|

Viszlát Gripen!

Hát ennyi volt, nincs tovább, vége… Nono, azért nem kell megijedni, nem a Gripennek, hanem a cseh Gripenek 4 hónapos baltikumi légtérvédelmi kiküldetésének. A 4 cseh Gripen és a 75 fős különítmény még május 1-én vette át a Baltikum légterének védelmét a dán F-16-osoktól. Letelt a 4 hónap, augusztus 31-én ünnepélyes keretek között sor került a feladat átadására.

Melyet az elkövetkezőkben ismét a németek – immáron harmadik alkalommal – fognak ellátni. A Luftwaffe az első 2 hónapban Eurofighterekkel, majd a korábban már megszokott módon F-4F Phantom II-ekkel látja el a feladatot. A gépek mellé 130 fő érkezik, nagyrészt a 74. Ezred állományából, akik a gépekkel ellentétben 2-3 hetente fognak cserélődni a tervezett menetrend szerint.

F-4F

F-4F ,

Az önálló légtérvédelemre egyelőre nem képes balti államok NATO csatlakozása óta számos NATO tagállam vett részt az eleinte 3, majd később 3-4 hónapos „air policing” missziókban. Közülük többen nem is egyszer fordultak meg a Baltikumban.

One Response to “Viszlát Gripen!”

  1. Hát ma elég bakiparádésak lettek a híreim… Miért nem szóltatok, hogy balf@sz voltam és valamiért „air policing” helyett „air policy”-t írtam. Vagy mindenki „air policing”nak olvasta, mint én a posztolás előtti átolvasáskor, vagy mi? :P