászról olvastam aki 45 után Rákosi alatt élhetet magyar földön de hadseregből kizárták.

    Ilyen emberek érékes tapasztattal rendkeztek.

    56 után meg tényleg csak elvtárs lehetet katona tiszt ennek hatalmas szakmai hanyatlás lett a vége

  51. Kedves Molni!

    Oda se neki – idézem önmagamat – „ csak a játék kedvéért”.

    De sebaj, akkor továbbra is csak a játék kedvéért:

    Idézek Tőled:
    „Ez úgy viccnek jó volt. Légierő terén és szárazföldi erő terén is totálisan röhejes kijelentés. A 3-4 legnagyobb európai NATO állam erősebb. Görög + török + francia + válaszd akármelyik.”

    Őőőőőő…, interkontinentális bombázók (TU-160, TU-95 manőverező robotrepülőgépekkel, több, mint száz darab), több ezres hk állomány (csak a T-64,T-72, T-80 számítson bele, azok is csak fele mennyiségben), önjáró tüzérség (szintén vedd csak a fele mennyiséget), közép-hatótávolságú és frontbombázók, kis- és közép-hatótávolságú rakétafegyverek, valamint lövészpáncélosok (csak fele mennyiségben), ezen kívül némi légvédelmi rendszer (telepített és mobil) + saját honi légvédelem a – sokszor írtam már – méltatlanul hanyagolt ’31-es flottával.
    Görög, török, francia – nem látom a hasonló európai nagyságrendeket, és még mindig csak félmennyiségű „elavult” orosz konvencionális haderőről polemizálunk.

    Nem mellesleg – ha jól tudom – az orosz honi légvédelem működése: rakéták és honi vadászok (pl. az elfeledett ’31-es flotta) + rádióelektronikai és műholdas kommunikáció zavarás. Ez azért elég kemény dió lenne bármely európai légierőnek.

    „Ma Európa erőlködés nélkül képes megvédeni magát egy konvencionális háborúban…” – tartok tőle, hogy nem. Ha meg is védené magát, lenne itt bőven erőlködés addig.

    Egyébként nem teljesen értem az orosz légierő, mint árnyéka önmagának című fejezetet. A SZU légiereje kvázi ugyanez volt, csak több technika állt szolgálatban. Az amerikai légierő technikailag a legtöbb paraméterben mindig az orosz előtt járt. Nem az orosz légierő miatt nem volt világháború eddig. Meg nem az amerikai miatt.

    Végezetül: tök felesleges ezen felkapni a vizet. Én a magam részéről – utalnék Monyok kérdésére – igaziból unalmasnak és gyerekesnek tartom ezt a fajta bizonygatási kényszert. Az orosz haderő a konvencionális fegyverei nélkül is harminc perc alatt radioaktív sivataggá varázsolná az egész északi féltekét, így tényleg csak hipotetikus jellegű műsort szórunk.
    Egy háború esetén egymás teljes műholdas rendszerét ki fogják nyírni mindjárt az első lépésben, aztán mindenki örülhet utána, aki még emlékszik a morze ábécére. Még GPS meg Glonass se lenne, nem hogy „percekig tartó” precíziós hadviselés.

    Üdv: M

  52. Amennyire tudom, magasabb pályán levő műholdak ellen nincs semmilyen fegyver. Különben is, még 1 esetleg készen levő fegyver (űrtotpedó) indítása után is legalább 2 napig működnének. Ez alól talán kivétel lehetne az a YAL, vagy micsoda, de annak a lézerét sem hiszem, hogy többezer kilóméterre párhuzamosan tudnák tartani.

  53. Üdv Gacsat!

    Az összes műhold ellen van fegyver, tök mindegy, milyen magasságú pályán kering.
    Bár hivatalosan a mai napig mindegyik nagyhatalom mellébeszél, de fegyverzetek űrbe telepítése csöndben és lassan valójában már megkezdődött.

    M

  54. Bár itt meg ezt találtam:
    Amikor katona voltam, az M zárolt (háborúba bevethető) T-55-ös harckocsikat egyszerűen lehetetlen volt beindítani.

