|

Tájfun a Falkland-szigeteken

Négy Eurofighter Typhoon érkezett az Angol Királyi Légierő kötelékéből a Falkland-szigeteki Mount Pleasant-i reptérre, hogy átvegyék a stafétát az eddig ott állomásozó Tornado F3-asoktól.

Az angol Typhoonok légi-utántöltéssel tették meg a hosszú utat a RAF Lincolnshire-i bázisától. A gépek a 3. századhoz tartoznak, azonban szinte „csupaszon” indultak útnak, lefestettek rajtuk minden „árulkodó” jelzést, csupán a felségjel maradt meg.

ASRAAM rakétát indít egy, a 3. század kötelékébe tartozó Typhoon

ASRAAM rakétát indít egy Eurofighter Typhoon ,

A QRA (Quick Reaction Alert) feladatokhoz csupán az MBDA AIM-132 ASRAAM levegő-levegő rakétára és a beépített 27 mm-es Mauser BK-27 gépágyúra támaszkodhatnak éles fegyverhasználat esetén.

Az angol Typhoonoknak ez az első tényleges kiküldetésük, bár a típus a hónap elején már átesett a „tűzkeresztségen”, hiszen a német Eurofighterek védik augusztus 31-e óta a Baltikum légterét.

7 hozzászólás “Tájfun a Falkland-szigeteken”

  1. molni: de már lassan tavaszodik, így úgy is nézhetjük, hogy az angol őszből a falklandi tavaszba repültek. Mondjuk az részletkérdés, hogy ahogy nézem 10 foknál nem nagyon lesz melegebb arrafelé. Esetleg ha maradnak nyárig, akkor lehet 14-15 fok is :D

    Ráadásul a bázis neve RAF Mount Pleasant, szal szavuk sem lehet, tuti kellemes hely lehet, ha már ilyen nevet kapott :) Néztem Wikin, állítólag ennek a bázisnak van a leghosszabb egybefüggő folyósórendszere, amire fel van fűzve egy rakat létesítmény, szal kezdésnek mondjuk feltérképezhetik, vagy mittomén.

    MuldR: nem tom mennyi lehetett a repidő, de hogy szétülték a seggüket az tuti…