|

Elkezdődött a Navy centenáriumi ünnepségsorozata

A U.S. Navy érdeklődése a haderő berkein belül folyó repülés iránt egészen az 1889-as évig vezethetőek vissza, az 1898 – 1916 közti időszakot „A néhány pionír” korszakaként nevesíti az Egyesült Államok Haditengerészetének repüléstörténetével foglalkozó kiadványában.

A U.S. Navy ezen korszakát a világ repülőgép-hordozóit röviden bemutató Film-front „minisorozatunk” első részében már érintettük: ebben az időszakban, konkrétan 1910 novemberében hajtotta végre Eugene Ely első felszállását az átalakított USS Birmingham cirkálóról. A rákövetkező évben pedig szintúgy Ely volt az első aki repülőgéppel leszállt hajófedélzetre – gépét fékezőkábelek lassították le.

1911 január 26-án a North Island területet kibérlő Glenn H. Curtiss lett az első amerikai aki sikeres felszállást hajtott végre vízfelszínről. Curtiss nem meglepő módon gépeket akart eladni a haderőnek, így nem sokkal később meg is kereste a Navy-t, hogy mikor reppenhetne az egyik hadihajójuk mellé. Tudni kell, hogy ekkor már a Haditengerészet részéről be volt dobva az igény a hidroplánokra.

Glenn Curtiss a San Diego-öbölben tartózkodó USS Pennsylvania kapitányát, Charles F. Pond-ot kereste meg levelével, aki válaszában közölte Curtiss-szel, hogy „Ugojon át.”. Ez 1911. február 17-én történt. Hogy azóta hova fejlődött a haditengerészeti repülés, azt nem kell bemutatnunk nyilván senkinek sem.

Az előbb említett dátumhoz képest 100 évvel később, 2011 februárjának második hétvégéjén, az 1963 óta hivatalosan is a „haditengerészeti repülés bölcsője” megnevezést birtokló NAS North Island területén kezdetét vette az Egyesült Államok haditengerészeti repülésének centenáriumi eseménysorozata.

A jubileumi év részeként több vasmadár is korábbi időszakok festését kapta. A beszéljenek a képek rovatban szerepelt már nálunk is egy ilyen F/A-18, míg például a lenti képen látható, 1942 körüli festést kapott Growler a hétvégi show résztvevője volt.

Díszfestésű EA-6 és EA-18

Díszfestésű EA-6 és EA-18 | Fotó: Joseph Moon, U.S. Navy ,

5 hozzászólás “Elkezdődött a Navy centenáriumi ünnepségsorozata”