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:7NyU-78UMlsJ:www.lajosmizselap.hu/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D12835:mi-toertenik-sajobabonyban%26catid%3D89:irasok%26Itemid%3D140+m+z%C3%A1rolt+harckocsi+beindult&cd=6&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&source=www.google.hu

  55. Az amerikai és orosz műholdakról nem tudunk semmit. A jelen pillanatban fent keringő és működő eszközök valós funkciójáról töredék infók vannak.
    Ami ismert, azok kommunikációs és meteorológiai holdak, valamint helymeghatározó rendszerek. Ezek viszont a most fent lévő és működő eszközök alig ötödét teszik ki.
    Az elmúlt években sok olyan orosz és amerikai indítás volt, amiről semmi konkrétum nem szivárgott ki, ellenben a jól értesültek arról regéltek, hogy az űrfegyverkezés már folyik.

    Az 1980-as években elején kísérleti jelleggel már telepítettek a világűrbe a nagyhatalmak olyan műholdakat, amelyek más műholdak megsemmisítésére aktiválhatóak. Hogy ezek élettartama mennyi, nincs infó.
    A magas pályán keringő műholdak megsemmisítésére előre felküldött és „várakozó álláspontra” helyezett holdak szolgálnak.
    A korai rendszerek repeszekkel oldották volna meg a kérdést.

    A régi Szaljut és Szojuz automatikus dokkoló rendszerének működése és tesztelése pont ezen technológia próbálgatása is volt egyben – erről egy exszovjet mérnök mesélt még anno valamelyik channel műsorán.

    Visszatérve a témához – az űrkutatás egyre kevesebb pénzt kap, miközben a katonai kiadások egy (növekvő) része pont az űrhaderőnemre fordítódik. De hogy ez konkrétan mit jelent, arról sem az USA-ban, sem máshol nem kapsz infót: ugyanis nemzetbiztonsági kérdés. :)

    Üdv: M

  56. Őőőőőő…, interkontinentális bombázók (TU-160, TU-95 manőverező robotrepülőgépekkel, több, mint száz darab),

    Ezek nem taktikai gépek, nem igazán vetnék be őket ott, ahol te elképzeled, mert értelme nincs. A cirkáló rakétáikat hajók és nem szárazföldi célpontok ellen találták ki. Helyettük sokkal több értelme van kis hatótávolságú ballisztikus rakétákat használni speckó célok ellen.

    Nem mellesleg – ha jól tudom – az orosz honi légvédelem működése: rakéták és honi vadászok (pl. az elfeledett ’31-es flotta) + rádióelektronikai és műholdas kommunikáció zavarás. Ez azért elég kemény dió lenne bármely európai légierőnek.

    Ha az orosz érdekek útjában állnak? Ne feledd, hogy az általad elképzelt erők gigantikusan nagy területen és egymástól távol is vannak. Miért felejtődik el ez mindig?

    A MiG-31-es flotta miért elfeledett…? [fejvakarás]

    Egyébként nem teljesen értem az orosz légierő, mint árnyéka önmagának című fejezetet. A SZU légiereje kvázi ugyanez volt, csak több technika állt szolgálatban.

    Némileg több repórával és több összhaderőnemi gyakorlattal egészen más nagyságrendben és gyakorisággal. Oda se neki… :)

    Az orosz haderő a konvencionális fegyverei nélkül is harminc perc alatt radioaktív sivataggá varázsolná az egész északi féltekét, így tényleg csak hipotetikus jellegű műsort szórunk.

    Miért? A jenki nem? Soha nem értetem ezt a fajta ultima ratiot… Én soha nem számolok ezzel az opcióval, mert ez nem opció. Az stratégiai atomfegyverek lényegében bevethetetlenek.

    Egy háború esetén egymás teljes műholdas rendszerét ki fogják nyírni mindjárt az első lépésben,

    Mivel? A GPS holdak ahhoz túl magasan vannak. Ma lényegében 2500 km táján van a kulcsrakész megoldásoknál. Soha senki nem indított vagy tesztelt magasabb célokra vagy készült rá azokra.

  57. Atomrakéta az űrbe,igaz,hogy leverné a saját műholdakat is de kinek fájna jobban a műholdak hiánya??

    Ezt kérlek fejtsd ki. Mt-ás töltetekkel kellene megcélozni egy hol környéként, hogy a hő hazavágja. Tudod, az űrben nincs lökéshullám, de még ha lenne is, akkor is elég ritkán vannak a holdak térfogatra nézve…

    Az összes műhold ellen van fegyver, tök mindegy, milyen magasságú pályán kering.

    Bizonyítsd.

    Az amerikai és orosz műholdakról nem tudunk semmit. A jelen pillanatban fent keringő és működő eszközök valós funkciójáról töredék infók vannak.

    Te ellenben még azt is kijelented, hogy van az, amiről nem tudhatunk. Az igen…

    A magas pályán keringő műholdak megsemmisítésére előre felküldött és “várakozó álláspontra” helyezett holdak szolgálnak.

    Ezekből hol és mennyi van? Nem olvastad túl sokszor a Red Strom Rising-ot?

    Szinte minden hold képes korlátozottan pályát módosítani, mert naptevékenység miatt folyamatos pályakorrekció kell. Persze ennek ára van, jóval több célpont van, mint fegyver ma. Ez szinte biztos.

    Egyébként meg létezik űrobjektumfigyelés és amatőrök is elég sokmindent észrevesznek. Konkrétan a „lopakódónak” szánt műholdat is kiszúrták, de az most felzavart X-37-et (?) is követték. Ergo egy ilyen vadászvalami követése sem megoldhatatlan. Hol vannak a kemény tények ezekről..?

  58. dudi: „számszakilag valóan nem de gyakorlatilag igen.Lásd a Falklandos pédám.”

    Igazából direkt nem hozakodtam elő a pldaddal…. mert szvsz tipikus pldaja annak, amikor nem baj ha várni kell a hordozóra 1hónapot mert pont most futott be. (Nézd meg milyen állapotban volt a brit haderő 1982ben!)
    A brit flotta simán blokád alá vonja falklandot (sött tengeren akár a föbb Argentin kikötök mindegyikét), oszt megvárja amíg megérkezik a Falkland visszafoglalására küldött cbg.

  59. Cifunak van egy ürháborus topikja, ott sok minden le van írva láthatóan jó lenne sokaknak azt elolvasni. most nem tudom linkelni sajnos…

    más:
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/7338097/200-Russian-tanks-found-abandoned-in-forest.html

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/7338097/200-Russian-tanks-found-abandoned-in-forest.html

    Ehez pedig adjuk hozzá, hogy jelenleg már vigyáznak a felszereléseikre. Vajon mennyi hadtech eszköz állhatott 1990-200x akárhány között az „erdőben…” éveket…? Vhogy a Magyar mig29ek is eszembe jutottak… :(…

  60. Fade

    Az Angol flottról beszélünk nem az amiról.Falkland kb 12.000km-re van légvonalban a RN pedig rendelkezik 7db rombolóval,13db fregattal,7db támadó tengeralattjáróval(nem SSBN).Ennek a mennyiségnek jó ha a felét oda tudják küldeni de inkább kevesebbet…

    Ami az egy hónapot illeti ha egy hajót szervizelésének a közepén járnak nem egy hónap azt újra harcképes állapotba hozni.

  61. Elolvastam a Népszabis cikket. Nem mondom, hogy mindenestül hülyeség, de a dolog nem hiszem hogy így igaz. Nincsenek űrbe telepített lézerfegyverek. Nincsenek lezuhanó Wolframrudacskás műholdak sem. Ilyen földi lézere (ha 1általán az) minden valamirevaló országnak van, de aligha hatásos űrfegyver. A cikk vezérfonalaként szolgáló geostaci infravörös korai előrejelző műhold meg egy 40 éves rendszer új tagja.
    Műhold ügyben naprakésznek lenni nehéz, de nem lehetetlen. Minden műhold követve, és fényképezve van. A töménytelen(nek látszó) fennlevő katonai műholdakból sokat le kell vonni. Ezek tiszta sor, hogy micsodák. 30 GPS 20 Glonass 9-9 korai előrejelző, stb.

  62. dudi: Mért mire nem elég Argentinát és Falklandot feltételezve ez a flotta?
    Nem kell 1982t alapul venni… de azért érdemes. pl megnézni, hogy a katasztrofális állapotban lévő brit flottát milyen sebességgel rázták gatyába és, hogy milyen erökkel rendelkezett anno Angli+Argentina és milyennel most. Anno Falkland esetén egy ligában játszottak sött… jelenleg véletlenül sem.

  63. Fade

    Valóban nem egy ligában játszanak de a Föld másik végén megvívni úgy egy háborút,hogy 0 légi támogatásod van miközben az ellenségnek ott van helyben a légierő(nem hiszem,hogy még egyszer elkövetik azt a hibát,hogy nem visznek rendes légierőt a szigetre)már közelíti az esélyeket ha azt is hozzávesszük,hogy támadó létedre nincs légi támogatásod és jelentősebb tüzérségi sem ellenben a védőknek van min 1 hónapjuk a blokád megérkezéséig csapatokat felszerelést a szigetre vinni akkor már elgondolkodtató a helyzet.

  64. dudi: „miközben az ellenségnek ott van helyben a légierő”
    Mármint a papíron müködőképes 1960as évekbeli múzeum szökevényekre gondolsz? 82ben még vízhez simulva elmentek.
    Tüzérség detto. Ha veszélyesnek érzik max elpocsékolnak rá pár tomahawkot.

    Ha meg vissza kell foglalni akkor ott lesz a hordozó még ha várni kell is rá. Jelenleg azonban még mindig pl EFek védik a szigetet.

  65. Fade

    „elenleg azonban még mindig pl EFek védik a szigetet.”

    Kemény 4 db gép amik akkor használhatók ha repülőkkel is támadsz egyébként nem nagyon azaz egy partraszállást nem fogsz megakadályozni velük(légierővel meglehet hiúsítani egy inváziót de ahhoz 4 gép kevés).A 60-as évek színvonalát képviselő Argentin légierő még mindig több mint az a pár helikopter amit a rombolók/fregattok visznek magukkal.

    „Tüzérség dettó. Ha veszélyesnek érzik max elpocsékolnak rá pár tomahawkot.”

    Te tomahawkokkal lövöldöznél lövegekre amiből mondjuk telepítenek 100db a szigeten??

  66. Üdv Molni!

    Nem is taktikai gépekről értekeztem, hanem a katonai erőkről és képességekről. Tudtommal a TU-160-as és TU-95-ös gépek azért elég korrekt mennyiségű H-55(5) robotrepülőgépet (16 db/gép) be tudnak vetni, valamint akad még a tarsolyban némi TU-22 is. Amennyire tudom, ezek a fegyverek (H-55 és variációi) nem hajók ellen készültek a maguk kis 1-2 ezer km hatótávolságával.
    Az orosz légvédelem és repülőcsapatok a nagy terület ellenére egyre inkább koncentráltan kerülnek áttelepítésre egy-egy adott régióban.
    A nagy terület és távolság az ellenfélnek is komoly gondot jelent egy esetleges támadó hadművelet során.
    A csöves és rakétás tüzérségről meg ne is beszéljünk, elég durva az orosz nagyságrend.
    A szovjet versus orosz légierővel kapcsolatban ugyanazt tudom mondani: nem ez akadályozott meg eddig egy orosz-amerikai háborút.

    Egyszer sem olvastam a Red Storm Rising-ot. (Mi az? A kérdésem nem vicc, hanem tudatlanság.)

    Üdv Gacsat!

    A hivatkozott cikk utal egy űrbe telepített ultrahang fegyverre. Elvileg a hanghullámok nem terjednek vákuumban, így akár kacsa is lehet az egész. Ellenben a csillagászok a különböző csillagok, kvazárok és egyéb égitestek vonatkozásában mégis vizsgálnak valamiféle hangjelenséget, így most nem mernék állást foglalni az ügyben.

    Üdvözlettel: M

  67. gacsat

    Az a négy gép(100% bevethetőségi arány esetén,de ilyet még senki nem produkált)csak arra elég,hogy a légteret védje semmi másra.Gondolj bele 2 gép adja a keszit légi harc fegyverzettel egyet karbantartanak marad összesen 1 géped…

  68. dudi:
    „Kemény 4 db gép amik akkor használhatók ha repülőkkel is támadsz egyébként nem nagyon azaz egy partraszállást nem fogsz megakadályozni velük”

    A partraszállással alapvető probléma, hogy Argentinának egy darab LHDja van. Ha azt kilövik (és persze mi tudjuk milyen fegyverzetük van) hát finoman szólva is sokkal problémásabb lesz az a partraszállás, lehet kikötökkel próbálkozni…. vmint ha mégis sikerül kellemetlen amikor a másik oldalon ott a pl. nehéztüzérség te meg állsz gatyában.
    Meg hát még sok mindent ami vizen közlekedik ki tudnak lőni.

    „A 60-as évek színvonalát képviselő Argentin légierő még mindig több mint az a pár helikopter amit a rombolók/fregattok visznek magukkal.”

    Ha ezt mondjuk 1982ben mondod tán komolyan veszlek. Azóta az argentinok ~ott (se) vannak mint 1982ben. Evvel szemben ugye Angol oldalon pl ott a type45.

    „Te tomahawkokkal lövöldöznél lövegekre amiből mondjuk telepítenek 100db a szigeten??”
    Mert?

  69. Fade

    Neked is belinkelem.
    https://htka.hu/2009/09/23/tajfun-a-falkland-szigeteken/
    “A QRA (Quick Reaction Alert) feladatokhoz csupán az MBDA AIM-132 ASRAAM levegő-levegő rakétára és a beépített 27 mm-es Mauser BK-27 gépágyúra támaszkodhatnak éles fegyverhasználat esetén.”

    Azaz csak közelharc fegyverzetük igaz,hogy modernebb mint az argentin de náluk a mennyiségi fölény ami semmisé tesz minden mást ebben az esetben.Az az 1 szem LHD bőven elég mert nincs a gépekhez csapásmérő fegyverzet.

  70. És csak QRA feladatokat fognak ellátni? Véletlenül sincs náluk pár Storm Shadow?

    „Azaz csak közelharc fegyverzetük igaz,hogy modernebb mint az argentin de náluk a mennyiségi fölény ami semmisé tesz minden mást ebben az esetben.”
    Mért hány gépet tudnak az Argentinok emelni? Még mindig 1960as évekbeli csodákról beszélünk. Aztán milyen légvédelme van Falklandnak? Nem kell komoly Brit mércével rég korszerütlen csodák is bőségesen elegendőek. Ugyanakkor ha 1hónap alatt annyira be tudják amgukat az Argentinok ásni ahogy azt te mondod akkor a briteknek az elmúlt soksok év tán nem lehetett elegendő, hogy felkészüljenek?

    Mindha a Magyar hadsereget vetnéd össze mondjuk a Némettel.

  71. Fade

    Ha csak 20 gépet fel tudnak küldeni egyszerre már az több mint ahány lég harc rakéta(ASRAAM)elfér a 4 Eurofighteren.Arról nem is beszélve,hogy az kb 80 légi harc rakéta fér el a 20 gépen.Akkor a túlerő amit nem lehet ellensúlyozni a modernebb technikával.

    „Ugyanakkor ha 1hónap alatt annyira be tudják amgukat az Argentinok ásni ahogy azt te mondod akkor a briteknek az elmúlt soksok év tán nem lehetett elegendő, hogy felkészüljenek?”

    Összesen 500 katona állomásozik a szigeteken ebből 1 azaz 1 harcoló század van a többi kiszolgáló/támogató feladatokat lát el.Szerinted meddig tudnának ellenállni egy 2-3000-es Argentin inváziónak?

    „Mindha a Magyar hadsereget vetnéd össze mondjuk a Némettel.”

    Ez butaság…

  72. „Ha csak 20 gépet fel tudnak küldeni egyszerre már az több mint ahány lég harc rakéta(ASRAAM)elfér a 4 Eurofighteren.”

    és tán meg tudják közelíteni a szigeteket? Igen több radarállomás is van a szigeten. És sanszosan videokon se légvédelmi játékrakétákat láttam.

    „Összesen 500 katona állomásozik a szigeteken ebből 1 azaz 1 harcoló század van a többi kiszolgáló/támogató feladatokat lát el.Szerinted meddig tudnának ellenállni egy 2-3000-es Argentin inváziónak?”

    Hivatalosan is annyit mondanak, hogy ezer felett. Ha pedig nem lépnek partra akkor akármeddig.

    „Ez butaság…”
    Nem éppen, csak épp nem vagy tisztába az Argentin hadsereg állapotával. Nézd már meg pl mennyit szánnak rá. Mint Magyarország. A GDPjük 0.9%át.

    Amúgy vhol jogos sokkal nagyobb a difi az Argentin és a Brit haderő között mint a Magyar és a Német között. Nösze.

  73. Mért mire lenne szükség? Amúgy pedig nem ezt kezdtem vitatni. Ha vhogy sikerülne is partra szállni, nem történne más mint 1982ben. Illetve annyi különbséggel, hogy míg Argentina maradt kb ahol volt, Angliaban „kicsit” fejlődtek.

    Jó volt az az összehasonlítás. Mint Németország és Magyarország. Nem egy dimenzióban játszanak. Ez van.